tiistai 11. joulukuuta 2018

Norja, osa 12: Pessimismiä, kumeja ja onnellisuutta



Kumit loppu, pois Norjasta ja kohti etelää, vähän haikea mieli? Liki kolme viikkoa Pohjois-Norjassa päätyen Nordkappiin - miten palata hieman vähemmän säväyttäviin maisemiin kohti etelää? Tässä on vinkkejä siihen.

Mutkatiet, hyvä seura ja uudet kumit, kuuma keli ja suojaisat rannat, Puolangan Pessimismipäivät ja monet muut paikat - sitten alkavat taas lempeän kauniit Suomen maisemat säväyttää!



Klikkaa kartta suureksi!

Norja 2018




Osa 3 - Lofootit

Osa 4 - Narvik











Inari - Kaunispää - Savukoski - Rovaniemi

Asvaltoituja vaihtoehtoja on aika vähän - E75 tuo alas sen minkä pohjoiseen vei. Kannattaa kuitenkin koukata Kaunispään laelle, sinne pääsee ajamalla mutkitellen vähän kuin serpentiiniä. Toki Norjan jälkeen kaikki muodot ovat loivia, mutta näkymä Kaunispään laelta on kymmeniä kilometrejä ja monia tuntureita.

Koska E75 on monelle vähintäänkin tuttu, kannattaa miettiä jos koukkaa vaikkapa Savukosken kautta. Tie oli kesällä 2018 alkumatkasta revitty toisin osin auki ja oli soralla, mutta toisaalta tällä pienellä tiellä oli tilaisuus tutustua yksittäisten porojen lisäksi sillalla lähemmin yhteen porotokkaan ja muun muassa havaita, että poro ui hyvin ja lujaa isonkin joen yli.

Rovaniemellä on aina elämää ja hyvää seuraa, kaupunkitunnelmaa ja kaikki palvelut. Rovaniemi esiteltiin viimeksi tämän "Norja-sarjan" ensimmäisessä osassa "Katastrofaalinen alku", joten ei siitä nyt sen enempää.
















Ivalo - Ivalon kirkkokin on tutustumatta. Ehkä ensi kesänä.




Ylös Kaunispään laelle






Upea valkoinen poro









Sodankylästä kohti Savukoskea
Tie Savukoskelle oli paikoin revitty auki soratieksi




















Saapuminen Rovaniemelle


Rovaniemellä oli sateenvarjoja, mutta ei satanut


Puolanka

Puolanka - siellä saa kokea jotain muuta. Jos sinne sattumalta osuu juuri Puolangan Pessimismipäivien aikaan, on mainio tilaisuus karsia turhaa optimismia pois! Puolangan Pessimismipäiviä vietetään joka vuosi 1.1. - 31.12. eli kannattaa mennä silloin paikalle. Puolankaa lähestyttäessä tuleekin vastaan varoituskyltti "Puolanka - vielä ehdit kääntyä pois".

Puolangan pääkadulla on "kaikki".  Syöminen tapahtuu tietenkin Puolangan Pessimistien Grillillä. Pessimistien pettymykseksi sen ruoat ovat todella hyviä. Henkilökuntaakin pitää oikein pyytää näyttämään pessimisteiltä, eikä se kuvaa enempää onnistu. Puolangalla on nimittäin mukavaa.

Jos kiinnostus muuttaa Puolangalle heräsi, niin siellä kaupataan tai kaupattiin vesitornia kodiksi. Pessimistit eivät oleta sen menevän kaupaksi eli hinnaksi oli laitettu yksi euro!


Rovaniemeltä Puolangalle vie tie 78









Puolanka - Hra Oma Aika fanittaa sitä








Puolangalta Kajaaniin kannattaa ajaa pääväylien sijasta tietä 888. Siinä on mäkeä ja mutkaa ja maisemaa horisonttiin! Jos haluaa koukata hieman pidemmän kautta, niin ylempänä menee tie 891, jonka varrelta löytyy Suomen korkein putous (tai ainakin korkeimpia, niistä vähän kiistellään) eli Hepoköngäs, joka on esitelty tässä  Hepoköngäs ja muuta märkää Kajaanin suunnassa -jutussa. Sinne pääsee aivan lähelle moottoripyörälläkin eli Hra Oma Ajan tapaan fyysisesti heikommin jaksavatkin pääsevät ja jaksavat helposti sinne. Tieltä 891 pääsee koukkaamaan myös toiselle putoukselle eli kaksoisputous Komulankönkäälle, joka on esitelty "Lisää korpeimme märkyyttä ja äänekkyyttä"-jutussa. Silloin ajetaan parhaimmillaan yli 300 metrin korkeudessa.



Kajaani - Ala-Vuokki - Suomussalmi

Kajaani on esitelty monasti tässä blogissa eli se jää nyt vähemmälle. Ala-Vuokki on vilahtanut aiemmin tässä "Neitoa kiipeilleen ylös ja alas" -jutussa, mutta se on paikka, johon kannattaa ajaa toistekin eli nyt vähän enemmän kuvia sieltä.

Suomussalmi on puolestaan seutua, jossa on yllättävän paljon nähtävää - vaikka muutamaksi päiväksi! Raatteentien museota ja lähistöllä olevaa "Hijaista kansaa" on esitelty jo aiemmin tuossa "Neitoa kiipeilleen ylös ja alas" -jutussa, Soivaa metsää puolestaan esiteltiin "Lisää korpeimme märkyyttä ja äänekkyyttä"-jutussa. Samassa esiteltiin myös Hiisijärven uskomaton tarina ja tulipa uituakin siinä Hiisijärvessä.




















Ala-Vuokin kirkolle kannattaa ajaa tämän kannaksen ja sillan takia



Välillä tulee ajeltua hiekkateitä - joskus alkuaikoina ne pelottivat, nyt niitä ajelee vaikka kymmeniä kilometrejä

Kirkkoon ei valitettavasti päässyt tutustumaan








  

  Tämä tie 912 Ala-Vuokin kautta Suomussalmelle on motoristien tie...


 
Suomussalmen seutu on täynnä toisen maailmansodan muistomerkkejä - ja aiheestakin!


Suomussalmen kirkko


Suomussalmella


Katsopa tarkemmin tämän motoristin sivulaukkua telineineen - oli mukava mies muutenkin.


Kajaani - Kuhmo - Lieksa

Kuhmosta etelään kulkee valtatie 75, mutta siitä kannattaa ehdottomasti koukata sivuun tielle 524 - saa nauttia mutkista ja maisemista Lieksaan asti. Lieksasta eteenpäin piti syöksyä valtateitä etelään, eli siitä ei sen enempää vinkkejä ole jaettavaksi.










Tien 75 varrella on isompi sodan muistomerkki, juoksuhautoja ja paljon tykkejä ja tankkeja


















Tie 524








Tien 524 varrella on Nurmijärvi, jossa on aito kylähenkinen taukopaikka


Uutta asvalttia, tie 524 paranee










Omaa Aikaa

Puolangan Pessimismipäivien videoilta Hra Oma Aika oli oppinut, missä pitää olla parkissa, että näkee kaiken (miksi se Hra Oma Aika on katsellut jotain videota nimeltä "Puolanka - p***urallin paratiisi"... no ehkä sen rajuuden hän sentään kestää...).

No, Hra Pessimisti tuli Puolangan pessimismipäivillä puolankalaisesta huumorista ja itseironiasta niin hyvälle tuulelle, että suorastaan hämmensi. Uiminen eikä kuuma rantaelämä sovi hänelle, mutta tyytyväisenä istui metsän siimeksessä vähän viileämässä sen ajan kun Viivi nautti hyvässä seurassa lähes yksityisrannan nautinnoista.

Hra Oma Aika pitäisi ottaa kunniajäsneksi Puolangan pessimisteihin, mutta eihän hän lähetä edes jäsenhakemusta, kun "Posti kumminkin hukkaisi sen tai jollei hukkaisi, niin eivät ota jäseneksi kumminkaan".

Hotellihuoneessa oli taas saunassa ikkuna huoneeseen, eli aina kun kiipeää lauteille tai jos lauteilla nousee heittämän löylyä, niin huoneessa olevat saavat hiukan "viihdykettä"...

VVM:n Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon opastusvastaava järjesti myös uudet kumit sunnuntaipäivänä(!), jotta paluumatkakin sujuisi turvallisesti. Seuraavassa reissujutussa tosin joudutaan kertomaan, etteivät hyvätkään renkaat auta, jos...



 
Ystävien pelit Rovaniemellä olivat hienoja, mutta liian isoja...


Juotavaa kiitos!






Aito sotapyörä


Kajaanissa ihan parasta pizzaa

Ala-Vuokissa


Jonkun puolisalaisen järven rannalla - sinne ei eksy edes vahingossa kukaan ulkopuolinen



12 kommenttia:

  1. Täähän oli hauska! Upeita maisemia oli tässäkin vaikkei Norjassa

    VastaaPoista
  2. Mikä hiton Pessimismipäivät?

    VastaaPoista
  3. Upeat on maisemat. Hyviä vinkkejä tuleville kesille.
    Ja Viivin nahkahousukuvia ei näe koskaan liikaa :)

    VastaaPoista
  4. Oh so funny!! Google translate turned "New Asphalt" into "New Asshole!!!" Great photos and trip.

    VastaaPoista
  5. Upeita maisemia kyllä. Olisiko nuita kuvia (.kuvia unohtamatta) mahdollista saada joskus vähän korkeammalla resoluutiolla tarjolle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina välillä pyydetään isompia, mutta nuo menevät pienempää tilaan ja sivut latautuvat nopeammin... joskus oli isompia kuvia, mutta sitten valitettiin, että sivut latautuvat hitaasti... kai noistakin näkee, mitä ne esittävät... mutta ehkä niitä voisi vähän suurentaa! :)

      Poista
    2. Juu ymmärtäähän sen kun teillä on monesti näitä kuvia melko reilusti. En ole varma miten hostaatte kuvanne, mutta monella sivustolla on vähän pienempi kuva esillä ja klikkaamalla latautuu alkuperäisellä resoluutiolla uuteen ikkunaan tai välilehteen. Joku semmoinen viritelmä olisi näppärä :)

      Poista
  6. En tiedä oletko huomannut, mutta sinusta levitetään netissä väärennettyä kuvaa ja varmastikin rikkoo tekijänoikeuksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut. Ikävää, mutta ei sille kait oikein voi mitään :(

      Poista
  7. Minulla olisi tarjolla viiville mustaa kumia niin ei nahkahousut tahriinnu,,10 kpl paketti yönmustaa kiiltävää liukasta namia vain viiville,,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D No, hyvillä kumeilla ajaa pitkään! :D

      Poista