perjantai 13. lokakuuta 2023

Norja 2023, osa 1: Ruotsalainen logiikka ja Heletin hyvä juttu



Aloitetaanpa ruotsin kielen oppitunti – muistat, kuinka rakastit niitä koulussa.

Muistat, että sana ”Å” tarkoittaa jokea. Skellefteå on kaupunki, josta lukijalla ei oikein ole mielikuvaa.

No se Å on siis joki, mutta mikä on Skellefte? No sehän oli vielä vuonna 1327 Skelepht, mikä epäilemättä selvensi asian lukijalle eikä asiaa liene tarpeen sen enempää selvittää. Mutta mikä joki menee tämän Skelleftejoen halki? Siis mikä on sen joen nimi, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä? Skellefteå? No ei tietenkään, vaan Skellefteälven. Myös älv tarkoittaa tietenkin jokea eli Skelleftejoki on Skelleftejoen varrella, paitsi ruotsiksi SkellefteÅ on SkellefteÄlven varrella.

Jotta ruotsalainen nimilogiikka kävisi oikein selväksi lukijalle, ja jotta tämä äärimmäisen innostava ruotsin kielen oppitunti saataisiin pian päättymään, kerrotaan vielä selkeämpi esimerkki hieman Skellefteån pohjoispuolelta. Siellä on tietenkin joen varrella Åby eli Jokikylä. Sen läpi kulkee tietenkin joki. Mikä on Jokikylän joen nimi? Tietenkin Åbyälven eli Jokikylänjoki. Englantilainen voisi sen lukea vaikka Å by Älven, eli joki joen äärellä.

Jokien kanssa on kyllä syytä muistaa olla varovainen, ettei käy kuin joelle. Vene meni nimittäin joen yli. Joe kuoli. Tässä kohtaa lukijan kuului hymähtää. Ruotsintunti päättyi, siirrytäänpä välitunnille.

Välitunnilla muistelemme, että Skellefteån alue kuuluu oikeasti Suomelle, kuten kaikki tästä pohjoiseen Jäämerelle ja etelään aina Uomaan saakka. Ruotsalaiset kutsuvat suomenkielistä sanaa uoma nimellä Umeå, joka puolestaan on suomeksi Uumaja. Skellefteåssa asui suomalaisia ja oikeasti paikan nimi on suomeksi Heletti. Sitäpä ette tienneet. Ja se antaa ajattelemisen aihetta. Siis se nimi, ei se, ettei lukija sitä tiennyt. Voi heletti sentään, mikä nimi!

Heletin suurin nähtävyys on Vitberget. Lähinnä siksi, että se on vuori, ja vuoret tapaavat olla isoja. Tosin jälleen ruotsalaista logiikkaa, sillä tämä Vitberget ei ole valkoinen eikä oikein vuorikaan vaan vaara. Se ei ole vaarallista, ja siksi tässä tapauksessa kannattaa mennä virsta vaaraan, koska vaaksa ei riitä. Tässä kohtaa lukijan kuviteltiin tietävän vanhoja suomalaisia sananlaskuja eli "parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan". Tosin nyt lukija miettii, paljonko on virsta ja paljonko vaaksa, eikä muista kumminkaan. 

Norja 2023:


Tässä tapauksessa nähtävyyden kiinnostavuus ei johdu niinkään siitä, että Vitbergetissä itsessään olisi niin paljon nähtävää, mutta tästä nähtävyydestä näkee hyvin. Etenkin, jos on Vitbergetin huipulla eikä sen juurella. Tai kyllä siinä vuoren juurellakin jotain näkee, mutta huipulla tästä Heletin suurimmasta nähtävyydestä näkee Heletin eli sen, ettei siellä ole niin kauhean paljon nähtävää. Vitbergetin huipulle on matkaa keskustasta itseasiassa useampi virsta, mutta jos on fiksu, sinne voi ajaa tietä pitkin. Jos taas on kuten hra Oma Aika, sinne voi kävellä, saada sydänongelmia ja maata varjossa jonkin aikaa.

Toinen suosikkipaikka on jokiranta. Sinne voit kätevästi tulla lentokoneellasi. Etenkin, jos se on vesitaso. Sillä voi imittäin noustakin joesta, muilla konetyypeillä vain laskeutuminen onnistuu - ainakin, jos olet Chesley "Sully" Sullenberger. Sullylla on ainakin näyttöä, sillä hän laskeutui Airbussilla Hudson jokeen. Mutta ei hänkään joesta sillä koneella noussut, eli vahva suositus, että laskeudut sillä vesitasollasi.

Skellefteåssakin on katuväkivaltaa ja jengien tekemiä murhia - mitään ei vierailun aikana näkynyt, joten voisi tehdä jutun, ettei sellaista ole, kuten erään Helsinkiläisen viestimen juttu Tukholmasta taannoin oli - ei siellä mitään ongelmia ole.

Seuraavana aamuna voi hyvin jatkaa matkaa. Mutta reissussa Heletti on heletin hyvä paikka viettää ilta ja yö. Seuraavana päivänä nimittäin nähdään jo mielenkiintoisia asioita! Ajokorttikin oli tallella vielä tämän ensimmäisen varsinaisen ajopäivän jälkeen, eikä yksiäkään treffejä ole mennyt pieleen - eikö olekin hieno saavutus!


Matkalla Skellefteåån

Matka alkaa Suomen Kainuusta Kajaanin läheltä, etenee Ruotsin Kainuun (Kalix) kautta Luulajaan ja Gammelstadiin ja edelleen Skelleftåån. Enimmäkseen tylsää tietä, mutta siihen oli syynsä.




Lähtö perisuomalaisesta metsästä


Melkein kuin menisi ulkomaille - Ruotsin raja


Pian rajan jälkeen kannattaa pysähtyä ihmettelemässä tätä paikkaa - tai vähintään sen pihaa




Ruotsalaiset osoittautuivat melko energisiksi kavereiksi, tosin vähän erikoisiksi



Militäärivaatetusta on tarjolla runsaasti ja kohtuulliseen hintaan


Pienempiä teitä ajamalla saattaa ajaa mielenkiintoisten kylien halki


E4 sen sijaan on vähemmän innostava

Luulaja


Koska viimeksi näit pickup-version 123-korisesta Mercedeksestä?


Gammelstad



E4 on edelleen vähemmän innostava - aja pikkuteille


Skellefteå nähtynä Vitbergetiltä

Näitä näki Ruotsissa paljon - vanhat 240-sarjat Volvot ne vain kulkevat



Omaa aikaa Skellefteåssa


Ennen saapumista, oli mielessä lähinnä, että mikä hiton Skellefteå? Huolellisen tutustumisen jälkeen ei sentään mielessä ollut, että hiton Skellefteå. Ei se paikkakuntana kauheasti säväyttänyt, mutta sen sijainti matkan varrella oli oikein hyvä ja keskustakin leppoisan rauhallinen. Skellefteåsta ei jäänyt mieleen mitään pahaa sanottavaa, muttei jäänyt mieleen paljon muutakaan. 



Yksi asia jäi kyllä mieleen, nimittäin että sydänongelmista kärsivien ei kannata helteellä kiivetä kävellen Vitbergetille. Sinne voi ajaa sivistyneesti prätkällä. Voi sinne toki ajaa vähemmänkin sivistyneesti, mutta silloin saattaa saada uusia kontakteja ulkomaalaisten kanssa. Tosin veikkaan, etteivät ruotsalaiset poliisitkaan ole kiinnostuneista kivoista pelihetkistä tai yhteisistä kokkailuista. 

Tärkeintä on, että lukija muistaa Skellefteån olevan suomeksi Heleti. Kukaan muu ei sitä muista. Ja että lukija muistaa oppineensa tämän tavattoman hienon, näyttävän, sivistyneen ja vaatimattoman asian tämän tavattoman hienon, näyttävän, sivistyneen ja vaatimattoman blogin ruotsintunnilta. Harvasta blogista voi vinkkien saamisen lisäksi lisäksi oppia yhtä paljon jokseenkin outoa ja hyödytöntä triviaalitietoa.






________________________

Seuraavassa osassa päästäänkin sitten ajettavammille reiteille, uusiin paikkoihin, ja saatte lukea vinkkejä paikoista, joihin kannattaa mennä varta vastenkin. Tiet käyvät mutkaisiksi ja tunnelma kohoaa maaston mukana.

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )



5 kommenttia:

  1. Teksti on taattua laatua, mutta jotain jäi puuttumaan. Visuaalisuus on motoristeillekin tärkeä asia.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän ensimmäisen päivän suoritusta voi pitää onnistuneena, jos kortti on yhä edelleen tallella ja yksiäkään treffejä ei ole mennyt pieleen. Unohtamatta sitä, että nyt lukijakin tosiaan tietää, mikä on Heleti. Kuvia olisi voinut tosiaan olla vieläkin enemmän.

    VastaaPoista
  3. Tuo ''picku-up'' mercedes voisi olla ruotsalainen erikoisuus A-traktor eli reilusti modifioitu henkilöauto jossa on traktorin liikenneominaisuudet mm. nopeus. Ks. EPA-traktor ja A-Traktor. Suomessa moinen ei tietenkään ole ollut mahdollista vaan täällä kaikenlainen modaus on verboten.

    VastaaPoista
  4. On kyllä hyviä juttuja

    VastaaPoista