keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Rotkoja, putouksia, kurveja eli koronamatkailua, osa 2

Ei yhtään reunemmalle - pudotusta on paljon...

Korona pakotti etsimään lisää kohteita, jotka ovat aina auki. Tässä esitellään Käymisen arvoisia kohteita, olipa korona-aika tai ei.

Seinävuoren rotkolaakso

Seinävuoren rotkolaakso on saanut alkunsa jo lähes kaksi miljardia vuotta sitten ja nykyisen muotonsa se on saanut jääkauden muovaamana 10 000 vuotta sitten. Se on noin 500 metriä pitkä, noin 20-40 metriä leveä ja 25 metriä korkea jyrkkäseinäinen rotko. Louhikkoisella pohjalla virtaa pieni puro Isosta Seinälammesta Pieneen Seinälampeen. Tuusniemen alueella on asuttu jo kivikaudella, kenties rotko on silloinkin tehnyt jo vaikutuksen!

Rotkoaluetta kiertää polku, jota kuvataan paikoin haastavaksi ja niin se onkin - mutta alueella voi ainakin osittain nauttia myös helpompia reittejä käyttäen. Varsinaiselta polulta poikkeaminen ja laskeutuminen epävirallista polkua rotkon pohjalle vaatii hieman lihaskuntoa ja kehon hallintaa - ja se tapahtuu täysin omalla vastuulla. Laskeutuminen kuitenkin palkitaan, rotkon pohjalla on aivan oma maailma.
 Rotkolaakson pysäköinti- ja grillikatosalueelle ajetaan vähän matkaa hiekkatietä

Katseluterassille pääsee halutessaankin helppoa reittiä, mutta rotkon kiertäminen tapahtuu pientä polkua pitkin

Rotko on todella jyrkkäreunainen, ei voi suositella korkeanpaikankammoisille


 Omalla vastuulla...
 Vähän vähemmän jyrkästä kohdasta menee epävirallinen, haastava polku alas rotkon pohjalle


 Puro ja sen minikokoinen koski rotkon pohjalla


Video!Polku ei sovi huonojalkaisille tai jos on muita rajoittavia vaivoja. Sydänvaivaisille tiukka paikka.
Maaningan Korkeakoski

Korkeakoski on ollut blogissa aiemminkin esillä, mutta nyt ehkä vähän paremmin. Sen sanotaan olevan Suomen korkein yhtenäinen vesiputous, mutta siitä ollaan myös erimielisiä, sillä joidenkin mielestä se on enemmän koski kuin putous eli korkein "oikea" putous olisi Hepoköngäs (esitelty tässä Hepoköngäs ja muuta märkää Kajaanin suunnassa -jutussa). Joka tapuksessa Korkeakoski on kaiken kaikkiaan 36 metriä portaittain putoava koski ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Kapea joki kohtaa yks kaks kallion reunan ja alkaa syöksyä alas - ensin kapeana, sitten leveänä viuhkana. Putouksesta ovat lumoutuneet jo Topelius ja Lönnrot aikoinaan, sillä se oli tunnettu matkailukohde jo 1800-luvulla. 


Tämän pienen mutkan jälkeen pieni joki syöksyy...

 ...36 metriä alaspäin
Kanjoni on syvä ja jyrkkäreunainen 


 Putouksen alaosa


 Portaita on paljon kiivettävänäMutkaisia matkoja

Kuopion seutu on täynnä mutkaisia teitä. Kannattaa poiketa isommilta teiltä, monet mutkatiet onkin jo aiemmin täällä esiteltykin.

Ajatko mieluummin tällaista... 


 ...vai tällaisia pikkuteitä? Näitä riittää!Sukellusvene piilotettu metsään? :D  Löytyy tieltä 539 
 Jos ei pelkää hiekkateitä, löytää vielä lisää kaikkea


Hiekalla Handyplate on hyvä pitää taskussa valmiina
Jos nopeus epähuomiossa hieman nousee, tulee mutkista hauskempia  Tässä ajellaan Kuopion keskustassa!
 Kuopiossa silta Rönöön


Sähköprätkä!
Kuopiossa bongasimme prätkän, jonka tankkiin ei mennyt bensaletku vaan sähköjohto -  itse tehty sähköprätkä! Suzukin RF 600:na vuonna 1993 syntynyt pyörä on kouluprojektina saanut sähkömoottorin ja akut, muutoskatsastettu tänä keväänä. Takapyörältä on mitattu tehoa 34 kW ja 446 Nm vääntöä! Akkukapasiteetti on noin 11 kWh ja sillä ajaa lähemmäs 200 kilometriä. Painoa on 225 kiloa. Minitietokoneella hoituvat mittaristoasiat sun muut. 
Omistajalla on jo kokemusta pyörällä lähemmäs 1000 kilometrin reissustakin.

Omaa aikaa


Auto-Jenissä on osaamista ja ennen kaikkea auttava asenne!
 Reissun menomatka alkoi vähän huonosti, kun Suonenjoella tankkauksen jälkeen Hra Oma Ajan pyörä ei käynnistynyt. Kaikki toimi, mutta kone ei käynnistynyt. Onneksi paikalle sattui muita motoristeja, ja ainakin yksi heistä oli blogimme lukija ja osasi kertoa, että aivan vieressä oleva autohuolto huoltaa myös moottoripyöriä. Alamäkeen rullaten Hra Oma Aika sai pyöränsä sinne, ja vaikka oli perjantai ja kello 16, pyörä otettiin vastaan ja sisälle. Ihastuttava naispuolinen työnjohtaja järjesti kaiken! BMW oli asentajalle vieras, mutta ammattimies kartoitti tilanteen ja Repa Myllymaata konsultoiden kävi ilmi, että varmastikin vain eräs tietty liitin on irti tai löysällä ja se ohjaa ruiskusuuttimia. Niin se olikin, huoltomies painoi sen kiinni ja pyörä käynnistyi heti. Se olikin hyvä juttu, sillä Hra Oma Ajasta näki jo päälle, että syke alkaa lähestyä kriittistä pistettä. Hallista tullessa rauha oikein paistoi kasvoilta. 

Blogimme lukija oli jäänyt odottamaan ja katsomaan, selviääkö tilanne, saadaanko huollosta apua. Jollei olisi selvinnyt, hän olisi tarjonnut tallitilaa pyörälle ja apua muutoinkin, jotta asiat saataisiin kuntoon. Ihan uskomattoman hienoa toimintaa ja asennetta, olkoon tämä juttu omistettu hänelle (nimi jäi kysymättä) ja hänen kaltaisilleen! 

Hra Oma Aikakin saapuu viimein taukopaikalle sormi pystyssä kuin voittaja... 
Hra Oma Ajan mielestä vauhti savisella hiekkatiellä oli "melkein liian kovaa" 


 Moottoripyöräily on tunnetila...

Rotkolaaksossa oli 2,5 kilometrin mittainen polku, joka kiertää rotkon, mutta myös 20 kilometrin pidempi versio. Jälkimmäistä ei Hra Oma Ajan takia voitu ajatellakaan, mutta rauhallisella tahdilla lyhyempi polku oli upea kokemus. 

Korkeakosken putouksen alapäähän menee portaat, jotka ovat sydänsairaille vaikeat nousta takaisin ylös. Alueella olisi ollut myös reilun kolmen kilometrin mittainen polku, mutta sitä Hra Oma Aika ei enää portaden jälkeen kyennyt kävelemään eli se jäi kiertämättä. Sen sijaan paikalla olevan kioskin jäätelö- ja juomatarjonta todettiin tarpeellisiksi.


 Rotkolaaksossa
 Kyltissä annetaan ohjeita alueella liikkumiseen. Lisätietoja saa kuulema Kuopion lääninhallituksen ympäristötoimistosta. Lääninhallitukset tosin lakkautettiin jo kymmenen vuotta sitten. 
VVM:n Itä-Suomen koulutuspäällikön pyörä. Ei ihan tehdaskuntoinen.


  
Iltakävelyllä Kuopiossa


PS: Blogimme sivulataukset ylittivät jo 5 miljoonaa! Sitä juhlimme heti kun ehdimme. :) 

 (Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

13 kommenttia:

 1. Ihan uusia ideoita minulle, kiitos taas!

  VastaaPoista
 2. Hyviä kuvia ja komeita paikkoja.Täytyy joskus varmaan käydä.
  Pitäisikös Viivillä olla varamies joka jaksaa fyysisiin hommiin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis. Olisin heti vapaaehtoinen!

   Poista
  2. Samoin! Ukko lepäämään jonnekin, mä jaksan Viivin kanssa kiertää ja rumbailla

   Poista
 3. Tuo Handyplate on hyvä keksintö. Muistan joskus 2000-luvun alussa, kun Nesterallissa pyörillä kiertely yleistyi. Olipa pari pikku jannua hoksannut eräällä peltoparkilla hyvän keinon ansaita taskurahaa. Olivat sahaneet laudan pätkiä ja sitten myivät niitä motoristeille, tekivät hyvin kauppansa.

  VastaaPoista
 4. Korkeakoski on tuttu
  Rotkosta en ole edes kuullut ennen

  VastaaPoista
 5. Olipas nätit liivit Viivillä, onko ihan merkkiliivit?

  VastaaPoista
 6. Ihania paikkoja ja kuvia!

  T: tarakkaharakka-Mia

  PS: Laitoin mailia, toivottavasti tuli perille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, vielä toinen PS: Pomo määrää... ;)

   Poista
 7. Ihan henkeäsalpaavan hienoja kuvia. Upeat on näköalat. Viivin peppu näyttää hyvältä noissa farkkushortseissa.

  VastaaPoista
 8. Vai Itä-Suomen koulutuspäällikkö, heheh

  VastaaPoista
 9. Hienoa tarinaa ja mahtavia kuvia jälleen!
  Onneksi Hra Oma Ajan moto saatiin kuntoon, ennen henkisen ja fyysisen kriittisen pisteen ylitystä!

  Mukavia ilometrejä!

  VastaaPoista