sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Päiväpikainen: Päiväperhostelua

Mikä: Botania, Perhosia Joensuussa (Heinäpurontie 70 80110 Joensuu)

Miksi: Perhoset ovat kivoja, mutta vaikkei niistä välittäisi, mutkateitä riittää!

Ei, nyt ei olla Bunuelin Päiväperho-elokuvassa. Ei ole kyllästynyttä kotirouvaa bordellissa vaan aktiivinen, työtä tekevä nainen ja ollaan ihan oikeiden perhosten maailmassa. Joensuussa on nimittäin Botania, maailman pohjoisin trooppinen perhostalo ja puutarha. Siellä on nimestä päätellen tapahtumia, mutta niistä ei ole kokemuksia.

Botania oli alunperin Itä-Suomen yliopiston omistuksessa kunnes toiminta lakkautettiin 2012. Botanian Ystävät ry alkoi ylläpitää kasveja yhdistyksenä. Vuodesta 2018 se on ollut yksityisessä omistuksessa.

Syy mennä olivat perhoset (vaikka suurin syy on tietenkin halu ajella, mutta joku syy on aina hyvä...). Siellä trooppisessa puutarhassa niitä liihottelee, ja jos reissussa on ollut kylmä, niin "tropiikissa" lämpenee varmasti. 

Perhonen, tuo myyttinen hahmo. Tosin myyttisyys riippuu taas ihan katsojasta. Kristityille se kuulemma symboloi sielun uudestisyntymistä tai ylösnousemusta. Atsteekeille perhonen oli yksi kasvillisuuden, kevään ja rakkauden jumalan ominaisuuksista. Kiinalaisille perhonen symboloi ikuista rakkautta. Kreikkalaisten aakkosten psi muuttui roomalaisilla tarkoittamaan psyykettä, joka puolestaan on perhonen. Psyyke oli myös jumalatar, kaunis olento, jolla oli perhosen siivet. Hänen rakkaustarinansa on yksi kaikkien aikojen kauneimmista rakkaustarinoista. Tarina on todella kreikkalainen eli varsin monivaiheinen, mutta loppu on onnellinen - ihana Psyyke saa Eroksensa ja Eroksen äiti Afroditekin tanssii häissä. 

Lisäksi tiedetään kaaos-teoriasta, että perhosen siivenisku saa aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa eli kannattaa varoa perhosia henkensä edestä! 

Tai sitten vain katselee niitä ihan muuten vain. Keväällä perhosia ei tosin ollut paljon (ja jotkut vähän repaleisia?), mutta kesällä niitä on kuulemma enemmänkin. 

Trooppisen puutarhan lisäksi alueella on ulkopuutarhoja, mutta ei niissäkään tietenkään keväällä vielä paljon ollut - kesäisin varmastikin on. Ulkopuutarhan ympärille sijoittuvat Linnunlahden kävelyreitit ja Arboretum puulajipuisto.

Paikassa on myös kahvila, jossa oli tarjolla lounasbuffet, mutta tarjolla on vain kasviksia ja nekin lähinnä pelkästään vegaanisessa muodossa. Mikäs siinä, mutta (ehdottomia ideologioita ehdottomasti vastustava) Hra Oma Aika ilmoitti haluavansa kasvisten lisäksi myös ruokaa, ja niin syöminen tapahtui muualla. Muutoinhan Botania olisi kiva paikka ihan lounastaakin. 

Päiväperho: Seksiä ja kiihkoa elämäänsä kaipaava kyllästynyt kotirouva.
Päiväperhonen: Ne kesäpäivässä liihottelevat perhoset. 
Mutkatiet: 🥰


Tie 368
Voikosken ja Mäntyharjun kautta ylös, tie tarjoaa mutkia ja maisemiaBotania


Joku motoristi ajoi juuri ohitse - olisi voinut tulla mukaan!Tämä bongaus toi mieleen jotain...  ;) 


Ajelua tiellä 542

Kun Hra Oma Aika ei pelkkiä vegaaniruokia yleensä syö eli Botanian kahvila jäi väliin, niin Karvion Neste tarjosi yllättävän monipuolista ja hyvää ruokaa hiukopalaksi - lisäksi paikka on kauniilla paikalla eli hyvä taukopaikka: on kanavaa ja koskea katseltavaksi.
Seuraavassa jaksossa siirrytäänkin Kuopioon, jossa Viivi mäkihyppää Puijon mäessä kesämekossa. Ellei sitten sitä ennen tule jotain muuta...  Muitakin kotimaan vinkkejä on tulossa, kunnes siirrytään katsomaan, miten suunnitellulle kuukauden reissulle Norjassa kävi. 

_________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


6 kommenttia:

 1. Miksei tuollakin vois hyvin käydä! Kiitti vinkistä.
  Ei iske vegaaniruoka minuunkaan

  VastaaPoista
 2. Hra Omalla Ajalla on oikeat periaatteet, rehut kuuluu jäniksille sekä Hutisalon porukoille. Tuosta bongauksesta tulee mieleen...Käyrä sapeli, eiks vaan, se on sapeli.

  VastaaPoista
 3. Hyvä paikka!
  Tuolta löytyy hyviä hiekkateitä ajella jos niistä pitää

  VastaaPoista
 4. Viivi nahkahousuissaan on aina yhtä viehättävä. ;)

  VastaaPoista
 5. Uusi huulipuna? Onko testattu?

  VastaaPoista