lauantai 22. kesäkuuta 2019

Turku Airshow 2019


Turku Airshow 2019 oli Suomen pääilmailunäyttely tänä vuonna. Esillä olivat melkein kaikki Hornetien korvaajaehdokkaatkin, jopa F35. Se on häivehävittäjä ja vähän erikoisen näköinen. Ilmassa yleisöä ehdokkaista viihdyttivät Gripen, Rafale ja Typhoon. Gripen oli kuin äkäinen herhiläinen, Typhoon kuin raivo härkä, Rafale taas esiintyi kahden koneen voimin.

Taito- ja muodostelmalentoa tarjottiin yleisölle monin eri kokoonpanoin. Taitolentoa tekivät yksin ja ryhmissä koti- ja ulkomaiset mestarit, muodostelmalennoista erityisesti ihastuttivat puolalaisten Orlik team ja Midnight Hawks.

Oma lukunsa olivat monet historialliset koneet, joista harvinaisin ja kait legendaarisin oli Messerschmitt Bf109 eli "Mersu", jollainen ei ole 50-luvun jälkeen Suomessa lentänyt (tosin se on tehty lisenssillä Espanjassa). Helikopterit olivat myös poikkeuksellisen näyttäviä, aina yhden pakettiauton kuljettamiseen ja ilmasta alaspudottamiseen asti!

Suomen Hornet teki kuitenkin näyttävimmän shown, lentotaidossa ei ainakaan tarvitse hävetä ulkomaisille kollegoille. Hornetissa on näyttävyyttä ja tehoa!
Huipennus oli tietenkin kolmen Suomen käyttämän hävittäjän yhteislento - Mersu, Vampire eli "Vamppi" ja Hornet.

Maassa oli myös paljon nähtävää tarjolla hävittäjistä ja Naton Avacs-koneesta lähtien. Ruokaakin oli tarjolla, mutta tarjolla olleista vaihtoehdoista ei voinut pyttipannua suositella - ilman lisämakkaraa se oli lähinnä perunaa, majoneesit ja kurkkusalaatitkin lisähintaan. Sen sijaan moottoripyörien pysäköinti oli järjestetty aivan erinomaisesti!

Ohjelma on tässä.

Kuvat ja video kertovat kuitenkin paremin kuin sanat, eli tässä näytteitä, olkaa hyvä!


Typhoon 


F35 


Gripen 


"Mersu" 
Hornet <3 


Avacs-tutkakone 


Etualalla Vampire ja Rafalet, sitten Gripenit, Typhoonit ja Hawkit 
Yläpuolen roottoria ei pyöritä moottori vaan ilma! 
Sydän! 
 Gripen 


 Rafale lähtee
Gripenin lentäjä oli hauska herrasmies! 


 Rafalet


Vampire  Typhoon


Midnight Haws, Suomi! 


Hornet, Suomi! 
Älä pysäköi väärin, väärinpysäköidyt autot siirretään pois...  :D


Kännykkävideokooste, vähän vaatimatonta laatua - loppupäivästä ei auringon kirkkauden takia enää näytöltä meinannut nähdä, mitä kuvaa...

Helikopteri-esityksen huipennus videona:

 
Lentonäytös oli täysi kymppi!

3 kommenttia:

 1. Nyt on pakko vähän oikaista. ;)
  Se "mersu" ei ole mersua nähnyt, kuin korkeintaan elokuvissa.
  Kyseessä oli espanjalainen lisenssivalmiste HA-1112-M1L, eli "Buchon" vuodelta 1957.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se kerrottiin siellä, että se on tehty Espanjassa lisenssillä ja että siinä on eri moottori, mutta että se silti olisi muuten sama. Laitetaan se tuohon tekstiinkin :)
   https://www.airshowturku.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=191

   Poista