tiistai 17. elokuuta 2021

Pessimismiä Puolangalla - kun pieleen meneminenkin epäonnistuu

Joskus pitää tehdä outoja asioita ja toivoa, etteivät naapurit ja muut saa tietää. Kuten esimerkiksi käydä katsomassa Puolangan pessimistien Pessimismimusikaali. 

Kaikki tietenkin muistavat sadun "Lumikki, Punahilkka ja Seitsemän kääpiötä sekä Iso Paha Susi". Satu, jossa täysin kokematon ja mitään osaamaton prinsessa riepoo seksinnälkäisen tai siis uutta parisuhdetta kaipaavan äitipuolensa hermoja, kunnes Lumikki päättää häipyä ja etsiä elämän. Vastaan tulee tietenkin kokenut Punahilkka, joka saa Lumikin valitsemaan elämän sijasta Puolangan. Punahilkalla on ilmeisesti jonkinlainen suhde Ison Pahan Suden kanssa, koska käy tapaamassa sutta, vaikka se söi hänen isoäitinsä jo aikoja sitten. Punahilkka saa kiksejä vähän reippaammista jutuista ja haluaa Lumikin suden syötäväksi, ja mielelläänhän Susi Lumikin syö.

Puolangan sankarilliset seitsemän kääpiötä tulevat paikalle - pelastavatko he Lumikin? Puolangan asukasluvun kehityksestä johtuen sankarillisia seitsemiä kääpiöitä on viisi eivätkä he ole kääpiöitä eivätkä sankarillisia. Eivät pelasta Lumikkia vaan ymmärtävät häipyä, koska suden tappamisesta tulee vankeutta tai ainakin päiväsakkoja. Mutta kuten saduista tiedämme, prinssejä vilisee metsien takamailla, ja niinpä Puolangan tanhuvilta saapuu Prinssi, joka on sudentappaja jo viidennessä sukupolvessa, ja pelastaa Lumikin. Siitä seuraa tietenkin häät eli kaksi toisilleen tuiki tuntematonta menee saman tien naimisiin, ja hääyönä Prinssi saa ja Lumikki saa myöhemmin - nimittäin kaksi positiivista tulosta eli raskaus- ja kuppatesteistä.

Lumikki eroaa heti seuraavana päivänä Prinssistä ja päättää rakennuttaa itselleen tornin, sillä prinsessojen kuuluu asua torneissa. Mutta mikä firma osaa rakentaa tornin? Onneksi Puolangalla on kommandiittiyhtiö "Kuninkaalliset rakennukset, jätehuolto ja poroerottelu". Kukapa firmaa pyörittää? No tietenkin Prinssi! 

Punahilkka tuntee vetoa fyysistä työtä tekeviin prinsseihin, ja viettelee Prinssin alta aikayksikön. Heitä yhdistää se, että molemmat saavat asioita pystyyn - Prinssi saa vahvoilla käsillään tornit pystyyn ja Punahilkka jotain muuta, ja sehän riittää hyvään suhteeseen. Prinssi saa jälleen ja Punahilkka varmaankin myös, tai ainakin hän saa myös samat kaksi positiivista saavutusta elämässään kuin Lumikkikin eli on raskaana ja kuppa. Kuppa lähtee penisilliinillä molemmilta ja uudet ilot odottavat, mutta murheet eivät ole vielä loppuneet. 

Lumikin äitipuolella on vielä sanansa sanottavana ja omenansa annettavana. Lumikkipa ei omenaa syö, vaan siitä haukkaavat osansa Viisasta lukuun ottamatta kaikki kääpiöt ja kuolla kupsahtavat siihen.

Seuraavaksi Lumikki koetetaan polttaa torniinsa, mutta onneksi Puolangalla on supersankari Pessimies, jonka uskomaton, yliluonnollinen superkyky on osata soittaa Puolangan VPK:lle. Ei mikään ihme sinällään, että Puolangalla palaa - Puolangan nimi on saamea ja tarkoittaa palopaikkaa. 

Palokunta saapuu ja Lumikki pelastuu. Viisas saa muut kääpiöt vastalauseiden jälkeen suostumaan palaamaan elävien kirjoihin, ja Viisas myös ymmärtää, miten paljon parempaa seuraa kuin kokemattomat prinsessat on kokenut, seuraa kaipaava aikuinen nainen, ja mikä onkaan varmempi tapa iskeä äitipuoli-Kuningatar kuin leipäkone! Siitä nousee loistava parisuhde ja sen pituinen se. 

Tarinan lomassa kuullaan pessimististä musiikkia, mutta kaikkihan menee silti pieleen. Yleisö vaan nauraa ja viihtyy. Yleisöä odotettiin esityksiin kesän mittaan 2000, mutta lopulta 3000 henkilöä on halunnut varmistaa, että koko kesä on pilalla. Pettymyshän siitä sitten tuli, kun Pessimismimusikaali olikin hyvä. Jo toisen kerran. Jollei yleisö kohta ota opikseen, tulemme ehkä tulevina kesinä näkemään taas uusia Pessimismimusikaaleja.  Edellisestä Pessimismimusikaalista (ja Kajaanista!) juttua tässä Davás 1: Pessimismi Kainuussa saa iloiseksi! -jutussa.Pessimististä tavaraa myynnissä Pessimismitalossa - myyjä huomaa asiakkaat ja yrittää piiloutua pöydän alle, mutta liian myöhään. Ihmiset tuhlaavat vähät rahansa tuotteisiin, vaikka mitäpä se hyvejää.


No niin, satu alkaa - mutta miten siihen istuu puolankalainen todellisuus...?Puolangan Prinsessa


Äitipuoli on tunnettu omenankasvattaja, mutta ajaa tarvittaessa rekkaa tai moottoripyörää tai mitä vain siltä väliltä!
Susi (canis lupus puolangus)


Punahilkka tietää, mitä haluaa ja miten saa haluamansa
Seitsemän kääpiötä puolankalaisittain.


Pikahäät


Hääyön jälkeen - toinen on tyytyväisempi kuin toinen


Jätetty uljas Prinssi


Lumikin alapäätä on syytä vähän vilkaista - tuplasti positiivinen

Tyttöjen illassa pohditaan uudet kuviot


Punahilkalla ja Prinssillä on yhteisiä intressejäTorni palaa - mitä tekee supersankari Pessimies? Puhkuu ja puhaltaa liekit sammuksiin? Ei - harkittuaan hän soittaa palokunnan paikalle ja pelastaa jälleen maailman! Tai ainakin Puolangan Prinsessan.


Puolangan VPK


Elämä ei nyt mene kuin sadussa


Viisas


Prinssi


Leipäkoneella saa isketyksi vaikka kuningattaren


Pessimies


Pessimistien toiminnanjohtaja riehakkaana


Iikan Grilliltä saa hyvät hampurilaiset (ja paljon muutakin) ja tuurilla voi nähdä hienoja autoja, kuten kuvan Taunus!Omaa aikaa Kainuussa

Kajaani. Sinne päätettiin 1600-luvulla perustaa keskiaikainen linna, vaikka keskiaika oli jo päättynyt. Lisäksi linna kävi tarpeettomaksi jo ennen kuin se valmistui, joten sitä rakennettiin vaan. Välillä lopetettiin, mutta sitten rakennettiin taas. Jossain vaiheessa huomattiin, että kas vain, tuohon eteläpuolellehan on tullut kaupunki. Niinpä tehtiin portti ja silta etelään, ja sehän oli paha virhe, koska sitten oli myös portti ja silta pohjoiseen. Näin linnan läpi kulki tie, jota sitten laajennettiin, kun venäläiset ystävällisesti auttoivat hommassa räjäyttämällä linnan 1716. Niin siitä kulkee nyt sitten leveä tie läpi. 

Miksi ihmeessä? No sen selittää kajaanilaisten luonteenlaatu - he pystyttivät patsaan Pietari Brahelle. Kuten aiemmin tässä blogissa on paljastettu, Pietari Brahen nimi ei ollut Pietari Brahe vaan Per Abrahamsson Brahe. Hän oli kovin innokas pääsemään nuoren Kristiina-kuningattaren holhoojahallitukseen, mutta porukat päättivät mieluummin tuupata ukon kauas tänne itäiseen Ruotsiin kenraalikuvernööriksi Venäjän vastaista rajaa vahtimaan. Turkuun hän perusti Akatemian, joka ei viihtynyt Turussa vaan muutti myöhemmin Helsinkiin ja otti uudeksi nimekseen Helsingin yliopisto.

Brahe ei tykännyt tehdä telttaretkiä, niitä oli ollut armeijauran aikana ihan kylliksi. Suomessa taas ei ollut paljon mahdollisuuksia kaupunkilomiin, koska ei ollut kaupunkeja. Niinpä Brahe joutessaan perusti kymmenkunta kaupunkia. Yksi niistä on Kajaani, jonka hän tuli perustaneeksi 6.3.1651. Asukkaita Kainuuseen houkuteltiin etenkin Savosta, ettei alueelle muuttaisi venäläisiä. Brahe kuitenkin halveksi syvästi Sisä-Suomen asukkaita ja näki, että heidän luonteessaan on monia vikoja. Sisä-Suomeksi laskettiin silloin kaikki ei-rannikkoalueet. Eli ei kannata ihmetellä, miksi kajaanilaisten esi-isät tekivät sillan linnan läpi... 

No oikeastihan Kajaani on linnan raiskausta lukuun ottamatta kiva paikka ja kajaanilaiset ihan erityisen mukavia ja tarinoita riittäisi kerrottavaksi, mutta kerrotaan nyt yksi erityisen positiivinen asia: Jotkut haluaisivat linnan pystyyn uudelleen. Se, ettei ihan tarkkaan tiedetä, millainen se oli tuhonsa hetkellä, ei haittaa - miettikää Turun linnaa: se pommitettiin sodassa pahaan kuntoon, mutta rakennettiin uudelleen eikä ketään haittaa, vaikka siellä on vähän "tulkintaa" ja uudempaakin seassa. Olisihan Kajaanin linna kunnostettuna melkoinen turistimagneetti, sekä tietenkin huikea kulttuuriteko. Jos vaikka ihan niin paljon rahaa ei laitettaisi ulos maasta vaan investoitaisiin linnaremontin verran kotimaahan ja Kainuuseen, jossa piristysruiske olisi tervetullut.

Puolangalla vietetään Pessimismipäiviä joka vuosi 1.1. - 31.12. eli jos silloin satut paikalle, niin lienet erehtynyt paikkakunnasta? Hra Oma Aika on jo pitkään ollut Puolangan pessimistit ry:n jäsen, ja nyt Puolangalla kuultiin keskustelu, joka meni suunnilleen näin:
Pessimistien toiminnanjohtaja: "Sinä olet suurin pessimismifani!"
Hra Oma Aika: "Mahtavaa, kivaa olla kerrankin ykkönen edes jossain!"
Pessimistien toiminnanjohtaja: "Niin tai siis olisit, mutta koska olet pessimistien jäsen, sinua ei lasketa, eli suurin fani on eräs hämeenkyröläinen henkilö."
Hra Oma Aika: ...

No, pessimistihän ei pety? ;)  Kajaanissa oli kumminkin lämmintä ja mukavaa, mekkokeli! Saunomassakin oli kiva käydä... etenkin kun Kuusamosta Kajaaniin lähdettäessä satoi, ja satoi siitä eteenpäin 142 kilometriä, niin mikä yllätys oli, että pessimismipääkaupingissa sade loppui! Hämmentävä pettymysNo seuraavana päivänä kaikkialla paistoi aurinko, paitsi Puolangalla satoi...


Kajaanilaisten sankari Pietari Brahe. Tunne ei ollut molemminpuolinen...


Kajaanissa on ohjelmaa ainakin kesäisin!


Kimalainen hokkuspompus


..ja miksei saa uida?

Vanhoja piirroksia Linnasta

Luonnoksia linnan palauttamiseksi suht entiseen asuunsa, tiettävästi Pertti Juntusen käsialaa (kuvat löytyneet netistä). Olisipa tämä totta! 


Miten mennä sisälle...?


Hra Oma Aika väittää, että tästä näkee kellonajan, että se on oikeaa aikaa vähän yli kymmenen eli kesäaikaa vähän yli 11...?Pessimiehen kanssa kaverikuvassa! 

_________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


6 kommenttia:

 1. Tämä oli hauska ihan luettunakin, varmaan vielä hauskempi oli nähdä

  VastaaPoista
 2. Tämä oli taas sitä taattua mukavaa tarinointia, mistä ollaan saatu nauttia, varsinkin noissa aikaisemmissa Norjan reissu jutuissa. Sitten nuo 2 viimeistä piilokuvaa, siis aivan M A H T A V I A kuvia!!! Suuret kiitokset teille molemmille.

  VastaaPoista
 3. Suomen linnoista Kajaanin linnanrauniot on itselle kaikkein tutuimmat.
  Olisi upeaa nähdä se kunnostettuna. Tie pois keskeltä ja pytinki alkuperäiseen loistoonsa.

  Tälläkin kertaa blogikirjoitus oli taattua laatua. Viihdyttävään muotoon kirjoitettua tiivistä faktaa.

  Eipä tässä jää lukijalle muuta viilattavaa kuin viimeinen pilkku, ainakin haaveissa.

  VastaaPoista
 4. Pessimisti ei pety. Paskanmarjat. Tiedän yhden pessimistin ja se pettyy yhtenään

  VastaaPoista
 5. Kyseisellä paikalla ei saa uida, koska voimalaitoksen virtaukset ulottuvat tuonne asti ja voisivat mahdollisesti imaista uimarin pinnan alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, vähän sellaista ajattelinkin! Mikä on laiturin tarkoitus, tuohon "haarukkaan" menisi vaikka surffilauta?

   Poista