lauantai 5. lokakuuta 2013

Lokakuu, mutta kausi jatkuu hienossa kelissä + Off topic: American Style Diner

Syyskuun loppu näytti hetken jo vähän huonolle, kun pohjoistuuli piti kelit aika rapsakoina, mutta kääntyihän se tuuli. Nyt tuulee lounaasta vähän lämpimämpää - tosin vähän turhankin kovaa.

Liikkeelle, suuntana tarkkaan harkittu "mennään-mihin-nokka-sattuu-näyttämään". Teemaksi muodostui karkeasti ottaen väli-ilmansuunnat eli aluksi luoteeseen, sitten koilliseen, kaakkoon ja lounaaseen. Tosin sen verran mutkateitä valitsimme, että kompassista olisi lentänyt neula irti.

Kuvia poimittiin lähinnä sellaisilta teiltä, joita ei aiemmin ole niin kuvailtu (kartassa vihreällä, huomaa myös tekstit). Nyt on sen verran kylmää kumminkin, että hanskat on ajettaessa pidettävä päällä eli pääsääntöisesti kuvia varten pysähdyttiin. Yleensä kuvaamattomat tiet tuppaavat olemaan jonkin matkan päässä, mutta nyt oli ihan vieressä uusi tie - nimittäin Tikkurilantie on nyt jatkettu suoraan yli Vantaanjoen Kivistöön eli kymmenen kilometrin kiepauksen sijasta matkaa on nyt kilometri kiitoradoilta Kivistöön.

Hämeessä Ryttylä - Löyttymäki - Saloinen tiet ovat kauniita maisemiltaan, mutta sen verran hitaita, että tie 292 (Janakkala - Lammi) piristää kummasti. Liki yhtä kivana jatkuu tie Lammilta Asikkalaan. Asikkalasta tielle 140 on tylsää, mutta hyvä lounas American Style Dinerissa oli sen väärti. Nastolan kautta kohti Artjärveä on nautinnollista ajettavaa, samoin Artjärveltä Pukkilaan - ajoipa melkeinpä mitä tietä tahansa. Itse asiassa Artjärvi on tietenkin kaunis paikka per se, mutta motoristille se olisi upeiden ajoteidensä ansiosta oikeastaan aika ideaali asuinpaikka!

Artjärven seudun teitä on kuvattu mm. Jaalaan ja Jaalasta -jutussa sekä tässä Etteikö Elimäkeä tarvita? -jutuissa, mutta muutama kuva aiemmin kuvaamattomista pätkistä tuli tähänkin juttuun.


Extra iso kartta klikkaamalla tästä linkistä, alla oleva kartta kasvaa klikkaamalla myös jonkin verran:


Kaikki kuvat klikkaamalla suuremmiksi! Etenkin panoraamat kannattaa suurentaa.

Tikkurilantien uusi jatke yli Vantaanjoen kohti Kivistöä:


Tieltä 54 Ryttylän kautta Turkhauta - Löyttymäki - Saloinen:
Tiet 292 (Janakkala - Lammi) ja 317 (Lammi - Asikkala):

Off topic:American Style Diner

Tien 140 varressa on suhteellisen uusi taukopaikka - ja erittäin suositeltava! Sieltä saa todella hyviä amerikkalaistyylisiä herkkuja. Jälleen yksi esimerkki, että esimerkiksi hampurilainen voi olla laadukas ruoka.

Siellä oikeastaan odottaa Fonzien kaartavan prätkällään pihaan, mutta ei, The Fonz ei ole tänään paikalla, herra Arthur Fonzarellia ei löydy edes vessasta. Mutta rock'nroll soi, sekaan vähän rockabillyä. Fiilis on hyvä, tällaisia paikkoja lisää!


Tieltä 140 Ahtialan kautta kohti Nastolaa:

Nastolasta kohti Artjärveä, tie 1711:
Artjärveltä tietä 1732 ja 1751 kohti Myrskylää ja edelleen kohti Pukkilaa:
Wagnerin mittariin tuli 133333 varsin nätissä paikassa


7 kommenttia:

 1. Nättejä syysmaisemia, toivottavasti vielä kelejä riittää :--)

  VastaaPoista
 2. Turkhauta - Saloinen... Sille tielle ei varmaan ole tehty mitään edelleenkään? Viimeksi ajanu sitä joskus 3 vuotta sitten ja aika järkyttävässä kunnossa se oli jo silloin!
  Itse olen käyttäny useasti Mallinkaistentien reittiä -joka sekin on huonokuntoinen, mutta sentään vain muutamasta kohdasta!
  http://goo.gl/maps/fhDr6

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa Jokimaasta ohi Löyttymäen ohi puoliväliin Saloiseen menevää tietä koko tie on ilmeisesti uusittu ja oli erinomainen, mutta loppuosa oli kieltämättä aika kulunutta. Ei kuitenkaan ajamista haitannut.
   Mallinkaisten tie täytyykin testata/kuvata! Ihan siinä vieressä ajettiin hiljattain myös, http://www.vanhamoto.net/2013/09/ei-ihan-heinakuun-helteessa-alkaa-olla.html

   Poista
 3. Tällä reitillä olisi kannattanut hyödyntää Toisen Salpausselän läntisintä osaa Vääksy-Vierumäki (tie 313), josta tietä 140 American
  Style Dinneriin, niin senkin välin olisi Viivi laittanut vihreäksi.

  Jääkauden sulamisvaiheessa syntyi reunamuodostuma , Ensimmäinen Salpausselkä, johon ihminen rakensi myöhemmin valtatiet 12 ja 6. Moottoripyöräilijä, vältä tätä.

  Jääkäauden sulaminen pysähtyi toisen kerran, ja muodosti meille moottoripyöräilijöille Toisen Salpausselän (Vääksy-Vierumäki-Jaala-Tuohikotti-Savitaipale-Taipalsaari). Moottoripyöräilijä, käytä tätä Etelä-Suomessa itä-länsi suuntaiseen siirtymisajoon (Lahti-Lappeenranta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 313 on hyvin tuttu tie sekin, samoin tuo Taipalsaareen menevä reitti - niitä tosiaan voi suositella motoristeille! :)
   (Tämä oli vain tuolla kertaa ajettu reitti) :)

   Poista
 4. Jäi vielä mainitsematta, että Pienen Salpausselän läntisimmältä osalta Vääksy-Vierumäki (tie 313) lähtee legandaarinen Kopsuon tie (3132), joka sai viimeisille osilleen kestopäällysteen vasta muutama vuosi sitten. Tie ei ole pelkästään mutkainen, vaan se on myös mäkinen. Matkaa Kalkkisiin on 23 km, josta on hyviä vaihtoehtoja Pulkkilan harjulle, Heinolaan tai pohjoiseen Sysmän suuntaan. Tietä on paranneltu, mutta siellä on edelleen alamäessä tiukkenevia mutkia, joissa on kallistus kaarteen ulkopuolelle. Kurvissa kun sattuu joku pienessä sahdissa tulemaan hieman keskilinjan väärällä puolella vastaan, niin ajaminen on tosi jännää. Kalkkisissa voi sitten yrittää saada alkuperäistä väriä naamaansa Viinitila Pihamaan kahvilassa tai Mani-Baarissa. Ajakaa varovasti. Liian moni on yliarvioinut ajotaitonsa tällä pätkällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hyvin tuttu tie ja tosiaan suosittelemisen arvoinen! Koetan ajella varovaisesti ja ennakoida tilanteet. :)

   Poista