lauantai 3. kesäkuuta 2017

Turhia remontteja, outoja remontteja ja RVS-käsittely





Hra Oma Ajan pää käy kalliiksi. Liekö palelluttanut sen. Monasti on Prätkäpajakin sanonut, että mekaanikot eivät kykene korjaamaan kaikkia hänen epäilemiään vikoja, niiden korjaamiseen tarvittaisiin psykologi. Joskus vaivoihin olisi ollut yksinkertaisempikin ratkaisu. 

Kuviteltuja vikoja

Viime kesänä Hra Oma Aika päätti korjauttaa Wagnerin moottorin sisällä olevan käynnistyskytkimen, koska oli täysin varma, että se on kulunut rikki. Toisinaan ei startti nimittäin pyörittänyt konetta vaan pyöri ihan itsekseen "tyhjää". Prätkäpaja teki pari konepesua ja enää ei startti pyörinyt tyhjää. Mutta kun se myöhemmin kerran vielä pyörähti tyhjää, jotain piti tehdä hetipaikalla. No, sen vaihtamiseksi vaihtui lopulta koko peräosasto moottorin starttikytkimestä takajarruun asti. Hirmuinen määrä ehjiä käytettyjä osia vaihtui toisiin käytettyihin osiin.

- Ei se ollut rikki, ei edes kulunut. Se oli vain likainen, sanoi Reijo Myllymaa.

Kalliiksi tuli Hra Oma Ajan pää...

Hra Oma Aika: Niin mutta nyt tietää, että kaikki ne osat ovat varmasti ehjiä! 
Viivi: Niin mutta se maksoi kaikkineen tonnin ja se oli ehjä alunperinkin! 

Toisaalta jarrut päivittyivät parempaan.

Sitten Hra Oma aika oli sitä mieltä, että vaihdelaatikko on rikki, se on liian jäykkä, vaikka se on aina ollut jäykempi kuin Viivi II:n vaihteisto. Hra Oma Aika soitti Reijo Myllymaalle ja kysyi, mikä siinä voisi olla vikana. Myllymaa kertoi, että vaihdelaatikoiden rikkoontuminen on kovin harvinaista K-sarjassa eli siinä voi olla korkeintaan laakerisyöpä.

No enempää ei taas tarvittu, Hra Oma Aika oli varma, että siinä on sitten laakerisyöpä, koska se on jäykempi kuin ennen. Onneksi VVM:n Nauvon edustustossa oli ylimääräinen,  vähän ajettu BMW:n vaihdelaatikko. Myllymaa irrotti vanhan, avasi sen ja tutki - ei ollut rikki. Sillä olisi ajanut vielä pitkään. 


Uudet ja vanhat vaihdelaatikon osat BMW-legenda Reijo Myllymaan pajalla - niitä ei juuri erota toisistaan, vaikka toisilla on ajettu alle 20 000 km ja toisilla yli 230 000...

Uusi vaihdelaatikko laitettiin kiinni - ja se on ihan yhtä jäykkä kuin alkuperäinenkin laatikko. Se nyt vain on sellainen. Silti Hra Oma Aika väitti, että se laatikko ei ennen ollut niin jäykkä. 

Hra Oma Aika: No ei se ollutkaan ennen niin jäykkä, minä olin vain unohtanut miksi!
Viivi: Niin ja tuo turha korjaus maksoi taas tonnin! Ei ehjää kannata korjata!
Hra Oma Aika:  Mutta kun se oli jäykkä... ja nyt tietää, että kaikki on ehjää...



Wagner kansiremontissa Prätkäpajassa. Onneksi kansi on sivussa eli remontti helpompi kuin monessa muussa.

Oikea vika!

Mutta sitten Wagneriin tuli ihan oikeasti vika, ensimmäinen kunnon vika. Hra Oma Aika ihmetteli, miksi kone tuntuu voimattomalta, ja siihen tuli outo ääni - kuin se kävisi kolmen sylinterin sijasta kahdella. Hämeenlinnan lähellä kun kaksikko oli, suunta Myllymaan pajalle. Repalta sai pika-analyysin:  Yhdestä sylinteristä puuttuivat paineet eli oletettavasti venttiilivika.


Venttiilistä puuttuu paloja
Hra Oma Aika ajoi Hämeenlinnasta suoraan Stadiin Prätkäpajaan, joka oli samaa mieltä. Nyt oli ihan oikea vika. Prätkäpaja avasi kannen ja yksi pakoventtiili oli palanut rikki, siitä puuttui pala. Muutkin venttiilit olisi viisasta uusia samalla. Myllymaa ja muut BMW-gurut ihmettelivät, että kuinka venttiili voi palaa näin vähän ajetussa, siis BMW:ksi vähän ajetussa: 234 000 km. Ei ollut Myllymaallekaan tällaista tullut eteen, vaikka on 40 vuotta näitä korjannut.

Halvin tapa korjata kansi oli tilata Saksasta kokonainen vähän ajettu kansi, se ei onneksi ollut kallis. Prätkäpajassa kansi venttiileineen kunnostettiin vielä kuitenkin uudenveroiseksi ja niinpä Wagner sai ihan uutta puhtia. Prätkäpaja ansaitsi jälleen erityiskiitoksen - keskellä kevätruuhkaa venyttävät työpäiviään niin, että tällaiset akuutitkin tapaukset hoidettiin välittömästi. Enin aika meni osia odotellessa.

Prätkäpajan huoltotiedostoista selvisi, että kun Wagner aikoinaan oli ensimmäisen kerran tuotu sinne huoltoon, se oli käynyt laihalla. No, vaikea sanoa mitään varmaa, mutta jos Wagnerilla on Ruotsissa ajettu pidempäänkin laihalla, se on voinut olla syy. 





Jos Hra Oma Aika olisi muistanut...

Wagner kulkee siis taas kuin uusi, suorituskyky tietenkin parani merkittävästi ja kulutus tippui. Mutta se vaihdelaatikon jäykkyys? Eräs VVM:n jäsen käski Hra Oma Ajan ottaa yhteyttä RVS:n edustajaan ja ehdottaa julkista testiä. RVS:n tuotteilla saisi laatikon ja perän ja koneenkin toimimaan paremmin. 

No, näin tehtiin. RVS ja Prätkäpaja katsoivat sopivimmat tuotteet tällaiseen vanhaan, automaisella tekniikalla varustettuun Biimeriin. Moottori ja vaihdelaatikko ovat erikseen ja kuiva kytkin. Oma aine koneeseen, oma vaihdelaatikkoon ja oma perään. Siinä vaiheessa Hra Oma Aika sitten päätti muistaa, että niinpäs se olikin, Wagneriin oli joskus noin 100 000 km eli miljoona ilometriä sitten laitettu RVS-käsittely ja silloin vaihdelaatikko toimi pehmeämmin. Vasta viime aikoina se oli alkanut jäykistyä. Olisi voinut muistaa sen pari turhaa remonttia aikaisemmin...

No, nyt RVS-käsitttely on juuri tehty Wagneriin ja muutama sata kilometriä eli muutama satatuhatta ilometriä ajettu. Vaikutuksia perään Hra Oma Aika ei tunne mitenkään, eihän se pitänyt ääntä ennenkään. Polttoaineenkulutuksestakaan ei voi sanoa vielä mitään näin lyhyen matkan jälkeen, mutta moottorin ääni on hieman vähemmän metallinen kuin ennen. Ei hiljaisempi, mutta hieman erisävyinen. Ja se vaihdelaatikko? Nyt Hra Oma Aika ei valita. Siinä ero on selvä: se on huomattavasti pehmeämpi ja sujuvampi.

Näkyykö tai tuntuuko sen vaikutus vaihdelaatikon lisäksi jotenkin muuten? Moni on saanut näköjään positiivisia tuloksia, mutta toisaalta tuskinpa RVS laittaisi sivulleen testiä, jossa ei olisi hyviä tuloksia. Toisaalta olivat kuitenkin valmiita ottamaan riskin ja antoivat aineet tällaiseenkin julkiseen testiin. Mutta RVS:n osalta testi vasta alkoi eli asiaan palataan myöhemmin. Alku on kuitenkin hyvä.

3 kommenttia:

  1. Minusta nåmä vanhat japanilaiset pyörät ovat melkein "ikuisia".
    Tärkein ennakkoehkäisevä tekijä on huollattaa pyörä säännöllisesti huoltokirjan määrittämin välein.Se riittää.
    (Vanhassa pyörässä ei ole hienouksia jotka voisivat rikkoontua.)

    Erityisesti öljynvaihtovälin laiminlyöminen, ilmansuodattimen vaihtamatta jättäminen aiheuttaa ongelmia ajokaudella.

    Öljyjen ja suodatinten lisäksi kannattaa öljytä ketjut.

    Myös renkaitten ilmanpaineet pitää tarkastaa säännöllisesti. Liian matala rengaspaine on jatkuva ongelma monella motoristilla. Kun rengaspaineet ovat liian alhaiset, pyörän käsittely vaikeutuu ja renkaat kuluvat nopeammin.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoltaminen on tärkeää! Kaikki nämä pyörät huolletaan vähintään huolto-ohjelman mukaisesti, ja tuo Hra Oma Aika huollattaa rikkoutuvat kohteet jo ennakkoon, ettei mikään koskaan menisi rikki. Mutta siinä on tullut turhaakin huoltoa ja se on ollut kallista... Toisaalta Viivi II ja Wagner ovat molemmat yli 200 000 km ajettuja ja teknisesti aivan tiptop :) Minun Dollyllani on vasta 101 000 km takana ja kaikki on kunnossa, vain staattori piti vuosi sitten uusia. :)

      Poista
  2. Tuota RVS:ää on melkein kokeiltava R 1100 RTeehen.Ainakin moottoriin , vaihdelaatikkoon ja perään olen just vaihtanut Red Linen Heavyt.

    VastaaPoista