perjantai 13. elokuuta 2021

Päiväpikainen: Sammallahdenmäki, pronssikauden mysteeriMiksi tänne? Koska pronssikautiset kiviröykkiörakennelmat ovat vaikuttavan näköisiä ja alueelle voi ajella monesta suunnasta hyviä mutkateitä. Ja kunhan nyt on joku syy ajaa moottoripyörällä, niin eikös se riitä...

Tällä kertaa uskomme, että lukijamme haluavat mennä katselemaan kiviä, näitä innostavia ja vilkkaita luontokappaleita. Ainakin, jos joku asettelee kivet mielenkiintoisesti, kuten vaikkapa linnaksi, kirkoksi tai ties miksi rakennelmaksi. Rauman kupeessa Sammallahdessa on kiviä aseteltu ihan tosissaan ja paljon pronssikaudella, 2000 - 3500 vuotta sitten.  Kyseessä on UNESCOn maailmanperintökohde eli ei ihan mitätön kohde.

Alueella on muun muassa suuri, kivistä tehty "kirkonlattia", nimeltään Kirkonlaattia. Missä loput suuresta kirkosta? Ei missään, koska rakentaminen jäi kesken. Paikalliset ovat tienneet tapauksen aina, mutta eivät hiiskuneet siitä mitään ulkopuolisille.

Alueella nimittäin asuivat ennen hiidet, mutta sitten alueelle alkoi muuttaa pronssikauden alussa uutta väkeä ja oli vähän  sanaharkkaa, että ketkä siellä saavat asua. Tilaa ei ollut kaikille, koska ryhmät eivät tulleet keskenään toimeen. Kristityillä ja hiisillä oli lopulta kirkonrakentamiskilpailu, jonka voittaja saisi jäädä paikalle asumaan. Hiidet aloittivat rakentamisen Sammallahdenmäelle ja saivat nopeasti aikaiseksi suuren kirkon perustuksen, mutta ihmiset olivat niin ovelia, että he pystyttivät vain kaksi pylvästä, asettivat kellon niiden väliin ja soittivat voittonsa merkiksi kelloa. Sellaisia huijareita olivat nämä maahanmuuttajat. Reippaat ja rehdit hiidet vihastuivat tästä niin, että ne jättivät rakentamisen kesken ja lähtivät omalta alueeltaan.

Arkeologeilla tosin on vähän erilaiset selitykset näille suurille rakennelmille. Sammallahdenmäki on saari. Tai siis oli joitakin tuhansia vuosia sitten, nyt meri on kymmenien kilometrien päässä.  Kivikkoinen, kallioinen saari. Siellä sitä asuttiin ja elettiin - tai ainakin sinne haudattiin ne, jotka eivät enää eläneet. Kallioon ei pahemmin kuoppia kaivella, joten vainajat poltettiin ja jäänteiden päälle pinottiin kivia. Suurimpia on rakenneltu useassa eri vaiheessa - on suorakaiteen muotoinen, suuria pyöreitä, pieniä kivikasoja, kivisiä arkkuja - ja tämä mainittu Kirkonlaattia. Erikoista kyllä, haudoista ei ole pahemmin löydetty luita tai muita jäänteitä eikä juuri mitään tavaraa. Ehkä sittenkin siis hiisien kirkon lattia...

Miten tuolla on voitu asua? Pronssikauden alussa ei ollut enää yhtä lämmintä kuin kivikaudella, mutta kuitenkin monta astetta lämpimämpää kuin nykyään, alueella kasvoi runsaasti jalopuitakin. Lämpötilathan kylmenivät jatkuvasti ja olivat kylmimmillään 1800-luvun puolivälissä, josta nyt on sitten alettu taas lämmetä.  

Erikoista on, että näitä tuhansia vuosia paikallaan olleita rakennelmia ei oltu laitettu mihinkään vanhoihin karttoihin, paikalliset ovat pitäneet salaisuuden visusti omana tietonaan. Arkeologeillekaan ei ole kerrottu mitään, siksi alueella on paljon mysteerejä. 

Haudoissa on myös elämää, joka kannattaa huomioida. Alueella salaisuuksia valvoo nimittäin kohtalaisen monta kyytä eli jos joku menee koiran kanssa, niin se kannattaa pitää kiinni, sekä kyyn että koiran takia (tapauksesta riippuen). Tosin moottoripyörillä ei kovin moni koiria kuljeta, vaikka onhan noitakin, Otto ja muut! 


Kirkonlaattia
Kyy oli vikkelä, meni karkuun minkä pystyi


Opasteet olivat hieman kuluneet


Pysäköintimahdollisuus on alueen molemmissa päissä

Omaa aikaa 

Tässä jutussa piti olla myös vähän omaa aikaa Raumalla. Valitettavasti satoja tai tuhansia kuvia eri reissuilta on kadonnut jonkin teknisen syyn takia (Hra Oma Ajan selitys) tai todennäköisemmin Hra Oma Aika on jotenkin vahingossa ne hävittänyt varmuuskopioineen. Muutamia juttuja ei siis tule. Mutta laitetaan muiden, isompien juttujen väliin näitä "päiväpikaisia", hyviä kohteita päiväajeluille.

Tulossa on kyllä isompia juttuja, kunhan niitä loman jälkeen ehtii kokoamaan! On tulossa vinkkejä itään, Helsinkiin, pessimismin syvimpään olemukseen, kokemuksia RVS:n vaikutuksista, Ahvenanmaalle, sekä tietenkin Norjaan - tällä kertaa ei vältytä vaikeuksiltakaan ja reissu jää odotettua lyhemmäksi. 


__________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

5 kommenttia:

 1. Eli ei ole maahanmuuttajat miksikään muuttuneet vuosituhansien aikana kun seuraa tätä nykyajan menoa. Mutta me blogin seuraajat ollaan kiitollisia näistä lyhyemmistäkin jutuista. Vaikka kyllä ne pikku x kuvat olis ollut, kuin kirsikka kakun päälle.

  VastaaPoista
 2. Oltiin heinäkuun viimeisenä lauantaina tulossa etelään niin seisoitte Pyssykylässä liikennevaloissa menossa kohti pohjoista.
  Norjassahan piti siloin olla?

  VastaaPoista
 3. neuvokaa nyt malttamatonta,mistä ja miten löytyy juttujen kuvien seasta ne makeat entiset pikkuäxät nykyään ?? minne ne on sijoitettu ?? ;) :O

  VastaaPoista