tiistai 14. tammikuuta 2020

Davás 11: Höga kusten ja Ruotsin suurin automuseo

Höga kusten on vähän kuin "pikku-Norja", jyrkästi merestä nouseva alue Ruotsissa Pohjanlahden rannalla, suunnilleen Vaasan korkeudella. Alue on tunnettu maisemistaan, ja onhan se jotain ihan muuta kuin Pohjanlahden ranta Suomen puolella. Upeiden maisemien lisäksi sieltä löytyy Ruotsin suurin automuseo Härnösandissa.

Klikkaa kartat isommiksi!

Neljä viikkoa pohjoisessa 2019

Davás 1: Pessimismi Kainuussa saa iloiseksi! 

Davás 2: Sisään vain eli nautintoja Lapissa!
Davás 3: Varangin vuonon eteläpuolella
Davás 4: Hamningberg - koska se on olemassa
Davás 5: Ilmastonmuutos Berlevågista Kaarasjoelle
Davás 6: Hammerfest ja Gildetun - ylhäältä näkee enemmän
Davás 7: Kuumana kylmässä ja muita iloja Tromssassa
Davás 8: Senja sen kauneus, Narvik ja paljon muuta
Davás 9Paluu Lofooteille - aurinkoa, pilveä ja pilvessä
Davás 10: Näissä et ehkä ole Norjassa pysähtynyt, mutta kannattaa!
Davás 11: Höga kusten ja Ruotsin suurin automuseo
Davás 12: Viimeinen kiepaus eli Ruotsista Rovaniemelle ja Kainuuseen
Davás Bonus: Nautiskelua Varkaudessa ja yhteenvetoa: miten reissu sujui, miten uusi vanha pyörä selvisi, toimiko RVS-käsittely?


Namsoksesta Höga kustenille

Namsoksesta voi valita pikkuteitä.joita ajaa kohti itää. Pieni on myös tie, joka ylittää vuoriston ja päätyy Ruotsiin. Ruotsissakin voi vältellä isoja teitä, mutta komeatkin vaarat ovat tietenkin pieniä vuoriin verrattuna. Jotain hyvin ruotsalaista on kuitenkin koko ajan nähtävissä.
Huipulle... ja sitten alamäkeä kohti Ruotsia


Jotain hyvin ruotsalaistaHöga kusten

Höga kusten eli "korkea rannikko" on siis Pohjanlahden rannalla Vaasan korkeudella Ruotsin puolella. Siinä missä Suomen puoli on "matala rannikko", Högakusten nousee jyrkästi merestä. Viime jääkauden jälkeen maa on alueella noussut 800 metriä, enemmän kuin missään muualla! Jyrkkäpiirteisessä kallio- ja mäkimaastossa maankohoamisen aikana syntyneet eri-ikäiset geologiset rantamuodostumat ja rannalle syntyneet muinaisjäännökset ovat nähtävillä eri korkeuksilla muutaman kilometrin levyisellä rannikkovyöhykkeellä. Höga kusten hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 2000.

Höga kustenin ranta-alueet ovat kauniita, mutta erityisen huomattavia ovat korkeat kalliot, kuin vuoret/tunturit, jotka kohoavat jopa satoja metrejä jyrkästi. Tunnetuin on Skuleberget, joka kohoaa tummana jyrkästi 295 metriä ylös. Sen rinteillä harrastetaan vuorikiipeilyä ja muuta retkeilyä. Ei ihme, että alue on kuin pieni Norja!


BönhamnBönhamnin kahvilassa on toinen toistaan parempia suolaisia ja makeita herkkuja
Skuleberget
Huomaa kiipeilijät, pieniä pisteitä


ÖrnsköldsvikHärnösandin automuseo

Härnösandin automuseo on hyvin ruotsalainen - iso ja kalustokin osittain sellaista, että vähemmän Suomessa sellaisia on ollut. Bilar du glömt att du minns! eli Autoja, jotka olet unohtanut muistavasi! Hienoja autoja, harvinaisia autoja, pieniä autoja, moottoripyöriä. Tietenkin myös suunnilleen kaikki Volvo-mallit ikinä, mutta Saabeja ei jostain syystä juuri ole - paitsi koska viimeksi olet nähnyt Saab-matkailuauton? Halleja on useita ja niihin autot on sijoitettu teemoittain.

Vanhin esillä oleva auto on vuosimallia 1899! Lisäksi on Rolls Roycea, hauska vanha postiauto Tjorven, Saab-matkailuauto(!) ja monen monta muuta - kaikkiaan noin 200 autoa. Museo on aika uusi, avattu vasta vuonna 2015. Museon omistajan Calle Lundkvistin intohimon asialleen voi päätellä paitsi hänen yrityksistään, myös siitä, että hän jo 15-vuotiaana osti ensimmäisen autonsa: 59-mallisen Chevroletin!
Ruotsin vanhin auto De Dion 1899
Harry Potter lensi Anglialla


Riemukupla! Herbie!

Saab 92H -matkailuauto ei räjäyttänyt matkailuautomarkkinoita...
Kennedyn auto (kopio)Kalmar KVD440 eli Tjorven


Erikoinen katto!
Omaa aikaa Högakustenissa

Högakustenin matkailunedistäjät olivat meitä houkutelleet tutustumaan alueeseen jo parin vuoden ajan. Nyt sinne olisi sopiva ajaa Norjasta - Namsoksesta poikki Norjan ja Ruotsin Pohjanlahden rannalle. Lähtiessä lämpötila oli +32 varjossa, mutta heti vuoriston ylityksen jälkeen se oli enää +14 ja Ruotsin puolella suurin osa olikin sitten ajamista vesisateessa. Matka Namsosista Ruotsin puolelle oli siis kylmä ja kostea, mutta perille pääsimme, vaikka kyllä välillä teki mieli palata takaisin Norjaan! Reittivalinta osui säästä huolimatta mieluummin vähän pienemmille teille.
Sade kuitenkin loppui ja Högakustenilla sai nauttia hienosta kelistä.

Härnösandin automuseolla tuli ystävällinen mies juttelemaan ja häneltä saimme ajovinkiksi pienempiä teitä ja se oli kyllä mainio vinkki! Niillä sai Högakustenista parhaat palat esille.

Höga kustenilta pääsisi tietysti laivalla Vaasaan, mutta pohjoiseen oli halu vielä eli seuraavassa osassa tulee kylmä...


Taas saa odotella Hra Oma Aikaa...
Koolla on merkitystä...


Melkein aitoja kuvia automuseosta...


(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )7 kommenttia:

 1. No nyt on hieno museo ja maisemat myös

  VastaaPoista
 2. Vanhoissa autoissa on jotain nostalgista. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 3. Ihan uusi kohde
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia ja kirjoitus. Tuolla pitää käydä.

  VastaaPoista
 5. Tommonen chopperi sopisi Viiville ihan ajoonkin.

  VastaaPoista
 6. Mukavaa tarinaa ja hienoja kuvia jälleen, kiitos!
  Vanhoissa kulkupeleissa on hienoa tyyliä!

  VastaaPoista
 7. Me haluaisimme nähdä viivin pukeutuvan Matrix takkiin,siis kokopitkään nahkaiseen tai nappanahkainen catsuit olisi kiva,,keväällä``????

  VastaaPoista