maanantai 4. helmikuuta 2019

MP19 Moottoripyörämessut: yhdet häät ja tuhat pyörää

Helsingin MP19-moottoripyörämessut tarjosivat yhdet häät ja varmaankin tuhat moottoripyörää! Ainakin niitä oli paljon. Vaikka Tukholman moottoripyörämessut olivat tänä vuonna paljon suuremmat kuin aikaisemmin, niin Helsingin messut on yhä näistä se suurempi. Messuihin osallistuivat kaikki suurimmat moottoripyörämerkit ja kävijöitä oli 57 000 - ennätyksellisen paljon myös ensikertalaisia!

Vaikka uudet pyörät oli näköjään aika suurelta osin tuotu lahden yli Helsinkiin eli ihan samat yksilöt olivat esillä molemmissa paikoissa ja osin jopa rekvisiitta oli samaa, niin messut olivat silti erilaiset. Erilaisiakin pyöriä oli onneksi esillä ja etenkin rakennettuja pyöriä oli tarjolla valtavasti enemmän, kuten aiemminkin. Varustemyyntiäkin oli enemmän. Ehkä erikoisista erikoisin oli kuitenkin sänkyosasto prätkämessuilla... vaikka kyllähän varmaan useimmat motoristit hyvin sängyssäkin viihtyvät! 

Helsingissäkin huomiota saivat kaikki, mutta ehkä eniten täälläkin näytti kiinnostavan uusi Katana, joka jakaa mielipiteitä - kuten silloin aikoinaankin. Moni kaipaa siihen kuitenkin enemmän tehoa kuin 150 hv, "koska se on Katana". Ensimmäisen pyörän näkemättä ja hintaa tietämättä tilannut henkilö tiettävästi aikoo sisäänajon jälkeen laittaa siihen turbon. Lisäksi tietenkin Kawan 200-heppainen matkapyörä, Yamahan "pikku-Tenere", Husqvarnan katupyörät ja moni muu uutuus sai paljon huomiota. Sympaattiset Mash-moottoripyörät ansatsisivat enemmän huomiota! 

Kotimainen sähköpyörähankekin oli esillä prototyyppinä. Noin 25 000 euron hintaisia RMK Vehicle Corporationin E2-pyöriä on jo ennakkoon myyty joitakin kymmeniä. Tuotanto alkaa syksyllä 2019. Esittelijä kertoi, että akuksi tuotantomalliin on alustavasti suunniteltu alkaen 15 kWh akkua. Sillä kuulema pääsisi jopa 200-300 kilometriä. Edellisessä jutussa verrattuun ruotsalaiseen Regentiin verrattuna tehoa (50 kW), akkukapasiteettia ja huippunopeutta (160km/h) on enemmän, jos on kokoa ja painoakin. Kannattaa huomata, että moottori on takapyörässä!

Yksittäinen pieni-suuri kotimainen keksintö oli myös esillä - sivujalan alle laitettava Handyplate. Sen rakenne naruineen on oikeasti kätevä. Sen saa paikoilleen ja pois paljon kätevämmin kuin jonkin satunnaisen levynkappaleen, ja se mahtuu taskuun. Käyttäjien palaute on ilmeisesti ollut kiittävää ja kokeiluun menee tässäkin blogissa!

Tiukille oli joillakin mennyt aikataulu - esimerkiksi Markka Racingin kilpapyörä saapui Macaon kilpailusta Suomeen messuja edeltävänä iltana. 

Japsistarat esitteli tuttuun tapaan rentoa japsipyörämeininkiä yleensä ja erityisesti 50-vuotiaita "Tuuttia" eli Honda CB 750 sekä Kawasaki 500 H1 pyöriä, ja 40-vuotisvuottansa viettävää "Möhkö-Kawaa" eli Z1300-pyöriä.

Helsingissä myös koeajorata on ihan muuta kuin Tukholmassa - 600-metrinen mutkapätkä oli todella suosittu. Niin suosittu, että jotkut taisivat vähän hermostuakin, kun eivät päässeet ajamaan ainakaan haluamaansa pyörää. Moni silti pääsi, eikä kovin moni edes kaatunut. 

Ohjelmaa riitti - musiikkiesityksien lisäksi oli mm. missikisat (mutta jotkut ehdokkaista eivät kuulema olleet motoristeja?) - ja yhdet ihan oikeat häät: kaksi motoristia meni naimisiin.

Ruokailu- ja juomapuoli on nimenomaan prätkämessuilla aina haaste - jonot ovat pitkiä ja hinnat korkeita. Eräänä vuonna oli olut loppunut jo lauantaina, tänä vuonna lauantaina iltapäivästä loppui sieltä täältä vaikka mitä ja jonot ovat tietenkin isot. Olut ja ruoka tuntuvat maistuvan motoristeille paremmin kuin muilla messuilla käyville...Uusia pyöriä Husqvarna 

  

Vanhoja pyöriä

Rakennettuja ja erikoisia pyöriäEtuvetoinen sähkömopo! Melkoinen taideteos!  


Rakentelijoiden etujärjestö MMAF 


Suoraan Macaon kilpailusta Suomeen messuille. RVS on käytössä tässäkin kilpapyörässä 


Rakenneltu pyörä tämäkin, ainakin paljon varusteltu! 
Ratakuski, kisapyörä ja siinäkin RVS - sitähän on testattu myös Wagnerissa ja se toimiiRMK Vehicle Corporationin E2: suunnitelmissa  ainakin15 kWh akku, toimitasäde 200-300 kilometriä, tehoa 50 kW,  huippunopeutta 160km/h. Moottori on takapyörässä! Muuta messuelämääEtenkin lauantaisin on aina ruuhkaa

Hanx, tiettävästi ainoa suomalainen moottoripyöräilyvaatevalmistaja - tehdas on Oravikoskella lähellä Varkautta. 


Messuilla oli tarjolla kaikenlaista kivaa... ;) 


Missikisat 


Motoristihäitä todistamassa myös moottoripyöräpoliiseja kuvan vasemmassa laidassa - hääpari oikeassa laidassa Ei Goldwing vaan Oldwing!

 Tämä sivunjalan alle laitettava laatta nauhoinen on kyllä pienisuuri keksintö, ja asiakkaiden mukaan se myös toimii!

Koeajorata
Omaa aikaa messuilla


Messut kutsuivat paikalle ja tietenkin oli mentävä! Uutuuksien lisäksi  ja oikeastaan vielä enemmän kiinnostavat kaikki vanhat ja rakennetut vempeleet.Jotkut luulivat, ettei tiukassa nahkahameessa voi nousta prätkän selkään ilman että tarjoaa pienen "shown" katselijoille - mutta kyllä se onnistuu ihan hyvin...

Oli kiva myös tavata tuttuja ja tuntemattomia. Moni blogin lukija tuli tervehtimään, osa varovaisesti, osa ystävällisen kohteliaasti ja osa sitten hyvinkin rohkein ottein - kiva oli saada kannustavaa palautetta!VVM-pyörä... <3  


Pikkuisen liian iso... 


KTM 690 tuntui yllättävän hyvältä  Pieni Honda on hyvä, mutta... 


...Custom ei ole niin oma juttu 

 Uusi Katana 
   
Taas yksi peltitaulu lisää autotallin seinään! Showplate on tehnyt tälle blogille aina hyviä tarjouksia 

Messuvalikoimaa. Samanlaiset John Lennon ja Paul McCartney -kyltit jo ovat tallin seinällä, nyt tulivat myös koirat. Pieni punainen traktori -kyltti on vielä haaveissa...

 Japsistarat ovat "omaa porukkaa", aina tuntee olevansa tervetullut!

 Kotimaisen valmistajan tuotteita on mukava suosia, etenkin kun hinta/laatu ovat todella hyvin kohdillaan!


 
 Erilaisia tapoja tervehtiä...

  


Tämä oli niin hieno! Etuvetoinen ja kulkee sähköllä!
Vempeleen tekijä taustalla

 Japsistarojen MP käski mennä poseeraamaan juhlakalun viereen, ja on toteltava, kun käsketään...  :D 

19 kommenttia:

 1. En päässyt itse, mutta tästähän näki jo paljon! Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Kiitos heinoista kuvista jälleen!
  Perjantaina ei tullut törmättyä Viiviin eikä Hra Oma Aikaan :(
  Messuilla tuli varmistettua kevään hankinta, Ducati Scrambler, enää pitää miettiä kuinka uuteen päätyy.
  Monet prätkät on liian korkeita pätkäjalkaiselle kuskille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääli ettei nähty! Mutta arvaa, ovatko minulle yleensä ihan kaikki pyörät liian isoja, ellei niitä madalla...

   Poista
 3. Hienoja kuvia! Sinulla on selkeästi parempi kamera ja kuvaustaito kuin minulla. Omat kuvani prätkämessuilta oli surkeita ja vielä surkeampia. Minä olin vaikuttunut tuosta kotimaisesta sähkömoottoripyörästä. Vaikka ajan Harrikalla ja sähköpyörät ei äänettömyytensä vuoksi minuun iske, niin onhan se hienoa, kun Suomessa tehdään tuollaista! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osa on kuvattu kännykällä ja osa järkkärillä. Minä olen samaa mieltä, on aina hienoa kun Suomessakin saadaan aikaan vaikka mitä! Esimerkkinä myös Hanx prätkäkamoissa :)

   Poista
 4. Minä olisi tuohon tarjoukseen tarttunut ja lujaa!
  Kiitos muistakin kuvista!

  VastaaPoista
 5. Kiitos taas hienoista kuvista, eikä tälläkään kertaa törmätty ;) Tosin tuo tarjous olisi myös houkutellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tulee uusia messuja, ehkä joskus! Tarjous oli hyvin lyhytaikainen... :D

   Poista
 6. Kiitos hienoista kuvista itse en päässyt messuille tänä vuona :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ehkä ensi vuonna sitten! :)

   Poista
 7. Tuntuiko hyvälle kun ukot puristeli nahkapepusta?Entäs ne yövieraat,,saivatko he myös osansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no sehän riippuu ihan miehestä! Tai naisesta...! Ja eikös kaikilla ole peppu nahkaa... :D
   Tietysti yövieraat saivat täyden huolenpidon! :D :D :D

   Poista
 8. Oli hieno kokoelma otoksia. Kun ite en päässyt niin nuo kuvat ovat mun linkki näyttelyyn. Valitettavaa on kun en kohdannut kavereita livenä. No joskus jossakin.

  VastaaPoista
 9. Kiitokset mukavasta lukuhetkestä ja upeista kuvista :) varsinkin osassa kuvista näkyvä silmänilo Viivi sai ajatukseni laukkaamaan.. kohti kevättä tottakai.. ;)

  VastaaPoista
 10. Tuolla Helsingin messuilla on itsekin tullut käytyä useampaan kertaan, olisi hienoa päästä myös Tukholman vastaaville. Täytyy kyllä myöntää, että toistaiseksi olen ajellut vain puolisoni sivuvaunussa. Nyt on kuitenkin moottoripyöräkurssit vertailussa ja tarkoitus olisi aloittaa harjoittelu kevään aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholman messuiltakin on kokemusta, ja Tallinnan! Molemmat kivoja.
   Kannattaa tosiaan alkaa ajaa itse, se on paljon kivempaa!

   Poista