lauantai 24. helmikuuta 2018

Off topic: Maailman ihanin iso lintu ja Malmin lentokenttä


Vielä kerran... DC-3 on ihanin iso lintu (edellinen lento tässä). Sen matala lauluääni vetoaa tunteeseen. Kun sen äänen kuulee, on kesä. Kenties pian sitä ei täällä enää kuule, jos Malmin lentokenttä tuhotaan vastoin suurta enemmistön tahtoa. Kuinka paljon tässä maassa onkaan tuhottu kaikkea vanhaa ja toimivaa, kun osa päättäjistä ja bisnesmiehistä niin on tahtonut.

Helsingissäkin on tilaa rakentaa vaikka kuinka paljon, kuten kaikkialla Suomessa. Kentän säilyttämistahto ei ole mikään NIMBY-ilmiö ("not in my back yard"). Toisin kuin eräät poliitikot suojaavat omat kotiseutunsa ja mökkinsä, ettei niiden lähelle rakennettaisi ikinä mitään. Tilaa on aivan samalla etäisyydellä Helsingin keskustasta ja lähempänäkin - puhumattakaan ympäröivistä alueista! Sen tajuaa jokainen, joka nousee Malmilta ilmaan. Joka puolella näkyy metsiä ja peltoja.  

Malmin lentokenttä on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä Vantaan lentokentän jälkeen - vilkkaampi kuin kaikki muut yhteensä. Se ei ole mikään muutaman harrastajan kenttä, kuten jotkut tuhoajat väittävät, kentällä toimii lukuisia yrityksiä ja suurin osa lennoista on muuta kuin harrastustoimintaa (niitä on vain 10-20 %). Siinä on mahdollisuus kehittää lyhyen matkan lennot paljon nopeammiksi kuin isolta Vantaan kentältä, eli kotimaan lentoja ja vaikka lennot Tallinnaan ja muihin lähialueiden kohteisiin. Niinkuin Tukholmassa Bromman kenttä ja kait vähän jokaisessa eurooppalaisessa isommassa kaupungissa olevat kakkos- ja kolmoskentät. 

Kenttä ei ole pelkkää asvalttia, kuten jotkut päättäjät luulevat ja ihmettelevät, mitä suojelemista asvalttikentässä voisi muka olla. Asvalttia on todella vähän. Kentällä ja etenkin sen reuna-alueilla elää monia harvinaisia kasveja ja eläimiä. Kentän etelä- ja lounaispuolella on jopa liito-orvia, mutta sekään ei tunnu kiinnostavan päättäjiä. 

Kulttuuriarvoja ei pitäisi joutua edes selittämään, ja Museovirastokin vastustaa kentän tuhoamista. 

Kun katsotaan vanhoja kuvia kaupungeista ja maisemista ja ihmetellään, kuinka ne edeltävät sukupolvet menivät tuhoamaan kaikkea upeaa, niin sitä tapahtuu yhä. Jotkut eivät vain vielä ymmärrä tekevänsä sitä... tai eivät välitä?

Mutta kuviin... Katsokaa itse, onko tilaa rakentaa! 

Malmin kentällä on lammikoita, koska maa on pehmeää ja vajoaa. Se on ihan tarkoituksella aikanaan jätetty rakentamatta taloja... 
DC-3 on tunnelmallisimpia tapoja halkoa ilmaa 
 Uutta kaupunginosaa rakennetaan samalle etäisyydelle keskustasta kuin Malmi - hyvä! 
Tilaa on paljon uusille kaupunginosille ja asukkaille Taustalla Helsingin keskusta, jota DC-3 lähestyy Ylä- ja alakuvassa Hra Oma Ajan lapsuus ja nuoruus. Viivi asui maalla ja Malmilla - siksi vahva tunneside järkisyiden lisäksi lentokentän säilyttämiseen

Haluatko säilyttää Malmin lentokentän? I DO!  


Valtavat rakennustyöt Jätkäsaaressa, koteja kymmenilletuhansille 


Suomenlinna 


Kaivopuisto ja Eira 


Nyt ollaan minuutin päässä Malmin lentokentästä - olisiko missään tilaa rakentaa ja tiivistää? 


Alle kymmenen sekunnin päässä Malmin lentokentästä - olisiko missään tilaa rakentaa? 


Peltojakin on Helsingissä enemmän kuin Malmin kenttää... ympäröivistä alueista nyt puhumattakaan

Jos tunnet kansanedustajan tai jonkun muun vastaavan, niin kokeile, voisitko asiallisesti toimien vaikuttaa asiaan...

(Miksi tämä juttu juuri nyt? ...kun suunnilleen kaikki viime kesän prätkäreittijutut on jo taidettu julkaista ja uusia joutuu näissä pakkasissa hetken odottamaan, on vuoro tällaisille off topic -jutuille)

5 kommenttia:

 1. Hieno juttu ja upeat kuvat!

  VastaaPoista
 2. Asun Puistolassa ja olen jyrkästi samaa mieltä. Suomessa lievästi yleistäen kaikki vanha, kaunis ja toimiva puretaan. Tilalle rakennetaan rumaa, typerää ja toimimatonta. Jos Malmin kenttä hävitetään sitä ei voi korvata millään. Pitäähän liito-oravilla sitä paitsi kenttä olla. Pasilassa rakennetaan kaupunkia rautatien päälle, koska kaupunkirakennetta pitää "tiivistää". Yhtä halpaa olisi rakentaa maan alle. Tyhmyys siinä tiivistyy. Mutta ei anneta sen häiritä. Lisää off-topic juttuja Viivin touhuista erilaisissa nahka-pvc ym hepeneissä niin loppuu tämä velttoilu kevään odottelussa ja saadaan vähän jöpöttävää jännitystä elämään. Terveisin Battler Flying Squirrel Britton.

  VastaaPoista
 3. Hieno juttu jälleen kerran.
  Suomi on harvaan asuttu maa. Joka paikassa vain metsää meni minne meni, muutama talo sielä täällä. Periaatteessa kaikki suomalaiset mahtuis helposti asumaan kehä kolmosen sisäpuolelle niin alettais olla samalla asukas tiheydellä mitä ollaan suuressa maailmassa.

  VastaaPoista
 4. Täytyy palata blogin pariin ensi syksynä. Hauskaa kesää ja ajokautta.

  VastaaPoista
 5. Rakentaminen on kaavamaista puuhaa, rakennelkoot minne keksivät itse en Helsinkiin enää muuta, yli-hinnottelua ja kaupungin vuokra-asunnot saavat nykyiselläänkin niin huonoja palveluita, puhumattakaan itse asunnon käyttäjistä.
  Kohta saa tosin mopoilla..JEE

  VastaaPoista