keskiviikko 13. helmikuuta 2013

"100 000 kilometrin huolto" eli Honda CX 500 moottoriremontti

Honda CX 500 1980, Viivi II
Viimeinen ajelu ennenkuin Viivi II lähtee...
EDIT 2014: Uusi juttu Sylintereiden poraus

Viivi II on osoittautunut erittäin luotettavaksi, niinkuin Honda CX:t yleensäkin. Se on toiminut hyvin väärillä säädöillä, silti kuljettanut kahta vaivattomasti ja kohtuullisella kulutuksella. Miksi sille pitäisi tehdä iso huolto? Etenkin kun allekirjoittanutta lukuunottamatta kukaan ei suostunut kuulemaan koneessa mitään "outoja sivuääniä". Muiden mielestä se kävi aivan erityisen nätisti.  No, ihminenkin on terve vain niin kauan kunnes hänet tutkitaan kunnolla. Viivi II:n kilometreistä ei ole varmuutta, joten päätimme Viivin kanssa, että talvella 2012/13 se puretaan ja katsotaan kunto.


Näin lähtee Viivi II isoon huoltoon
Entäs jos ei itse osaa? Sitten pitää etsiä joku joka osaa. PrätkäPaja mainostaa vanhoille pyörille "100 000 kilometrin huoltoa" ja kyseisestä paikasta on jo sen verran hyviä kokemuksia, että se oli valintamme. Siellä rakennellaan joka päivä pikkuisen haastavampiakin värkkejä kuin 33-vuotiaat Hondat. Kesällä jo sovimme, että talvella on hyvä aika purkaa vanha kone. Ennalta kun ei voi arvata, mitä pitää uusia ja kuinka kauan osien saaminen mahdollisesti kestää.

Hiukan ennen joulua sitten tuli odotettu soitto, että nyt on hallissa tilaa ja on Viivi II:n vuoro. Pyörä haettiin talvitallista. Seuraavan päivän iltana tuli jo soitto, että kone olikin pääosin purettuna ja puutteet kartoitettuina. Sovimme osien hankinnasta - minä olin laittanut mukaan laatikollisen osia, joista osan tiesin olevan hyvin vaikeasti hankittaviksi väitettyjä. No, mitään niistä erikoisemmista osista ei sitten tarvittu, jako- ja öljypumpun ketjut melkeinpä ainoina olivat tarpeen. Muut osat hankki PrätkäPaja. Osien hankkiminen veikin sitten odotetusti kuukauden verran.


Vaikka kone on melko helppo irroitettava, niin ei ole ihan mitätön homma tuo koneen atomeiksi purkaminen, sillä se edellytti mm. kolmen erikoistyökalun tekemistä - harvassa paikassa niitä enää lienee. Näistä ei kuitenkaan veloitettu asiakasta, sillä koneen purkaminen ja kasaaminen oli sovittu kiinteään hintaan ja "työkalujen hankkiminen ei ole asiakkaan murhe". Ylipäätään huollossa osoitettiin melkoista osaamista ja luovuutta erilaisissa tilanteissa. Kaikki havaitut puutteet myös kuvattiin ja kun kävin paikalla tuomassa lisää ei-tarpeellisia osia, niin varmuuden vuoksi korjaus-guru ystävällisesti näytti ja selitti kyllin hitaasti ja rauhallisesti havaitut puutteet. Erittäinkin luottamusta herättävää. 


Öljypumpun ketju on löysä
No, missä kunnossa oli 33-vuotiaan Hondan moottori? Periaatteessa melko hyvässä, mutta aina se ei ole ollut ihan yhtä hyvällä huolenpidolla. Toisessa sylinterissä on joskus ollut kuukausien ajan vettä ja sen seurauksena korroosiota. Karstaakin oli jonkin verran. Öljypumpun ketju oli varsin löysä. Jakoketju oli hyvä, mutta joskus se ei ole ollut - koneessa oli melkoiset syömäjäljet jonkin aikaisemman ketjun tekemänä. Vaihteistossa oli kolme väljää laakeria. Muutoin se olikin mitoissaan.

Sylinterit hoonattiin, männänrenkaat uusittiin samoin kuin laakerit, kaikki koneen tiivisteet tietenkin vaihdettiin sekä lisätöinä pikkuisen kiilloteltiin hapettuneimpia koneen osia ja asennettiin uusi tupakansytytinpistoke kännykkää (ja navigaattoria) varten. Käytännössä tietysti myös tehtiin samalla perushuolto ja akkukin oli tullut tiensä päähän. 

Ei millään muotoa tarpeellinen, mutta erikseen haluttu työ oli toisen venttiilikopan kannen toisen pultin vaihtaminen alkuperäiseen. Joku on joskus rikkonut paikat ja korvannut alkuperäisen 6 mm:n kromatun pultin vähemmän kauniilla 8 mm:n pultilla. Sisälle oli silloin laitettu 8 mm:n Helicoil ja sen korvaaminen taas 6 mm:n pultille sopivaksi olisi ollut hankalampi paikka, joten se on siellä edelleen - mutta päällepäin näkyy silti uusi tehtaan alkuperäinen 6 mm:n kromikantainen pultti. Asiakas on tyytyväinen - tämä on sitä luovaa ongelmanratkaisua vanhan pyörän korjaamisessa!

Tavanomaisista CX-vioista ei esimerkiksi staattorin uusimiseen nähty tarvetta, ei myöskään löytynyt käyttöä Starter Repair Kitille tai muille sähkötöille. Puolakin mitattiin ja todettiin edelleen hyväksi. No, eipä Viivi II:saa mitään vikoja ollut tiedossakaan. 


Kannattiko? No miten sen nyt ottaa. Ei kai mikään prätkään sijoitettu euro ole erityisen kannattava sijoitus. Kaikkiaan tämä maksoi jopa enemmän kuin pyörä aikanaan (tosin se olikin netin halvin vaihtoehto silloin). Käytännössä tämä moottoriremontti maksoi reilun euron per 100 kilometriä, jos matkaksi ajattelee sen 100 000. Toisaalta jos tämä nyt kestäisi pitkään, jos se auttaisi sydäntäni jaksamaan pidempään - ja siinä vaiheessa tämä on oikeastaan aika pieni summa. Se maksoi ainoastaan kaikki vähäiset säästömme... ja se on vain rahaa. Viivi II antaa enemmän meille.

Nyt Viivi II on taas talvitallissaan pommisuojassa odottamassa huhtikuuta. Siellä sillä voi ajella 200 metriä pohjoiseen, sitten 200 metriä etelään, sitten 200 metriä pohjoiseen, sitten 200 metriä etelään,...  Miltä se nyt tuntuu, miltä kuullostaa - huomaako mitään eroa? Todellakin huomaa. Ison eron.

Käynnistys on välitön. Viivi II:n ääni on nyt matalampi, siitä puuttuvat kaikki rahinat ja rohinat. Moottori on erittäin herkkä heti 1000 rpm alkaen. Moottori on kuin - uusi! 

Kuvat PrätkäPaja/Oma AikaJollain on joskus jakoketju päässyt todella löysäksi!


PrätkäPajan piti tehdä kolme työkalua, jotta moottori saatiin atomeiksi


Toinen näistä laakereista oli väljä


Kaikki on jo lähes valmista, kone on jo paikoillaan
Nyt on uusi 12 V latauspistokekin

Kone käy kuin uusi. Kytkinkoppaa ja etuteleskooppiakin kevyesti kiillotettiin.

Ja video - kuullostaa hyvältä vain hyvillä kaiuttimilla tai subbarilla!

5 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää. Hyvän päätöksen teit. T:Lasse

  VastaaPoista
 2. Tuon kytkimen kruunumutterin avaamiseen tarkoitetun työkalun teko oli turha, noita saa Stormilta muutamalla eurolla. Luulis kuuluvan jokaisen pajan varustukseen...

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen juttu ja hyvät kuvat! Kyllä tuolla kelpaa taas ensi kesänä ajella, käy niin nätisti. Toivotaan vaan että tulisi hieman enemmän aurinkoa kuin viime vuonna.

  terv. Honda blackbird kuski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viime vuosi oli kuulemma sateisin ainakin sataan vuoteen, että todellakin saisi tulla parempi kesä. Monenlaista reissua olisi jo valmiina mielessä, jos...

   Poista