tiistai 29. lokakuuta 2019

Davás 5: Ilmastonmuutos Berlevågista KaarasjoelleJos edellisissä jutuissa oli vinkkeinä ja ideoina tunnetumpia kohteita ja pari vähän vähemmän käytyä kohdetta, niin tässä jutussa vinkataan jotain ihan muuta. Berlevåg ei vedä turistimassoja, mutta on äärilaidalla oleva pieni kaupunki - jotain sellaista, mitä Hamninbergista olisi voinut tulla, jos sinne olisivat isommatkin laivat päässeet. Kaarasjoki puolestaan tarjoaa muutakin kuin hyvän tien vielä pohjoisemmaksi. 

Tämän jutun reitti. Klikkaa kartta isommaksi!
Neljä viikkoa pohjoisessa 2019

Davás 1: Pessimismi Kainuussa saa iloiseksi! 

Davás 2: Sisään vain eli nautintoja Lapissa!
Davás 3: Varangin vuonon eteläpuolella
Davás 4: Hamningberg - koska se on olemassa
Davás 5: Ilmastonmuutos Berlevågista Kaarasjoelle
Davás 6: Hammerfest ja Gildetun - ylhäältä näkee enemmän
Davás 7: Kuumana kylmässä ja muita iloja Tromssassa
Davás 8: Senja sen kauneus, Narvik ja paljon muuta
Davás 9Paluu Lofooteille - aurinkoa, pilveä ja pilvessä
Davás 10: Näissä et ehkä ole Norjassa pysähtynyt, mutta kannattaa!
Davás 11: Höga kusten ja Ruotsin suurin automuseo
Davás 12: Viimeinen kiepaus eli Ruotsista Rovaniemelle ja Kainuuseen
Davás Bonus: Nautiskelua Varkaudessa ja yhteenvetoa: miten reissu sujui, miten uusi vanha pyörä selvisi, toimiko RVS-käsittely?Berlevåg


Berlevåg ei itsessään ole kummoinen kaupunki turismimielessä, enemmänkin tehokas ja käytännöllinen kalastuskaupunki tai oikeastaan kylä 1200 asukkaineen - ei mikään viihdekylä. Sinne ei ehkä niin moni ole turistina mennyt. Toki siellä voi retkeillä ja kalastaa, luonto on karun kaunista, valo ja sää vaihtelevat alati. Kuitenkin sinne kannattaa ajaa, vaikkei muuta kuin edes takaisin.


Kiinnostavinta saattaa nimittäin olla matka Tanasta sinne. Matkalla Berlevågiin selvisi, mikä on ilmastonmuutos. Kun ylitti Berlevågiin vievän vuoriston, lämpötila muuttui 9 astetta, toisella puolella Jäämeren tuulessa ei kasva kuin heinä, kun toisella puolella kukat kukkivat ja perhoset lentävät niityillä laiduntavien lehmien seassa, ympärillä tuuheat vaivaiskoivumetsät. Vuoristossa ei olla korkealla, mutta noin pohjoisessa sekin riittää. Lunta on huipuilla heinäkuussakin, kirkkaat vuoristopurot lähtevät eri suuntiin kasvaakseen kunnon koskiksi alempana. Ylhäällä kasvaa niukin naukin ruohoa, ei muuta - ja alas kohti Berlevågia tullessa ei kasvillisuus juuri lisäänny. Nyt ollaan todella Jäämeren rannoilla. 


Vesisaari - BerlevågLähtö Vesisaaresta - lämmin. Berlevågissa myöhemmin kymmenen astetta kylmempää, Kaarasjoella sitten taas 15 astetta lämpimämpää kuin Berlevågissa.  
Tuttu tie pois Vesisaaresta 


Varangebotnin seuduilla kasvaa jo vaivaiskoivumetsää, pohjoisempana ei puita näy. 


Nyborgelvan sivujoen sivujoki   


 Tana i Brossa rakennetaan uutta siltaa


 Tien rannikko-osuus päättyy, ja alkaa...

...pitkä nousu. 

Lunta heinäkuussa - täällä ei kasva kuin ruoho 

  Laskeutuminen alkaa Pohjoisen tunnelit ovat pieniä, märkiä ja pimeitä koloja kalliossa...
Huoltamoiden myyntiartikkelitkin vähän erilaisia äärimmäisissä nurkissa 
- saisiko olla uusi kojelauta vanhaan Mersuun? Kaarasjoki


2700 asukkaan Kaarasjoen läpi on ajanut moni pohjoiseen reissannut. Kannattaa kuitenkin pysähtyä - hieno saamelaismuseo esiteltiin jo viime vuonna tässä Maailman äärelle ja takaisin -jutussa (Nordkapp ja tuo mainittu Kaarasjoen saamelaismuseo). Museossa nuoret saamelaiset osasivat tehdä asioista suoran kytkennän tähän päivään - siellä viimeistään ymmärsi, että rajoista viis, pohjoinen on saamelaisten maa. Niinpä siellä onkin Sámediggi eli Norjan saamelaiskäräjien keskuspaikka. Pari kirkkoakin löytyy. 


Kaarasjoella voi ja kannattaa myös syödä erikoisen hyvää erikoisessa ravintolassa. Siellä on nimittäin ravintola nimeltään Storgammen eli Isokota. Se on maan sisällä, kuin suuri maakellari, jossa looseissa istutaan ja keskellä avotulella on jatkuvasti lohta loimuttumassa. Ruoka on todella hyvää ja tunnelma kuin olisi... no, pohjoisessa. Paljon aidomman tuntuista kuin perinteisissä ravintoloissa. 


Berlevåg - Kaarasjoki Hiukan Hamninberg-maisia kallioita - no, sehän onkin niemen toisella puolella


Sadepilvet väijyivät edessä, mutteivät juurikaan osuneet 


Tanassa Tenon yli - vieressä rakennetaan uutta, isompaa siltaa 


 Sitten vain Tenojoen vartta, kunnes lopulta päätyy Kaarasjoelle

 Kaarasjoen uusi ja vanha kirkko


Kaarasjoelta saa puukkoja


 Ravintola Storgammen Kaarasjoella on itsessäänkin vierailun arvoinen!
Ravintola, jossa saa ihan aitoa loimulohta  
Omaa Aikaa Kaarasjoella


Reitti Vesisaari - Berlevåg - Kaarasjoki oli melkein liian pitkä siirtymä, ei kylliksi aikaa tutustua kaikkeen. Kuitenkin se oli päivän pituisissa suunnitteluissa ihan hyvä vaihtoehto, tarjosi lopulta enemmän elämystä ja fiilistä kuin osasi odottaakaan. Käytännössä ajettiin jokseenkin koko Tenojoki. Norjan puolelta se näkyikin hyvin, kun vesakot pidetään poissa näkymien edestä. 


Kaarasjoella oli mekkokeli (vaikka housut jalassa tulikin liikuttua), melkoinen ilmastonmuutos verrattuna Berlevågiin muutamaa tuntia aiemmin! 


Mukava ilta ja yö Kaarasjoella 


 
Ravintola Storgammen
Vähän edullisempi hotellihuone? Avoimet ovet...

 
(Jos muuten haluat seurata tätä blogia, niin tämä blogit.fi on ihan kätevä - sinne jos kirjautuu ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa", niin saa aina tiedon, kun tulee uusia juttujahttps://www.blogit.fi/oma-aika )

14 kommenttia:

 1. Kiitos taas, tuli ihan uusia paikkoja. Viivi oot parasta A-ryhmää!

  VastaaPoista
 2. Huhhuh, kuvat vaan paranee!

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvät reissutarinat ja kuvat. Ite vielä vasta mopoilen täällä kylillä ni on se hienoo kattoo noita maisemia muualta. Ja sitte noiden pisteiden alla vasta huikeen mahtavat kumpareikot onki. Eipä meillä päin lähellekkään tuollasia oo:-) Kiitti

  VastaaPoista
 4. Näissä jutuissa on vähän kaikkea - tietoa, ideaa, vähän hauskuuttakin ja silmäniloa! Kiitos! Jatkakaa tällä linjalla!

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia taas, kiitos Viivi 🤗

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas! Hienon scaniankin bongasitte sieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kuorkit ja traktorit ovat ihania!

   Poista
 7. Hienot on maisemat tuolla suunnalla.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoisia paikkoja löydätte!
  Mahtavia kuvia Kauniista Viivistä!

  VastaaPoista
 9. Viiville kysymys. Mistä olet ostanut nuo liivit? Haluaisin ostaa naiselleni samanlaiset :)
  Ps. Oot ihana<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo ovat Gossardin liivit eli niitä saa varmaankin kaikista Gossardia myyvistä kaupoista. Niitä on mustinakin ja tuntuvat tosi hyviltä päällä. :)

   Poista
 10. Ihanan seksikäs noissa alusasussa ja kengissä.

  VastaaPoista
 11. Berlevågin suuntaan jos menee, kannattaa hieman Tana Brun jälkeen jarrutella ja pistäytyä komialla kapoisella Høyholmen niemellä ihastelemassa lintuja ja Tenovuonoa, minulle käi Høyholmenissa että merikotka lähti ihan vierestä lentoon.
  Tunturiylängöllä on tunnelma kuin kuussa ajelisi, mutta rannikolla tuntee suurtunturien juurella ittensä pieneksi, yksi pieni ja pimeä tunneli sattuu tuolle matkalle rannikko osuudella. Berlevågissa on myös todella siisti yleisessä käytössä oleva wc ja suihku, eikä mksa mitään näiden käyttö, juurikin ennenkuin ajaa kaupunkiin tämä palvelu jää vasemmalle ja löytyy satamalaiturilta

  VastaaPoista
 12. Nämä kuvat on HOT !

  VastaaPoista