lauantai 26. marraskuuta 2011

Lempinimet ja Honda CX -maailma

Honda CX on monella tapaa erikoinen prätkä. Etenkin aikaansa nähden erikoinen tekniikka, persoonallinen ja useimpia miellyttävä ääni, perusmallin erikoinen ulkonäkö ja maantiellä miellyttävä ajettavuus tekivät siitä yhden unohtumattomista malleista. Ja tuottivat sille monia lempinimiä ympäri maailman!

CX:n suunnitteli Soichiro Irimajiri - sama mies, joka suunnitteli alkuperäisen Goldwingin ja myöhemmin 6-sylinterisen CBX:n. Kaikki legendoja. Monissa artikkeleissa on pohdittu, miksi Honda teki CX:n? Sillä oli jo suositut CB 500/550:t ja CX oli selvästi kalliimpi lähestyen CB 750:n hintoja. Lähinnä uutta CX:ää  muistutti Moto-Guzzin V50, jossa myös on V-moottori ja keppiveto, mutta ei vesijäähdytystä ja eräitä muita teknisiä hienouksia, joita CX:ään tuli. Alunperin CX prototyypit olivat 360-kuutioisia eli se oli CX360 - lue tästä.


"Taloudellinen, luotettava, helppo ajettava, mukava ja omituisen näköinen. Nuo ja monet muut seikat kuvaavat Hondan CX-sarjan moottoripyöriä. Kun miettii CX-sarjaa, ensimmäinen kysymys kuuluu Miksi? Hondalla oli jo fantastinen keskiluokan pyörä  CB 550-4 eli miksi rakentaa jotain uutta? Vastaus... koska they’re Honda and they can." (lähde)  No ehkä siksi, ehkä muuten vain oli aika ottaa käyttöön toisenlaista tekniikkaa. Korkeammasta hinnasta huolimatta kauppa kumminkin kävi!Lempinimiä
Suomessa Honda CX 500 tunnetaan lähinnä kahtena mallina, CX 500 ja CX 500 Custom, joista jälkimmäinen lienee selvästi suositumpi kauniin ulkonäkönsä takia. Etenkin aikanaan CX sai moni lempinimiä toisaalta uutta edustavan tekniikkansa ansiosta, toisaalta ulkonäkönsä takia. 

Saksassa se on hyvin rakastettu pyörä, joka moottorinsa erikoisen äänen ja vesijäähdytyksen ansiosta sai yhdestä sarjakuvasta lempinimekseen "Lietepumppu" (Güllepumpe), joka on tuttu nimi Suomessakin. Tästä on jo tässä blogissa parikin juttua eli tämä ja tämä. Suomessa se tunnetaan myös nimillä  Säksä, Lypsykone (bokseribemuakin taidettiin kutsua samalla nimellä), Sammakko, AtlasCopco, kompressori, kompressoriJava, Mansikki... . 

Englannissa perusmallin erikoinen pieni kate tuotti nimet "Muovitoukka" (Plastic Maggot) ja siitä edelleen "Maggie". Ruotsissa ja Norjassa "Muovipossu" (Plastic Pig).

Ehkäpä juuri näistä kaikista syistä johtuen CX:iä on säilynyt varsin paljon ja niitä moni muistelee yhä tyyliin "näin jälkeenpäin ajatellen ei olisi pitänyt koskaan myydä sitä", niin monia hyviä muistoja se monelle tuo.

[Entäpä meidän CX, kuinka siitä tuli Viivi II? Koska Viiviä ja CX:ää yhdistää monikin asia - kauniita (makuasia!), luotettavia ja molemmilla on keskikehossa kaksi suurehkoa pullistumaa... :D  ]
CX 500


Malleja ja suosiota

Perusversio CX 500 oli -78 markkinoille tullessaan tosiaan suhteellisen mullistava tekniikaltaan ja osittain ulkonäöltäänkin. Kaupaksikin se kävi etenkin maailmalla ihan hyvin, olihan se luotettava ja edullisin kardaanivetoinen pyörä. 

Sen seuraajaksi voisi nimittää CX 500 Eurosportin, joka esiteltiin -82 ja oli selkeästi modernimmaksi ja linjakkaammaksi muotoiltu. Siinä oli myös eräitä teknisiä parannuksia. 
CX 650 EurosportCX 500 Turbo
Vuonna -82 esiteltiin myös CX 500 Turbo, joka olit turbon lisäksi varustettu suihkutuksella ja monella muulla hienoudella. Se oli myös maailman ensimmäinen turbo-ahdettu tuotantopyörä.

CX 500 Custom
CX 500 Custom esiteltiin -79 ja siinä oli perusmalliin verrattuna pienempi tankki ja takapyörä, custom-tyyppinen satula ja perinteisempi mittaristo/etuvalo yhdistelmä. Suomessa Custom oli myydympi malli. Samana vuonna esiteltiin myös CX 500 Deluxe, joka oli yhdistelmä perusmallia ja Customia: se oli joko perusmalli Customin etuvalolla, satulalla ja takapyörällä tai Custom perusmallin tankilla ja perällä - ihan kuinka vain haluaa asian sanoa.


GL 500

GL500 esiteltiin -81 ja se oli oikeastaan lähes sama pyörä kuin Deluxe. Se oli etenkin Amerikassa katteilla varustettuna varsin suosittu matkailupyörä - se oli ja on vähän kuin pienempi Goldwing. Vuodesta -83 alkaen esiteltiin Eurosport, Turbo ja Custom isommalla 650-kuutioisella (tai itseasiassa 673-kuutioisella) varustettuina ja nimet muuttuivat vastaavasti. Turbo-versio oli 97-hevosvoimallaan yksi sen vuoden tehokkaimpia moottoripyöriä!


CX 650 Custom
CX 500 Silverwing
Saksassa CX-malleja myytiin kaiken kaikkiaan yli 40 000 kappaletta. Määrä toki vähenee koko ajan, mutta yhä niitä on siellä rekisterissä yli 9600. Muutama sata kuitenkin joka vuosi joukosta katoaa. Osia on kuitenkin hyvin saatavilla etenkin Saksasta, Englannista ja Jenkkilästä eli pyörien harrastaminen ja säilyttäminen ei ole vaikeimmasta päästä. Monissa maissa CX on noussut tai nousemassa kovaa vauhtia kulttipyörien joukkoon ja sille on perustettu omia kerhoja moniin maihin. Kuka perustaisi Suomeen oman klubin? Vaikkapa Japsistarojen tai ylipäätään VMPK:n alle.
7 kommenttia:

 1. turbo oli kallis ja silloin vielä hyvin vikaherkällä tekniikalla. sähkövikoja oli paljon. tehoa oli cx500 tbossa muistaakseni 82 hv? isomman aikana oli tietty monia tehokkaampia isompia pyöriä, mutta kokoluokassaan cx650 tbo taisi lyödä pohjat kirkkaasti, kunnes tuli kawan (gp)z750tbo 112 hv tehoillaan

  VastaaPoista
 2. Muistelen myös lukeneeni, että ekat turbot olivat hieman hankalia ajaa, kun joko turbottomalla alueella voimaa ei ollut, mutta turbon puhaltaessa sitä tuli sitten reippaammin kerralla ulos. Myöhemmät mallit olivat sitten käytökseltään paljon sivistyneempiä? Itse en ole koskaan turboversiolla ajanut eli omaa kokemusta siitä ei ole.

  VastaaPoista
 3. Minulla on tallissa CX turbo, en ole sillä vielä ajanut metriäkään. Pientä pesua ja tarkastusta vailla ja säästetään ajelut kesälle. Kaikki ahdetut eivät olleet hankalia ajaa, se koski lähinnä Kawaa. Aikanaan tuollaisen Hondan omistin asuessani ulkomailla, ajelin sillä vajaan vuoden kunnes se meni vaihdossa ja nyt sellainen vaan oli pakko ottaa pois kun tarjolle tuli.

  VastaaPoista
 4. Hienoa! Täytyy joskus hankkia ihan omaa kokemusta Turbosta, nyt olen ihan kuulopuheiden varassa sen suhteen.

  VastaaPoista
 5. Aikanani ollessani töissä Auto Manhattanilla siellä oli parikin cx turboa myynnissä. Pitihän niitä tietysti kokeilla. Talven seistyään, molemmissa hukkaportti jumitui ja sit ekareissuilla tietty lahden väylällä autoa ohittaessa ahdot tappiin ja sähköt poikki. Mahtoi olla tyyppivika toi jumittaminen.

  VastaaPoista
 6. Kuva 2 = 650,,,
  Mutta se siitä. Oman CX:n sain vasta 3 viikkoa sitten,sekin saksasta,,,
  Löytyisikö keneltäkään kuvaa CX500 Sorts-83 valaisimen kehikon ala saranoinnista?
  Sähkö johtoja/liittimiä oli asennettu "uusiin" paikkoihin :( ja niissä oli ensimmäinen työ,,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, koneen koko oli kuvatekstissä väärä. Kuvaa ei itsellä ole, mutta kokeilepa VMPK:n keskustelupalstalta http://www.vmpk.fi/forum/ (siellä joillakin on eurosport).

   Poista