perjantai 1. maaliskuuta 2019

Vaarallinen vika eturenkaassa

Viivi II
Viivi II:ssa alkoi outo vika - sen eturengas alkoi vuotaa, mutta hyvin vähän. Ihmettelimme, kun rengaspaineet aina vaan tihkuvat pois noin 0,1 bar vuorokaudessa. Saippuavedellä ei niin pientä vuotoa voinut havaita. Rengas näytti virheettömältä eikä se ollut vanha (tehty 2016). 

Eikä kyseessä ollut loppuun ajettu eturengas vaan aika uusi. Rengas ostettiin syksyllä 2017 ja hiljainen vuoto huomattiin alkukesästä 2018, kun sillä oli ajettu noin 5 miljoonaa ilometriä (eli 5000 km). Kun vuoto oli niin pientä, syylliseksi epäiltiin venttiiliä ja rengasta täytettiin ja seurattiin jatkuvasti, kunnes se saatiin venttiilin vaihtoon. Venttiili vaihdettiin, mutta kun se ei auttanut, otettiin rengas irti eikä mitään näkynyt, sitten puhdistettiin vanne. Sekään ei auttanut ja lopulta vaihdettiin sitten rengas ja vanha rengas laitettiin tarkempaan syyniin. Halkeama ei näy lainkaan, ellei rengasta paina niin kovaa, että se menee lyttyyn. Siinä vaiheessa se oli 10 miljoonaa ilometriä ajettuna (eli 10 000 km).  

Prätkäpajassa vasta tarkemmassa tutkimisessa huomattiin, että se on revennyt vinosti sisäpuolelta koko renkaan leveydeltä - ja vain sisäpuolelta, ulkopinnassa ei ollut jälkeäkään. Sellaista vikaa ei Prätkäpajassakaan oltu koskaan ennen nähty. Selkeästi valmistusvika? 

Onneksi se rengas ei ajossa revennyt lopullisesti, siinä olisi voinut käydä aika huonosti. Eturenkaan puhkeaminen vauhdikkaassa mutkassa olisi saattanut lopettaa ajot pysyvästi. Hra Oma Aika päätti alkaa selvittää, mikä vian aiheutti. Prätkäpaja varoitti, että asiointi Michelinin kanssa ei ehkä olisi ihan helppoa - etenkin kun ei ole enää muistikuvaa, mistä rengas on hankittu.

Vaikeaa se olikin - rengas ehti käydä parissa liikkeessä, jotka myivät Micheliniä. Motonet oli kuitenkin ystävällinen, ja otti selvittääkseen asian Michelinin kanssa, vaikkei rengasta oltu heiltä ostettu ja vaikka he tuovat itse suoraan Micheliniä eivätkä osta Michelinin viralliselta maahantuojalta. Michelin kertoi heille erään virallisen Michelin-kauppiaan ja Motonet jopa vei sen sinne, ettei asiakkaan tarvinut nähdä enempää vaivaa. Superluokan palvelua Motonetilta!

Mutta sitten tämä kauppias, jonne Michelin kehotti renkaan viemään, ilmoitti, että he myyvät vain autonrenkaita eivätkä siksi toimita prätkärengasta Michelinille. Motonet haki renkaan takaisin ja alkoi selvittää asiaa uudelleen Michelinin kanssa ja nyt selvisi, että BlackSeven hoitaa Michelinin prätkärenkaita. Hra Oma Aika lähti viemään rengasta sinne ja siellä se otettiinkin vastaan, asiointi oli ollut hyvin ystävällistä ja avuliasta. Hra Oma Aika oli korostanut, ettei tässä olla hakemassa mitään korvauksia eikä uutta rengasta tilalle vaan tietoa - että tuollaista riskiä ei tunnetun valmistajan kumeissa saisi olla. BlackSeven lupasi kertoa tutkimustuloksista heti kun he siitä saisivat tietää.


Halkeama on paljon leveämpi kuin kuvassa näkyy - se on koko renkaan levyinen

Mutta sitä tietoa ei koskaan tullut, koska heillekään sitä ei tullut. Hra Oma Aika sai Facebookin kautta yhteyden Micheliniin, joka niinikään lupasi raporttia BlackSevenin kautta. Hra Oma Aika oli korostanut Michelinillekin moneen kertaan, ettei tässä olla pyytämässä korvauksia vaan tietoa, miksi noin outo vika oli tullut. Viestintä oli ystävällistä.

Muutamaan kertaan sen perään kyseltiinkin, mutta kuukaudet vierivät, kunnes vastaus lopulta tuli nyt talvella. Ystävällinen vastaus oli tiivistettynä, että ovat Michelinillä pahoillaan ja he ovat tutkineet renkaan, mutta syytä repeämään he eivät kerro. Sen sijaan hyvityksenä tulee uusi rengas. Uutta rengasta ei tosin kaivattu vaan tietoa. Uutta rengasta ei oikeastaan edes tarvita juuri nyt, koska kun tuo viallinen rengas otettiin pois, Viivi II sai tietenkin Prätkäpajassa uuden kumin alle, varmuuden vuoksi tosin eri merkkisen. Mutta toki  ystävällinen ele tarjota uutta rengasta.

No, on ainakin hyvä syy ajaa, että saisi vaihtaa renkaan ennenkuin korvaava rengas vanhenee! Tai täytyy toivoa, että sen toimitus viivästyy ainakin yhtä paljon kuin vastaus kysymykseen... Viivi II:lla ajetaan kyllä lumilta lumille eli keväästä syksyyn ajopäiviä on paljon, mutta vuodessa siihen tulee vain vajaat 10 miljoonaa ilometriä - matkat ovat enimmäkseen lyhyitä. Vertailun vuoksi Wagneriin tulee noin 30-35 miljoonaa ilometriä kesässä eli siinä renkaita menee paljon enemmän!

Mutta varoituksena siis muillekin, että jopa merkkirenkaissa voi olla hyvin erikoisiakin vaarallisia valmistusvikoja, pieni vuotokin voi osoittautua vaaralliseksi. 

PS 2020: Ei sitä luvattua korvaavaa rengasta koskaan tullut. Tosin ei sitä pyydettykään.


8 kommenttia:

 1. Kiitos vaivannäöstä ja tiedon julkaisusta.
  Sinänäsä ei yllä, että tehdas ei paljasta vaurion syytä mutta vähän paha maku salailusta jää.
  Paljonkohan viallisia renkaita on päässyt jakeluun jos valmistusprosessissa on ollut joku virhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisissa asioissa Hra Oma Aika jaksaa olla sitkeä. Mutta oli tuo aika pelottavan näköinen halkeama! Sehän se huoli oli, että jos tuo ei ollut ainoa - toivottavasti oli!

   Poista
 2. Noi on kyllä pahoja kun ei auta vaikka itse olisi kuinka huolellinen ja tutkisi renkaat säännöllisesti. Onneksi ei sattunut sentään onnettomuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaisetkin tutkivat, mutta kun renkaassa ei mitään näkynyt, epäiltiin kaikkea muuta, mutta mikään ei auttanut. Sitten lopulta löytyikin tuollainen yllätys!

   Poista
 3. Hyvä, ettei ehtinyt käydä mitään pahempaa, aineksia olisi ollut vaikka mihin! Tuollaisia vikoja ei tarvitsisi kyllä olla, mutta täytyy muistaa, että aina kun kyse on jostakin, jossa ihminen on osallisena, on inhimillisten virheiden mahdollisuus olemassa. Niitäkin voi toki aina karsia valmistusprosessien ja lopputulosten laadunvalvonnalla yms. mutta virheitä sattuu kuitenkin, parhaillekin valmistajille.

  VastaaPoista
 4. Hyvä ja tärkeä aihe. Itselläni kävi viitisen vuotta sitten auton renkaanvaihdon jälkeen samantyyppinen vika - yksi uusi merkkirengas rengassarjasta sisältä pintahalki 20cm matkalta liki tarkalleen keskilinjalta ja ilmeni vuotona.

  Kaupat tuli tehtyä rengasliikkeen kanssa "alta alle" vaihtotöineen.
  Tuolloin renkaan myynyt ja alle laittanut korjaano otti minuun nähden täyden vastuun - heidän olisi pitänyt nähdä osana vaihtotyötä, että viallista rengasta ei laiteta alle. Varmaan periaatteessa vaikka olisin tuonut omat hankkimani renkaat ja vain vaihtotyö heillä. Tiedä sitä kuinka venyvä vastuunotto olisi ollut jos olisi tapahtunut jotain suurempaa..täydessä vauhdissa(välilliset vahingot)

  Kyselin perään saatiinko syytä selville, mutta totesivat että välillä näitä valmistusviallisia tulee pitkissä sarjoissa ja että heillä on tarkat ohjeet asentajille tutkia renkaat myös sisäpuolelta ennen asennusta..mutta nyt kävi huti. Tiedä sitä, reklamoivatko tehdasta/jakelukanavaa vaiko vain halusivat hoitaa asian asiakkaan kannalta kuntoon ilman suurempia tutkimuksia.


  VastaaPoista
 5. viivi se on hyvä kumien tarkistaja,punaisilla kynsillä ottaa kumin valoa vasten ja vähän venyttelee,,,ja jos ei vikoja näy niin rullaa päälle,,,,

  VastaaPoista