tiistai 7. tammikuuta 2020

Davás 10: Näissä et ehkä ole Norjassa pysähtynyt, mutta kannattaa!

Oletko käynyt Mo i Ranassa, Tjøttassa ja Namsoksessa? Ehkä olet, mutta ei niin moni kuin monessa muussa kohteessa Norjassa. Mo i Ranassa moni on saattanut kyllä yöpyä, koska sen sijainti on niin hyvä siihen. Tjøtta (ja muut matkan varren kylät) on upean Fv 17:n varrella, jota esiteltiin aiemmin tässä Norja, osa 5: Bodø ja Tie 17 - upeampi kuin Lofootit? -jutussa. Nyt sitä mennään pidemmälle.

Fauskesta kannattaa ehdottomasti ajaa Bodøn suuntaan ja sieltä tietä Fv17 Mo i Ranaan, jos vain aikaa on. Tällä kertaa reitti kulkee kuitenkin E6:tta Saltfjälletin yli. Sen sijaan Mo I Ranasta koukataan Fv 17 Tjøttaan, sillä tie on upea, kuten sanottu. Namsos lienee harvemmalle tuttu, mutta se on "rock-kaupunki" ja vierailun arvoinen.

Neljä viikkoa pohjoisessa 2019

Davás 1: Pessimismi Kainuussa saa iloiseksi! 

Davás 2: Sisään vain eli nautintoja Lapissa!
Davás 3: Varangin vuonon eteläpuolella
Davás 4: Hamningberg - koska se on olemassa
Davás 5: Ilmastonmuutos Berlevågista Kaarasjoelle
Davás 6: Hammerfest ja Gildetun - ylhäältä näkee enemmän
Davás 7: Kuumana kylmässä ja muita iloja Tromssassa
Davás 8: Senja sen kauneus, Narvik ja paljon muuta
Davás 9Paluu Lofooteille - aurinkoa, pilveä ja pilvessä
Davás 10: Näissä et ehkä ole Norjassa pysähtynyt, mutta kannattaa!
Davás 11: Höga kusten ja Ruotsin suurin automuseo
Davás 12: Viimeinen kiepaus eli Ruotsista Rovaniemelle ja Kainuuseen
Davás Bonus: Nautiskelua Varkaudessa ja yhteenvetoa: miten reissu sujui, miten uusi vanha pyörä selvisi, toimiko RVS-käsittely?

Harstadista Mo i Ranaan

Tälläkin kertaa vältellään tietä E10, koska se on ajettu moneen kertaan ja esimerkiksi Narvikin seutu esiteltiin kaksi jaksoa aiemmin jutussa Davás 8: Senja sen kauneus, Narvik ja paljon muuta. Sen sijaan tällä kertaa esitellään laivareittiä Lofooteilta Lødingenistä Bognesiin. Toinen vaihtoehto olisi ajaa Lofooteilla Ån satamaan ja sieltä laivalla Bodøhön. (Reitti Åhon on esitelty Norja, osa 3: Lofootit -jutussa ja Bodø on esitelty Norja, osa 5: Bodø ja Tie 17 - upeampi kuin Lofootit? -jutussa.).


Ranassa oleva Mo on alle 20 000 asukkaan kaupunki ja sen menestyksen salaisuus on lähinnä sen sijainti - se on Ruotsista tulevan E12-tien ja Norjan halki menevän E6-tien risteyksessä.Harstadista lähtiessä oli sumun ja tihkusateen välimuoto
Lødingenin satamasta Bognesiin


Lofooteilla pilvet jäävät helposti jumiin vuorten väliin


Pohjoisen jälkeen  metsät ja rehevyys yllättävät.


Mutkia riittää, ja hieman suuremmatkin nopeudet ovat teknisesti mahdollisia
E6:lla ollaan välillä ylempänä, välillä merenrannassa


Vuoristojärvet ja niiden kirkkaus...
E6:tta suoristetaan monin paikoin. Se nopeuttaa matkantekoa, mutta turisti jää kaipaamaan vanhojen linjausten mutkia


Saltfjelletin lähestyessä tie käy taas pieneksi ja turisti kiittää

Napapiirin kohdalla E6 kulkee 700 metrin korkeudessa eikä siellä enää kasva juuri mitään muuta kuin vuoristopuroja, jotka muuttuvat nopeasti kuohuviksi joiksi.


Napapiirikeskus Arctic Circle Center Saltfjelletillä
Ihanan vanhan Kuplan kone kävi kuumana?
Napapiiri
Mo i Ranan tunnetuimpia nähtävyyksiä - vähemmän yllättävästi teoksen nimi on Havmannen
Mo i Ranan keskustaa


Mo i Rana on suosittu pysähdyspaikka - seuraavan yön tämä porukka vietti Namsoksessa kuten mekin


Mo i Ranasta Tjøttaan ja sieltä rock-kaupunki Namsokseen


Tjøtta on pienen pieni kylä, joka lienee tunnettu lähinnä siitä, että sieltä lähtee lautta useampaankin suuntaan. Mutta se sijaitsee Fv 17 -tien varrella, joka kuten jo aiemmin sanottu, kuvattu ja kerrottu on erityisen kaunis tie kiireettömälle matkailijalle. Sieltä voi jatkaa laivamatkan jälkeen tietä 17 edelleen muutaman laivamatkan jälkeen Namsokseen, mutta tällä kertaa erinäisistä syistä johtuen Namsokseen ajetaan E6:tta.


Tiellä Fv 17 tulee eteen upea Helgelandsbrua, kaunis silta-kannas -yhdistelmä meren ylittämiseen. Se on yksinään jo ihan hyvä syy ajaa tuonne! Matkalla Tjøttaan kohdataan myös Alstahaugin kirkko ympäristöineen - siellä vaikutti aikoinaan Petter Dass. Hän oli kirkonmies ja kirjailija/runoilija ja norjalaisille vähän samaa kuin Agricola suomalaisille. Ympäristössä on myös Petter Dass -museo, jonka yhteydessä on kiva kahvila, jossa voi merenrannalla viettää vilvoittavaa taukoa.


Namsos on noin 13 000 asukkaan pikkukaupunki TrøndelagissaRock näkyy Namsoksessa, sieltä on kotoisin norjassa (aikanaan) iso asia ollut "Trønderrock" eli yhdistelmä rockia ja folk-musiikkia - rockia lauletaan paikallisilla mausteilla, Trøndersk. Sieltä ovat kokoisin myös Norjan 70-luvun suuret tähdet eli käännösiskelmiä esittänyt Stein Ingebrigtsen ja etenkin progerockbändi Prudence. Siksi sinne on perustettu Resource Center for Pop and Rock Music eli ‘Namsos Rock City’, joka tarjoaa opetusta ja apua musiikillisten ideoiden kehittämiseen omaksi Trønderrockiksi. Esimerkiksi jopa paikallinen Scandic on nimeltään Rock City ja se on täynnä kaikenlaista rockiin viittaavaa: on Motörhead-moottoripyörää ja muuta, mutta ennen kaikkea (entisten) näiden paikallisten suuruuksien muistamista. Jopa huoneet on nimetty rock-artistien mukaan.

 Alstahaugin kirkko ympäristöineen...
 ...ja samalla alueella sijaitseva Petter Dass -museo


 Helgelandsbrua on ihan sellaisenaankin riitävä syy ajella tietä Fv 17!
Luulisi olevan aika takapainoinen?
Mo i Ranan motoristit olivat ajaneet suorempaa namsokseen, olivat jo perillä 


 Namsos


Hotellihuoneissakin on tietoa artisteista 


 
 Lattialla tähtien tähtiä
Omaa aikaa


Harstadin aamutihkusumun jälkeen alkoi paistaa, ja paistoi todella kuumasti. Varjossa oli 34 astetta ja Hra Oma Ajalle kävelykin alkoi olla hieman haasteellista - juuri mitään muuta fyysistähän hän ei kävelyn lisäksi saa tehdä. Niinpä matkaohjelma koostui lähinnä ajamisesta ja varjoisista pysähdyspaikoista. Pitkät viileät tunnelit olivat niinikään virkistäviä. 


Uiminen on kivaa, se virkistää ja saa hiet huuhdeltua pois, mutta jos on unohtanut bikinit kotiin, ei kovin julkisilla rannoilla paljon uida. Namsosissa mekko päällä vedessä "vesirajaan" asti kahlatessa kävi ilmi, että rannalla ollut nainen saattoi ymmärtää suomea - ainakin hän alkoi hymyillä, kun tuli ääneen sanottua, ettei ohuen kesämekon alla ole edes pikkareita...


Helteet tosin muuttuivat nopeasti muistoksi vain, kunhan seuraavaan jaksoon tätä Davás-sarjaa päästään...Saltafjälletissä vauhdilla Hra Oma Aika kiinni ja ohi!
Uusi kiva trollikaveri


Lämpöä oli liikaa, pieni viilennys oli tarpeen


 Herkkuja oli tarjolla Mo i Ranassa Helgelandsbrua


Rock City Namsos ja kaupungin suurin tähti 70-luvulta, Prudence näkyi monessa paikassa


Jos olisi muistanut ottaa bikinit mukaan...(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa", niin saat aina tiedon, kun tulee uusia juttujahttps://www.blogit.fi/oma-aika )

7 kommenttia:

 1. Kiitos mennestä voudesta,kesän uusia kurveja ootellen :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos taas, upeita kuvia ja mielenkiintosta juttua!
  Jonnakin kiitteli.

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas! Hienoja kuvia ja juttua

  VastaaPoista
 4. Tää sarja sais jatkua ikuisesti

  VastaaPoista
 5. Mo I Rana on tuttu yhden reissun pohjalta. Mutta näyttää siltä, että pohjois-Norjaa on koluttava lisää.

  VastaaPoista
 6. Ei kauniimpaa lauloi jo katri-helena aikoinaan KAUNISTA VAU

  VastaaPoista
 7. ��Ollappa nyt tuolla laivan tähystäjänä������

  VastaaPoista