torstai 28. heinäkuuta 2011

Moottoripyöriä automuseossa

Uudenkaupungin automuseo on tunnetusti kolme museota kerralla - toisaalta yleinen automuseo, toisaalta Saab-museo ja toisaalta Uudenkaupungin autotehtaan museo.

Ensimmäisessä salissa on kaikenlaisia autoja viime vuosisadan alusta 60-luvulle. Tästä salista löytyy myös vanhoja moottoripyöriä ja mopoja. Tämän salin kalusto on myös vaihtuvaisin eli joka vuosi siellä on jotain uutta vanhaa.

Toinen sali kertoo Saabin autotuotannon historian ensimmäiset vuosikymmenet erittäin täydellisesti kaikkine erikoisuuksineen mukaanlukien Sonetit ja pidennetyt Finlandiat. Toivottavasti kunniakas historia jatkuu vaikkapa kiinalaisrahoin!

Kolmas sali kertoo Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta alkaen Saab 96:sta ("EKA-96") ja päätyen Talbottien ja Ladojen kautta Calibraan ja Porscheen. Nyytuotannosta on esillä sähköauto Think, mutta valitettavasti Fiskeriä ei ole. Esillä on myös runsaasti hienoja prototyyppejä vuosien varrelta - avoautoja, Saab V8 ja paljon muuta. Esillä on myös eri aikojen autokorjaamoja - viime vuosisadan alun autokorjaamo jää jälkeen monen autotallista, paitsi että ahjoa ei ehkä monella ole...


[Lisää: Kuvia veteraanimoottoripyörätapaamisesta Espoossa tässä! ]

AJS

Tanskalainen Nimbus Sport 1948.  4-sylinteriä, 746 kuutiota, kolme vaihdetta ja 22 hevosvoimaa kiikuttaa eteenpäin.

Moskva vuodelta 1950, 123-kuutioinen.
Douglas vuodelta 1951.
Douglasin 350-kuutioinen boxeri.
Monark 1953


Maxwell Tourabout 1907
Horch
Suomalainen suunnitelma ekoautosta.


Suomalainen vetyautoprototyyppi.


Saab Sonett


Uudenkaupungin autotehtaan prototyyppi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti