torstai 13. maaliskuuta 2014

Wilbers eli Wagnerin mittatilausjouset


Wagnerin eli BMW K75:n alkuperäinen jousitus on mukava ja pehmeä. Pienet epätasaisuudet häviävät täysin, mutta etenkin kaksi päällä ja mutkissa Hra Oma Aika on kaivannut jämäkämpää jousitusta ja iskunvaimennusta. Moottoripyora.orgista tuli vinkkiä mittatilausjousista, lähinnä Wilbersistä ja Öhlinsistä.

Me tuskin alamme ennen ajoa saati kesken ajon säätämään yhtään mitään emmekä aja radalla tai muuten kilpaa eli olisi turhaa maksaa sellaista ominaisuuksista - sporttipyörän tai sporttisemman ajotavan kohdalla tilanne olisi ehkä toinen. Päädyimme siis Wilbersin "perusmalliin" ilman lisäsäiliöitä (ks. jutun lopusta erot). Jouset tehdään mittatilauksena aina juuri tiettyyn pyörään, tietyn painoiselle kuskille ja matkustajalle, tietynlaiseen ajoon ja tietyn laisille teille jne. Päädyimme uusimaan sekä etu että takajousituksen ja vaimennuksen, jotta ovat sitten keskenään samaa paria.

Prätkäpaja laittoi ne kiinni Wagneriin ja samalla heidän aloitteestaan varmuuden vuoksi uusittiin vähän stefoja. Enpä itse ollut sitäkään hoksannut ajatella. Itse asiassa suosittelen jousituksen uusimista harkitsevan kysäisevän Prätkäpajan Lequlta sopivia vaihtoehtoja, mikäli itsellä on yhtään epävarmuutta valinnan suhteen. Prätkäpajan lisäksi näitä saa ainakin suoraan Wilbersiltä Saksasta tai Oitraconista. 

No mikä tulos? On kova ja jäykkä, kuten haluttiinkin. Sama maku toki Viivilläkin on, mutta ei aiemmin jousituksen suhteen... tämä tuntui kuulemma silti hyvältä Viivinkin mielestä. Vähän kuin vertaisi ranskalaisen tai amerikkalaisen auton jousitusta saksalaiseen. Takapää on liki täydellisen tuntuinen. Pienet epätasaisuudet suoralla tuntuvat hiukan aiempaa selvemmin etupäässä, mutta ote tiehen on ihan muuta kuin ennen. Erityisesti mutkissa uuden jousituksen ja iskunvaimennuksen huomaa, etenkin reilummin kantatessa. Ei huojahda eikä hötky vaan on tiukasti ajolinjalla. Huomattavasti parempi kantavuus näkyy jo siinä kun istumme kyytiin -  pyörä ei notkahda lainkaan, laskee tasaisesti ehkä sentin tai pari (ennen laski useita senttejä). Kyllä mittatilausjousia suositella voi.

Tällaisen satsin tilasin, sain ja asennutin paikalleen:

 - - - - - - - - - - - - -

Seuraavaksi Wilbersin mainostekstejä, joista oli meille apua valinnassa - vaikka kyllä minulle riittää, jos Leq sanoo, että ovat hyvät. Seuraavat tekstit eivät siis ole omiani vaan Wilbersin, mutta auttavat jousitustaan jälkikäteen parantavaa valitsemaan. Tehdasvarusteina uusiin pyöriin saa toki hienoja systeemejä valmiinakin.


Miksi hankkisit WlLBERS-iskunvaimentimet moottoripyörääsi ?

 1. Wilbers-iskunvaimentimet valmistetaan aina yksilöllisesti(*) - ilman lisähintaa.
 2. Voit madaltaa tai nostaa istuinkorkeutta tarpeen mukaan - ilman lisähintaa.
 3. Wilbers-iskunvaimennin on täysin huollettavissa - pitkä käyttöikä.
 4. Voit päivittää/muuttaa Wilbers-iskunvaimenninta myöhemmin jos on tarvetta - muunneltavissa...
 5. Jos vaikka ostat Wilberssin jostain käytettynä, voidaan se muuttaa juuri sinulle sopivaksi - monipuolisuus.
Kaikki tämä jopa 5-vuoden takuulla, kun huollatat iskunvaimentimesi kahden vuoden tai 20 tkm välein.

Minkälaisen iskunvaimentimen sitten tarvitsen ?

 • Jos ajelet pääasiassa ihan normaalia ajoa yleisillä teillä, niin vaimennin ilman lisäsäiliötä on yleensä riittävä.
 • Jos käyt myös moottoriradoilla, metsässä tai muuten suhtaudut ajamiseen enemmän tosissaan, silloin vaimennin jossa on myös lisäsäiliö (puristusvaimennuksen säädöt) on parempi vaihtoehto. Lisäsäiliö on joko letkun päässä tai sitten "kiinteästi" iskunvaimentimessa. Se riippuu siitä mihin pyörämalliin se asennetaan.

4 kommenttia:

 1. Ja sitten on vielä nämä uusimmista pyöristä löytyvät aktiivijousitukset jossa ajon aikana jousituksen ja iskunvaimennuksen säätöjä muutetaan useita satoja kertoja sekunnissa.
  BMW:ssä järjestelmä on nimeltään DDC.
  Lisätietoja: http://www.bmw-motorrad.com/fi/fi/index.html?content=http://www.bmw-motorrad.com/fi/fi/technology_detail/suspension/item_ddc.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hienoja kyllä ovat. Mutta ei meille... liian hienoa tekniikkaa, liikaa mukavuutta, liikaa helppoutta.... :D
   Tuo Wagnerkin on melkein liian hienoa tekniikkaa... :D

   Poista
 2. Eikun aattelin vaan kun "esittelit" eri iskunvaimennustekniikat eri tarkoituksiin myös muille... Vastaamalla kysymykseen Minkälaisen iskunvaimentimen sitten tarvitsen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, ok. Itse asiassa täytyy hiukan muotoilla tuo kohta paremmin, koska tuo on vielä sitä Wilbersin tekstiä, auttaa siis vain jälkikäteen jousitustaan parantavia. Tehdasvalmiit ovat tietenkin ihan oman messunsa arvoisia asioita!

   Poista