sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kun CX 500 oli uusinta uutta...

Eräs vmpk:lainen myi vanhoja Tekniikan Maailmoja ja parissa niistä oli CX 500 -asiaa. Toisessa koeajo ja toisessa se oli mukana vertailussa. Kun CX 500 oli ihan uusinta uutta... mutta lehdissä oli paljon muutakin mielenkiintoista kuten että "Naiset ajavat paremmmin". Tässä pientä referaattia!

Heti alkuun täytyy todeta, että mielestäni Tekniikan Maailma näyttää olleen silloin huomattavasti laadukkaampaa journalismia kuin tänä päivänä. Uutisointi oli huomattavasti neutraalimpaa eikä ollut vain yksi totuus. Nykyään toimittajien oma henkilökohtainen mieltymys monasti ratkaisee kaiken. Kävi kerralla selväksi, miksi aikoinaan aloin kestotilata Tekniikan Maailmaa 30 vuotta sitten. Ja samalla se toi vielä selvemmin esiin ne syyt, miksi irtisanoin tänä syksynä tilaukseni... Ennen toimittajat näköjään esimerkiksi jopa myönsivät virheensä - nykytoimittajat keksivät vaikka minkä asian, joka todistaa heidän olevan oikeassa aina ja kaikessa mielipiteineen.

No se siitä vuodatuksesta. Nämä vanhat TM:t olivat kiinnostavia - tämän blogin kannalta etenkin tietysti CX:n osalta, mutta muutakin mielenkiintoista löytyi ja tässä tiivistelmää motoristin näkökulmasta!

Honda CX 500 - Pioneeri

Näin otsikoitiin koeajo. Ingressi jatkui yhtä lailla uutta korostaen, että "Uusi Honda merkitsee tavallisesti jotakin todella uutta. (...) CX 500 on todella poikkeuksellinen moottoripyörä - jopa Hondaksi". Jutussa on käytetty yhtä paljon tilaa uuden teknisen konstruktion kuvaamiselle ja toisaalta kokemuksille radalla. Erikoinen V2-ratkaisu käännettyine sylinterinkansineen, kardaanivedon toteutus ilman sivuunkampeamistaipumusta ja Comstar-pyörät ovat saaneet erityistä huomiota sekä tietysti nestejäähdytys. Hinta on ollut jossain CB 500:n ja CB 750:n välillä eli 17 880 markkaa. Vuonna -78 niitä myytiin 40 kpl. 

"Kokonaisuutena CX 500 on pyörä, josta ei löydä yhtään kohtaa, jota voisi osoittaa sanoen Tuo on huono (...)", kirjoittaa Hannu Lindell. Tosin hän kuitenkin huomaa, että nestejäähdytys on tehnyt pyörästä hieman raskaan. Sen verran henkilökohtaista mielipidettä kuitenkin on esillä, että "ajovalon, mittarit ja vilkkujen varret kattava pieni koppa on ruma". Se onkin ainoa kohta nelisivuisessa jutussa, jossa on henkilökohtainen mielipide eikä pelkkä fakta. 




500:sten vertailu - "Vaihtoehtoja vaatimusten mukaan"

Tämä vertailu on jotain ihan muuta kuin tuotevertailut TM:ssa nykyään tapaa olla. Neljää pyörää (BMW R45, Honda CX 500, Suzuki GS 500, Yamaha SR 500)  arvioidaan tarkasti, mutta painopiste on kuitenkin siinä, että mikä pyörä mihinkin parhaiten sopii. Jokaisessa on puolensa.

Suzuki on yleispyörä, jolla on hyvä ajaa pikiteiden lisäksi sorateillä ja kaupungissa. Nelisylinterisenä se on vähän etupainoinen ja takaiskunvaimentimet ovat pehmeät, mutta muuten pyörä antaa itsestään mainion kuvan. Kritiikkiä löytyy suuriruokaisuudesta ja siitä, että varsinainen teho on vasta 7000 - 10 500 kierroksen välillä. Ajo-ominaisuudet ja hallittavuus ovat mainiot.

Honda on pikiteiden pyörä, suorituskykyisin ja edistyksellisin - mutta kaupungissa se on raskas ajettava ja sorateistä se ei tykkää lainkaan. Moottori on sitkeä ja ja vääntövahva, ajoasento muotoiltua satulaa myöten erityisen onnistunut.Vääntöä ja tehoa löytyy 3500 kierroksesta alkaen ja yläpää jää kuljettajan ymmärryksen varaan, kun tahtipuikkomoottori ei rajoita itseään. Kahden hengen kuormalla jousitus on testiryhmän havaintojen mukaan turhan pehmeä ja takapainoinen. 
Hondan jarrut ovat testiryhmän mielestä hyvät paitsi sateella - se on muuten harvinaisen totta... Helppoa huollettavuutta ja kohtuullista kulutusta kiitellään. 

BMW on sukunsa pienin ja testaajat tarjoavat sitä aloittelijalle tai vaimolle, koska se on kevyen ja pienen tuntuinen. Ajo-ominaisuudet ovat ensiluokkaiset kaikin puolin ja kaikilla pinnoilla. Bemarin moottori toimii kuin paikallismoottori eli mieluimmin pysyy tietyllä kierrosalueella (5000 - 6000) ja vauhti valitaan vaihteilla. Bemarin helppoa huollettavuutta sekä matka-ajoa ajatellen isoa 22 litran tankkia myös kiitellään. 

Yamaha on testaajien arvion mukaan rento retkipyörä. Yksisylinterinen pyörä sopii rentoon ajoon lyhyille päivätaipaleille kaikissa olosuhteissa maltillisella ajonopeudella. Pysty ajoasento, yksinkertainen rakenne, keveys, polttoainepiheys ja väkivahvasti takova moottori saavat kiitosta. Suuremmilla nopeuksilla meno alkaa mutkissa olla vähän vaappuvaa, mutta toisaalta voimaa koneessa on jo 2000 kierrokselta alkaen. 

Mikä on paras? Sitäpä eivät testaajat lähde sanomaan. Riippuu käyttäjän tarpeista ja mieltymyksistä. Harvinaisen viisas vertailu. Tällaisen Tekniikan Maailman tilaisin heti uudelleen...

Veteraanimotoristeja ja entisöijiä - jo silloin!

Lehdistä on mielenkiintoista lukea myös "Markkinapalstaa". Siellä on paljon ilmoituksia, joissa myydään vanhoja moottoripyöriä, niiden osia ja muuta. Kiinnostuneita ostajiakin on. Miten olisi esimerkiksi Triumph T20 200 -63, tai Ariel 350 -52 (hintaan 500 markkaa eli reilut 80 euroa!), vai kenties Kawasaki Mach III 500 -72? Kuitenkin EMW 350 -52? Peräti Adler 250 -55 "edullisesti eniten tarjoavalle"? Eli jos joku vaikkapa tarjosi miljoonan, niin sai edullisesti... heh! Vai lopulta AWO 247 cc -55? Ja joku entisöijä kaipasi BMW R35 -49 takasatulaa ja -valoa sekä Zündapp 200 -52 osia. Joku kaipasi myös BSA 350 -52 osia tai koko pyörän eikä kunnolla ollut väliä.

Mielenkiintoista on havaita, että monia pyöriä 70-luvun alusta myytiin jo osina. Siis tässä tapauksessa 5-8 vuotta vanhoja pyöriä! Mikä lienee ollut syy? 

Muuta mielenkiintoista

Italiassa ollut moottoripyöränäyttely on saanut osakseen monta sivua - ja näyttely näyttää koostuneen enimmäkseen italialaisista pyöristä! On Guzzit, Laverdat, Bimotat, Moto Morinit ja monet muut uutuuksineen. 

Lisäksi pohdittiin moottoripyörien kokoontumisajojen antia. Tapahtumien ohjelmapuolen todettiin olevn alakantissaan - "anti jää voileipäpaketin, kalliiden limsojen ja hernerokkalautasellisen varaan". Oivalletaan muun muassa että "varteenotettavan ohjelmanumeron tarjoaa moottoripyörä ja sillä liikkuminen". Jotenkin näin vmpk:n jäsenenä kuullostaa, että ajatus on saavuttanut vastakaikua - "reitin voisi laatia herrasmiesmäisen kevyeksi". 

Autoista ei tässä blogissa pahemmin puhuta, mutta on syytä mainita Saksan Liittotasavallan liikennetutkimuslaitoksen tutkimus, joka kertoo, että "Naiset ajavat paremmin kuin miehet luulevatkaan". Ajotyyleistä löytyi eroja, kuten että naiset vaihtoivat keskimäärin korkeammalta, mutta olennaisinta ehkä on, että naiset ajavat turvallisemmin eli hieman hitaammin erityisesti vaaran mahdollisesti uhatessa ja pitävät pidempiä etäisyyksiä edellä ajavaan. Toisaalta miehillä kaarreajo ja ohjaus ajolinjoineen olivat paremmin hallinnassa.
Tutkimuksessa oli kuskeille laitettu antureita rintaan ja päähän tutkimaan kehon toimintaa ja eroja oli siinäkin. Kehon viestittäessä vaaratilannetta, naiset hidastivat nopeutta - miehet lisäsivät! Jotenkin tuntuu, ettei mikään ole kauheasti muuttunut - miehet saattavat keskimäärin hallita auton paremmin, mutta ulosmittaavat tämän edun moninkertaisesti liiallisella riskinotolla.

Lopuksi "Lukijan kikka" -palstalta aina yhtä kätevä kikka motoristeille. Jos tulee rengasrikko ja pitää saada paikattuun renkaaseen lopuksi ilmaa, niin sitähän saa kätevästi paineilmatorven kompressorista sopivan pituisella letkulla... mitä, miten niin pyörässäsi ei ole paineilmatorvea?  :D

5 kommenttia:

 1. Kröhöm... Tekniikan Maailma lehteä ei kannata kutsua Teknariksi, koska Teknari on nykypäivänä ihan eri lehti.
  http://www.teknari.fi/

  VastaaPoista
 2. Totta, mutta lempinimenä se on tietysti ollut TM:llä vuosikymmeniä. Siitähän tuo uutukainenkin lienee nimensä ottanut...? Ehkäpä silti muutan tekstistä nuo Teknarit pois.

  VastaaPoista
 3. Voi niitä aikoja (näin kai sanovat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat...) Meille tuli teknari vuodesta -77 vuoteen -84 ja uudestaan tilasin sen 2005*, mutta en ollut tyytyväinen tasoon ja tilaus on loppunut aikoja sitten. Aika on mennyt TM:n ohi ja uutuudet ja esittelyt ovat nykyään verkossa paljon nopeammin, kuin mitä painettu lehti ehtii. Mutta pysähtyneisyyden ajan ja vaatimattoman elämän Suomessa se oli oikea runsaudensarvi, joka luetttiin kannesta kanteen. Toiset kovat sanat olivat vuotuiset Kamera-lehden luettelo ja Nyt Nappaa. Sääli, että Tm:t ja nuo jälkimmäiset ovat kadonneet muutoissa.







  * Tähän ei lueta ½ vuoden tilausta ulkomaille kun tarjosivat. En tosin maksanut sitä koskaan kun sukunimen ortografia osoitelapussa poikkesi huomattavasti oikeasta. En tunnusta, ja rikos on sitä paitsi vanhentunut.

  VastaaPoista
 4. 35€ olisi 500 mk? joku ajatus- tai näppäinvirhe lienee tullut tuossa?. ennen oli lisäksi se markkakin suhteessa arvokkaampi, mutta 500 mk toimivasta prätkästä 78 vuonna on muistaakseni ollut todella vähän. no nsu superfox oli parinsadan, mutta alkuun oli paljon laittamista siinä, koneremppakin.

  ja temari eli teknari oli silloin huippuhyvä lehti. tuli luettua moneen kymmeneen kertaan kiinnostavimmat jutut. nyt nappaa ja anttilan tissiliivisi ut kuluivat hiirenkorville.

  VM:n tilasin kans joskus, mutta oli suppeampi vaikkakin jutut oli kohtalaisia. samoin V8 kun tuli, sitä lueskelin. mutta ei ollut mp-lehden ja temarin veroista, tai nyt nappaan.

  VastaaPoista
 5. Oikeassa olet - markat olivat oikein mutta 85 euroa tietenkin. Olivat todella halpoja nuo vanhat tosiaan noissa ilmoituksissa, mutta jotenkin muistelen, ettei silloin vanhaa niin arvostettu. Saattoivathan nuo tietysti olla huonokuntoisiakin, muutaman rivin ilmoituksista ei tiedä.
  Kyllä minä omista muutaman vuoden ikäisistäni maksoin silloin kuitenkin yli kymppitonnin markkoja.

  VastaaPoista