keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Automuuseum Virossa tarjoaa yllätyksiä ja tarinoita


Virossa on muitakin automuseoita kuin aiemmin esitelty MOMU. Täysin yksityinen automuseo, Tallinnan automuseo, ei enää ole Tallinnassa vaan on nykyään Automuuseum Halingassa, satakunta kilometriä Pärnun suuntaan. Museo esittelee ennen kaikkea Viron autohistoriaa osana maailman autohistoriaa, ja se löytyy ihan Nelostien varresta  eli matkalla Tallinnan ja Pärnun välillä kannattaa pysähtyä.


Ruotsissa autoalalla uransa tehnyt Peeter Kalli on tehnyt kulttuuriteon avaamalla museon, johon on tallennettu etenkin neuvostoliittolaisia autoja. Museossa on paitsi koottuina varsin täydelliset kokoelmat mm. tuttujen Ladojen ja Moskvitshien eri malleista, myös runsaasti harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. kokoelma elää, kaikki eivät ole esillä.

Museosta löytyy mm. tehdastekoinen avo-Mosse, tehdastekoinen inva-Mosse, sotainvalideille ilmaiseksi jaettuja minikokoisia erikoisautoja, presidentti Meren Zil-limusiini, KGB;n V8-Volga ja (rikkaille oligarkeille?) kehitetty panssaroitu Volga Chrysler-tekniikalla.


Shakkimestari Paul Keres on monelle suomalaiselle tuttu ainakin entisistä viiden kroonin seteleistä, joita hänen kuvansa koristi. Shakkimestari voitti vuonna 1963 Los Angelesissa shakin maailmanmestaruuden ja sai palkinnoksi uuden Ramblerin, jonka hän vei mukanaan Neuvostoliittoon. Se oli niin erikoinen auto niissä ympyröissä, että etenkin nuoret pojat menivät sitä aina kaupungille ihailemaan - yksi näistä pojista oli Peeter Kalli, jonka museota tämä harvinaisuus kaikkine oheistavaroineen koristaa. Autosta voi lukea tarinaa myös täältä. Paul Keres muuten kuoli Helsingissä 1975.


Museossa on myös Adler, joka oli ennen sotia hyvin suosittu auto Virossa. Esillä on myös pari valtavaa Packardia, joihin Stalin oli aikanaan niin ihastunut, että niiden ulkonäön pohjalta tehtiin sitten neuvostolimusiini ZIS-110.


Hauska on myös verrata rinnakkain olevaa Fiat 124:ää ja Ladaa. Ensisilmäyksellä ne ovat ihan identtiset, mutta sitten huomaa eroja: ovenkahvat, peilit... mutta eroja on kuulema 600 ja aika harvat osat ovat vaihtokelpoisia! Menkää ja löytäkää erot...


Huonot tiet johtivat siihen, että Mossestakin oli nelivetoversio jo varhain - ei varmaan ollut paljon nelivetoisia henkilöautoja 50-60-luvuilla? Nelivetoa on esillä myös sotilaskulkuneuvoissa, joista toinen on kaiketi aika tuttu Suomessakin armeijan käyneille, mutta toinen on erikoinen: se kulkee vedessäkin!


Museossa on myös täysissä varusteissa ruotsalainen vanha Opel-taksi, englantilainen urheiluauto ja paljon muita. Kirjallisuutta, taidetta ja pienoismallejakin on myynnissä (ja aika erikoisia osa niistäkin).Presidentti Meren käytössä ollut  Tshaika-limusiini


Miliisi-Volga, 5,5-litrainen V8, sarjanumero 249
Kuvaaja kuvattunaAdler - Viron suosituimpia autoja ennen sotaa

Paul Keresin Rambler -63


Paul Keres antoi auton myydessään kaupan päälle kuvan tupakka-askin - yhä avaamaton


Tehdastekoinen avo-Moskvitsh!


Packard, Stalinin lempiautoRuotsalainen taksi-Opel, sisälläkin kaikki varusteet detaljeja myöten alkuperäisiä


Kaunis, pieni ja punainen: Austin Healey 3000

Tehdastekoisia invalidiautoja - sotainvalidit saivat ilmaiseksiMiliisi-Volga, 5,5-litrainen V8 tekniikkaNeliveto-Moskvitsh - ei ollut siihen aikaan monia muita nelivetoisia henkilöautoja?
Fiat 124 ja Lada: eroina ovenkahvat ja peilit...? Eroja on kuulemma 600, koeta löytää kaikki! 


Nämä eivät olekaan AZLK:n Moskvitsheja vaan IZhin! Erilaisia malleja.


Jaltat


Amfibio-maasto-ambulanssi
Lähes ajamaton Niva
Ajamaton Lada!


Panssari-Volga, 2,4-litrainen Chrysler -tekniikkaPackard, Stalinin ihanneauto


 
 Pienoismalleja on runsaasti myynnissäkin
 


Autotaidettakin on myynnissä

Omaa aikaa Tallinnassa

Tämä juttu keskeyttää Davás-juttusarjan hetkeksi, sillä Tallinnaan kannattaa mennä joulutorille. Samalla meillä oli ilo olla Halingan Automuuseumin vieraina omistajan itsensä eli Peeter Kallin esitellessä ja kertoessa autoista. 

Monista asioista tuli paljon ymmärrettävämpää - ei ihme, että maavarat ovat korkeita ja monet muut asiat. Ei myöskään ihme, että Adler oli aikoinaan suosittu, se on nätti ja ominaisuudet sopivat olosuhteisiin. 


Adler muuten sopi hyvin pienellekin ihmiselle - näkyvyys ulos oli hyvä. No, polkimiin ei pieni ihminen kuitenkaan yltänyt... Puhumattakaan miltä tuntui olla Packardin takapenkillä (omistajan luvalla), tilaa ja mukavuutta oli kuin olohuoneessa. Se sohva olisi sopinut melkein sängyksi!Tallinnan taksisysteemi antoi itsestään kyllä aika kaoottisen kuvan, kun minkään firman netissä ilmoittamat kilometrihinnat eivät tiedusteltaessa pitäneetkään paikkansa, osa firmoista ei vastannut lainkaan puhelimeen tai numerot eivät olleet käytössä ja sama nainen puolestaan vastasi useammankin firman puheluihin ja ennalta sovittavat "pakettitarjoukset" olivat jopa kalliimpia kuin mittarihinnat. Kilometrihinnat kannattaa kyllä tosiaan katsoa, koska erot ovat tosi isoja - mutta tosiaan se hankaloittaa, kun netissä olevat hinnat eivät päde todellisuudessa... ehkä joku Uber tai Bolt olisi ollut parempi. Kaikkein paras varmaan olisi ollut oma kulkuneuvo!

Mutta Tallinnan joulutori ympäristöineen tuo hyvän mielen, kuppi glögiä ja rauhallista ihmettelyä markkinoilla. Sinne kannattaa mennä hyvässä seurassa, siellä on tunnelmaa! Laivalla Tallinnaan

Adler oli just sopivan kokoinen!


Packardin takapenkillä oli kuin kreivitär, tilaa oli valtavasti!


Museon perustajan ja omistajan Peeter Kallin vieraina

Just hyvä asenne - jos vaikka auto hajoaa, niin eikun mekko ojennukseen ja eteenpäin!


 
 Tallinnan joulutori
  
  


 
 Virossa on paljon herkkuja kuten valtava määrä ruokaisia salaatteja ja singirullid eli kinkkurullat

 Käytössä ollut asunto oli hieno!


 
 Ihana loft-tyylinen talo ja asunto
   
Upeat tiilipinnat


(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa", niin saat aina tiedon, kun tulee uusia juttujahttps://www.blogit.fi/oma-aika )

16 kommenttia:

 1. Viiviähän tässä tekisi mieli juuh

  VastaaPoista
 2. Hieno museo, en ollut ikinä ennen edes kuullut! Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 3. Heino juttu, ja kuvat kiitoksia Viivi

  VastaaPoista
 4. Aamukahvilla kuva aiheutti täällä aamukankeuden. :D

  VastaaPoista
 5. Tuttu museo. Kannattaa käydä!

  VastaaPoista
 6. Upeita kuvia ja hyvää tekstiä! Viiville kiitos näistä "mausteista" <3

  VastaaPoista
 7. Hyvä matkavinkki, kiitos. Heinoja kulkupelejä, moneen makuun :)
  Mukavat matkavarusteet kauniilla Viivillä! ;)

  VastaaPoista
 8. Nyt kyllä oli taas aika pysäyttävä juttu.;)

  VastaaPoista
 9. ihana viivi.. mutta missäs se kuva "iltavaatteet" päällä?

  VastaaPoista
 10. Tämä poju tekisi työtä käskettyä. Koko yön.

  VastaaPoista
 11. Tuossa nahkahameessa on sitä jotain 😋

  VastaaPoista
 12. Oi ihanuus mitä kuvia. Viimmeinen x oli etenkin minun mieleen.

  VastaaPoista
 13. Sitten vain täysiaikaiseksi naturistiksi

  VastaaPoista