tiistai 27. kesäkuuta 2017

RVS-käsittely Wagnerissa

RVS:n tarkoitus on vähentää kitkaa tarttuessaan kemiallisesti kuumiin metallipintoihin kovaksi ja liukkaaksi pinnaksi. Samalla mm. moottorin puristusten pitäisi parantua. Ihan ilmaisia aineet eivät kaupassa ole eli jotain pitää vastineeksi tapahtua. 

Tämä on Hra Oma Ajan juttua eli ihan tavallisen käyttäjän "testi" eli miten käsittely näkyy ja tuntuu käytössä, jos tuntuu, testin alkaessa 236 000 ajetussa BMW K75-mallissa. Kuten muutama tuhat kilometriä eli muutama miljoona ilometriä sitten kerrottiin tässä "Turhia remontteja, outoja remontteja ja RVS-käsittely" -jutussa, niin Hra Oma Ajan vanhaan Biimeriin eli "Wagneriin" tehtiin RVS-käsittely. Syynä oli Hra Oma Aikaa häirinnyt vaihdelaatikon jäykkyys. Pyörään tehtiin täysi käsittely eli Prätkäpajassa sekä moottoriin, vaihdelaatikkoon että perään laitettiin niihin kuuluvaa RVS:ää. Neljänsadan kilometrin jälkeen koneen öljyt vaihdettiin ja käsittely uusittiin, perään ja vaihdelaatikkoon ei. Biimerissähän vaihdelaatikossa on oma öljy.

Käsittelyn jälkeen vaihdelaatikko toimi huomattavasti pehmeämmin ja kevyemmin. Kuusi tuhatta kilometriä eli 6 miljoonaa ilometriä myöhemmin eli yli 242 000 mittarissa vaihdelaatikko on edelleen jouheva eli tavoite täyttyi ainakin toistaiseksi hyvin.

Polttoaineenkulutukseen käsittely vaikutti vähemmän kuin aiemmin koko kannen uusiminen kaikkineen, mutta yllättävän paljon. Kun ennen käsittelyä ajosta riippua kulutuksen "ääriarvot " olivat 4,5 ja 6,5 l/100 km, niin käsittelyn jälkeen "ääriarvot" ovat olleet 4,0 ja 6,0. Käytännön maantieajossa "normikuluutus" ei tippunut ihan niin paljon kuin "ääriarvot", mutta ennen käsittelyä kulutus oli yleensä 4,7 - 5,0 l/100 km, RVS-käsittelyn jälkeen se on ollut 4,3 - 4,6 l/100 km. Kulutusmittaus ei ole ollut sen tarkempaa kuin tankkaus aina piripintaan ja kulutuksen laskeminen siitä joka tankkauksen jälkeen, mutta yhteensä parikymmentä tankkausta tähän mennessä.

Öljynkulutus tippui selvästi havaittavasti, mutta siitä ei ole minkäänlaista muuta mittausta kuin havainto öljymääräikkunasta koneen kyljessä. Öljy on sitä mitä Prätkäpaja huolloissaan käyttää eli Castrol Power 1 kuten aiemminkin. 

Edelleen on Hra Oma Ajalle epäselvää, miten aine perässä on vaikuttanut ja mistä sen voisi havaita, mutta varmaankin jotain samaa se tekee kuin aineet moottorissa ja vaihdelaatikossa. 

Tämä ei ole tietenkään mikään tieteellinen testi ja tämän tulokset koskevat vain tätä yhtä pyörää, mutta ainakin tässä nimenomaisessa tapauksessa RVS-käsittely toimi tavallisen käyttäjän näkökulmasta. Miellyttävin ja se toivottu muutos on vaihdelaatikon sujuvuus, mutta eivät pienentyneet bensan- ja öljynkulutuksetkaan haittaa, vaikkei tässä varsinaisesti haettukaan mitään kustannussäästöjä. 
Aika monia ihan kunnollisiakin mittauksia on näköjään tehty TüV:n ja muiden tekemänä ja Suomessakin. Teollisuus kai tällaisia aineita enemmän käyttää, Suomessa näköjään mm. Ovako ja Rautaruukki. Mutta ihan kunnollisia käyttäjämittauksiakin on tulossa, sillä Viivin ja Hra Oma Ajan tietojen mukaan teknisiin asioihin keskittyvä tunnettu blogi Tuumaustauko on myös testaamassa ja tekee varmaan myös puristuspainemittaukset sun muut tekniset mittaukset.

Katsotaan, miten kauan vaikutukset kestävät eli seurataan viimeistään kesän jälkeen, että mikä on tilanne. Toistaiseksi vaikutukset kuitenkin ovat olleet positiivisia. 

1 kommentti:

  1. Tämä on minulle uutta. Eli minulla ei ole mielipidettä RVS:stä.
    Sen verran olin utelias ja googlasin " kokemuksia RVS:tä".
    Netin ihmeellisessä maailmassa lyötyy kaikki...

    VastaaPoista