lauantai 24. heinäkuuta 2021

Parinpäiväiset vinkit: Joensuun ja Petkeljärven kuumat paikat


Jos Helsingissä tai muissa syrjäisissä kaupungeissa tuntuu hiljaiselta, kannattaa mennä Joensuuhun. Ainakin jos on Juhannus. Petkeljärvellä puolestaan on historian varrella monasti ollut kuumat tunnelmat, talvellakin. 


Petkeljärvi

Miksi? Kaunis tie ja perillä odottaa kahvio ja paljon muuta juoksuhaudoista alkaen. Ilomantsin seudulla on elämää - ja kuolemaa - riittänyt. Ilomantsi-nimi pohjautuu kantasaamen ylimmäistä tarkoittavaan sanaan, ja nimen taustalla on kirkonkylässä sijaitseva Ilomantsinjärvi, jonka on katsottu olevan vesistönsä ylimmäinen järvi. Ilomantsin kirkonkylä tunnetaan Pogostana - ainakin Ilomantsissa, koska suuri osa kansaa tietää Ilomantsin Juice-vainaan laulusta, jos siitäkään. Mutta varmasti siellä on hyvä asua, kaikki on hyvin käsin kosketeltavan läheistä - paikalliset uutisetkin: "K-Marketissa hyllypaikkamuutoksia". Aktiivisuuteen kannustetaan edesmenneen filosofi M. Nykäsen sanoin: "Jos ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta jos se on hereillä, se voi saada vaikka kalan.". Mutta kuten Juice laulaa - "Ilomantsi on Karjalan A, sitä on kyllä syytä mainostaa".

Armeijoiden tiedossa Ilomantsi sen sijaan on ollut kauan. Jo novgorodilaiset osasivat tulla verottamaan, ja toinen maailmansota kolkutti ovia raskailla tykeillä ja tankeilla. Itäiset vieraat veivät mennessään osan alueesta, satojen ihmisten kodit ja satojen ihmisten hengen - mutta sen pidemmälle eivät vieraat päässeet. 

Vaurautta toi 1800-luvulta alkaen Möhkön ruukki ja sittemmin Norjasta tulleen Gutzeit nimisen vieraan perustama saha, joka tarvitsi puuta ja Ilomantsissahan sitä riitti. Möhköstä on ollut aiemmin juttu tässä jutussa, mutta silloin jäi pimentoon Petkeljärven kansallispuisto (kun meitä ei pahemmin haluttu ottaa vastaan). Vaan sinne kannattaa mennä vähän kävelemään tai puuhaamaan vaikka mitä muuta, kunhan on ensin nauttinut alueelle johtavasta tiestä: se on vähän kuin Punkaharjun tie eli kapean kannaksen molemmin puolin vettä. Itäisten vieraiden muistona on alueella juoksuhautoja ja korsuja, läntisen vieraan muistona upeita mäntymetsiä. 

Konekivääriasema


Joensuu

Historiallisesti Joensuu on aina ollut kulkureitti merkittävämpien alueiden välillä - ennen sen läpi mentiin Pielisjokea, nyttemmin enimmäkseen Kuutos- ja Ysiteitä. Mutta on sinne aina joku jäänytkin ihan kivikaudelta lähtien. 

Ruotsin vallan aikana oli Joensuu niminen kylä, Venäjän vallan aikana tsaari Nikolai perusti kaupungin 1848 - ja miksei olisi perustanut, sillä se vuosihan tunnetaan "Euroopan hulluna vuotena". Liberalistit, sosialistit ja kansallismieliset yrittivät kumouksia eri puolilla Eurooppaa ja syyttelivät "niitä toisia" tietenkin. Oliko silloinkin se oma väkivalta sitä "parempaa väkivaltaa", oikeutettua? "Ne toisethan" olivat joka tapauksessa hulluja, tietämättömiä vouhottajia. Hulluutta riitti muuallekin, sillä silloin oli kultaryntäys Kaliforniaan ja Appalakeille. Jotain merkittäväkin tehtiin, nimittäin jalkapallon ensimmäiset säännöt. Noiden tapahtumien kaskellä Joensuun perustaminen ei siis ihan ollut kaikkin maailman ihmisten huulilla. Nikolaillakin oli aika paljon muutakin puuhaa.  Armeijaakin piti lähettää suuntaan jos toiseenkin. Hänellähän ei ollut edes keisarin koulutusta, mutta oli jo aiemmin perustanut maansa läntiseen osaan nipun kaupunkeja, nimittäin Jyväskylän, Mikkelin ja Heinolan eli Joensuun perustaminen ei ehkä häntä itseään niin säväyttänyt. Etenkin, kun Suomi oli ainoa Venäjän provinssi, joka ei aiheuttanut keisarille ”minuutinkaan huolta tai tyytymättömyyttä”.

Muutta siinä se nyt oli, Jonsuun kaupunki. Kun sillä ei muutakaan tekemistä ollut, se päätti aikansa kuluksi harrastaa metsäteollisuutta ja siinä sivussa alkoi kasvaa nopeasti. Vuonna 1850 asukkaita oli 129, 40 vuotta myöhemmin jo liki 5000. Reilut sata vuotta myöhemmin lähennellään jo 80 000 asukasta.

Joensuu on aina ollut muualla asuvien hyödyntämää riista-aluetta. Nykyisin se ehkä ilmenee muualta tulevina opiskelijoina. Joka tapauksessa kaupunkikuva Joensuussa on nuoria täynnä. Niinpä siellä riittää elämää - juhannuksenakin. 
Tuommoinen iso mötkäle suihkuttaa suoraan kasvoille.....

Juhannusautoja


Harvinaisen realistinen muistomerkki toiselle maailmansodalle


Muuta kivaa

No ajeltavaa. Kivoja pikkuteitä voi ajella katsomaan vaikka kanavia, nykyisiä ja museoituja.Hiekkatietä Jakokosken museokanavalle


Kaikenlaisia paatteja meni aktiivisessa käytössä olevasta Kuurnan kanavasta. Ajotie menee kivasti padon yli!


Omaa aikaa Joensuussa juhannuksena

Erilainen juhannus, oli hyvä tilaisuus lähteä viettämään omaa aikaa. Elämää Joensuussa riitti niin luonnossa, terasseilla kuin muuallakin, mutta juhliminen oli rauhallista ja miellyttävääMekkokeli mahdollisti nauttimisen kesästä ja toisaalta saattoi ajella ympäriinsä, eikä ajonpuvun alle joutunut laittamaan mitään lämpöpaitoja!
Bemaristeilla on BMW-vaatteet, BMW-navigaattorit, BMW-öljyt ja vaikka mitkä, että varmaan tosi-Bemaristi käyttää vain BMW-bensiiniäkin - mutta voiko Hondaan tankata BMW-bensiiniä...? ;) 


Matkalla voi joskus olla neuvoton...

Semmoinen möhkö odottaa valmiina
Mitenköhän iso Mies tällä ajelee...


Nestetasapainosta pitää huolehtia helteellä!


PS: Olemme nyt olleet yli kaksi viikkoa Norjassa ja reissu jatkuu - siksi blogiin saattaa tulla harvakseltaan juttuja. Juttuja on vielä tekemättä viime vuodeltakin... 

__________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


14 kommenttia:

 1. Että Joensuunkin saa kiinnostavaksi! Ei vaan hyviä vinkkejä, tuommoisesta Petkeljärvestä en ollu kuullukaan.

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä hyvät ja mielenkiintoiset vinkit! Tuo sodan realistinen muistomerkki saa aika mietteliääksi, kun ajattelee, mitä sotilaat on joutunut kestämään ja kokemaan tätä maata puolustaessaan. Mutta paluu tähän päivään eli oikein mahtavia ja turvallisia ilometrejä, teidän Norjan reissullenne!

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava gif!! Lisää näitä :)

  VastaaPoista
 4. Sexyt stayupit ja muutenkin 10+

  VastaaPoista
 5. Kyllä se vaan mekko sopii viiville kun isä äidin selkään 😊

  VastaaPoista
 6. Viivin jälkiruokamansikoilta puuttuu kermavaahtokuorrutus

  VastaaPoista
 7. Samat reissut suurin piirtein ajelin alkuviikosta, Petkeljärvellä yötä ja patikkareissu alkuillan viileissä pitkin harjuja. Möhkössä Mantalla aamupala ja sit sotahistoriaa.

  VastaaPoista
 8. Hienoa tarinaa ja kuvaa, toivottavasti Viivi esiintyy giffeissä myös jatkossa...

  VastaaPoista
 9. Petkeljärvellä tuli pyörähdettyä, kun ⛺ paikkaa etsittiin, no Möhköstä löytyi laavu, joten jäimme yöksi (oli ainaki miljoona innintinniäistä kaverina kun ⛺ pystytettiin ja jokunen eksyi autoonkin...pakoonhan ne ressukat autosta halusivat. Syynä kait tuo luontokuvaajijen kikka 3
  B-vitamiini + valkosipulia + allergialääkettä.... lopputulos on ettei polttiaisista alkaen verta imevät hyönteiset tykkää mun pintaani kiinni käydä (tätä on nyt n.30v kokeiltu ja hyväksi havaittu)

  VastaaPoista
 10. Viivi nähty ajavan yksin Mikkelissä hotelliin. Taasko hoitamaan "päänsärkyä"? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi tuli perjantaina 9.8 varmaan vastaan jossakin Mikkeli - Kangasniemi seutuvilla, ei ihan tarkkaa tietoa sijainnista kun ajelin pieniä hiekkateitä ja polkuja pitkin. Hetken matkaa piti ajaa isoa pikitietä niin sieltä tuli reissun pelastus iloisesti käsi pystyssä niin pitihän sitä kypärän sisällä ihan hymyillä ja moikata ;-)

   Poista
  2. Kyllä Hra Oma Aikakin sinne tuli, tuli vain vähän myöhemmin.
   Niin ja 9.8. olin Ahvenanmaalla, että oli joku toinen tällä kertaa!

   Poista
 11. Täällä odotellaan malttamattomana, että eikö edes jotain lyhyttä juttua vois jo julkaista. Vaikka toisaalta sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa.

  VastaaPoista
 12. Palaan parin kuukauden kuluttua "apajille", niin saa kerralla useamman jutun kats.. luettavaksi :)

  VastaaPoista