keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Viimeinen lento DC-3:lla Helsingistä Vaasaan eli kesä päättyy

Kuva: Maaret Ahlsved

Lauantaina 3. lokakuuta Helsingin lentokentällä Malmilla kesät asustava DC-3 lähti jälleen talveksi Vaasaan. DC-3 lensi kuluneena kesänä poikkeuksellisen paljon. Suuri joukko klassikkokoneen ystäviä oli saattamassa Kolmosta. Tuo monen mielestä kaunein tai ainakin kaunisäänisin lentokone "Hotelli" nousi ilmaan upean autorivistön saattelemana ja lensi sitten Hyvinkäälle juhlistamaan lentokentän 80-vuotisjuhlia, ja jatkoi sitten Vaasaan. 

Lähtö oli DC-3:n viimeinen Malmilta tänä vuonna - toivottavasti ei viimeinen ikinä. Kaikkien harras toive on, että liki 80-vuotias konevanhus nähtäisiin Helsingin taivaalla myös ensi kesänä. Malmin lentokentän säilyttämistä puolustavat paitsi aktiivinen käyttö ja mahdollisuudet kaupallisessa toiminnassa, myös ainutlaatuinen ympäröivä luonto kentän niityillä ja ympärillä - siellä elää monia harvinaisia ja uhanalaisia kasveja ja eläimiä. Kulttuuri- ja historia-arvotkin ohjaisivat säilyttämään kentän. Kun kentältä nousee ilmaan, minuutin päästä ei enää edes erota kenttää, mutta joka puolella on metsiä ja peltoja eli rakennustilaa kyllä on. Ylivoimainen enemmistö niin lähialueella asuvista kuin valtakunnallisestikin haluaa kentän säilyttää - toivottavasti demokratia voittaisi... Tulevissa kuntavaaleissa ainakin kannattaa varmistaa, onko ehdokas Malmin säilyttämisen puolella! (Kuntalaisaloite kansanäänestyksestä kerää allekirjoituksia edelleen (2020) eli 15v täyttänyt helsinkiläinen: Allekirjoita aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Malmin lentoaseman tulevaisuudesta! Jaa myös linkkiä https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6466)

DC-yhdistys ylläpitää konetta ja jäsenistöllä on mahdollisuus päästä omakustannushintaan lennoille. Yhdistyksen toiminnasta on tietoa täällä https://www.dc-ry.fi/ ja Helsinki-Malmin ainutlaatuisesta kentästä ympäristöineen tässä https://www.malmiairport.fi/ .

Kesän päätteeksi Kolmonen teki kaksi näyttävää ohilentoa Malmilla. "Koneen näkeminen ja kuuleminen on aina sykähdyttävä kokemus. Toivottavasti Helsingin päättäjät ymmärtävät jatkossa paremmin elävän ilmailuhistorian merkityksen", toteaa Raine Haikarainen Malmin lennonjohtotornista.

Sää suosi ja maisemat matalalla lentävästä koneesta ovat ihan muuta kuin korkealla lentävistä suihkukoneista - puhumattakaan tunnelmasta! Vaasassa oli vielä paikallislento ja sitten olikin aika talvihuollloille. 

Tässä on kuvakertomus lennosta Helsingistä Vaasaan!

Video!Kuva: Raine Haikarainen

Alppikylä ja Jakomäki

Tuusulanjärvi


Lennolla käytettiin maskeja, tietenkin! Korona-aika...


Omaa aikaa lennolla ja Vaasassa


Tämä oli ties kuinka mones lento Vanhan Rouvan kyydissä! Se on aina yhtä sykähdyttävän ihanaa! Lähtö oli kello 10. Päivä oli hieno, mutta samalla niin haikea - oliko tämä upean Ison Linnun, Vanhan Rouvan viimeinen lento Malmilta? 

Se tunne, kun potkurit käynnistyvät, hymyilyttää joka ikinen kerta. Ja nousu, vatsassa kihelmöi - kertakaikkisen hienoa!

Välilasku oli Hyvinkäällä, jossa oli juhlat: Hyvinkään lentokenttä 80 vuotta. Ihmisiä DC-3 kiinnosti kovasti, sisällekin pääsi tutustumaan. Hyvinkään kentällä eräs tunnisti minut ja otti kuvan, ja lisäksi tässä jutussa on ystävien, tuttavien ja kanssamatkustajien ottamia kuvia ja videota täydentämässä oman kameran sisältöä. Noin tunnin seisahduksen jälkeen matka jatkui kohti Vaasaa. Lentokorkeus taisi olla 500-600 metriä ja hyvä sää mahdollisti hienot maisemat. Siinä vaiheessa, kun laskeutuminen Vaasan kentälle alkoi, silmäkulma kostui.

Vaasan kentältä ei kukaan muu ollut lähdössä keskustaan, mutta taksihan toimii aina. Vaasassa oli mukava ilta ja yö, aamulla sitten junalla takaisin kotiin - ja junavaunu oli liki tyhjä, yksin sai istua - ei ollut koronapelkoa! 

Kiitos, upea DC-3 OH-LCH Airveteran miehistöineen! 

Private Dancer Hyvinkäällä


Vaasan idyllinen juna-asema

Liki tyhjässä junassa oli koronaturvallista... koko vaunussa oli lisäkseni 1-2henkilöä!

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )9 kommenttia:

 1. Kiitos, ihan kuin olisi itse ollut mukana
  Ktllä Malmin kenttä pitää säilyttää, paljon syitä

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä, kyllä noin ainutlaatuiset paikat pitää säilyttää ja pitää hyvässä kunnossa. Viivihän on tuon alan asiantuntija. Niin hyvin pidetty ja säilynyt, kuten tämänkin blokin alkuaikojen kuvia vertaamalla voi todeta. Rotunainen kyllä kaikin puolin.

  VastaaPoista
 3. Ja waskias näköjään yötä! Jaa mutta sehän on tropiclandia nykyään? Tuttu paikka nuoruusvuosilta kun siellä oli niin hyviä pippaloita.

  VastaaPoista
 4. Kyllä DC-3 on hieno lentokone! Mukavaa tarina ja hienoja kuvia jälleen, kiitos!

  VastaaPoista
 5. Moi, noi Malmin kenttään liittyvät linkit ei toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS! Nyt ne on korjattu. Kaikki tosiaan menneet jotenkin rikki.

   Poista
 6. Aivan mahtavia kuvia taas ja hyvää juttua. Hyvillä mielin laitoin myös merkille, että epilaattorin jäljiltä oli hieman jo jäänyt luonnollista väriäkin näkyviin ;) Sehän alkaa taas olemaan muodissa :)

  VastaaPoista