maanantai 20. joulukuuta 2021

Norja 2021, osa 5: Moldessa ruusuja, ruusunpiikkejä ja elämänlanka


Molde, ruusujen kaupunkiMolden seutu on ollut asuttua jo 12 000 vuotta, vaikka meri oli silloin 70 metriä ylempänä. Niihin aikoihin oli lämmintä. Koska seuranneesta 10 000 vuodesta ei ole nyt juuri muuta uutisoitavaa kuin että  alue oli kuin luotu paimentolaisuuteen, siirrytään viikinkiaikoihin 800 - 1200 -luvuille. Silloin Veøyan saarella Molden edustalla oli toimintaa.  Saarelle nimittäin perustettiin kauppapaikka eli kaupang jo viikinkiajalla. Tutunkuuloinen sana? Suomessa kauppa-sana on säilynyt meidän kielellisessä arkkupakastimessamme. Veøya oli paikka, josta viikingit tapasivat kääntyä nykyiseen Åndalsnesiin - siis sinne, minne tehtiin Trollstigeninä tunnettu tie markkinoille, koska on haluttu käydä kauppaa ja juh... nauttia markkinaelämästä. Kyllä te tiedätte, mikä motivoi miehiä tekemään ihan järjettömän hankalaan paikkaan tien!

Kaikki julkaistut osat:

Kuten kaikki muistamme, tämän kaupangin hallitsija oli 800-luvulla tietenkin Rǫgnvaldr Mœrajarl ja siksipä alue yhä tunnetaan nimellä Møre og Romsdal. Rognvaldr oli saagan mukaan suoraan myyttisen Fornjotin jälkeläinen, ja  Fornjot puolestaan on legendan mukaan alkujaan suomalainen (tai kveeniläinen, mikä on nyt ihan sama asia). Ollaan siis suomalaisten mailla! Jos epäilette, niin mikä on kunnan nimi, jossa muun muassa tämä Åndalsnes ja Trollstigen ovat? No kunta on tietenkin Rauma. Romsdal on siis oikeastaan Rauman laakso. Lisäksi Molden museossa esitellään kuuluisa laiva, jonka nimi on Eira. Koko alue kuuluu siis Hra Oma Ajan teorian mukaan Suomelle. (kartassa tämän juttusarjan perusteella Suomeen kuuluvat alueet) 

Koska taustalla oli siis suomalaisuutta, eleli Rǫgnvaldr tietenkin rillumarei-elämää, ja virallisten poikien lisäksi hänellä oli kokoelma vähemmän virallisia poikia. Hänen virallisista pojistaan Rolv oli niin suuri, ettei voinut hevosella ratsastaa, ja kulki siksi laivoilla. Tämä Gange-Rolv sitten seilasi nykyisen Ranskan alueelle ja tämä ranskalaisten Rollona tuntema hahmo perusti sinne Normandian. Näin ollen sekin siis itse asiassa kuuluu Suomelle.

Kun viikingit tappoivat Rǫgnvaldrin veljen, tämä lähetti poikansa Einarin miehineen listimään nämä viikingit ja niinhän tämä suomalaisjuuret omaava Torv-Einar tietenkin teki. Muistettakoon taas, kuinka parisataa vuotta myöhemmin viikinkisankari, maailman kovin mies Pyhä Olavi miehineen sai turpiinsa yhdessä paikassa - Suomessa. (Tätä Einaria ei kuitenkaan pidä sotkea myöhempään Einariin, jolla oli polkupyörä.)

Erinäisten sattumusten jälkeen tämä kaupang kuihtui myöhemmin. Kauempana merellä sen sijaan kasvoi kahden suuren maatilan (Molde ja Bjørgvin) välissä satama nimeltä Moldefjæra, koska sieltä vietiin Hollantiin tukkeja ja silliä. Molden alueella oli ja on edelleen poikkeuksellinen ilmasto - siellä kasvavat ruusutkin erityisen hyvin - ja muun muassa mansikat. Palataan niihin mansikoihin hetken päästä.

Sittemmin sillin haju korvautui ruusuntuoksulla, kun sillikylästä tuli "Ruusujen kaupunki". Saksan keisari Wilhelm II vieraili siellä säännöllisesti ensimmäisen maailmansodan alkuun asti ja kutsui sitä ihastuneena nimellä "Pohjoisen Nizza". Muutama vuosikymmen myöhemmin Saksassa oli uusi Johtaja, joka ei ilmeisesti ollut aivan yhtä ihastunut Moldeen ja pommitti sen aikalailla maan tasalle vuonna 1940.

Sitten ne mansikat. Sitä on suomalaisena aina lohduttautunut sillä, että vaikka Norjassa muuten onkin kaikkea parempaa kuin Suomessa, niin Suomessa on sentään maailman parhaat yöttämässä yössä kasvaneet mansikat. No eipä olekaan. Moldessa söimme rasiatolkulla mansikoita, jotka maistuivat makeammille kuin mitkään ikinä missään. No, onneksi se on siis suomalaisten maata...Ruusuja riittää!


Jazz todellakin näkyy ja kuuluu Moldessa...

Mahtavatkohan noin harvakseltaan sijoitetut sateenvarjot suojata sateelta... 😃

Yksi konserttipaikoista on Alexandraparken
Ei jazzia, mutta elävää musiikkia kuitenkin


Molden museo, jossa on myös kahvila


Molde ennen. Toisin kuin Saksan johtaja Wilhelm II, ei Saksan eräs myöhempi Johtaja ole todellakaan pidetty - tämä Johtaja pommitutti Molden palasiksi 1940. Kirkosta jäi jäljelle vain museossa oleva kellotaulu.


Molden museoalue. Katso puhelinkoppia tarkemmin...


Nämä tarinat kerrotaan ehkä ensi vuoden jutuissa...


No camping.

Emme tarkistaneet tämän gallerian tarjontaa... 😃Monet uudetkin rakennukset sopivat kaupunkikuvaan hyvin


Sorsat marssilla: "Sorsia ei saa sorsia!"
Omaa Aikaa Moldessa

Molde on aina yhtä ihana ruusujen kaupunki. Paljon koiria, todella mukavia ihmisiä ja ihan parhaita mansikoita - miksi norjalaisilla on kaikki? Samana päivänä aurinkoa, sadetta, hellettä ja hyytävää tuulta. Aitiopaikka hotellihuoneesta yhteen päänäyttämöistä. Kuulostaa hyvältä!

Mutta Moldessa oli kuitenkin stressaava tilanne, kun ei ollut tietoa, jatkuuko matka. Wolfgang ei käynnisty, mittarivalot eivät syty tai hohtavat vain himmeästi. Virta ei kulje virtalukosta. Hra Oma Ajan kunto oli heikko, kävelykin tuotti vaikeuksia sydämen tehon loppuessa. Loppuuko matka nyt teknisiin vai terveydellisiin syihin? 

Hra Oma Aika mietti, että voisiko virtalukon ohittaa ihan tavallisella on/off -katkaisijalla? Ei kai se olisi iso työ kenellekään ammattilaiselle? Moldessa on useita moottoripyöräkorjaamoja. Hra Oma Aika ajoi Dollylla yhteen korjaamoon kysymään hätäapua, taisi olla Kawasakin merkkiliike. Vastaus oli kielteinen, ei voida auttaa, sillä pitäisi olla BMW:n sähkökaaviot ja BMW:n erikoistyökalut. Seuraava paikka taisi olla Hondan merkkikorjaamo - sama virsi: ei voida auttaa, pitäisi olla BMW:n sähkökaaviot ja BMW:n erikoistyökalut. "Mutta aja pyörä Ålesundiin, siellä on BMW:n merkkihuolto, heillä on sähkökaaviot ja tarvittavat erikoistyökalut." 

Mutta ei pyörällä voi ajaa, kun se ei käynnisty. Pitäisikö yrittää taluttaa 100 kilometriä? Hra Oma Aika ei pystyisi taluttamaan edes tasaisella maalla sataa metriä. Hra Oma Aika soittaa vakuutusyhtiöön ja tilaa hinausauton. Sillä aikaa Viivi valittaa yhteisömme Facebook-sivulla tilannetta. Ja sieltähän se apu tulee heti - yhden yhteisömme jäsenen suomalainen ystävä asuu Norjassa vuonon toisella puolella ja hänet tunnetaan nimellä "Molden MacGyver". 

Yhteys tähän "Molden MacGyveriin", ja hän toteaa nopeasti, että peruuta se hinausauto, hän tulee korjaamaan: Wolfgang on niin yksinkertaista tekniikkaa, että siinä ei voi olla oikeastaan mitään kummempaa vikaa. Vakuutusyhtiössä aletaan hermostua - Hra Oma Aika on tilannut peräkkäisinä päivinä hinausauton ja perunut ne molemmat. Mutta tarinamme sankari saapuu paikalle omalla Yamahallaan, eikä mukana ole mitään BMW:n sähkökaavioita eikä BMW:n erikoistyökaluja. Tankkilaukussa on ruuvimeisseli, kolvi ja yleismittari. Virtalukon suojapaneeli auki ruuvimeisselillä, kolvilla hapettunut päävirtajohto kunnolla kiinni. Kun elämänlanka on kiinni, kaikki toimii, pyörä käynnistyy ja käy normaalisti. Itse virtalukossa ei ole mitään vikaa eikä edes kulumaa. Yleismittarilla vielä tarkistus, että kaikki on kunnossa ja kiitos. 

Homma kesti noin 30 minuuttia, josta 20 minuuttia käytettiin sähköroikan lainaamiseen hotellin huoltomieheltä. Wolfgang oli aikoinaan seissyt useita vuosia ulkovarastossa ja tuo piuhan liitos oli hapettunut, mitään ei ollut varsinaisesti rikki. 

Hra Oma Ajan sydänongelmat lakkasivat samalla hetkellä kuin Wolfgang käynnistyi. Nyt olisi hyvä viettää muutama päivä Moldessa nauttien kesän iloista! MoldeJazz -viikko on juuri alkamassa.

Jazzin sijasta onkin ekaksi diskoilta käytännössä hotellihuoneen parvekkeen alla eli tien toisella puolellaOnneksi volyymi on näin alkuillasta vain miljoona desibeliä, eiköhän piakkoin saada vähän lisää ääntä? Mutta konsertti loppuukin sopivaan aikaanmiellyttävä ilta ja yöJa kaikki päivät siitä eteenkinpäin nautinnollisia

Suosikkiravintola Egonissa meidät jo tunnetaan, mutta muitakin ravintoloita oli aikaa testailla. Siinä missä miehet baarissa illalla tilasivat oluita ja naiset viinejä, Hra Oma Aika tilasi mansikkapirtelön kermavaahdolla ja donitsilla. Eikä siinä kaikki.

Hra Oma Aika ilmoitti myös olevansa valmis Molden keisariksi, mutta jostain syystä hänen hyvin laveasti esitetty ja pitkälti tuossa ylempänä kerrottuun kaukaiseen historiaan perustuva ajatuksensa ei asiasta vähemmän kiinnostuneessa paikallisessa kuulijakunnassa herättänyt suurta innostusta, vaan häntä pyydettiin ystävällisen päättäväisesti olemaan hiljaa ja suositeltiin muita matkailukohteita kuten vaikkapa Lillehammeria, joten sinne seuraavaksi suunnattiinkin. 

Pohjoisessa satoi, mutta Lillehammerissa oli upea keli. Sinne kannatti suunnata säidenkin takia - palataan siihen seuraavassa osassa upean reittivinkin kanssa! Lillehammerissa Hra Oma Aika muun muassa sujuvalla norjallaan tilaa lasillisen Coca-Colaa, mutta tuleekin ostaneeksi 130 euron pullollisen viiniä. 


Tarinamme sankari, "Molden MacGyver" ja Viivi


Hra Oma Ajan baarijuoma - sitä ei pidetty kovin miehekkäänä valintana... 😃Että Norjassa oli sitten maailman parhaat mansikatkin...


Jazzeja saattoi seurata omalta parvekkeelta!


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


6 kommenttia:

 1. Voi jestas Nainen! Tuosta ei puutu kuin... tiedät kyllä! ;)

  T: vaimoke-Mia ;)

  VastaaPoista
 2. Kiva lukea teidän retkistä hyvää tarinaa
  Viivistä jälleen loistavia kuvia, kiitos.

  VastaaPoista
 3. Viivi tarttisi kyllä miehen, siis Miehen. Tuollainen pikkuvika pitää miehen osata korjata itse ja jotain kertoo tuo herran drinkkikin, ei millään pahalla. Varmaan on Oma Aika ihan hyvä tyyppi, mutta Viivi on Nainen ja sillä pitäisi olla Mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kun vähän kattelin, että vaaleenpunainen "drinkki".....

   Poista
  2. Ja ihan niin kuin juoman väri tai se osaako korjata BMW:n virtalukon tekisi miehen. Useamman vuoden tätä blogia seuranneena mielestäni hra Oma Aika on mies siinä missä muutkin ja vallan sopiva mies Viiville :)

   Poista
 4. Mahtavaa tarinaa jälleen! Viivistä mahtavia kuvia! Kaunis neitonen!
  Onneksi Molden MacGyver sai Hra Oma Ajan sydänkäyrät kohdalleen. Hra Oma Ajan pirtelö näyttää houkuttelevalta, mutta Viivin mansikat näyttää vielä houkettelevammalta!

  VastaaPoista