sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Päiväpikaiset: Viherin silta ja Taipaleen Kanavamuseo, sekä rentoa menoa VarkaudessaTällä kertaa kaksi päiväretkikohdetta samassa jutussa: Viherin silta ja Taipaleen kanavamuseon kahvila, ja museo myös... Toisaalta on nautiskelua Varkaudessa. Aloitetaan kiireisiä lukijoita varten päiväpikaisista!


Viherin silta

Ajamiseen kelpaa yleensä vähäinenkin syy. Viherin 30-metrisellä sillalla ei voi tehdä mitään kovin ihmeellisiä asioita, mutta se on vanha museosilta ja sellaisenaan mielenkiintoinen paikka miettiä, millaisia päätiet joskus olivat. Sitä paitsi sinne voi ajella mutkateitä, vaikkapa samalla kun on käynyt ajamassa Asikkala - Korpilahti -välin.

Venäjän läntisimmän alueen eli Suomen suuriruhtinaskunnan maantieverkkoa laajennettiin 1800-luvulla. Jos muistatte esimerkiksi tästä Rovaniemen Rillumareistä kertovasta jutusta, että vilkkaaseen kaupunkiin tehtiin 1800-luvulla peräti tie, ja ensimmäinen kauppakin perustettiin vain muutamia kymmeniä vuosia myöhemmin. Samoihin aikoihin merkittäväksi puunjalostusmaaksi kohoamassa ollut Suuriruhtinaskunta tarvitsi sisämaakaupan ja puunjalostusteollisuuden tarpeisiin maantien, jota pitkin Joutsasta saataisiin maatalous- ja käsityötuotteet maailmalle. Niinpä jo alle sata vuotta myöhemmin vuonna 1887 alettiin rakentaa tietä kohti Mäntyharju Cityn rautatieasemaa. Eikä tehty ihan mitä tahansa tietä, vaan tie, jota pitkin voi ajaa jopa kärryillä! Samalla päätettiin rakentaa silta perinteiselle kahluupaikalle Viherkosken ja uittoväylän yli.

Iiral Hellgren rakensi sillan ja se valmistui 1888. Heti vuonna 1922 siitä tehtiin jo rakennuspiirustukset. Jossain määrin erilainen oli rakennusprosessi siis siihen aikaan - piirustukset tehtiin vuosikymmeniä jälkikäteen sen mukaan, että miten tuli hommat tehtyä. Koska piirustuksia ei rakennusvaiheessa ollut, niin silta tuli tehtyä vahvaksi ja on kestänyt tähän päivään asti. No, on sitä sentään välissä korjattukin, kun sillalla kulkevat kärryt muuttuivat vähitellen autoiksi ja tukkirekoiksi. Taipaleen kanavamuseo kahviloineen

Kun toinen päiväpikainen kohde oli tällä kertaa silta, ollaan Varkaudessa vähän samassa teemassa, nimittäin kanavassa. Tai emme oikeastaan suosittele menemään kanavaan ainakaan prätkällä, mutta prätkällä voi mennä Varkauden läpi menevästä Taipaleen kanavasta kertovaan museoon, jonka nimi on raflaavasti Taipaleen kanavamuseo. 

Miksi motoristin pitää mennä sinne? Koska Taipaleen kanavamuseo on oikein kivassa paikassa - arvatkaa missä? Juu, oikein, Taipaleen kanavan vieressä. Rakennuksessa on kesäisin päivittäin  avoinna uudistunut kiva kahvila nimeltään Musiikkikahvila Kukkakeidas, jonne voi sopia vaikka treffit. Samalla voi esittää sivistynyttä katsomalla museon, joka kaiken lisäksi on  ilmainen. Museo on mielenkiintoinen ja siellä voi jopa vähän sivistyä, vaikkei ennakkoon olisikaan niin sivistynyt... Kolmen nuoren naisen kahvilaan puolestaan voi mennä paitsi juttelemaan kavereiden kanssa ja nauttimaan kahvia ja vaikka leivoksia, myös ostamaan kesäkukkia, hoitamaan eläimiä, ihastelemaan taidetta ja kuuntelemaan livemusiikkia!

Viihdyn paremmin korkkareissa... :D 
Uusi kanavanohjaaja


Omaa aikaa Varkaudessa

Varkaus on aina ollut yksi suosikkipaikkojamme ja monia paikkoja ja vinkkejä sieltä kerrottu usein, ja paljon vinkkejä löytää valitsemalla sivun vasemmasta reunasta hakusanan Varkaus.  Monista vierailuista huolimatta treffit viime elokuussa erään VVM:n jäsenen kanssa museon kahvilassa olivat ensi tutustuminen siihen paikkaan. Kahvilan terassilla oli mukava istuskella ja museo oli oikeasti mielenkiintoinen. Täksi kesäksi kahvilassa on uudet pitäjät ja sen pitäisi olla entistäkin parempi! 

Kanavaa reunustaa mukava puistoalue. Kanavan kivireunuksissa puolestaan vipelsi ja ilmeisesti asusti kärppä, tai ainakin pikaisten vilahdusten perusteella se varmaan oli kärppä. 


Kanava on aktiivisessa käytössä, rentouttavaa katseltavaa!

Etenkin kesällä aika yllättävä!

Vähän erilainen kuin Dolly...__________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä taas, kiitos!
  T. Hondamies

  VastaaPoista
 2. Viime ajoreissulla törmäsin sellaiseen uuteen paikkaan kuin Oravi. Oli jännä pala Westendiä keskellä metsää. Hotellikin löytyi.

  VastaaPoista
 3. Noita kenkiä katsellessa, tulee mieleen, että onko vaan ensivaikutelma väärä. Jos ne ovatkin todella mukavat, kevyet ja muutenkin täydellisesti jalkaan sopivat... Tai sitten ei. Suuret kiitokset taas tästä jutusta teille molemmille.

  VastaaPoista
 4. Saimaan kanavan Mälkiän sulun luonakin on kanavamuseo ja museokanaavaakin pätkä. Tai oikeastaan kaksi. Toinen kutostien pohjoispuolella ja toinen eteläpuolella. Tuttu paikka. Tuli asuttua siinä lähellä viime vuostuhannen lopulla jonkun aikaa.

  VastaaPoista
 5. Ohhoh onko Viivillä unohtunut jotain vai oliko vain kuuma? ;)

  VastaaPoista
 6. Viivi on tosi hottis

  VastaaPoista