keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Norja 2023, osa 6: Ålesundiin - näköalattomia näkymiä ja aurinkoista sadetta

Peikkopolku ja Ankeriassalmi. Tässä osassa katsellaan ensimmäistä kertaa Trollstigenin maisemia siten, ettei niitä nähdä lainkaan. Sen jälkeen pidämme sadetta auringonpaisteessa Norjan kauneimmaksi sanotussa kaupungissa eli Ålesundissa.

Trollstigenillä piti olla poutaa, mutta ajo tapahtui ensin sadepilven alla ja sitten sen sisällä. Ålesundissa piti sataa, mutta siellä paistoi aurinko. Norjan presidentti, tohtori Blolololomqvist lausuikin hra Oma Ajalle: Tervetuloa tänne Norjaan! Tänne maidon ja hunajan maahan, jossa mehiläisten kultainen lauma laulaa ylistystä sille vallalle, joka on säätänyt tänne vaihtelevat säät! (Vain omituisimmat lukijat hiffaavat, mistä tuo lause on muunnelma...)

Trollstigen on monelle Norjassa "se juttu", reissun pääkohde. No miksei, onhan se legendaarinen ja samalla voi helposti katsoa Geirangerin ja Dalsnibban, ja sitten voi olla itseensä tyytyväinen ja kertoa kotona kaikille, että "Nyt on Norja nähty!". Paitsi ettei silloin ole nähty vielä juuri mitään. Eikä Norjaa ole silloinkaan nähty, kun on käyty päivän tai parin mittaisella reissulla Lofooteilla tai Nordkapissa.

Eikä Norjaa ole nähty, vaikka olisi joka hemmetin kesä kuukauden Norjan reissulla ja kirjoittaisi siitä vinkkejä johonkin blogiin. Tässä jutussa ei edes nähdä Trollstigeniä, vaikka siellä käydään taas kerran...

Trollstigen

Jos haluat nähdä Trollstigenin, katso tämä juttu ja tämä myös.  Nyt sitä ei nähdä, etenkään yläosastaan. 

Matka Lillehammerista Ålesundiin oli lievästi sanoen vaihteleva sään suhteen, mutta koska Trollstigen on melkein matkan varrella, niin lukijoille pitää näyttää, että se on melkein matkan varrella, ja niin se on ajettava. On lisäksi tavattoman mielenkiintoista ja hauskaa koukata sinne, kun huomaa, että siellä sataa. Saa ensin ajaa sateessa, sitten vähän matkaa noustuaan saa ajaa sadepilven sisällä. Mikäs sen ihanampaa! 

Samalla saattoi ihastuttavalla tavalla testata Hanxin ajovarusteet - pitävätkö vettä? Kyllä pitävät. Paitsi että ennen pitkää kaula-aukosta alkaa vesi päästä mukavasti virkistämään. No, oikea syy Trollstigen-kiepaukseen selviää myöhemmin...
Norja 2023:


Videolla näkyy paremmin kuin miltä visiirin läpi katsottuna näkyi - kun silmälasit ovat huurussa ja visiiri kurassa. Eikä videollakaan näy mitään, paitsi ohituksia kapeissa paikoissa, eikä niitäkään enää ylhäällä, kun liikenne jumiutuu ja näkyvyys on surkea.
Vauhdikas video on tässä.

Kerrataanpa vähän, miksi Trollstigen on olemassa. Paikassa on ollut kulkureitti jo ainakin 1500-luvulta lähtien - viinan ja naisten takia? Eräällä maatilalla Romsdalissa oli nimittäin vuodesta 1533 lähtien järjestetty suuret markkinat, ja tämä jokavuotinen tapahtuma oli suuri syy siihen, että valldalilaiset halusivat kiihkeästi saada kulkuyhteyden Stega-vuoren yli. Tämän blogin arvaus on, että tuo virallinen historia tarkoittaa, että haluttiin päästä ryyppäämään ja juhlimaan ja tapaamaan vastakkaista sukupuolta ja nai...misiin sitten myöhemmin. Kyllähän sellainen antaa hyvin intoa kaikenlaisille peikoille rakentaa tie vaikka vuorenrinteeseen....

Norjan rannikosta ja hitaasta etenemisestä tuli hyvä esimerkki. Trollstigeniltä Ålesundia kohti ajaessa vuonolla kulki risteilyalus. Vaikka moottoripyörällä ajaa kohtuullisen reippaasti (ihan vain pitääkseen itsensä lämpimänä, tietenkin...), niin miljoonan mutkan takia laiva on ensin perillä.

Ihaillaanpa seuraavaksi matkaa Lillehammerista Trollstigenin kautta Ålesundiin. Trollstigenin kuuluisia maisemia katsellessa siis hyvä huomata, että kuvat näyttävät paremmilta kuin tämänkertainen todellisuus. Ainakaan kuvat eivät ole yhtä märkiä... 


Mukavasti tilaa vauhdikkaalle ohitukselle (näkyy videolla paremmin)


Ohi piti päästä


Tiellä on mukavan väljä mitoitus -  prätkien kannalta
Ylhäältä näkee kauas. Tai sitten ei.


Mainio kiihdytyssuora, urku auki vain!Tässä kannattaa kääntyä oikealle, ei vasemmalle - vaikka vasemman kautta alhaalla olisi kyllä nopeammin


Reunalta näkee maisemat paremmin
Huomatkaa tuo risteilijä - vaikka sen vauhti on varmasti alle 50 km/h ja oma nopeus enimmän aikaa 100+ km/h, niin laiva oli ensin perillä


Näitä hämäriä tunneleita oppii melkein rakastamaan


Ålesund


Hamarin museosta hamarilaiset sanovat, että se on Norjan tai maailman kaunein museo. Ehkä se on, ehkä ei, mutta kun sanotaan, että Ålesund on Norjan kaunein kaupunki, niin se on varmastikin totta. Ja ihan ylivoimaisesti jopa.

Norjan kauneimmaksi sanottua kaupunkia voi nimittäin luonnehtia Norjan kauneimmaksi kaupungiksi. Lähinnä siksi, että se on Norjan kaunein kaupunki. Yksi merkittävä syy siihen ovat saksalaiset. Jostain syystä 40-luvun liikkuvaiset ja pirteät saksalaiset matkailijat ja aseharrastajat eivät tulleet mennessään pommittaneeksi Ålesundia maan tasalle kuten Molden ja Narvikin, eivätkä poistuessaan edes polttaneeksi kuten liki kaikki kaupungit Narvikista pohjoiseen. Saksalaisethan nimesivät pohjoisesta perääntymisensä hassun hauskasti nimellä operaatio Nordlicht eli pohjoisen valo - ja olihan siinä valoa, kun kaikki poltettiin valkeana taivaan tuuliin. Gestapo muuten kutsui Ålesundia nimellä Little London, ja siihen oli syynsä.

Ålesundissa ei jostain syystä ole laajasti ihastuttu suomalaiseen huippuarkkitehtuuriin eli vanhojen rakennusten tilalle tehtyihin harmaisiin design-laatikko-taloihin, vaan suuri osa uusistakin rakennuksista sopii tyyliltään vanhaan. Outoa väkeä.

VIDEO: Älesund moottoripyörällä

Toinen ja vielä merkittävämpi syy kaupungin kauneuteen on, että norjalaiset hoitivat vanhojen rakennusten hävittämisen ihan itse, perinteisellä tavalla. He polttivat koko kaupungin vuonna 1904. Sitten rakennettiin kaikki uusiksi ja siksi Ålesund on niin yhtenäinen jugend-tyylinen kaupunki. Kävipä heillä tuuri, kun kaupunki paloi - saivat kovalla työllä ja lukuisten avustusten avulla aikaiseksi Norjan kauneimman kaupungin! Tosin juuri sillä hetkellä he eivät ehkä olleet onnensa kukkuloilla. Eivätkä ehkä ihan seuraavassa hetkessäkään. Jos silloin heille olisi kehunut tätä onnenpotkua, että kaupunki paloi, siinä olisi saattanut sanojalla mennä nenä vinoon. Tai peräti niskan puolelle.

Mutta on siellä asuttu aiemminkin kuin 1904. Nimittäin arvatkaa, kuka siellä kävi vuonna 1026? Vakilukijat arvasivat oikein - just Se Tyyppi. Se Tyyppi, joka oli maailman kovin tyyppi, mutta sai Suomessa turpiinsa kunnolla. Just Se Tyyppi, joka oli niin norjalaisten itsensä kuin kaikkien naapurimaidenkin asukkaiden mielestä ihan kusipää. Se Tyyppi, jonka norjalaiset ensin karkottivat, ja kun ei pysynyt poissa, tappoivat. Se Tyyppi, joka kuolemansa jälkeen julistettiin pyhäksi. Suomessakin hän on yhä tänä päivänä tunnettu kusip... eiku arvostettu pyhä mies. Ei kuitenkaan Uzbeklistanin Pyhä Mies, koska se on hra Oma Aika. Just Se Tyyppi, josta paras kirjoitettu historia löytyy tästä blogista.

Ålesund oli aiemmin Aalesund, ja alunperin Álasund. Aale on muuntunut sanasta áll, joka on ankerias. Sund on salmi (tai lahti), ja koska Ålesund koostuu kolmesta vierekkäisestä saaresta, joiden välissä. Eli voitte kutsua Ålesundia suomeksi nimellä Ankeriassalmi. Tai jos tarpeeksi kauan ajassa mennään taaksepäin, niin paikka oli hieman sivummassa ja sen nimi oli Kaupangen Borgund ja Borgundin kauppapaikka.Silkkaa suomea, ja siihenhän on syysnsä, koska..

...kun taaksepäin mennään kunnolla, niin Ålesundin perusti legendan mukaan itse Rollo eli Gangerolf, alunperin Gange-Rolvina tunnettu viikinki - joka oli "niin iso, ettei hevosella voinut ratsastaa". Gange-Rolv oli Rauman laakson eli Møre og Romsdalin viikinkipäällikkö Rognvaldrin avioton poika, Rognvaldrilla kun niitä oli kohtalaisen runsaasti. Rognvaldr puolestaan oli saagan mukaan suoraan myyttisen Fornjotin jälkeläinen, ja Fornjot puolestaan on legendan mukaan alkujaan suomalainen (tai kveeniläinen, mikä on nyt ihan sama asia). Fornjot eli Fornjótr oli "Tuhoaja" tai "Vanha jätti", legendaarinen skandinaavisessa mytologiassa tunnettu alkujättiläinen ja jääjättiläisten esi-isä. Tuhoaminenkin viittaa tietenkin suoraan suomalaisiin, tuhotaan ne vanhat talotkin kännissä ja läpällä, jos sauna on jo poltettu. Joidenkin tarinoiden mukaan hän on jättiläisten ja luonnonvoimien henkilöityminen. Eli lopputuloksena kaiken muun lisäksi myös Ålesund kuuluu Suomelle. Aiemmin tässä blogissa on aukottomasti todistettu, että myös Pohjois-Norja, Pohjois-Ruotsi, Norjan Molde ja Normandia kuuluvat Suomelle.

Ålesundista tulee lisää juttua seuraavassa osassa - siellä voi nimittäin tehdä ja nähdä muutakin kuin taloja.


Ålesund eli Ankeriassalmi koostuu saarista ja salmista. Eihän se mikään Kouvola ole, mutta ihan kohtuullisen nätti kuitenkin!


Uudetkin talot tehdään sopiviksi vanhaan jugend-tyyliin. Onpa harmillista, etteivät ole tehneet harmaita betoni-lasi-laatikoita suomalaiseen tapaan...


Ihmisten lisäksi Ålesundissa asuu noin miljoona lokkia

Tässä on lokkien presidentti, Måken Jonathan


Omaa aikaa

Valtaosa ajomatkassa sateessa. Omituisesta hetken mielioikusta ajamaan taas kerran Trollstigen, joka oli kokonaan sadepilven sisässä. Näkyvyys erittäin heikko ja tien vierestä voi syöksyä satoja metrejä alas vuorenrinnettä. Parasta siis ajaa kovempaa kuin muut - mikä muka voisi mennä pieleen? Joko nyt poliisi liputtaa varikolle?

Ainakaan poikkeamisessa ei ollut minkäänlaista järkeä, koska minkäänlaisia maisemia ei voisi nähdä. No, niinpä siellä oli kuitenkin ruuhkaksi asti väkeä. Syytä olla huolissaan maailman henkisestä tilasta ja järjen puutteesta. Että muutkin ovat yhtä hulluja kuin itse on, se on aika huolestuttava asia.

Niin se todellinen syy ajaa sateessa Trollstigenille? Kyllähän fiksu lukija sen arvasi heti. Sama syy, miksi koko Trollstigen on olemassa: naiset. Tai tässä tapauksessa yksi nainen, johon piti yrittää tehdä vaikutus hakemalla tuliaiseksi aito pieni trolli, ja sellainenhan on tietenkin haettava juuri Trollstigeniltä. Olis sää mikä hyvänsä. Koska trolli on sieltä viety nyt pois, niin paikka on taas pelkkä Stigen... Onnistuuko vaikutuksen tekeminen? Se selviää reissun lopussa. Vauhti ja hullut suoritukset tulevat ennen sitä... koska keskustelua Politin kanssa ei vieläkään tullut.
Trollstigenin trolli oli tietenkin mentävä ostamaan Trollstigenin huipulta
Hildur-trolli


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


7 kommenttia:

 1. Johan on kelissä menty, mutta vaikuttavia kuvia tuli ja hieno stoori. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Jaa että naista se jahtaa, tähänhän tuli ihan uusi seurattava asia mukaan!

  VastaaPoista
 3. Kirjoittiko Gestapo englanniksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma kirjoitti noin. Ålesund oli nimittäin aika täynnä brittejä ja brittivakoojia etenkin ennen miehitystä ja miehityksen aikanakin.

   Poista
 4. Kieltämättä kosteahkolta näyttävä sää. Ålesundissa olisi mukavaa itsekin päästä käymään, kieltämättä upeita nuo talot. Enpä ollut tajunnut, että saksalaiset polttivat Pohjois-Norjan noinkin perusteellisesti.

  VastaaPoista
 5. Komeita kuvia, mutta se yksi elementti lupauksista huolimatta ei ole läsnä. Mielenkiintoista, että Norja ei ole kovin kaukana, mutta silti hyvin erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norja on tosiaan monin tavoin samanlainen kuin Suomi, ja samaan aikaan täysin erilainen maa! Riippuu mihin lupaukseen viitataan, mutta on luvattu, että poliisi puuttuu ajamiseen ja naisiakin tullaan reissussa tapaamaan... kunhan reissu etenee. Enpä itsekään tässä vaiheessa reissua tiennyt, mitä tulee eteen...

   Poista