tiistai 4. kesäkuuta 2024

Päiväpikainen: Imatran koski kuohuu enemmän kuin 40:ään vuoteen!


Vinkki päiväretkelle: Imatran koski kuohuu koko ajan heinäkuun alkuun asti ja voimakkaammin kuin 40:ään vuoteen. Ei siis pelkkiä lyhyitä turistinäytöksiä silloin tällöin, kuten yleensä.

Mutta eipä tuo kohina vielä mitään. 5700 vuotta sitten silloinen Suur-Saimaa päätti lähteä  omatoimimatkalle kohti Laatokkaa, joka sijaitsee 70 metriä alempana. Tietenkään matkailussa ei kannata valita lyhintä tietä. Lyhintä tietä Saimaalta Laatokalle olisi muutamia kymmeniä kilometrejä, mutta Saimaa päätti katsella maisemia vähän enemmän eli reissulle tuli mittaa toistasataa kilometriä. Sillä reissulla se on yhä, mitä nyt padoilla vähän rajoitetaan menemistä.

Ystävällisesti Saimaa teki samalla Imatralle matkailunähtävyyden, jota ovat käyneet ihailemassa tsaarit ja keisarinnatkin eli lähes lukijan tasoista yleisöä siellä kosken rannoilla roikkuu. Itse asiassa Saimaa teki kolme koskea kuohumaan, mutta ihmiset katselevat yleensä vain sitä viimeistä, joka on suurin ja komein. Niin se vaan ulkonäkö ratkaisee suosion jopa luonnossakin.  

Vanha kansa, siis jopa äitiäsi vanhempi kansa, loihe lausumahan ”kolme on koskea kovoa, kolme synkkeä saloa, kolme vuorta korkeata; ei ole Vuoksen voittanutta, ylikäynyttä Imatran”. Nykysuomeksi se tarkoittanee, että koskessa uiminen on kiellettyä. Kiellettyä lähinnä siksi, että se on terveydelle kovin haitallista. Katsomalla tämän videon  huomannet, miksi. Jollet huomaa, niin uiminen saattaisi aiheuttaa darwinistisen poistuman väkilukuun. Nähtävissä myös kilparadalla ajoa, mutta ei kilvanajoa. Videolta huomaat myös, että Imatralle menee pääkaupunkiseudultakin kivoja teitä.

Koski se vaan virtaa, aina ja ikuisesti eli toujours. Paitsi jos ja kun pato laitetaan kiinni. Jos haluat nähdä kosken kuohuvan kunnolla, niin mene nyt. Heinäkuussa on jo myöhäistä. Toisaalta menee heinäkuussakin lujaa - nimittäin moottoripyörät. Imatran  ajot 4.-7.7.2024.


Vaalimaa - Vainikkala - Imatra

Imatran kilparata
Imatrankoski
Sippolan kautta kohti Anjalaa
Suomen hienoin hotelli?

Tai ainakin kaikenlaista tässä jutussa olevaa. Tsaaria ei videolla näy.

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


5 kommenttia:

 1. Imatran koski on tosiaan upea. Sitä ollaan monesti oltu ihailemassa, ja itse asiassa juuri pari vuotta sitten taisi oli sellainen tilanne, että koski virtasi vapaana pitkin kesää. Täytyypä yrittää taas kesäkuussa piipahtaa, kun lähistöllä liikutaan.

  VastaaPoista
 2. No nyt on hyvä vinkki, pitäähän tuo nähdä. Miten voi saada koskestakin hauskaa juttua!

  VastaaPoista
 3. Ajele joskus pohjoseen Mehtäkylän tietä Taivalkoskella eli syötteellä yötä siitä on hyviä reittiä jurmuntie Pintamon lenkki Jokijärventie ja Kouvalla kaikesta syrjässä. Siellä oli aikonaan Suomen suurimmat Osaran aukeat niitä oli kans Loukuskylällä ja Anetjärven takana.siellä oli laajat selkoset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranua - Lehtovaara - Virkkunen - Taivalkoski onkin tuttua, samoin Taivalkoskelta etelään Puolangan suuntaan. Hienoa seutua!

   Poista
 4. Hienot pärskeet koskessa. Täytyy käydä ihailemassa kesälomalla.

  VastaaPoista