torstai 14. toukokuuta 2020

Kuopio, Koli, Tahko ja muuta korona-ajan matkailuaKorona-aikana ainakin nykyisten rajoitusten vallitessa useimmat kohteet ovat kiinni - tapahtumat, museot, ravintolat, suurin osa hotelleista... mutta luonto on auki, ja tietysti kaupungit sinällään. Nyt on esillä tuttuja kohteita, mutta myös yksi uusi kohde, jossa et ehkä ole käynyt.

Kuopiossa on käyty viihtymässä aiemminkin, kuten näissä "Kuopio on lokakuussakin ajamisen arvoinen" ja "Kuopioon keikalle"-jutuissa. Niistä on kuitenkin jo vähän aikaa ja Kuopiossa on nyt uutta edellisten juttujen jälkeen Kauppakadun muuttuminen pihakaduksi. Turistin näkökulmasta se on iso parannus viihtyisyyteen. Autoilla on kuitenkin pääsy esimerkiksi pysäköintihalliin ja yritystenkin tarpeet on huomioitu. Korona-aikana kaikki ravintolat olivat tietenkin kiinni tai tarjosivat vain take away-ruokia, mutta aikojen parantuessa ympäristössä varmasti taas viihdytään. Myös puistoalueita parannetaan. 


Koli on aina käymisen arvoinen. Näin vapun tienoilla siellä oli huipulla tietenkin metri lunta, mutta tiet olivat kuivia ja melko hiekattomiakin. Edes hissi pysäköintialueelta ylös hotellille ei ollut toiminnassa eli portaita oli käveltävänä aika paljon enemmän. Maisemat ovat entisellään, mutta aina yhtä upeat.

Sen sijaan aika uutta on, että Tahkolla on aina avoinna oleva näkötorni. Se on vain 13 metriä korkea, mutta kun se on korkean vaaran laella, sieltä on valtavat näkymät kauas! Kunhan rajoitukset poistuvat, vieressä on myös Pehkubaari kahvitteluun tai virvokkeisiin. Sen valikoima jäi nyt näkemättä. 

Sinne menee tie (Pehkuntie) vajaan kolmen kilometrin päässä Tahkon hiihtokeskuksen liittymästä. Ainoa huomioitava asia on motoristien kannalta, että Pehkuntie on noin viisi kilometriä hiekkatietä. Se on varmasti kuivana hyvä, mutta ainakin näin keväällä sateiden jäljiltä savinen pinta oli liukas, se luisti joka suuntaan ja oli maantiepyörälle aika jännä paikka. Tai kuskille ainakin, etenkin alamäkeen, kun pyörä meinaa lähteä liukuun (ja kuski on vähemmän pitkä eikä yllä kovin vahvasti maahan ja renkaat menevät ihan savisiksi eivätkä pidä yhtään). Kesällä kuivalla kelillä tie on varmasti jopa hyvä ajettava, vaikka siinä onkin heti aluksi kyltti, jossa lukee "Ajo omalla vastuulla". Elämyksiä tarjolla! 

Matkan varrella joka paikkaan on tietysti myös kaikenlaista, joista voi kiinnostua ja vaikka oppia jotakin. Onko esimerkiksi Melttusvirran taistelu vuodelta 1808 tuttu? Sen komea muistomerkki on Melttusvirran kupeessa. Luikonlahden kylällä uskotaan vahvasti, että vuonna 1808 kylän läpi virtaavalla Melttusvirralla Ruotsin ja Venäjän armeijat tappelivat ankarasti. Tutkijat tosin sanovat, että arkistolähteet todistavat yksiselitteisesti, ettei paikalla ole tapahtunut yhtään mitään, ei minkäänlaista taistelua. Turistia se ei haittaa, tarina on hyvä ja muistomerkki on ihan komea - ja paikka on muutenkin hyvä pysähtyä pepputauolle! 


Kangasniemellä matkalla Kuopioon


Kuopiossa
Kävelykeskusta on laajentunut hyvällä tavalla Kuopion kirkko


Kolille

 Kuopiosta ylöspäin järvet vielä jäässä

 Melttusvirrassa virtasiPolvijärven kirkko


 Kolilla!
 Ylhäällä riitti lunta!
 Pielisen jää oli jo läpinäkyvää, rannoista jo sulanutkin

 Pikkutietä Juukaan
 Juuassa on kiva pieni vanha keskusta ja kiva koski ympäristöineen - mutta siihen sopisi joku kesäkahvilakin!


 Kohti Juankoskea ja Nilsiää - suuntana Tahko!Tahkolla

 Tahkon näkötornista näkee todella kauas!
 Tie Tahkon huipulle näkötorniin ja Pehkubaariin on sateen jälkeen hyvin mielenkiintoinen ajettava. Normaalistikin siinä on kumminkin aika kivoja mäkiä!
 
 Märkä savinen pinta oli liukas, renkaistakin tuli ihan sileitä, kun urat olivat täynnä savea. 
Piti ajaa kieli keskellä suuta!

Öinen Kuopio, useimmat nukkuvat... 

 Lukijoille pähkinä - mikä auto? Ei ole Volkkari.
Sisällä ratissa oleva logo on lisähämäys, vaikka rekisteriotteessa lukeekin niin...
Omaa aikaa Kuopiossa ja muualla

Kevään ensimmäinen varsinainen reissu oli monella tavalla tärkeä - toisaalta korona-aikaa piristämään, toisaalta se oli tärkeä myös siksi, että Hra Oma Ajan ajojen arveltiin päättyvän ennen tätä vuotta, mutta nyt "yliajalla" on kuitenkin uusi kausi käynnissä. 

Nautiskella voi korona-aikanakin reissussa! Nälän yllättäessä Kuopiossakin voi ruokaa tilata kotiin ravintoloista. Tarjonta tosin oli aika lailla hampurilais-pizza-kiinalais -painotteista, mutta toisaalta kaupat ovat auki ja niistähän saa myös kaikenlaista valmista, jos ei ole innostusta tai mahdollisuutta kokkailla. Lämpö mahdollisti kevyemmän pukeutumisen ulkonakin ja uudet punaiset korkkarit ovat aina hyvä juttu! 

Viiviä vaivaa selvästi kolibakteeri, koska Kolille on päästävä pari kertaa kesässä ainakin. Pieni ihminen pysyy vappuisen metrisen hangen päällä hyvin, mutta Hra Oma Aika liian painavana upposi taas hankeen jumiin. Toisaalta toisissa kohdissa lumi oli jo kokonaan poissa. Tahkon näkötorni sen sijaan oli melkein liiankin jännä savisen ja liukkaan tien takia, mutta näkymät olivat tosiaan upeat. 

Tietenkin tuli vierailtua myös Oravikoskella Hanxin tehtaanmyymälässä, josta saa ilmeisesti ainoita Suomessa tehtyjä ajokamoja mittojenkin mukaan. Hra Oma Aika haki sieltä uuden takin ja hänen ajonsa suuntautuivat pohjoisemmas. Viivi ajeli Hanxilta kauniissa ja kevään siihen asti lämpimimmästä ajasta nauttien etelään. Venyneet ketjut tosin kiusasivat, mutta Prätkäpaja ja uudet "kultaiset" ketjut odottivat. 


Kunhan pyörä on punainen...


Ketjujen rasvaus - mutta loppu alkoivat olla 


Kolilla


Hra Oma Aika on liian painava - upposi reittä myöten hankeen. 

 Järvet vielä jäässä


Pehkubaariin... eikun näköalatorniin 5 km savista tietä

 Kotimatkalla pitämässä pientä pepunlepuutustaukoaUudet korkkarit kassissa on iloinen Viivi!

 Mekkokeli!

Kuopiossa - kaupasta vähän herkkuja "kotiin"(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

  


50 kommenttia:

 1. Kivat punaiset korkkarit, sopii oikein hyvin Viiville. Oikein hyviä ajopelejä Koronasta ja muista haasteista huolimatta.

  VastaaPoista
 2. Reissut jatkuvat, mahtavaa! Hienoja kuvia ja hyvä juttu

  VastaaPoista
 3. Mahtavia tarinoita ja kuvia! Liukastakin lie ollut...

  VastaaPoista
 4. Upea aloitus! Hyvät vinkit ja kuvat

  VastaaPoista
 5. Upea tarina ja upeampi viivi�� viimeisiä 90 000 kävijää odotellessa�� mitähän upea Viivi ja Herra oma aika tuo meille lukijoille 5 miljoonan kunniaksi�� odotan innolla����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, täytyy jotain sitten keksiä! :)

   Poista
 6. Paku taitaa olla Suzuki Carry "kärry" -mallisarjan peli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se Suzukin tekemä, mutta Mazda laittoi niihin omat merkkinsä, näkyy ratissakin, mutta kuulema Mazda ei myynyt niitä Mazdoina vaan merkki oli Autozam Scrum Van!

   Poista
 7. Olipa kuitenkin teidän pärrät Melttusella parkissa ku hurautin kurrijunalla ohi, harmi ku huomasin liian myöhään, oisin töräyttäny torvea kohdilla.

  VastaaPoista
 8. Huh huh! Ihana! rakastan posliini pillua:) nam!

  VastaaPoista
 9. Tämä blogi paranee vaan koko ajan, aina vaan mielenkiintoisempia juttuja ja kuvia

  VastaaPoista
 10. Kurrujuna taitaa olla maitoauto

  Kiitos pari uutta paikkaa tuli

  VastaaPoista
 11. Hienoa että pääsitte taas tienpäälle ja Hra Oma Ajan kunto sallii ajelut.

  Ps. Viimeinen pikku-äxä on alkukauden herkullisin.

  VastaaPoista
 12. Kurrijuna eli maitoauto..

  VastaaPoista
 13. Asiallista. Itse sain karsean flunssan kun aloitin kauden vaikka oli kylmä. Mutta kyseessä taisi olla enemmänkin varuste- kuin sääkysymys. Onko Hanxin ajoasut olleet edelleen hyviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tosi tyytyväisiä. Hra Oma Aika ajoi edellisellä takilla 170 000 ja se oli yhä ihan kunnossa, mutta ei tullut enää pesussakaan siistiksi, niin osti uuden samanlaisen. Siellä tehtaanmyymälässä kun voi vaikka tavata henkilön, joka sen takin tai jonkun on tehnyt. Saa mittojenkin mukaan, ja on kait ainoa, joka ylipäätään tekee Suomessa takkeja ja housuja ja liivejä yms.. Kypärät ja saappaat ja sellaiset tulevat ulkomailta.

   Poista
  2. Hyvä. Meillä (Honda-pariskunta) on aikeena hankkia ja ehkä osin myös teettää uudet ajoasut.

   Poista
 14. Viimeinen pikku x aivan ihana. Lisää kuvia pikkareissa,sukissa ja läpikuultavissa hepeneissä��

  VastaaPoista
 15. Auto on Subaru Sambar, eikä mikään Suzukin tai Mazdan tekele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rekisteriotteessa lukee "Mazda pakettiauto" ja "valmistaja Suzuki". Siihen samoin kuin Subaru Sambariin myytiin VW-kittiä.

   Poista
  2. Ja Mazda siis myi omansa alkuun Autozam Scrum Van -nimellä
   https://en.wikipedia.org/wiki/Autozam_Scrum

   Lasilinja poikkeaa Subarusta, muutoin kyllä hyvin samannäköisiä

   Poista
 16. Hyvää kesän alkua Viivalle ja hra Oma ajalle! Oletteko keski-suomessa tulossa käymään kesän aikana?

  VastaaPoista
 17. Kiva että tarinointi jatkuu vaikka korona ja kylmyys häiritsevät.
  Kiitos jälleen kuvista ja tarinasta Viiville ja hra Oma Ajalle!

  Lämpimämpiä ilometri säitä odotellen!

  VastaaPoista
 18. Aa että tuo toinen pikku-pallukka kuva on upea! En tiedä mikä erityisesti juuri tuossa asetelmassa viehättää.

  VastaaPoista
 19. Kovaa vauhtia lähestyy tuo 5 miljoonan kävijän raja. Oikein jännittää miten tuota rajapyykkiä sitten juhlistetaan ;) Toivottavasti uskolliset "fanit" palkitaan ikimuistoisesti... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen näkee sitten... ei ole vielä mitään suunnitelmaa :)

   Poista
 20. Näyttää aika isolta tuo huulipuna tötterö tuossa yöpöydällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sillä on toisenlainen käyttötarkoitus... :D ;)

   Poista
 21. Hyväksytkö viivi instagram seuraajia

  VastaaPoista
 22. Kiinnostaisiko kolminkeskeinem moottoripyörien ihailu ja ajelu 25v miehen kanssa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin kukaan kahdesti ajaa meidän kanssamme, kun on pysähdyksiä koko ajan, kaikkea pitää mennä katsomaan ja kuvaamaan... mutta kyllä taukopaikoilla juttelemaan saa tulla!

   Poista
 23. Insta pyyntö lähetetty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita viestiä, että olet blogin lukija. Yleensä hyväksyn vain lähipiiriä ja tuttavia... :)

   Poista
 24. kyllä aina kikki suoristuu ku viiviä kattelee��

  VastaaPoista
 25. Enää 50-tuhatta käyntiä 5 miljoonan rajapyykkiin ;)

  VastaaPoista
 26. mukavan näköstä maisemaa ja mielenkiintoisia paikkoja. Itse uutena motoristina jo odottelen kovasti että saisi pyörän hankittua pian ja ehkäpä jokin pieni reissukin jo tälle ajokaudelle tehtyä��✌ Suomessakin näköjään riittää ajelun arvoisia reittejä vaikka kuinka!

  VastaaPoista
 27. Niin upeita reissuja, _joka_ tavalla...

  T. Tarakkaharakka-Mia

  PS: Olen laitellut viestejä, mutta en tiedä tulevatko perille

  VastaaPoista
 28. ois kiva jos joskus laittaisit jotain sensuroimattomiakiin kuvia ;)

  VastaaPoista
 29. Mielenkiintoinen reissu teillä. Nyt kun hotellit ja muut palvelut ovat taas avanneet ovensa olemme myös suunnitelleet automatkaa Kuopion suunnalle. Melttusvirran taistelusta en ole koskaan kuullutkaan, täytyypä suunnata sinnekin tutustumaan tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jos sitä taistelua on edes ikinä ollut! Itä-Suomeen tulee aika usein reissattua... ihanaa seutua ja ihania ihmisiä...

   Poista