tiistai 31. joulukuuta 2013

Asennoista (ja millainen olisi Viiville sopivin pyörä)

Mikä ajoasento on kenellekin paras, riippuu tietenkin henkilöstä, mieltymyksistä ja ajon tarkoituksesta. Ja tyylistä. Ihan huvikseni katselin tällaisesta osoitteesta http://cycle-ergo.com/ ajoasentoja. Meillähän ajo on lähinnä matka-ajoa kaksi päällä ja pienten mutkateiden suhteellisen maltillisilla nopeuksilla.

Matkaergonomian kannalta merkitystä on pystykulmalla ja toisaalta tietysti jalkojen kulmalla. Loivat kulmat tuovat matka-ajoon mukavuutta, kun taas sporttisemmassa ajossa tiukempi kulma parantaa hallittavuutta.

Viivi II:n satula on suhteellisen väljä ja kuskille sopii pieni etukeno, koska mitään varsinaisia katteita eikä pleksejä ole. 

Bemarin vakiosatula on ehkä hieman yllättäen pituussuunnassa tiukempi, mutta siihen tehtaan pleksin ansiosta sopii pysty ajoasento. Etenkin kun vaihdoimme siihen tehtaan mukavuussatulan (joka tuo myös pituussuuntaan lisää tilaa), niin sillä jaksaa väsymättä olla liikenteessä koko päivän. Bemarissa kuskin jalkojen kulma on sen hieman tiukempi, että se soveltuu hieman ripeämpäänkin ajoon. Itse asiassa allekirjoittaneen sirojen 44/45 -kokoisten saappaiden kärjet ovat asvalttia saaneetkin maistaa, tosin siinä vaiheessa viimeistään ANR (automaattinen nopeudenrajoitin) puuttuu peliin.

Selkeästi väljempää on Goldwingissä, kun taas sporttisemmissa pyörissä on tavoiteltu optimointia huomattavasti vauhdikkaampaan menoon. Hyvä huomata, miten Gildwingissakin ajoasento on kehittynyt. Nykyinen BMW 1600GTL on siihen verrattuna aavistuksen sporttisemmalle ajoasennolle säädetty eli voinee sanoa, että pieni ero ajoasennoissa on Bemarin ja Wingin välillä säilynyt 80-luvulta 2010-luvulle.

 Jos uusia pyöriä katsoo, niin meidän makuumme voisi olla Hondan uusi CTX 1300, koska siinä ei ole meidän makuumme liikaa katetta ja muovia ympärillä. Tosin siinä tapit ovat ehkä vähän turhan edessä kuskin makuun.

Kuvissa on lähinnä meille tutumpia pyöriä ja yksi muuten vain mielenkiintoinen uutuus. Kaikissa kuvissa kuskin pituudeksi on asetettu 182 senttiä/6 ft ja matkustajalle 160 senttiä/5,2 ft.

Viiville pyörä?

Jos Viivi ostaisi oman pyörän, sen pitäisi olla paitsi hyvin halpa, myös todella matala, jotta kengät jalassa 160-senttinen yltäisi maahan satulasta. Ajoasentokin saisi olla suht pysty. Muutamia vaihtoehtoja on mietitty, tässä esimerkkejä:Sitten pitäisi vielä jonkun osata opettaa Viiviä ajamaan - mopot, autot ja kuorma-autot sujuvat Viiviltä hyvin, mutta prätkistä ei kokemusta...

EDIT 3.1.2014:
Ongelma taisi ratketa - ei se maahan yltäminen vaan vaihtaminen ja pyörän liikuttelu ei jalkapöydän rikkinäisyyden takia taida ilman suuria kipuja onnistua eli taitaa Viivi pysyä tarakkaharakkana.
Sinänsä esimerkiksi CB500 olisi ilmeisesti ollut mainio ensipyörä:9 kommenttia:

 1. Viivi päällä on paras asento. Pyörän päällä siis.

  VastaaPoista
 2. Luin ensin että mikä asento Viiville paras ja meinasin vastata, että edestä ja takaa yhtä hyvä, mutta kyse olikin prätkistä! ;)

  VastaaPoista
 3. Customeilla on moni nainen opetellut ajamaan, mutta kyllä varmaan tuo CB500 tai Kawa ER5 olisivat hyviä, jos vain yltää maahan.

  VastaaPoista
 4. Edellämainittujen lisäksi mm. GS500 ja SV 650 tulevat ensimmäisenä mieleen. Hyviä ja edullisia pyöriä aloitella.

  VastaaPoista
 5. Ducati Monsterissa yhdistyy matala istuinkorkeus ja karski ulkonäkö. Moni nainen ajelee sellaisella. Jalat ylettävät hyvin maahan ja prätkä ei näytä lainkaan pikkuneitimäiseltä. Mutta siihen kestokipeään klabbiin ei tämäkään pyörä tuo helpotusta. Ikävää.

  VastaaPoista
 6. Aprilia Manassa olisi nappivaihteet, mutta istumakorkeus taitaa olla liikaa (83cm).

  VastaaPoista