lauantai 6. marraskuuta 2021

Kokemuksia RVS:stä, mitä se teki ja mitä ei


Joku ehkä muistaa, että jokunen vuosi sitten Hra Oma Ajalle eräs prätkillä kilpaa ajava ystävä suositteli kokemuksiinsa vedoten RVS-käsittelyä Wagneriin (BMW K75), kun sen vaihdelaatikko tuntui jäykältä ja kulutus oli vähän lisääntynyt. RVS on metallin lisäaine, joka on ollut teollisuudessa käytössä pidempään, mutta ajoneuvoissakin vuosia. 

Tämä ystävä kertoi omista kokemuksistaan, että kilpakoneessa suurin huomattava vaikutus on lämpöjen pysyminen kurissa, kytkimen parantunut pito, pieni tehonlisäys ja jäykät uniballit liikkuvat nykyään jouhevasti. Samalla kilpurin kuljettimessa äänitaso muuttui siedettäväksi ja kilpurin kisakulutus on tippunut 2,6l/100km. Hän on myös kokeillut käsittelyä muun muassa kaivinkoneeseen, jossa moottorin ääni on hiljentynyt, tärinät vähentyneet ja hydrauliikan liikkeet parantuneet. Tuo riitti hyvin innostamaan Hra Oma Ajan kokeiluun ihan tavallisessa, matalavireisessä K75:ssä, vaikkei kyllä ole mitään tietoa, mitä ovat uniballit...

Käsittely tehtiin omilla aineillaan BMW:n moottoriin, vaihdelaatikkoon ja perään. Siinä pyörässä bensan- ja öljynkulutus tippui, mutta merkittävin oli vaihdelaatikon muuttuminen kevyttoimiseksi. Silloin vasta Hra Oma Aika muisti, että itse asiassa pyörään oli tehty jo aikoinaan RVS-käsittely ja sen vaikutuksen loppumisesta johtui lisääntynyt kulutus. Vaikutus tuntuu kestävän noin 50 - 60 000 km, uusimisen jälkeen vaikutus palautuu. Autoissa kuulemma kestää pidempään.  

Hra Oma Aika oli kuitenkin vielä vähän epäluuloinen ja kun hän 2019 hankki toisen samanlaisen pyörän, hän halusi testata, että vaikuttaako RVS samalla tavalla. Osti samat aineet ja laittoi ohjeiden mukaan - no tietysti se samanlaisessa pyörässä vaikutti samalla tavalla

Siitä Hra Oma Aika innostui, ja kun kyseessä on suomalainen firma, niin menimme RVS:n toimistolle kyselemään tuotteesta enemmän kuin mitä purkkien kyljessä lukee. "RVS tarttuu, kun on lämpötilaeroja ja painetta. Pintaa tulee vain metallisille kitkapareille, ei koko moottoriin metallipintoihin ja muodostaa siihen ohuen, liukkaan pinnan eli vähentää kulumista ja kitkaa. Suurin vaikutus liukkaalla pinnalla on moottorin kuumenevien metallipintojen kitkan vähenemisessä, mikä vähentää kulumista - polttoaineen ja öljynkulutuksen tai lämpötilan tippumiset ovat vähän kuin sivuvaikutuksena seurausta siitä." 
Saimme nähdä entisen Ferrarin formula 1 kisainsinööri Ossi Oikarisen kilpavehkeiden osia, joissa RVS:n muodostama pinta näkyi. Samoin kuulimme, että hänen suosituksestaan formulavenemestari Sami Seliönkin kilpakalusto käsiteltiin ja molemmilla on kokemuksena, että tekniikka kestää kisoissa olennaisesti paremmin. 

Siksi sitten päätettiin, että sitä kokeillaan myös Dollyssa (Honda CB 500). Vaikuttaisiko käsittely mitään, siinä kun on valmiiksi pieni kulutus eikä se oikein kuluta öljyäkään. Käsittely oli helppoa,  huhtikuussa 2020 omin pikku kätösin ohjeen mukaan molemmat käsittelyt, ja aine löytää tiensä kuumiin paikkoihin öljyn mukana. En tiedä, mitä sen olisi pitänyt tehdä tällaisessa pyörässä tai miltä tuntua, mutta kulutus tippui toisen käsittelyn jälkeen muutaman desin. Ennen kaikkea 180 000 ajettu kone oli pirteämpi ja kierrosherkempi, ja nyt 200 000 ylitettynäkin vaikutus tuntuu yhä. Hiljainen ääni muuttui vähän pehmeämmäksi.Tutustumassa RVS:n konttorissa

Sitten sitä kokeiltiin tyttären Subaru Imprezaan. Vinkuvaan ohjaustehostimeen oli oma aine, joka sai sen hiljemmaksi. Moottorin käsittelyn jälkeen Hra Oma Aika kysyi: Onko bensankulutus tippunut?
- No en tiedä, aina se kaiken syö mitä tankkiin laittaa! Mutta koneesta on tullut herkempi ja ääni pehmeämpi - ja irtoaa viivalta paremmin, omistaja kertoi.

Sitten tulee tarinan järjettömin vaihe. Hra Oma Aika epäili, että kun Wagnerilla oli ajettu jo liki 350 000 kilometriä eli 350 miljoonaa ilometriä, niin siinä täytyy olla jotain vikaa jo. Siinä ei kuitenkaan ollut mitään vikaa havaittavissa!
(Niin, mutta siinä olisi voinut olla joku vakava piilevä vika! Hra Oma Ajan huomautus)
(Kaikkien asiantuntijoiden mielestä siinä ei ollut mitään vikaa! Viivin huomautus)

No, Wagnerin kone purettiin talvella 2021, ja yllätys yllätys: siinä ei ollut sisällä mitään vikaa. Kaikki laakerit ja nokka-akselit ja mitä nyt koneessa onkaan, olivat todella hyvässä kunnossa. Laakerit kuin uusia. Samanlaiset pinnat kuin niissä Oikarisen ja Seliön osien pinnoissa. Yhden männän pinnassa kuitenkin näkyi, että se sylinteri oli aikanaan käynyt laihalla. Sitä ei ollut RVS estänyt eikä tietenkään korjannut. Kone takaisin kokoon ja ajo jatkui, mutta.... Se tarpeeton purkaminen oli kalliimpi kuin tuon pyörän arvo!
(Niin, mutta nyt tiedän, että se on kunnossa! Hra Oma Ajan huomautus)
(Kaikki sanoivat jo etukäteen, että se on ihan kunnossa! Viivin huomautus)

No ainakin nyt tiedetään, ettei 350 000 ole vielä yhtään mitään matalavireiselle K75:lle, ei kannata purkaa sellaisen konetta ilman erityistä syytä - ainakaan jos se on ollut viimeiset 200 000 kilometriä RVS-pinnoitettu, kuluminen on niin pientä.


Wagner purettuna ja ensimmäinen käynnistys huollossa kasaamisen jälkeen

Nyt on harkinnassa, että RVS-käsittelyä kokeiltaisiin myös hyvin tunnettuun Viivi II:een ja kullitettuun Monkeyyn. Mutta miten sen käsittelyn tekee Monkeyyn, kun käsittelyjen välissä pitäisi ajaa 300-400 kilometriä ja molempien käsittelyjen jälkeen mieluusti tunnin verran... ei sillä ajeta niin paljon...

RVS ei ole maksanut eikä osallistunut tämän jutun tekoon. Nämä ovat vain meidän kokemuksiamme, eivät tieteellisiä tutkimuksia - mutta ainakin näissä vehkeissä se toimi. Näissä laitteissa se ei vaikuttanut moottoreiden lämpöön, mutta näissä ei kyllä ollut ongelmia lämpötiloissa alun perinkään.  Ei siis ole mitään tietoa, millaisissa muissa se toimii ja millaisissa ei. Mutta jos jotain jo on rikki, niin ei se sitä korjaa. Sen sijaan nyt omin silmin nähtynä se suojaa ja sivuvaikutuksena tuo muita hyviä asioita. Kai se siksi kannattavaakin on, vaikka aineet eivät ihan ilmaisia olekaan. Eli meidän kokemuksemme mukaan RVS ainakin näissä tapauksissa parantaa ja suojaa ehjää käytettyä.

Näistä RVS-käsittelyä on testattu Imprezaan, Biimereihin ja CB-Hondaan. CX ja Monkey mietinnässä.


 
RVS esitteli osia, joissa oli RVS-käsittely. Toisessa kuvassa on Ossi Oikarisen osia kaudelta 2019 ja 2018. 2018 koneessa ei ollut RVS-käsittelyä, 2019 oli. 


Hra Oma Ajan BMW:n osia, jotka MW Steelin mukaan ovat erinomaisen hyvässä kunnossa
Samalla molemmat BMW:t maalattiin alkuperäisväriin!

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )13 kommenttia:

 1. Kiitos "testaamisesta", voi tuota varmaan kokeillakkin.

  Mielellään testais kyllä Viiviäkin kovassa käytössä, useamman kerran, että onko liukkaat pinnat... ;)

  VastaaPoista
 2. Olen käyttänyt RVS kaikissa vehkeissä,aine toimii kuin kello nm.tyytyväinen.

  VastaaPoista
 3. Kenen tytär se Subarun omistaja (tuo konepellillä istuskellut brunetti?) oli?

  VastaaPoista
 4. Itse käytin mittaroiden ennen ja jälkeen arvoja puristuksista, ohivuodoista ja kulutuksesta toyota Avensikseen ja Goldwingiin. Kokemuksien perusteella olen laittanut sen jälkeen RVS aineet joka kulkineeseen. Autoista, skoottereihin ja prätkiin. Toimii 👍🏻

  VastaaPoista
 5. Hyvä teesi on:siellä, missä on kaksi metallipintaa, laitetaan seuraksi RVSÄÄ.. LOPPUTULOS ON LÄHESKITKATON. JA LOPPU ONKIN RVS HISTORIAA. SIIS MYÖS APINAMOPO.

  VastaaPoista
 6. Tuo on oikeasti hyvää ainetta. Moni vaan uskoo sen olevan lähinnä jotain motor-uppia tms

  VastaaPoista
 7. 350000 km ei ole 350 miljoona km

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta 350 000 kilometriä on 350 miljoonaa ilometriä... :)

   Poista
 8. Hyvät autoilu ja moottoripyöräilyn ystävät. Olen kanssanne samaa mieltä ko.lisäaineen vaikutuksesta. Samaan tulokseen pääsee myös toisella lisä/käsittelyaineella. Liqui Moly Cera Tec ja valmistajan Motor Protect aineisiin kannattaa tutustua. Ajan MB 200E (1991 bensiini) vuosittain n. 400 00 km ilman moottorikorjausta 750000 km. Kulutus pyörii 7-10l/100km peräkärry ja vuodenaika huomioiden. Asun Lapissa ja sama ainetta olen käyttänyt myös kolmessa V8 moottorilla varustetussa MB E420 ajoneuvossa. Toiminta on ollut varmaa ja koneiden öljy paineet kuumana hyvät (n.2bar). Nämä uudentyyppisen lisäaineet/pinnoitteet on ovat todellinen lahja meille Mobilisteille. Käsitykseni mukaan ne ainakin Cera Tec ja RVS ovat valmistettu syväkairauksessa löydetyistä erityismineraalista, joka on käsitelty/muokattu lämpöpinnoitus käsittelyyn. Lisää kokemuksia olisi mukava kuulla. Itselläni on lähes 10 vuoden ja satojen tuhansien kilometrien tuntemus. Terveisin Hans

  VastaaPoista
 9. Uijjuma. Tuota gilfiä kun pääsisi testaamaan.

  VastaaPoista
 10. Mä laitoin RVS tökötit Pyöreelamppu Ladan koneeseen.
  Heti ekalla tankillisella oli jo polttoaineen kulutus pienenpi.
  Ja maantie nopeuksissa vaikutti että moottori ei ole niin meluisa enää, ei tarvi enää huutaa kaverille jos keskustelee 😂
  Pitää laittaa vielä laatikkoon ja perään myös nuo tökötit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hieno homma! Mitä tuotetta käytit, polttoainejärjestelmän puhdistusainetta bensaan vai öljyn kautta metallinpinnoitusainetta moottoriin? Jälkimmäinen voi vaikuttaa alkuun nopeasti lähinnä puhdistavan ominaisuuden kautta, mutta käsittääkseni metallin pinnan muodostuminen vaatii kaksi ohjeen mukaista käsittelyä ja lopullinen pinta on valmis vasta satojen kilometrien päästä toisesta käsittelystä.

   Poista
 11. aikamoinen ohut kalvo kun näkyy läpi😉

  VastaaPoista