keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Moottoripyörällä voi ajaa pysähtyneen jonon ohi kaistojen välissä?

Jos autojono on paikoillaan eikä välissä ole sulkuviivaa, samaa kaistaa ajaen saa pysähtyneen jonon ohittaa, mutta kaistaviivaa ei saisi ylittää edes stongan päällä. Käytännössä tähän ei monasti ole tilaa, vaan osa pyörästä on kaistaviivan päällä. Ihan heti en järkevää selitystä kyllä keksi, miksei ruuhkassa voisi paikallaan olevan jonon välistä mennä. Autoilijoiden kateus ei ole järkevä selitys.

Vilkaiskaapa maailmalle - ruuhkaisissa kaupungeissa tuo toimii ja autoilijat jopa jättävät tilaa kaksipyöräisille. Eihän se ole keneltäkään pois, päin vastoin - osaltaanhan se lievittää ruuhkaa. Näin siis Euroopassakin suurissa kaupungeissa.

Kaliforniassa on jopa poliisin antamat ohjeet motoristeille, kuinka kaistojen välissä tulee ajaa. Australiassa tämä tullaan sallimaan heinäkuusta alkaen pysähtyineiden autojonojen välissä (nopeus korkeintaan 30 km/h).

Kalifornian ohjeet ovat itse asiassa ihan hyvät - voisiko joku kertoa, miksei vastaavia voisi laatia Suomeenkin?

  • Nopeus ei saa olla kuin 10 mph (15 km/h) suurempi kuin jonon nopeus - riskit kasvavat nopeuserojen kasvaessa
  • ei tulisi splitata lainkaan, jos jono kulkee yli 30 mph (50 km/h)
  • on turvallisempaa splitata uloimpien kaistojen välissä kuin sisempien, ks. kuva
  • huomioi kokonaistilanne - tila, muu liikenne, ajoneuvot, ajokeli, valaistus,...
  • ole varautunut muiden ajoneuvojen liikkeisiin
  • The Four R's or “Be-Attitudes” of Lane Splitting: Be Reasonable, be Responsible, be Respectful, be aware of all Roadway and traffic conditions.
Se olisi aivan turvallista, sillä jo nyt esimerkiksi maantiellä monet ammattiautoilijat väistävät kaistan reunaan ja prätkällä pääsee ohi vastaantulevasta liikenteestä huolimatta keskiviivaa ylittämättä. Miksei se sitten varovaisuutta noudattaen onnistuisi samaan suuntaan kulkevien kanssa, kaiken lisäksi pienemmillä jopa nopeuksilla?


Jonot lyhentyisivät autoilijoillekin. Australiassa päätöksen perusteena olit tutkimus, että splittaus on hyvä ratkaisu. Suomessa ollaan tietysti ihan eri planeetalla...?Onnistuisikohan tämä Suomessa jo 2045? Ai niin, ei silloin enää ole prätkiä, kun ajokortti on 13-vaiheinen ja vaaditut turvavarusteet painavat 132 kiloa ja suurin sallittu nopeus on 25 km/h ja ei saa ajaa alle 100 kilometrin etäisyydellä lähimmästä kaupungista.

Kuka kertoisi miksei, ja jos fiksua selitystä ei löydy, niin  kukapa ajaisi tätä Suomeen?


Pieni lisäys: Liikkuvan Poliisin (RIP) edustajan haastattelu Helsingin Uutisissa 2011:
mm. hän sanoo:
– Paikallaan olevien autojonojen ohittaminen jonojen välistä ajamalla on sen sijaan lähtökohtaisesti sallittua. Tässäkin tilanteessa tulee muistaa muutama tärkeä seikka. Ensinnäkin ohittamisen tulee tapahtua hyvin pienellä nopeudella. Toiseksi ajokaistalta toiselle poukkoilu on kiellettyä, kertoo Päivänsalo.
Ajokaistalla on oltava tilaa niin paljon, että ohittaminen voidaan tehdä ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta. Ajokaistaviivan päällä ei voi jatkuvasti ajaa ja risteysalueella ei sulkuviivaa saa ylittää.

Hra Oma Aikakin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti