maanantai 13. marraskuuta 2023

Norja 2023, osa 4: Aja taivaaseen, päädyt Helvettiin?

Tässä osassa on tarjolla taivas ja Helvetti. Eikä edes vertauskuvallisesti vaan suhteellisen konkreettisesti. Taivaaseen pääsee ilmaiseksi, mutta Helvettiin pääsystä pitää maksaa. Sitä ei ehkä moni olisi odottanut. Mutta koska hra Oma Ajalle oli annettu mielenkiintoinen matkavinkki: "Mene helvettiin!" eli kehotettu painumaan helvettiin, niin sitä tässä tarinassa nyt sitten tavoitellaan.

Norja jäi tappiolle edellispäivänä Ruotsille reissun maisemakisassa, kun Norjalla ei oikeastaan ollut edes vielä pelaajia kentällä. Nyt Norjan pelaajat saapuivat kentälle ja Ruotsi luovutti kättelyssä kisan. Norjan 50-sarjalaiset tiet ovat nimittäin ihan parhaita. Tässä blogissa on niitä esitelty aiemminkin useampaankin kertaan, mutta tie 51 oli ajamatta.

Kaikki 50-sarjan tiet ovat vuoristossa. Tie 55 on niistä korkeimmalle menevä, mutta tie 51 ei jää juurikaan - sekin nousee 1,4 kilometrin korkeuteen, siis liki taivaaseen tai ainakin siihen suuntaan. Tie 51 on noin 170 kilometriä pitkä, mutta paras osuus on vain noin 50 kilometriä - vaan olikos se niin, ettei koolla ole väliä, kunhan on iso? No tie 51 on iso ja näyttävä, ainakin mitä vuoriin ja maisemiin tulee.

Miksi tie 51 on tehty? Viinan ja naisten takia kuten Trollstigen? Ei. Tie 51 ja muutama muu tie on tehty vuorille siksi, että noille vuorille voisi ajaa. Että vuoristoon voisi perustaa kesämaatiloja. Voihan Norjassa ajaa Pohjois-Euroopan korkeimmalle vuorelle Galdhøpiggenillekin. Jos Mount Everest olisi Norjassa, norjalaiset olisivat tehneet sinne jo tien. Kenties tunnelissa vuoren sisällä, mutta joka tapauksessa olisivat tehneet. Ja syy olisi, että sinne voisi ajaa. Se tie vetäisi turisteja, ja Norja on tietoisesti panostanut turistiteihin. 

Norja 2023:


Motoristille nämä tiet ovat kuin kullattuja, niin kiva niillä on ajella taivaissa. Mutta vaikka tässä pysytään kaidalla tiellä eikä suinkaan sorruta laveiden teiden houkutuksiin, niin Helvettiin näitä teitä ajaen saattaa päätyä. Nimittäin Helvetti (norjaksi Helvete) on siinä lähistöllä. Eikä Helvettiin joudu ajamalla esimerkiksi jyrkänteeltä alas, vaan ihan tarkoituksella ja nautiskellen.

Jossain kirjoissa lupaillaan taivasta maan päälle, mutta siitä ei ehkä ole ihan varmuutta etenkään ajankohdan suhteen. Mutta Helvetti sentään on jo täällä, ja asiaan kuuluvasti se on enemmän tai vähemmän maanpinnan alapuolella. Sen sijaan toisin kuin moni luulee, Helvetissä ei ole kuuma ensinkään. Siellä on aika viileää. Ja märkää. Eikä Helvetti todellakaan ole EU-säädösten mukainen. EU-säädöksillä Helvetti todennäköisesti suljettaisiin. 

Kaiken lisäksi pitää maksaa, että pääsee Helvettiin, ja sen jälkeenkin joutuu ponnistelemaan sinne päästäkseen. Eikö kuulosta houkuttelevalta? Kyllä sinne silti kannattaa mennä. Helvettihän ei ole kauhean kaukana Lillehammerista, sinne voi hyvin ajaa ajettuaan ensin tien 51. 

Helvetti on paikka tai tila, johon paha ihminen monien uskontojen mukaan saattaa kuolemansa jälkeen joutua syntisen elämänsä vuoksi. Suoran aikakäsityksen uskonnoissa, kuten kristinuskossa ja islamissa, helvetti on yleensä ikuinen. Vastaavasti kiertävän aikakäsityksen uskonnoissa, kuten buddhalaisuudessa, helvetti on väliaikainen paikka ennen jälleensyntymistä. Juutalaisuudella ei ole selkeää helvettikäsitettä eikä tuonpuoleista. Koska tässä nyt todistettavasti on käyty helvetissä ja tultu sieltä pois, niin ainakin kristinuskon ja islamin helvetti on kumottu. Toisaalta helvetti on olemassa eli juutalaisetkin ovat ehkä väärässä. Kenties hra Oma Aika syntyi symbolisesti uudelleen uuteen, uudenlaiseen elämään eli buddhalaisuus oli oikeassa. Tai sitten hra Oma Aika vain on itse Piruperkeleen Saatana ja voi siksi sujuvasti kulkea helvettiin ja sieltä takaisin kuolevaisten sekaan. Tähän astihan hra Oma Aikaa on pidetty Pyhänä Miehenä, että tiedä nyt sitten.  


Videot

Tässä muutama eläväkuva tuolta päivältä:


Tiet taivaaseen ja Helvettiin


Hamarissa oli herätys aamun hämärissä leppoisalla musiikin soitolla kohtuullisella 150 desibelin voimakkuudella. Vaan hienot ovat soittopelit!


Hamarissa on prätkille oma pysäköintialue


Kuvan rakennus Hamarin liepeillä oli valmistuessaan korkein puurakennus. Nyt se taitaa olla toiseksi korkein.


Mjøsbrua

Sauvakirkko eli stavkirke - hirret pystyssä

Hiekkatietkin voivat matkapyörälläkin olla nautinnollisia


Jos hiekkatiellä vauhdin nälkä ei tyydyty, niin nopeitakin mutkia on tarjolla


Tällä kertaa ei poroja, mutta lampaita


Mustanaamiolla on vuoristosusi, norjalaisilla vuoristonaudat
Helvetti

Jos Norja olisi EU:ssa, jokin pykälä kieltäisi Helvetin. Siellä ei ole ylimääräisiä kaiteita, siellä pitää ihan oikeati vähän kiipeillä, siellä on liukkaita paikkoja, siellä kastuvat ainakin kengät, sydänsairas saa mennä hetkittäin aika hitaasti tai pulssi alkaa muistuttaa rumbaorkesteria. Luuliko joku, että Helvetti on "turvallinen tila"? Siellä vierailijalla pitää olla maalaisjärkeä ja ottaa omaa vastuuta kulkemisestaan. Ei sovi niille, joiden mielestä yhteiskunnan tulee estää kaikki mahdollisuudet minkään ikävän sattumiseen. Mutta maalaisjärkisille realisteille Helvetti on vaikuttava paikka.
Suorastaan helvetin hyvä paikka.

Poikkeus Helvetissä: turvakaide.


Mittakaavan ymmärtäminen kuvasta vaatii katsojalta sen, että ymmärtää mittakaavan kuvasta. 
Rotko on todennäköisesti isompi kuin se kaupungin kaivama oja siellä kotisi lähellä. Samaa kokoluokkaa kuin montut nykyään suomalaisilla pikkuteillä...


Huomaa ihmiset, niin huomaat paremmin sen mittakaavan, jonka aiemmin huomasit huonommin.Tästä menee polku. Kiipeile pikkuisen, tämä ei ole EU-polku. Aivan hyvä reitti.
Kengät voivat vähän kastua, voi olla vähän liukastakin.


Ihan hyvä polku. Ei kansalaisia tarvitse ylisuojella.
Portailla kastuvat vähintään kengät liki 100 %:n varmuudella
Vuorenpeikkojen tanssista tykkääville?

Omaa Aikaa Hamarista Lillehammeriin


Kehotus painua Helvettiin
on toteutettu. Kannatti.
Viimeiset vajaa puoli vuotta on sisältänyt elämässäni monia suuria ja pieniä asioita, joita en odottanut enkä toivonut tapahtuviksi. Kuitenkin kaikki ne ovat lopulta kääntyneet hyviksi, paremmiksi. Viimeisin pieni, mutta itselle merkityksellinen asia tapahtui tällä reitillä. Ruotsin tiet ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aina olleet aika tylsiä tai tosi tylsiä, mutta nyt oli ollut vähän pakko ajaa Ruotsiin, että pääsen Etelä-Norjaan. Ja päivä oli ollut elämäni parhaita ajopäiviä ikinä. Niinpä herääminen syntymäpäivän aamuun yksinäisenä hotellissa ei ollut synkkää. Lukija miettii tässä kohdassa, että heinäkuussahan ei koskaan ole synkkää vaan valoisaa läpi yön.

Päivän matka olisi toisesta kotikaupungistani Hamarista Lillehammeriin, joka on toinen kotikaupunkini. Nehän ovat ihan naapurikaupunkeja, mutta kuinka matka kesti koko päivän?

Edellispäivän alkutunnelman sijasta Wolfgang vei Valhallan sijasta Helvettiin, ja siksi se päivän päätteeksi paikalla ollessaan keitti? Tuntui, ettei helvetissä ole ollenkaan kuuma vaan ennemminkin hyvin märkää, mutta siellä kiipeillessä tuli hyvin kuuma ihmiselle, mutta myöhemmin Helvetin jälkeen prätkälle tuli vielä kuumempi. Helvetin lisäksi syynä saattoi kyllä olla sekin, ettei flekti mennyt päälle. 

Lopuksi nimittäin ajelin helteessä hyvin hiljaa pitkin Lillehammeria ja välillä olin kone käynnissä pidempään paikoillani, ja sitten kuulin hassua naksutusta. Huhhuh, joillakin on ongelma ajattelin. Sitten tajusin, että ongelma onkin minulla: se kuuluu Wolfgangista! Flekti vain naksuu ja kone keittää! Kävi ilmi, että koska en käytännössä ajele koskaan helteessä hyvin hiljaa tai ole paikallani kone käynnissä, niin Wolfgangin flektin moottori oli ilmeisesti mennyt käyttämättömyyttään jumiin. No, se ei matkaa keskeytä. Reissun jälkeen Prätkäpajassa kävi ilmi, että flektin moottorin johto oli vain hapettunut.

Kyllä kai minä nyt saan pahoittaa mieleni ja pöyristyä? Minun ei taaskaan annettu osallistua Lillehammerin olympialaisiin eikä minulle annettu yhtään kultamitalia vain siksi, että kisat olivat vuonna 1994 ja koska silloin olisi lisäksi pitänyt muka olla paras urheilija jossain olympialajissa. Tämä ei ole tasa-arvoista vaan hyvin loukkaavaa, oikeastaan ihan rasistista,  Kenelle saan valittaa? Eikö Lillehammerin pidä nyt lopettaa mainostamisensa olympiakaupunkina? Ei se sitä ole kuin harvoille ja valituille...

Hra Oma Aika - Mies suoraan Helvetistä

________________________
Seuraavassa jaksossa tuumaillaan kaikkien mielessä aina päällimmäisenä olevista norjalaisista autonvalmistajista ja todetaan, mitä kaikkea voi tehdä, kun raha on niin vanha keksintö, että sitä todellakin on. Ainakin öljymaassa. Vuoreenkin voi tehdä tunnelin ihan vain esitelläkseen turisteille, kuinka helppoa on tehdä tunneleita, kun osaa ja kun se on rutiinia. Helsingin kaupunkitunnelihankkeen kaatajat ja kustannusarvion tekijätkin voisivat käväistä tutustumassa. Lisäksi nähdään paljon vaivaa sen eteen, että pääsemme kohteeseen, joka ei kiinnosta kovin monia.

Poliisi ei vieläkään ilmoittanut vievänsä hra Oma Ajan ajokorttia eikä naisiakaan ole lähelle osunut - ehkä jo seuraavassa jaksossa...?

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )


10 kommenttia:

 1. Onpa tosiaan Helvetin hyvä juttu ja kuvia! 😃

  VastaaPoista
 2. Kyllä, hyvä on juttu. Ja on kyllä omaansilmään oikein mainioita maisemia, noissa ajelisi kyllä mieluusti - ja mikset patikoisikin, joka on omaan mieleen.

  VastaaPoista
 3. Laitapas vähän naiskauneutta blogiin vaihteeksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa, että ei tule. Lupailtu on. Toinen skenaariohan on, että pyytämättä ja yllättäen pompsahtaa edellisetkin ylittävät pikkuäksät. Hyvää kannattaa, jos ei odottaa, niin ainakin toivoa.

   Poista
  2. Naikauneutta tulee jossain vaiheessa tätä sarjaa, mutta ei pikkuäksiä.

   Poista
  3. Tarkoittaako tämä sitä, että Hra ja Rva Moton kaasuvaijerit ovat menneet solmuun ja katkenneet?

   Poista
  4. Eivät solmuun, mutta pyörät suunnanneet eri suuntiin omille reiteilleen :)

   Poista
  5. Eihän pikkuäksä tai tekstiinpiilotettu juju tarkoita menneisyyttä, vaan uutta. Eroottisuus on ollut iso osa blogia. Jos suunta halutaan muuttaa tai on muutettu, niin se on ok, mutta kokonaisuus vanhalla ja uudella konseptilla jotenkin yhdistäen voisi olla rikkaampi ja siten tuoda uutta. Ei siinä, hyvä tämä on näinkin. Erilainen vaan.

   Poista
 4. Erittäin harmi, että ex-rouva Motoa ei voi enää ihailla täällä, koska harvoin näki missään niin upeaa ja täydellistä aikuisen naisen vartaloa 😍 Kuvista sai myös sen käsityksen, että malli viihtyi kameran edessä. No, ei voi mitään ja nykyään ei varmasti voi välttyä niiltä ikäviltä lieveilmiöiltä 😔

  VastaaPoista
 5. Tuo on totta. On häpeä, että ilkeät tahot saivat blogin ilostuksen lähtemään. Kuvienkin kehittymisessä oli oma aikajanansa ja kaikki vain parani, kunnes.

  VastaaPoista