perjantai 16. lokakuuta 2020

Kuukausi Norjassa, prologi: Puolangan Pessimismistä lasi-iglun optimismiin

Puolangan pessimistien Pessimismitalo

Puolangan pessimistit vahvistavat Puolangan asemaa maailman pessimismin keskuksena. Uusi Pessimismitalo - kahvia, kaljaa ja karua menoa. Pessimismin hengessä se on Puolangan ohitustien varressa eli sen ohi ajaminen on helppoa. Puolangasta varoitetaan jo hyvissä ajoin ennen Puolankaa eli motoristitkin osaavat olla varuillaan ja kääntyä ympäri tai kiihdyttää ohi.

Jos kuitenkin vahingossa tai konerikon takia siihen pysähtyy, niin Pessimismitalossa on kahvila ja kaikenlaista pessimististä tavaraa myynnissä, ja jollei olisi koronaa. niin siellä olisi ollut myös Pessimismimusikaali. Harmillista kyllä, kesällä paikalle osui kovin moni turisti häiritsemään puolankalaisten syrjäytymistä. Pessimismituotteitakin pidetään hauskoina, vaikka niistä on tietenkin tarkoitus välittyä hyhmäinen syys.

Ikävä kyllä kahvilan herkutkin maistuvat hyvälle, mutta onneksi Pessimismitalo saatiin suljettua talveksi, kun turistit vihdoin lomien päätyttyä ymmärsivät pysyä poissa Puolangalta. 

No, oikeastihan Puolangalle kannattaa mennä jo upeiden maisemateiden, Hepokönkään (Hepoköngäs ja muuta märkää Kajaanin suunnalla) ja monen muun syyn takia - myös ja etenkin ihan Puolangan pessimismin takia. Talven voi vaikka viettää katsellen pessimistien videoita Youtube-kanavalla. Puolangallahan voisi vaikka majoittua tai leireillä, mutta siitä ei ole tässä blogissa kokemusta. 


Varoitus - lähestyt Puolankaa! Vielä ehdit  kääntyä.Synkistelyä vaikeuttaa moni asia. Hyhmäinen syys pelastaa onneksi tilanteen.
Suljettu Rovaniemi

Rovaniemelle päätyy ja haluaakin päätyä, onhan se ikäänkuin portti Lappiin. Korona-aikana Rovaniemikin oli käytännössä kiinni, suurin osa ravintoloistakin. Useimmat hotellitkin olivat vielä kiinni eli sieltä ei ole menomatkan kohdalla enempiä vinkkejä kerrottavana. Kuukautta myöhemmin paluumatkalla olikin sitten jo enemmän elämää!

Puolangalta Rovaniemelle on kivoja teitä

Poroja ja prätkiä riittää...

Taitava trubaduuri, mutta turisteja ja paikallisia oli vähän liikkeellä 


Kohti Kilpisjärveä

Tornionjoen kohdalla koukkasimme vanhalle tielle, joka kulkee aivan joen rantaa pitkin. Siinä päätyy muun muassa Unholaan.

Rovaniemeltä kohti TornionjokeaNyt ymmärrämme, kun sukupolvet painuvat Unholaan.. kaunista seutua!Käsivarressa alkoi näyttää siltä, että sateeseen joutuu
Suomen maanteiden korkein kohtaViimein mahtava Saana ja ruokailu KilpisjärvelläKilpisjärvellä Arctic Land Adventuren lasi-iglut!

Kun ajatus on yöpyä Kilpisjärvellä, kannattaa miettiä lasi-igluja! Niissä itse yöpymisestä tulee elämys, jota voi sitten halujensa mukaan täydentää aktiviteeteilla ulkona tai sisällä. Yöttömässä yössä sängyn yläpuolella ikkunoiden läpi tulee keskiyön ihastuttava valo, muina vuodenaikoina taivaan täyttävät tähdet tai revonulet, jos kohdalle osuu. 

Arctic Land Adventurea pyörittää pariskunta Vasaran porotilallaan. Tilalla on tuhansia poroja - tai siis jossain tuntureilla ne olivat keskellä kesää. Vasaran Porotilavierailulla pääsee tutustumaan saamelaiseen poronhoitoon, sen historiaan ja kuulemaan tarinoita. Porotilan omistaja on poromies 12:ssa polvessa, joten hänellä on sitä ikiaikaista tietoa ja taitoa saamelaisesta elämäntavasta.

Tarjolla on talvisin esimerkiksi koiravaljakkoajelua Norjaan, moottorikelkkasafaria ja vaikka valmis häämatkapaketti. Tarjolla on myös hirsihuviloita Kilpisjärven keskustassa Saana-tunturin kupeessa, mutta niistä meillä ei ole kokemusta.


Pikku pätkä hiekkatietä Vasaran porotilalle ja lasi-igluille

Aivan upea lasi-iglu!

Nils-Matti kertoo

Tarjolla on monenlaisia palveluja

Sade väistyi ja sateenkaarikin tiesi paikkansa!

Maisemat kohdillaan!
Lasi-iglussa voi vaikka vain loikoilla taivasta katsellen!
Yötön yö ja aamukahvi


Omaa aikaa kohti pohjoista

Ihan kuin korona-aika ei olisi riittävästi hankaloittanut matkustelua, niin Hra Oma Ajan terveydessä tuli takapakkia pari viikkoa ennen reissuun lähtemistä. Sääennusteetkin olivat aika vaihtelevia, mutta koska Viivi halusi viimeisenä työpäivänä ennen lomaa ajaa käytännössä suoraan töistä Mikkeliin, Hra Oma Aika ajeli perässä myös.

Mikkelistä suunta Puolangalle kelin parantuessa koko ajan oli jo juhlan alkua - lopulta Kainuun vaaramaisemassa tuli vastaan odotettu kyltti eli "Poronhoitoalue" ja pian myös ensimmäiset porot. Silloin tiesi olevansa siellä, missä haluaisi olla aina. 

Hra Oma Aika on pessimistien jäsen, mutta ei Puolankaa ja pessimistejä kannata muidenkaan oikeasti ohittaa. 

Rovaniemellä pääsi sentään saunomaan, mutta se oli vain välietappi matkalla pohjoiseen. 

Lasi-iglut Kilpisjärvellä olivat niin ihana kokemus, että joskus pitää päästä uudelleen! Todella miellyttävän pariskunnan kanssa oli kiva jutustella ja kuulla elämästä pohjoisessa. Rakennusmiestenkin kanssa oli mukavaa, varsin hauskoja miehiä! 

Oli korona tai ei, porot ja poromiehet ylittivät ja ylittävät Suomen ja Norjan välistä rajaa sen mukaan kuin tarvis on. Kuten aiemminkin tässä blogissa todettu, saamelaisten maa on saamelaisten maa, eikä siinä ole rajoja. 

Aamulla olikin sitten aika hyvästellä lasi-iglu ja ylittää raja Norjaan. Halu oli ajaa Norjaa etelästä pohjoiseen, mutta koronan takia emme voineet ajaa Ruotsin halki suoraan eteläiseen Norjaan vaan piti ajaa pohjoisesta yli ja sitten etelään. Siitä seuraavissa osissa!

Rakennusmiehillä oli ihan oma keino pyydystää saalis...(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

12 kommenttia:

 1. No nyt! Odotan jo seuraavaa osaa.

  VastaaPoista
 2. Olipas kivaa juttua ja hienoja kuvia.
  Erityisesti tuosta satulankuluttimesta olisi jatkossakin kiva nähdä lisää otoksia.

  VastaaPoista
 3. On kyllä kauniit maisemat lasi iglussa 😁

  VastaaPoista
 4. Tuo kilpisjärven pitsa oli tosi hyvää. Käytiin elokuussa siellä

  VastaaPoista
 5. Kiitos Viivi sekä Herra Oma Aika, että teette tätä mahtavaa blogia meidän lukijoiden iloksi. Kaikkea hyvää teille molemmille syksyyn sekä tulevaan talveen.

  VastaaPoista
 6. Hyvähän se noilla on nauttia lomasta. "täysin rinnoin" 😂😂

  VastaaPoista
 7. Nyt kyllä piti nuoren miehen heittää semmoset lastit että huhhuijaa. Sen verran hyvän näköinen nainen kuvissa ja mahtavat muodot.

  VastaaPoista
 8. Kuinka useesti tulee kirjotuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelee... yleensä 2-3 kuukaudessa

   Poista
  2. Voisit vähän tihentää, kerta viikkoon bebe <3 tääl odotellaan kovasti.(ja kovana)

   Poista
 9. Tuolla iglussa, tähtien alla, revontulien loisteessa,
  Viivin kiitoradalla kiihdyttäessä, unohtuisi mahdolliset matkan pessimistisyydet.
  Tuolla, tuossa, voisi viivähtää päivän useammankin.

  VastaaPoista
 10. Jestas sentään mitkä rinnat....tuo alavatsan kaari ja kiitorata vau,

  VastaaPoista