torstai 5. lokakuuta 2023

Norja 2023, prologi: “Life is what happens to you while you're busy making other plans”


“Life is what happens to you while you're busy making other plans” on John Lennonin tunnetuksi tekemä toteamus, ja se on harvinaisen totta. Aina ei mene suunnitelmien mukaan, elämä on yllätyksellistä. Reissaaminenkin on, ja niistä yllätyksistä ne suurimmat muistot syntyvät. Ja parhaat jutut. Etenkin niistä yllätyksistä, joille voi kymmenen vuoden kuluttua jo ehkä nauraa. Tai joille ainakin kaverit nauravat. Reissaamisessa ovat hyvät vinkit kohteista kuitenkin hyödyllisiä. Pätee myös Norjaan. 


Norja? Taas? Tässä blogissa on jo ennestään kymmenittäin tai sadoittain vinkkejä, tarinoita ja sattumuksia Norjasta. Mitä vielä? Paljonkin. Norjassa on paljon kaikkea, ei pelkästään rahaa ja vuoria, joita niitäkin riittää enemmän kuin satunnaisella motoristilla elämää.

Olennaisimpana osana tulevia juttuja ovat tietenkin vinkit reissaamiseen, paikkoihin ja kohteisiin Norjassa, ja vähän Ruotsissakin. Mutta väriä niihin vinkkeihin tulee erilaisista sattumuksista, historiasta ja etenkin luovasta historian tulkinnasta.


Suunniteltu suunnittelemattomuus

Kuten aiemminkin on opetettu, niin fiksu reissaaja tekee hyvät ja huolelliset suunnitelmat. On viisasta suunnitella tarkka reitti ja aikataulu, jonka mukaan mennään. Vaikka väkisin. Kaikki majoitukset etukäteen varaten tietenkin, ja mielellään taukopaikatkin valmiiksi. katsottuina Sitten mennään aikataulua tiukasti noudattaen, oli säätila mikä tahansa, tai tuli eteen mitä tahansa yllätyksiä. Jos hidastavia yllätyksiä tulee, niin sitten ajetaan pidempää päivää ja vähän tiukemmalla otteella, että saadaan aikataulu kiinni. Kohteet on päätettävä etukäteen. Kyllä päivässä Norjassa pitää 600-800 kilometriä ajaa kelissä kuin kelissä. Mutta... edelleen “Life is what happens to you while you're busy making other plans”.

Toinen tapa onkin hra Oma Ajan tapa, jossa teetetään pyörälle "Norja-huolto" (Prätkäpajan termi hra Oma Ajan sielun pelastamiseksi tehtävälle huollolle, jossa pyörästä tarkistetaan ja huolletaan kaikki), sitten tankataan pyörä ja lähdetään liikkeelle, ja suunnataan kulkua sään mukaan 4-5 viikkoa ihan minne sattuu, kunhan se on Norjaa ja kunhan ei liikaa satu. Sellaista taivaanrannanmatkailua, jossa kilometrien sijaan tulee ilometrejä. 

Norja 2023:Naisjuttuja, Helvetti, ajokortti hyllylle ja muita sattumuksia

Tällä kertaa Norjan turnee olosuhteista ja elämän sattumuksista johtuen tehdään yksin. Vinkkejä tulee silti vähintään yhtä paljon, ellei enemmänkin! Sattumuksia ainakin tulee enemmän...

Mitä jos vuoristossa yksin reissatessa tulee ongelmia, sattuu ikävyyksiä? Pitää varautua. Varautuminen tarkoitti tässä tapauksessa, että mukana on joitain tuiki tarpeellisia varaosia, jotka tuskin hajoavat ja joita hra Oma Aika ei luultavasti edes osaisi vaihtaa, kuten esimerkiksi käynnistysrele. 

Se mihin ei varauduttu, ovat muun muassa kuriositeetin muuttuminen yhdeksi elämän parhaista päivistä, koetaan yllättäviä naisjuttuja ja epäonnistuneita treffejä, joudutaan Helvettiin ja päästään sieltä pois, nautitaan päiväkausia päivänpaisteessa sateesta, mietitään tuntemuksia veneessä ukkosmyrskyssä keskellä Oslon vuonoa, innostutaan suorittamaan upeita vauhdikkaita kanttauksia jalkatapit maata viistäen mutkateillä vuoristossa, ja koetaan lopulta niistä seurannut päättäväisen poliisinaisen suorittama liputus pois radalta ja kuullaan toteamus, että "valtavasti ylinopeutta, ajokortti lähtee heti ja tulee isot sakot". 

Lisäksi mennään ajamalla isojen porotokkien läpi, ihaillaan elämän vilskettä autiossa kylässä ja ajetaan yhtä soittoa 1400 kilometriä eli 1,4 miljoonaa ilometriä naisen takia. Jokainen mies tietää kyllä miksi. Ja varmaan jokainen nainenkin. Että sellaisia tarinoita on luvassa. Kannattaa siis jäädä kanavalle ja seurata sattumuksia! 


Tulossa olevia tilanteita...


Kestääkö vuosimallin -86 BMW? Prätkäpaja teki siihen taas ennen reissua ns. Norja-huollon. Kestääkö vakavasti sydänsairas kuski? Miten käy yksinäisen reissumiehen vuoristossa?


Siltoja, jotka kestivät jo sata vuota sitten, ja varmaan kestävät yhä...


Vuorten ylityksiä lipsuvin renkain


Tuhansia poroja, tokkien läpiajoja videoillakin


Mielenkiintoisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa


Karun kauniita maisemia


Arveluttavia ajoreittejä


Suurta vauhtia ja...


...suuren vauhdin seuraamus.


Mutta kyllä sitä jalkamiehenäkin kaltaisiaan löytää


Omaa aikaa: Liikkeelle

Kohti Norjaa siis yksin - itse asiassa ekaa kertaa ikinä, mutta sellaista se elämä on. Life is... ja niin edelleen.

Matka alkoi hyvin, ennusteesta huolimatta ei satanut. Siis ensimmäiseen kymmeneen kilometriin. Tai siis tihuutti vain vähän. Sen jälkeen satoikin kunnolla seuraavat 540 kilometriä eli koko matkan Kajaaniin asti. Ainakin uudet kotimaiset Hanxin ajovarusteet tulivat testatuiksi: hyvin pitävät vettä, mutta hengittävät silti. Niin vain lopulta kaula-aukosta kuitenkin vettä vähitellen pääsi sisälle, kun tarpeeksi kauan satoi, ja jopa kypärän sisäpuoli alkoi kastua, ja goretex-hanskoistakin ajan kanssa alkoi sisus kostua. Se kuuluu lajiin. 

________________________

Seuraavassa osassa päästäänkin sitten uusillekin reiteille, uusiin paikkoihin, ja saatte lukea vinkkejä paikoista, joita ette ehkä ole edes miettineet. Ja lukea luovaa tulkintaa kaikesta.

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


6 kommenttia:

 1. No nyt on lupaava alku! Aika paljon ilmeisesti on tapahtunut. Jäähän siinä enemmän aikaa naisille, jos kortti on kuivumassa... :D

  VastaaPoista
 2. Heh, tosiaan, lupaavalta vaikuttava alku tosiaan. Jäänpä seuraamaan, kuinka matka etenee!

  VastaaPoista
 3. Kynä ja kamera tottelee käyttäjää

  VastaaPoista
 4. Ei siis kuiva alku Norjan retkelle! Toivottavasti loput ilometreistä sujui kuivemmassa kelissä!

  VastaaPoista
 5. Oletteko koskaan harkinneet sivuvaunua? Siinä toteutuisi moottoripyöräilyn fiilikset, mutta välillä voisi vaihtaa kuskia ja väsynyt pääsisi "lepäilemään" kyytiin.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti uudistuneeseen blogiin löytyisi uudistuneita pikkuäksiä. Tarina vinkkaisi tähän suuntaan.

  VastaaPoista