sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Suomen suurin automuseo?

Otsikko ei ole ihan varmaa tietoa, mutta kun museossa on yli 300 ajoneuvoa, ei tule mieleen Suomessa isompaa autojen lukumäärällä mitattuna. Valtavasti ajoneuvoja on toki myös Espoossa (yli 200) sekä Uudessakaupungissa ja Vaasassa, mutta tuntuu, ettei niissäkään olisi yli 300. 

Kenties vähän vähemmän tunnettu Automuseo Myllyn vanhat autot nimittäin tarjoaa yleisölle vanhoja autoja jopa enemmän kuin aiemmin ilmestyneessä jutussa esitelty Ruotsin suurin automuseo


Ylämyllyllä on myös toinen hieno automuseo, Susirajan mobilistien Wanha automuseo, joka on esitelty tässä jutussaMuita automuseojuttuja:


Automuseo Myllyn vanhat autot


Ylämylly sijaitsee Liperissä Joensuun vieressä ja siellä oleva automuseo Myllyn vanhat autot on paitsi iso, useissa halleissa toimiva yli 300 ajoneuvon museo, mutta myös muutoin erityinen: lähes kaikki autot ovat museon omistajan omia! Museossa on vielä erikoisuutena lisäksi pienet erityismuseot -  "Muistojen huoneesta" löytyy esimerkiksi 1940-1970 lukujen kätilövarusteita, muita käyttötavaroita sekä työkaluja eri vuosikymmeniltä, lisäksi esillä on huomattava määrä autojen pienoismalleja, radioita ja televisioita sekä laaja kokoelma Helinin Konepajan valmistamia venemoottoreita.


Mutta pääosassa ne autot - suuri kokoelma kaikkia ikä- ja kokoluokkia, eri valmistusmaita ja huomattava panostus myös kilpa-autoihin. Prätkiäkin löytyy ja jopa kuorma-autoille ja tarktoreille löytyy hallinsa! Autoja on alkaen vuosimallista 1902!
 Nyt on vanha! 1902 Oldsmobile
  


Kalmar KVD440 eli Tjorven eksyi Suomeenkin 

Todella erikoiset vekottimet? 


 

Omaa aikaa YlämyllylläKuvia tarkastelemassa
Tähän museoon oli tarkoitus tutustua jo viime keväänä - ja vasta Joensuussa huomata, että eli kumpikaan Ylämyllyn museoista ollut auki niin varhain keväällä. Wanha automuseo onneksi avattiin meille, että saimme jutun, mutta tämä iso museo jäi odottamaan uutta vierailua. Siinähän se oli oikeastaan matkan varrella Norjasta palatessa, kun Varkaudessa tuli vietettyä muutama päivä rentoutuen ja sihteerikkönä

Kumit olivat aika lopussa prätkissä, joten kulku Varkaudesta Ylämyllylle sujui VVM:n talous- ja änkyröintipäällikön hienolla Volvolla. Mukava päiväretki ja eipähän tarvinnut pukeutua niin paljon, kun oli kuitenkin lämmin keli. 


Museon omistaja kertoili kiinnostavasti museon taustoista ja sisällöstä, ja kiertämiseen piti tosiaan varata aikaa, niin paljon siellä on. Oikeastaan koko museon ainoa puute onkin, että lukuisista halleista huolimatta valtava kalustomäärä tuo paikoitellen jo hieman ahtauttakin - joitakin autoja haluaisi kiertää enemmänkin! 


Paikka, jossa on pieniä punaisia traktoreita, on aina ihan parasta ja innostavaa...

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


16 kommenttia:

 1. Ikinä kuullukaan. mutta onpas hienoa kalustoa

  VastaaPoista
 2. Ihan uusi paikka mullekin, mutta Viivin pieneen käteen sopii hyvin iso ruuvimeisseli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isolla meisselillä tulee tuloksia ;)

   Poista
 3. Moi
  Hieno juttu, ja kerronta ,myös viivistä oli hyvät kuvat.Tuleeko pesukuvia tai juttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Millaisia pesukuvia kaipaisit - auton vai prätkän vai ......

   Poista
  2. Moi
   Vaikka auton ja ois hanskat ja saapikkaat , ja miksei vaikka sinun prätkänkin pesukuvia....

   Poista
  3. Moottoripyörän pesemisestä on kuvia :) Täytyy ehkä kuvata uusia, kun kausi taas alkaa!
   https://www.vanhamoto.net/2017/02/kevatta-valmistellessa.html

   Poista
  4. Moi
   Joo noi oli hienoja kuvia, niinkuin ylensäkkin sinulla on,seuraavia juttuja ja kuvia odotellessa

   Poista
 4. Kiitos Viivi sinulle tästä blogista. Olen jo pitkään katsellut reissukuviasi (ne pienetkin) ja mielestäni tämä on maan paras blogi. Mukavaa kesän odotusta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi! Mukavaa kesän odotusta sinnekin!

   Poista
 5. Monenlaisia hienoja kulkupelejä! Kiitos tästäkin retkikohde vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Upea automuseo, ihania autoja! Ihanat vaatteet!
  T. "Tarakkaharakka-Mia"
  PS: olen laitellut meilejä, mutta en tiedä ovatko tulleet perille uuden postin takia

  VastaaPoista
 7. Kiitos hienoista ja innostavista reissukertomuksista! Myös maukkaat kuvat Viivistä ovat "pikantti" lisä tarinoinnin lomaan ja päätteeksi.
  PS. Myös meillä on satunnaisena harrastuksena kuvaukset ja joskus kuvien jakaminen (anonyymisti rohkeuden puutteessa)

  VastaaPoista
 8. Oho enpäs tiennyt, että Suomesta löytyy tällainen museo! Mieheni tykkää laittaa vanhoja autoja, joten pitänee tehdä retki täältä Kajaajista tuonne. Hänellä on yksi kuplavolkkarikin juuri työnalla, taisi olla viimeksi öljynsuodattimien huolto meneillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On paljon hienoja museoita! Ja Kajaani on ihana paikka, köymme siellä yleensä muutaman kerran joka vuosi! :)

   Poista