tiistai 3. joulukuuta 2013

Vaatteet on mun aatteet?

Monilla keskustelupalstoilla on ollut vääntöä motoristien pukeutumisesta. Joku pukeutuu neonväreihin ja toiselle musta nahka on ainoa oikea. Loput siltä väliltä. Toiset vannovat tyyliin, toiset turvallisuuteen. Toisinaan keskusteluissa tulee esille, että vaikuttaako se pukeutuminen edes turvallisuuteen, onko siitä muka tutkimuksia? Lisääkö näkyvä pukeutuminen turvallisuutta vai onko se vain hölmön näköistä?

Luonteeni on niin tiedonhaluinen, että pitihän se zekata. Suomeksi ei heti tullut tutkimuksia vastaan, mutta Lontoon kielellä vaikka kuinka paljon. 

Tutkimusten perusteella ei ole epäilystä, etteikö pukeutuminen vaikuta motoristin näkymiseen, havaittavuuteen ja sitä kautta turvallisuuteen. Mutta ei se millään tavalla autuaaksi tekevä ole! Paras jo heti alkuun sanoa, että jos järjettömät ulosajot, kännissä ja/tai pilvessä ja monasti myös varastetulla pyörällä onnettomuuden ajaneet saataisiin pois tilastoista, niin ne olisivat huomattavasti kauniimpia. Noissa onnettomuuksissa ei pukeutumisen värikkyys paljon paina. Sen jälkeen vasta tulevat "puusilmäautoilijoiden" aiheuttamat onnettomuudet. 

Taannoin tein pientä selvitystä itse moottoripyöräonnettomuuksien kehittymisestä ja helppo oli havaita, että onnettomuuksia on nyt paljon vähemmän kuin ennen, ja jos suhteutetaan pyörien määrään, niin ero on valtava. Se selvitys on tässä jutussa.

Pelkkä näkyvä pukeutuminen ei riitä


Tutkimusten mukaan olennaista on, että värin tulee erottua ympäröivästä taustasta. Mustakin erottuu hyvin, jos kaikki muu on valkoista ympärillä. Normiolosuhteissa huomiovärit kuten neonkeltainen lisäävät huomattavasti näkyvyyttä ja turvallisuutta - mutta vain tietyissä tilanteissa. Ne lisäävät turvallisuutta kohtaamistilanteissa eli ne havaittiin tutkimuksissa esimerkiksi edestä ja etuviistosta hyvin, huomattavasti aikaisemmin kuin tummiin pukeutuneet. 

Esimerkiksi sivusuunnasta tullessa apua ei ollut, mikäli autoilija ei päätään kääntänyt. Varsin loogista. Näkemisestä sinänsä on paljon hyviä tutkimuksia eli miksi ihminen ei näe (vaikkapa tässä http://www.londoncyclist.co.uk/raf-pilot-teach-cyclists/)

Erityisesti neonväristen tai muuten kirkkaiden vaatteiden erottuvuudesta on huomattavasti apua "kirjavassa", monivärisessä ympäristössä. Toisaalta esimerkiksi eräillä amerikkalaisilla (suorilla ja tasaisilla) valtateillä, joissa kohtaavan moottoripyörän taustana on vain kirkasta taivasta, musta erottui paremmin. Ratkaisevaa on värin erottuminen ympäröivästä taustasta, kuten jo mainittu. 

Hyvä myös muistaa, että pimeällä neonväritkään eivät tuo etua muihin valeisiin väreihin, sillä ne kaipaavat toimiakseen uv-säteilyä, eikä sitä öisin lampuista tule. Pimeällä eniten erottuvuutta tuovat heijastavat pinnat - valojen jälkeen, tietenkin. 

Tutkimusten mukaan riski vammoja tuottaviin tai kuolemaan johtaviin onnettomuuksiin vähenee merkittävästi, mikäli motoristi käyttää heijastavia tai fluoresoivia vaatteita (tiputtivat riskiä 33-37 %), valkoista tai vaaleaa kypärää (24 %) ja valoja päiväaikaankin (27 %).

Huomioväreistä on siis apua, mutta...


Muuan amerikkalainen toimittaja kirjoitti erääseen näistä tutkimuksista vedoten, että "Motoristit haluavat ja odottavat autoilijoiden huomaavan heidät, mutta pukeutuvat tummiin väreihin eivätkä ota itse vastuuta omasta turvallisuudestaan tekemällä muille vaikeaksi havaita heidät". Minusta tuo on turhan provosoivasti ja jopa vähän kukkahattutätimäisesti sanottu, etenkin jos ottaa huomioon moottoripyöräilyn luonteen - siinä on aina isompi riski satuttaa itsensä kuin vaikkapa autoillessa. Jokainen osaa oman riskinsä asemoida harkintansa mukaan - jos tyyliin ei sovi vaikkapa neonkeltainen tai valkoinen, niin sitten se vain on niin. 

Tutkimusten mukaan on siis selvää, että pääsääntöisesti esimerkiksi neonkeltaiseen pukeutumalla voi lisätä turvallisuuttaan ja missään olosuhteisssa siitä ei ole haittaa. Tyyli onkin sitten aivan eri asia, tarkemmin sanottuna makuasia. Omasta mielestäni neonkeltainen pukeutuminen sopii aika heikosti vaikkapa H-D-kuskien tyyliin, se ei sovi kauhean hyvin vaikkapa Viivi II:n tyyliin (vanha Honda), mutta Wagnerin kanssa se onkin ihan ok (vanha matka-BMW). 

Omat kokemukset? Pelkästään neonkeltainen kypärä tuntuu lisänneen huomattavasti näkyvyyttäni ja tuntuu vähentäneen "läheltä piti" -tilanteita. Neonkeltainen ajotakki lisäsi tätä subjektiivista kokemusta. 

Kaikkein ratkaisevimpana pidän kuitenkin ennakoivaa ajotapaa ja mielikuvaa, että olen joka tapauksessa täysin näkymätön autoilijoille ja koetan ajaa sen mukaan. Samaa tietenkin voi suositella muillekin. Tyylistään voi pitää kiinni!


Hondan tyyliin neonkeltainen ei oikein sovi. 

Biimerin kanssa neonkeltainen menee ihan hyvin.

Lisäys 4.12.2013
Liikenneturvan videoita:


Mutta mikään ei atuta, jos autoilija ei katso edes eteensä! 
Lähteet muun muassa:

  • Motorcycle rider conspicuity and crash related injury: case-control study. Wells S., Mullin B., Norton R., Langley J., Connor J., Lay-Yee R., Jackson R.
  • Attention and search conspicuity of motorcycles as a function of their visual context. Gershon P, Ben-Asher N, Shinar D
  • Low Conspicuity of Motorcycles for Car Drivers: Dominant Role of Bottom-Up Control of Visual Attention or Deficit of Top-Down Control? Rogé J., Douissembekov E., Vienne F.
  • The Hurt Report: Department of Transportation's National Highway Traffic Safety Administration.
  • Enhancing Motorcycle Conspicuity Awareness in Iowa: Center for Transportation Research and Education (CTRE) at Iowa State University.
  • Wikipedia: High-visibility clothing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti