perjantai 12. huhtikuuta 2024

Helsinki Beatles Weekend 2024 - paljon uutta, paljon vanhaa

"Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain omaa, jotain lainattua ja jotain sinistä" kuuluu sanonta häissä. Sitä oli tarjolla myös Helsinki Beatles Weekendissä. Tosin sana "jotain" on ihan väärä ja vaatimaton. Vanhaa oli tapahtuman suosio niin artistien kuin yleisönkin keskuudessa, uutta oli paikka. Musiikkikin oli vanhaa tuttua ja juuri sitä maailman suosituinta, mutta uuttakin oli - viime vuonna ilmestynyt Beatlesin viimeinen biisi Now and Then oli uutta. 90-luvun puolivälissä ilmestyneet biisitkin voitaneen laskea beatleaanisessa ajanlaskussa uusiksi biiseiksi. 

Kaikissa kolmessahan on erikoista se, että säveltäjä ja laulaja ammuttiin kuoliaaksi vuonna 1980. John oli kuitenkin tehnyt kasetin, jossa hän kolmella uudella biisillä lauloi ja soitti pianoa, ja kasetin päälle oli kirjoitettu "For Paul". Muut beatlet sitten paljon myöhemmin soittivat omat osuutensa päälle ja niin saatiin vielä kolme elämää suurempaa biisiä. Siihen nähden, että John ja Paul eivät olleet tehneet musiikkia yhdessä aikoihin, on kuin ihme, että John oli tuollaisen kasetin tehnyt ja osoittanut Paulille. Ikäänkuin John olisi aavistanut, ettei noita biisejä itse ehdi tehdä loppuun, ja ainoa joka ne voisi viimeistellä, on Paul yhdessä Georgen ja Ringon kanssa.

Mutta se siitä mystifioinnista - Helsinki Beatles Weekend oli jälleen ikimuistoinen. Tällä kertaa mentiin lähinnä kotimaisin artistein ja yleisö sai kuulla Beatlesia monella tyylillä. Tässä on jutussa on joitakin kuvia ja videoita, mutta sitä ennen annetaan järjestäjille puheenvuoro. Beatleaanisina profeettoina ja musiikkitaivaan tekijöinä toimivat Antero Vesterinen ja Ville Tinnilä.


Mitä, miksi ja miten

Otsikkoon vastauksena tietenkin Beatlesia ja koska sitä halutaan, mutta kysymys "miten" onkin mielenkiintoisempi. Nyt kun tapahtuma oli ensimmäistä kertaa Hotelli Presidentissä, niin järjestäjien piti opetella kaikki ikään kuin alusta. Anteron ja Villen piti opetella miten Pressan väki toimii ja Pressan väen piti opetella miten Beatles Weekendissä toimitaan. Kuten Beatlesin musiikki on pysyvää, myös yleisön toiminta on pysyvää. Ehkä. 

Vaikka tila oli hyvä ja toimiva, kuin tasokas klubi, niin silti oli paljon käytännön asioita, jotka selvisivät vain kokeilemalla. Lisäksi tekniikan kanssa oli hieman opettelua myös, mutta yleisö ei huomannut tapahtuman aikana minkäänlaista takeltelua. Eikä se johtunut nautitusta Beatles-oluesta! Ehkä.

Haluavatko artistit tulla soittamaan vai pitääkö heitä suostutella mukaan heiluttelemalla kirvestä kitaran yllä?
- Me olemme siitä onnellisessa asemassa, että kaikki artistit lähtevät todella mielellään mukaan ja heittäytyvät vaikka erikoisempiinkin toiveisiin täysillä mukaan. Meihin myös otetaan paljon yhteyttä ja tarjoudutaan soittamaan, Antero ja Ville kertovat. Tapahtuman jatkoillakin artistit omasta aloitteestaan tekivät vielä ex tempore -esiintymisiä.

Tapahtumassa oli jälleen erinomainen tunnelma ja järjestäjät ovat saaneet lähes pelkkää positiivista palautetta. Yksi kritiikki koski sitä, että yleisö jutteli esitysten aikana, mutta yökerhomaisessa paikassa sitä on vaikea välttää - kyseessä kun ei ole konserttisali vaan... lähinnä yökerho, jossa kuunnellaan, nautiskellaan juomasta ja seurasta sekä bailataan lavan edessä. Kaikissa aiemmissakin tapahtumissa näin on ollut ja se on lähentänyt yleisöäkin keskenään, ja juuri se on tuonut tilaisuuteen sen välittömän tunnelman. 

- Kehittämisideoita tuli paljon, paljolti senkin takia kun tämä oli ensimmäinen kerta Pressassa ja moni asia piti vaan kokeilla ja katsoa, mikä toimii ja mikä ei. Erityisen tyytyväisiä olemme etkojen ja jatkojen osallistujamäärään sekä tunnelmaan siellä. Oli upea nähdä, että niin paljon porukkaa oli paikalla. Myös Beatles-messu arvelutti, koska se oli nyt torstaina lauantain sijaan, mutta torstai toimi erinomaisesti ja Kallion kirkko oli jälleen täynnä.

Seuraavana onkin sitten taas vuorossa Beatles-risteily Tukholmaan. Edelliset ovat olleet loppuunmyytyjä eikä tarvitse olla Einstein tai Hawkins osatakseen arvella syyskuussa Cinderellan olevan täynnä. Jollet siis halua kuunnella musaa uimalla laivan vieressä, niin hommaa itsellesi paikka laivalta, kun vielä ehdit. On luultavasti mukavampaa. Tai ehkä olet jo myöhässä ja voit vain ruoskia itseäsi ja juoda jotain kaupan halpis-olutta suruusi.

Seuraavaksi kuvat, jutun lopussa videot!


Beatles-kirkko

Oliko kyseessä Beatles-jumalanpalvelus vai Beatlesjumalan palvelus? No, kuten ennenkin on voitu todeta, Beatlesin Peace&Love -teema sopii hyvin vaikka kirkkoon. Sex&Drugs&Rock'n'Roll sopisi ehkä vähän huonommin. Parvelta oli hyvä kuvata, mutta valitettavasti akustiikka on siellä heikohko eli soundi on videolla vähemmän hyvä.

Esiintymässä olivat Eva ja Teemu Aitoaho, Ville's Angels, the Mersey Strings Band ja the Seatbelts - eikä edes se riehunut esityksiissään, vaikka onkin tunnettu yleisöä hullaannuttavasta riehakkaasta esiintymisestään.


Ville & Antero. Pappi Esa-Pekka Helanne saarnasi Beatles-teemoilla - Give peace a chance, Peace&Love,...
Ravintolana Kallion kirkko on aika vaatimaton - ruokalistalla on tarjolla vain leipää ja viiniä


Perjantai


Etkoilla esiintyi trubaduuri Claudio Sasso


Antero ja Ville virkapuvuissaan - "John ja Paul". Musiikkitaivaan tekijät!


Niin se taittuu Beatles haitarillakin!


Arttu Harkin haastattelussa


Lonely Hearts Club Bandin jäsenet ovat eläneet Beatles-maailmassa ikänsä


Juontajana Radio Nostalgiasta Arttu Harkki

The Seatbelts on tämän hetken kuuminta hottia, nuorta energiaaLauantaiIhastuttavalta Milla Mäkiseltä sujuu soitto ja laulu!

Tinos, varsinainen bailubändi! Aina riehakasta menoa, jo 60-luvulta alkaen! 


Jiri Nikkinen the Beatles Tribute Band bäkkärillä hetkeä ennen keikkaa

Bertulan legendaarinen basso on saanut soittaa sävelen jos toisenkin! Täsmälleen samanlainen oli Paul McCartneylta hukassa vuosikymmenet... mutta se löytyi hiljattain eli Bertula pääsi epäiltyjen joukosta! 😃

Jiri Nikkinen TBTB feat. Heikki Ranta - mies joka teki Beatlestyylisen(kin) kappaleen.
Jiri Nikkinen teki myös Beatlestyylisen biisin. Molemmat löytyvät videoilta!

Teemu Aitoaho - Suomen George Harrison tai Chuck Berry

Lopuksi lavalle kaikki, jotka tekivät tapahtumasta jälleen kerran ihmisille paikan, jossa on ikuisesti kesäsunnuntai, jossa eilinen ja huominen ovat tänään.

Videot

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )7 kommenttia:

 1. Olen hieman liian nuori, jota olisin voinut kasvaa Betlesin parissa. Isäni oli suuri fani, enkä itsekään voi kieltää, etteikö tällainen kiinnostaisi. Täytyypä pitää mielessä ensi vuonna.

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavaa! Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Ai vaihteeksi taas Beatlesia. Mitähän ensi kesänä? Niin joo, Norjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Ja moottoripyöräjuttuja ylipäätään. Ihan paska blogi, juttuja lähes pelkästään vain blogin aiheista! 😂

   Poista
 4. Miten voi olla noin mielikuvitukseton elämä, että muuta ei keksi kuin mennä kesällä kuukaudeksi Norjaan ajamaan samoja teitä kuin aina ennenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eikö olekin surkeaa? 😃 Ja että niistä jutuista vieläpä moni tykkää, outoa. Enemmän vaatii mielikuvitusta sekin, että näkee vaivan ja kommentoi tuosta aiheesta, ja vieläpä Beatles-tapahtumasta kertovan jutun alle! 😃👍

   Poista
 5. Ihanaa, kiitos! Näiden avulla voi elää tapahtumaa aina uudelleen! ❤️

  VastaaPoista