perjantai 20. lokakuuta 2023

Norja 2023, osa 2: Vetreät vauhdit ja Auto-Iivarin ihmeet


Sanotaan heti alkuun, että jos tykkäät prätkistä tai autoista, haluat käydä ihmettelemässä Auto-Iivarin aikaansaannosta. Jos tykkäät ajaa prätkällä, haluat käydä ihmettelemässä Auto-Iivarin aikaansaannosta. Jos luet tätä blogia juuri nyt, haluat käydä ihmettelemässä Auto-Iivarin aikaansaannosta. 

Ruotsin aiemmin aika tylsiksi todetut tiet nostavat osakkeitaan, kun teissä alkaa olla mutkia ja mutkien varrelta löytyy Ivars Bilmuseum. Vain Sinulle Bil-Ivar eli Auto-Iivari ei ole tuttu, koska ihan kaikki muut hänet kyllä tunsivat. Varmasti nolottaa. Hra Oma Aikaakin nolotti, kun ei kysyttäessä tiennyt Iivaria. Yli kymmenen miljoonaa ruotsalaista tuijotti säälivästi hymyillen, tai ainakin ne, joilla ei ollut juuri silloin kiire ampua ja pommittaa muita periruotsalaisia kansankodin rakentajia. Kerrotaan nyt Iivarista Sinullekin, ettet samalla tavalla nolaa itseäsi kaikkien muiden edessä.

Uskomaton yksityinen autokokoelma varta vasten tehdyssä suuressa hallissa. Helppoahan se ruotsalaisilla on, kun niillä on rahaa. No helppoa sen suomalaisillakin jos on rahaa. Ja yleensä muillakin. Mutta se rahan tekeminen onkin se juttu. Etenkin laillisilla keinoilla.  Auto-Iivarilla on kokoelmissaan kuninkaankin auto, mutta Iivari ei ollut perintöruhtinas vaan teki itse omaisuutensa yrittämällä. Yrittämisen lisäksi hän myös onnistui, mikä on se vaurauden tekemisen juttu. 

"Ei saa puhua Rannanjärvestä, Rannanjärvi on kuollut" sanotaan kansanlaulussa, mutta Auto-Iivarista saa puhua, vaikka hänkin on kuollut (1938 - 2007). Auto-Iivari oli Ruotsin autoalan kruunaamaton kuningas - erotuksena Kaarle-Kustaaseen, joka on kruunattu autoharrastaja. Kaarle-Kustaalla on toki vielä isommat mökit käytössään, mutta niissä on vähemmän harrasteautoja. Älä siis sotke Auto-Iivaria Kaarle-Kustaaseen. 

Kaarle-Kustaa on aika lailla Bemari-mies, mutta silti oikein mukava. Auto-Iivari oli aika lailla Mersu-mies, mutta silti oikein mukava. Näin täytyy sanoa, koska iltapäivälehtiä lukemalla kaikkein inhottavimpia ovat aina premium-merkeillä ajavat, ja nykyään jo ylipäätään autoilla ajavat. Mutta motoristithan ovat aina ja viimeisen päälle mukavia, mikä selittänee asian näiden herrojen mukavuuden kohdalla. Kaarle-Kustaalla on pieni vanha Hondan customi (CM 400), Auto-Iivarilla puolestaan kymmeniä vanhoja prätkiä. 

Norja 2023:

Auto-Iivari oli ensin mystinen metsätyömies, kunnes keksi, että parempi olla vähemmän mystinen ja keskittyä kaupan tekemiseen. Tarkemmin sanottuna Iivarista tuli autokauppamies. Ensin myytiin Rellua, sitten Bemaria ja Pösöä, kunnes myyntiin saatiin Mersut ja loppu onkin legendaarista historiaa.

Auto-Iivarin museossa on paljon eri merkkejä edustettuina ja harvinaisuuksia niin paljon, että kokoelmassa ei-harvinaisuudet ovat jo harvinaisuuksia. Mersuja löytyy erityisesti - voi rinnakkain verrata vaikkapa Mercedes 600:a normaalina (W100) ja pitkänä Pullman-versiona (V100) - Pullman on sentään kaikkien maailman diktaattoreiden lempiauto. Automerkkejä edustavat muun muassa Princess, Orient ja Berliet, jotka lienevät vähän harvinaisempia kuin Toyota Corolla.  Esillä ovat myös yksi maailman halutuimmista autoista eli Mercedes "Gullwing" eli lokisiipiovinen Mersu ja Ruotsin kuninkaan kuninkaallisen hieno edustusauto.
Tietenkin Berliet. 4,4 l, 56 hp. Mercedes 600 - pitkänä vai todella pitkänä?


Kaksi- vai neliovisena?
Tietenkin Terrot, kuten lukija heti muisti
DKW
TomosTämä on Rumin pyörä hallissa eli Rumi Super Sport, mikäpä muukaan. Huomaa pumppu!Automuseo ilman kuplaa on kuin hieronta ilman onnellista loppua? 
Moottoripyörien alkuaikoina oli erilaisia näkemyksiä - tässä Neracar


B niinkuin BENtleyMiesten vessan sisustus ei ollut ihan tyypillisin.
Voitte vain arvata, mitä noissa laatikoissa on sisällä...Skellefteåsta Östersundiin

Sopivat tiet valitsemalla alkaa motoristikin päästä ajamisen tunnelmaan. Kaikki alla olevat ajokuvat ovat tältä 4K-videolta - nopeutettua enimmäkseen, mutta oli meno muutenkin aika vauhdikasta. Videoparanee loppua kohti. Äänet päälle, menomusiikkia taustalla! VIDEO ON TÄSSÄ.


Puolet aiemmilta vuosilta tuttuja pätkiä, puolet uusia


Vauhti kasvoi edellisistä päivistä


Reipas sadekuurokin osui kohdalle - Hanxin varusteet onneksi pitivät hyvinOmaa AikaaNyt reissu oli kunnolla käynnissä ja vauhdissa. Edelleen hieman oudoksutti olla yksin pitkäksi ajatellulla reissulla, mutta sellaista se elämä nyt vaan on - toisaalta oli jo voinut nauttia siitä, että voi koukata milloin vain minne vain ja muutenkin ajaa miten huvittaa. Alkumatkasta oli pilvistä, märät tiet ja sadekuuroja. Puolenpäivän jälkeen oli edelleen sadekuuroja, mutta enimmäkseen jo aurinkoista ja kuivat tiet - paitsi silloin mainittujen sadekuurojen kohdalla. Sen lukija saattoi jopa arvata. Vauhti kasvoi koko ajan, ja kuten prologista lukija huomasi, vauhdin hinta tulisi sananmukaisesti maksettavaksi... mutta ei vielä tässä osassa!

Pyörä tuntui vakuuttavan varmalta jo reissun ensimmäisinä metreinä, ja sama tunne jatkui yhä. No, eihän näin uudessa (vuosimalli 1986) Biimerissä mitään vikaa vielä voi kuvitellakaan olevan...

________________________


Seuraavassa osassa päästäänkin sitten viettämään yksi tämän motoristin parhaista ajopäivistä ikinä koko elämän aikana. Ja vastoin kaikkia odotuksia... pienestä kuriositeetista tulee satojen kilometrien mutkainen ja vauhdikas nautinto!

________________________


(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )


8 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! Videosta päätellen on tainnut tosiaan olla vähän vauhtia, ohituksista päätellen ainakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa katselin!
   Mutta on hienoja autoja Iivari saanut kokoelmiinsa

   Poista
 2. No nyt tosiaan oli niitä kuviakin, ja kieltämättä on kyllä kattava Auto-Iivarin museo! Sijainti kyllä omasta näkökulmasta varsin hankala, ei tule kovinkaan helposti osumaan omille reiteille.

  VastaaPoista
 3. Todella hienoja matkakuvia, autoja ja prätkiä. Naiskauneus odottaa vielä tulemistaan.

  VastaaPoista
 4. Mihinkäs Viivi on jäänyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätti viime talvena lähteä kulkemaan muita polkuja. No, se tulee näkymään tässäkin juttusarjassa vähän uusina kuvioina...

   Poista
 5. Tomos-kuvassa on mopedi jossa on Puch puhallinmoottori?

  VastaaPoista
 6. Tosi hienoja kulkuvälineitä Iivarilla!

  VastaaPoista