perjantai 24. toukokuuta 2024

Ihan normaali 400 000 kilometrin määräaikaishuolto

Millainen on moottoripyörän 400 000 kilometrin määräaikaishuolto? No, tietenkin on olemassa kaksi oikeaa vastausta. Toinen on, että "vaihdettiin öljyt ja jatkettiin matkaa, ikinä ei mitään muuta ole tehty", ja toinen vastaus olisi, että "purettiin atomeiksi, ja kiillotettiin ja vahattiin joka protoni, ja se vaati ihan uskomatonta ponnistelua ja osaamista ja kiertonäivertimet".  

Tai sitten tylsä totuus: tähän pyörään tehtiin ihan normaali huolto-ohjelman mukainen ns. "iso huolto", joka on tehty pyörään aina noin 15 000 kilometrin välein. Öljyt on mahdollisuuksien mukaan vaihdettu 7500 kilometrin välein. Olennaista huollossa on, että se tehdään huolellisesti eli oikeasti huolletaan ja tarkistetaan pyörän kunto. Silleen aikuisten oikeesti tiäksä. Prätkäpaja on tehnyt sen hra Oma Ajan pyörille vuosikausia. 

Joskus on tullut huollossa ikäviäkin yllätyksiä, jotka ovat hyviä juttuja. Kait. Huoltoon on mennyt "ehjä pyörä", mutta niin vaan on löytynyt jotain laitettavaa. Jotain, mikä olisi voinut hajota tai olla loppu hetken päästä. Ikävää laskun kannalta, mutta hyvää taas se, että asiat on huomattu etukäteen huollossa eikä tien päällä...

Blogin vakituiset lukijat tosin ehkä muistavat, että aina ei Prätkäpaja ole suostunut korjaamaan vikoja. Syynä on ollut se, ettei niitä ole voitu korjata, koska "korjaamolla on töissä vain mekaanikkoja, ei psykologeja", kuten Leq eli Prätkäpajan omistaja ja legenda jo eläessään on ystävällisesti hra Oma Ajalle sanonut. Jälkimmäisiä olisi toisinaan tarvittu, kun hra Oma Aika on epäillyt, että on pyörässä jokin vika piilossa kumminkin. Jokin kaamea vika, joka vain ei oireile ollenkaan. Sellaisethan niitä kaikkein pahimpia ja ilkeimpiä vikoja ovat, jotka eivät mitenkään kerro olemassaolostaan! Niinpä sitten hra Oma Aika on muualla muun muassa avauttanut vaihdelaatikkoa ja purattanut moottorin atomeiksi - ja saanut sitten kuulla, että "kaikki oli kyllä ihan kunnossa, tilisi voit tyhjentää tuonne kassaamme". No, mielenrauhaa on saanut rahalla. Tosin tyhjä tili heikentää mielenrauhaa, mutta kumpi on elämässä tärkeämpää - rahat vai moottoripyörä? 😃

Paitsi kerran olisi ollut ihan mekaanikon korjattavissa oleva vika. Kukaan ei uskonut, että "kardaani värisee vienosti oikeaan jalkapohjaan tietyllä kierrosluvulla ja varmaankin katkeaa pian". Ei uskottu Prätkäpajassa, eikä edes legenda Repa Myllymaa uskonut, eikä kukaan muukaan. Mutta neljä päivää myöhemmin se katkesi. Siitä on hyvä aina muistuttaa huollossa, että "olinkos oikeassa, olinkos!". Tykkäävät kovasti sellaisesta muistuttamisesta. 

Mutta tämä "Wagner" on saanut nauttia hyvästä huollosta, kuten hra Oma Ajan muutkin pyörät. Huolloista noin 95 % on tehnyt Prätkäpaja. Tietyissä tilanteissa ovat erikoisosaamistaan näyttäneet lähinnä Repa ja MW Steel. 

Mitä huollossa sitten tehdään? Annetaan kirkasvalohoitoa ja shamaani lukee energiajuomapullon kyljestä taikasanoja? 

Alun perin hra Oma Aika kyseli kiinnostusta yhteistyöhön tällaisen 400 000 kilometrin huoltojutun tekemiseen BMW:n merkkihuollon tiskillä (olisihan se kait jonkinlaista statusta heillekin, että heidän tuotteensa on kestänyt hyvin), mutta aihe ei herättänyt kiinnostusta. Prätkäpajassa oltiin valmiita yhteistyöhön jutun tekemiseksi. He ottivat kuvia ja kertoivat, mitä huollossa tehtiin, mitä siellä havaittiin, ja mitä olisi hyvä tehdä joskus tulevaisuudessa. Lähinnä kai siksi, että hra Oma Aika menisi kotiinsa eikä kurkkisi hallin nurkan takaa, että jokohan se pyörä on viiden minuutin kuluttua valmis.

Tämä juttu on siis mainos, joka on maksettu isolla rahalla. Kaupallista yhteistyötä. Maksun suoritti hra Oma Aika huollon jälkeen Prätkäpajan tilille. Joku sanoi, että hra Oma Aika ei oikein ole hahmottanut kaupallista yhteistyötä. Mutta sellaista se tämän blogin kaupallinen yhteistyö on, että maksetaan laskut ja kerrotaan omaa tarinaa eikä jonkun toisen tarinaa... 

Lopputuloksena voi kuitenkin todeta, ettei 400 000 kilometriä ole mikään ihmeellinen suoritus moottoripyörälle, jos se huolletaan asianmukaisesti. Eikä siitä siksi kauhean ihmeellistä juttuakaan saa. Jonkun huonomman huollon kanssa ehkä olisi enemmän tarinoita kerrottaviksi. 

Mitä murheita on mahtunut 400 000+ kilometriin? Kaikenlaisia. Vakaviakin murheita. Ainakin jos kuskista puhutaan. Mutta on pyörälläkin ollut omat pienet murheensa. Paljon on kaikenlaisia osia kulunut, pari kardaaniakin - toinen siis katkesi kesken ajon ja se vähän hidasti etenemistä, toinen havaittiin huollossa kuluneeksi. Kaikki huollot on listattu tällä sivulla.

Toisaalta kun esimerkiksi kone avattiin hra Oma Ajan vainoharhaisesta pyynnöstä (siinä ei ollut minkäälaisia vikaoireita, toisin kuin kuskissa), voitiin todeta koneen olevan ihan hyvässä kunnossa ja mitoissa. RVS-käsittely sieltä kyllä erottui eli kyllä se ainakin tässä pyörässä toimii. Samoin kävi vaihdelaatikon kanssa, ei sielläkään näkynyt edes kulumaa. Oikeastaan erityisongelmana voisi sanoa kiukuttelevat sytytystulpat. Vioittuneita tulppia on mahtunut useampi tälle matkalle. Ilmeisesti kone tykkää pykälän viileämmistä tulpista kuin ohjekirjan mukaiset tulpat ovat.  Pahin vika oli, kun yksi ruiskusuutin oli vähän tukossa eikä sitä huomattu heti - yksi sylinteri kävi laihalla ja venttiilihän siinä lopulta paloi. Mäntäänkin tuli pieni jälki, joka ei ajamista sinällään haitannut. Vaihdelaatikolle RVS-käsittely on tehnyt ajossatuntuvinta hyvää - siitä tuli melkein japanilaisen kevyttoiminen eli vaihteet vaihtuvat ilman sotilassaappaan reipasta polkaisua ja arjalaista komentokäskytystä.

On niitä huoltoja tehty aika paljon - reilusti toistasataa maksullista huoltoa eri pyörille Prätkäpajassa ja kas kummaa - kaikki tuntevat hra Oma Ajan etunimeltä... 



Vuoden 2023 viimeinen varsinainen ajelu - sen päivän jälkeen keli tuntui liian huonolta. 400 000 kilometriä tuli mittariin ja muutaman kilometrin päästä kone sammutettiinkin odottamaan uutta vuotta ja ajokautta. Huolto tehtiin vasta näin keväällä, kun pyörän sai ajettua tallista Prätkäpajalle. Tämä entinen poliisipyörä "Wagner tuli ostettua Ruotsista vain 100 000 ajettuna vuonna 2013 (tuontiohjeita tässä). Vuonna 2023 tuli siis täyteen 300 000 yhteistä kilometriä (pohjilla oli vain 100 000 kilometriä Ruotsin poliisilla). Loput ajot on hoidettu vuosittain kahdella muulla pyörällä. Huoltohistoriat molemmista Biimereistä kaikkineen tällä sivulla.


Molemmat Biimerit pajalla yhtä aikaa - toiseen uusi akku ja toiseen 400 000 kilometrin määräaikaishuolto. Kaksi identtistä pyörää varmistaa ajamiset, vaikka jotain huolto-osaa joutuisi Saksasta odottamaan.


Tästä huolto alkaa



Asiantuntija tarkistaa pyörän huolto-ohjelman. Tai sitten kyseessä on lähiravintokan lounaslista.


Ei ihan uudenveroinen


Venttiilinvälysten tarkistus ja säätö



Takarengas todettiin vaihtokuntoiseksi


Kardaanin ja perän rasvaus on osoittautunut näissä erityisen tärkeäksi - aina kun takarengas vaihdetaan. Hyvässä kunnossa olivat.


Takajarru kaipasi huoltoa - palat olivat kuluneet epätasaisesti


Tankin sisältä bensansuodattimen vaihto, letkujen ja pumpun tarkistus. 
Huoltomiehen erityistoive kaikille lukijoille: tuokaa pyörä huoltoon tankki suht tyhjänä, kun tankki joudutaan usein joka tapauksessa tyhjentämään.




Toisen takalaukun yhden lukon huomattiin kuluneen väljäksi - onneksi hra Oma Ajalla on muutama ylimääräinen laukku, josta saatiin lukko tilalle. Ja kyllä, sarjoitettuna! 


Bensansuodatin on syytä vaihtaa aika ajoin


Venttiilikopan tiivistekin uusittiin tällä kertaa - ja alkuperäiset BMW-tiivisteet ovat muuten kalliita (100 €!)


Lopuksi huolellinen pesu - puhtaasta koneesta voi huomata mahdolliset öljyvuodot helpommin


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti