perjantai 9. elokuuta 2019

Koska viimeksi kävit Pietarsaaressa?

Pietarsaari on ehkä yksi niistä paikkakunnista, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen lomareissua ajatellen, mutta kannattaa miettiä sitäkin. Se on varsinainen helmi Pohjanmaalla! Pietarsaaren romanttisen kaunis vanha kaupunki ei ole ainoa kiinnostava syy.

Pietarsaaressa on säilynyt paljon vanhaa puukaupunkia eli Skata ja vanhan tupakkatehtaan ympäristöä, mutta siellä on myös elävä keskusta kävelykatuineen, kauppoineen, ravintoloineen ja sporttibaareineen. Kaupungin puistot ja puistikot ovat ihastuttavia, suojaisia puutarhamaisia keitaita, joissa voi nauttia kesästä. Johan Ludvig Runeberg vietti Lapsuutensa Pietarsaaressa ja se näkyy monin tavoin kaupungilla ja paikkojen nimissä.

Keskustassa on myös persoonallisia hotelleja, joissa saa halujensa mukaan olla rauhassa tai tutustua "viihteellä" baarin puolella uusiin ihmisiin.

Merenrantakaupungissa on tietenkin uimaranta, jossa voi nautiskella elämästä kuin etelän rannoilla konsanaan, mutta vielä tunnetumpi on ihan lähellä oleva Fäbodan alue, jossa kallioisen rannan lisäksi voi vaellella luonnossa tai nautiskella kahvilassa herkkuja.

Lähellä on myös Arktinen museo Nanoq, joka on ensimmäinen arktinen museo Euroopassa ja kertoo sekä Arktiksesta että Etelämentereesta ja näiden lähialueista. Museon nimi Nanoq on grönlantia ja tarkoittaa jääkarhua. Alueella on monia eri rakennuksia, joissa pääsee hyvin tunnelmaan - muun ohella myös toisen maailmansodan tunnelmiin! Museo on yksityinen, varsinaisen seikkailijan itsensä kokoama ja erittäin persoonallinen.

Ajella voi myös "Seitsemän sillan lenkin", joka  olikin tuttu entuudestaan. Siinä päätyy Kokkolaan, josta löytyvät kaikki mahdolliset palvelut. Takaisin kannattaa kyllä ajaa samaa reittiä, sillä Kasitie on tylsistä teistä se kaikkein tylsin. 

Vaikka ollaankin Pohjanmaalla, tasaisten ja suorien teiden luvatussa maassa, niin pienemmät tiet ovat silti kauniita ja jossain määrin mutkaisiakin.

Niiden teiden varrelta löytyi myös yllätys - toisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja muuta taistelutannerta? Selitys on tien 711 varressa oleva Menkijärven taistelupaikka. Siellä on tarkkaan rakennettu toisen maailmansodan mallinen rintamalinja juoksuhautoineen ja korsuineen. 

Menomatkalla bongasimme Kärsämäen paanukirkon - erikoinen kirkko, joka toukokuussa oli tietenkin kiinni samoin kuin sen yhteydessä toimiva kahvila. Molemmat auki vain kesällä. 


Kärsämäen paanukirkko


  

Tie 58 
Pietarsaari
  

Erinomainen orkesteri esiintyi puistossa - sääli, että yleisöä oli vähän 
Fäboda

  

 Arktinen museo Nanoq


  
Taidekokoelma - aiheena tietenkin pohjoinen
"Seitsemän sillan lenkki" kokkolaan
Tie 741 on suositeltava tie Pietarsaareen/Pietarsaaresta  
Jopa tie 741 on paikoitellen aivan viivasuora, mutta muutaman metrin pinnanmuodostusta sentään... Menkijärven taistelupaikka

 
 Valtateitä vältellen


Omaa aikaa Pietarsaaressa

Helsingistä on pitkä matka Pietarsaareen, mutta Kajaanista ei. Siksi kannatti koukata Kajaanin kautta, näin matka oli lyhempi... vai oliko. Sääennusteet menivät tosin pahasti pieleen ja lopulta Pietarsaarta lähestyttiin sateessa 25 m/s puuskittaisessa sivutuulessa. Siinä alkoi jo ajaminen olla vaikeaa, kun puuska paiskasi välillä melkein ulos tieltä. Kävelykatukin oli hiljainen ja sateen raiskaama, mutta seuraavina päivinä olikin sitten lämmintä.

Blogimme lukija esitteli paikkoja ja korjasi jopa Dollyn ajovalon, kun siinä oli vissiin ollut pultit löysällä ja koko umpio romahti roikkumaan johtojensa varassa. Kaupunginhotellin ravintolaa täytyy ihan erikseen kehua.

Kaupunginhotellin ravintola herkkuineen  
 Blogin lukija avasi Pietarsaaren saloja

Lampun kiinnitys oli löysällä ja umpio irtosi


  

9 kommenttia:

 1. Ihan kaikella rakkaudella Viivi: Kyllä sitä motskaria pitää ihan oman turvallisuuden vuoksi sen verran huoltaa ja tutkiskella ettei osat putoile tielle. Nyt putosi "vain" etuvalo. Mitäs jos....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuli siis suoraan huollosta reissuun... siellä oli luultavasti jäänyt löysälle ajovalin pultti. Eipä sitä arvannut katsoa. Tietysti sitä koettaa kaikkea katsoa, mutta ei nyt tuota kyllä arvannut tutkia!

   Poista
  2. No siinä tapauksessa perun kaikki pahat puheeni ;)

   Nyt on ollut ainakin kuivaa kesää ajella ja ilometrejä on kertynyt.

   Poista
 2. Hienoa tarinaa ja hienoja kuvia!
  Onneksi etuvalo ei pudonnut alle ja aiheuttanut onnettomuutta.

  VastaaPoista
 3. Pietarsaari on kaunis kaupunki kesällä. Pari kertaa olen käynyt siellä.

  VastaaPoista
 4. Monen monituista kertaa on Pietarsaaressa käyty, ja yövytty kuvan Kaupunginhotellissa :)

  VastaaPoista
 5. Nyt kyllä odottavan aika käy pitkäksi.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuviikosta tulee uusi juttu, siinä on paljon kiveä, puuta ja kesämekkoa Savonlinnassa :)
   Tässä välissä on täydennetty kokontumisjuttuja :)

   Poista