tiistai 29. heinäkuuta 2014

Neitoa kiipeillen - alhaalta ylös ja alas

(Lopussa off topic: Omaa aikaa reissussa)

Suomineitoa on ajeltu lähinnä reisillä ja vähän ylempänä (kuten viime aikoina vaikkapa tämä, ja tämä ja tämä ja tämä ja tässä kaikki). Tällä kertaa lähdimme kiipeämään etelästä pohjoiseen, idästä länteen. 


Pienellä porukalla lähdimme sumuiseen aamuun ja ekana päivänä alkuun jopa parin pienen sadekuuron huuhdeltaviksi. Ajatus oli, että sään mukaan aina päätetään, mihin mennään, mutta A-suunnitelmana oli ajaa pieniä teitä Kajaaniin, seuraavana päivänä Vuokatin ym. kautta Kuusamoon, sieltä sitten Juuman, Kemijärven ja Rovaniemen kautta Ylläkselle, josta seuraavana päivänä Kilpisjärvelle. Sieltä sitten oli tarkoitus ajaa Tromssaan. Näin kävikin, sillä kelit suosivat täydellisesti, oli välillä liiankin lämmintä, aurinko paistoi alun jälkeen eikä hyttysiäkään ollut juuri lainkaan. 


Päätökset seuraavan päivän ajoreiteistä, nähtävyyksistä ja majoituksista tehtiin aina edellisenä iltana. "Matkanjohtajana" meillä oli "Herra 47", jolla on päässään koko Suomen ja sen lähialueiden kartasto ja jopa teiden kunto, tuntee kaikki oudoimmatkin nähtävyydet, eri paikkojen tarinat ja ihmisiä kaikkialta.


Monia teitä olisi itsekin keksinyt ajaa, mutta monia matkan varrella olleita kohteita emme olisi hoksanneet. Kävi myös esimerkiksi niin, että kun illalla katsoimme netistä majoitusta Kilpisjärvelle, niin netin mukaan ei lainkaan tilaa hotellissa eikä missään mökkimajoituksessakaan. Matkanjohtajamme teki yhden puhelun ja kas, seuraavana päivänä meitä odotti iso talo halvalla! 


Matkalla poikkesimme myös Pallakselle, jossa saattoi hetken tuttavuuden jälkeen rapsutella poroja, kun tokka oli tullut pihamaalle itikoita pakoon.


Kilpisjärvelle ajettaessa noustaan niin ylös, ettei maisemassa ole enää kuin vaivaiskoivuja. Suomen maanteiden korkeimman kohdan jälkeen ollaankin pian Kilpisjärvellä ja jyhkeä Saana kavereineen aukeaa eteen. Puroista voi juoda raikasta vettä, järven vesi on kirkasta kuin lasi.


Kilpisjärveltä seuraavana päivänä kuitenkin eteenpäin kohti Norjaa. Kaikille oli huikea tunne, kun saavuimme vuoristosta alas Norjan rannikolle, pilvi oli alapuolella ja peilityyni meri heijasti vuoret. Meri hohkasi Jäämeren viileyttä. Tromssassakin järjestyi matkanjohtajamme ansiosta ilmainen säilytys kaikille ajovarusteille eli saatoimme kulkea helteessä kevyesti pukeutuneina.


Tromssasta ajoimme Lyngenin suuntaan ja takaisin Kilpisjärvelle, mutta matkalle osui loputtomien upeiden maisemien lisäksi muutaman kilometrin pituinen tunneli - joka oli yhden kaistan levyinen, pimeä, kylmä ja märkä! Videolla ja kuvissa se on paljon valoisampi kuin silmillä. Silti se on kaksisuuntaisesti liikennöity! Tietenkin vastaan tuli auto... Ei ehkä ihan uusimpien normien mukainen tunneli, mutta hieno elämys!


Kilpisjärvellä oli kaikilla jollain tapaa "krapula" - kaikki halutut kohteet oli saavutettu upeissa olosuhteissa, eikä kellään oikein ollut erityisempää intohimoa minnekään. Kolme miestä äänesti, että ajetaan Ouluun, Viivi äänesti, että ajetaan Rovaniemelle. Rovaniemelle siis ajoimme. Oli vain hiukan ankeampi maisema ikkunasta - hetki sitten maisema oli Saana, Rovaniemellä ostoskeskus... No, Scandicin ravintolassa sai kyllä niin hyvää ruokaa, että into alkoi palata. Päätimme ajaa kuitenkin vielä yhdessä Ouluun ja vähän alemmas, ja vasta sitten hiljalleen hajaantua omille teillemme.Kaikissa yöpymipaikoissa ja välikohteissa meillä oli runsaasti aikaa, sillä päivämatkat olivat vain 400-600 kilometrisiä ja liikkeelle lähdimme aina suhteellisen aikaisin. 

Kilometrejä ei tullut ihmeellisesti (3600), mutta kuvia ja videoita Viivi kuvasi melko paljon eli 1500 + 135. Niistä on alla liki satunnaisesti koottuina osa! Aiemmasta poiketen Viivi kuvasi vauhdissa videoiden lisäksi myös valokuvat kämmenen selkään kiinnitetyllä Sonyn ActionCameralla ja Lumia 1020:n 41 megapikselin superkamera oli käytössä vain jalan liikuttaessa. Kahden kameran käyttäminen ajon aikana oli hiukan turhaa säätämistä... 


Ajoreitti, jota voi suositella miltä tahansa osin - paitsi Oulu - Vaasa väliä, jossa ainoa mielenkiintoisempi kohta on Kokkolassa "seitsemän sillan lenkki" ja Kalajoen hiekkasärkät - siitäkin huolimatta, että koetimme ajella osin rantareittiä.

Tämäkin reissu osoitti, että hyvän matkapyörän saa halvalla eikä ikä paina - Ruotsista tuotu 25-vuotias entinen poliisipyörä Wagner maksoi vuosi sitten heinäkuussa veroineen 1700 € ja olemme ajaneet sillä tätä kirjoitettaessa liki 30 000 kilometriä ja murheina ollut tähän mennessä vain katkennut kytkinvaijeri ja yksi korpustunut tiiviste


Klikkaa kartta suureksi ja huomaat, että selaimessasi hiiri on muuttunut suurennuslasiksi ja voi lähentää näkymää. Kartta on varmasti kyllin yksityiskohtainen...


Videossa Norja-osuus alkaa kohdasta 10:55, mikäli Suomen maisemat ja porot eivät kiinnosta...

Ja sitten niitä kuvia... ja jumalaare kuulkaa, niitä on paljon, vaikka liki satunnaisotannalla valkkasin kuvista vain pienen osan! Päivä 1: Helsinki - Kajaani

Pysähdys mm. presidentti Kekkosen synnyinkodissa Lepikon torpassa
Päivä 2: Kajaani - Vuokatti - Lentiira - Suomussalmi - Kuusamo

Matkalla mm. Raatteentien taistelun museo, Lentiirassa hiukan välipalaa maaseutumatkailutilalla.
(videolla Vuokatti-kohdassa vastaan rullaluistelee mäkeä ylös nainen, joka kuulemma on joku tämän hetken ykköshiihtäjistä)


Lumia 1020 vs. Sony ActionCameraPoronhoitoalue - porojen ja metsäpeurojen sekoittuminen on estetty aidalla ja ritiläsilloilla.

 Ensimmäinen poro... ja sitten niitä alkoi tulla vastaan kuin liukuhihnalla

Raatteentien museoYllättävä kohtaaminen ... impstatus.blogspot.comHiljainen kansa -teos:


Päivä 3: Kuusamo - Juuma - Kemijärvi - Rovaniemi - Kittilä - Ylläs

Päivä 4: Ylläs - Pallas - Muonio - KilpisjärviSuomen maanteiden korkein kohta
Päivä 5: Kilpisjärvi - Tromssa - Lyngen - Kilpisjärvi
Superlaajakulmalinssi ja pitkä valotusaika saa tunnelin näyttämään leveämmältä ja paljon valoisammalta. Ajotilaa oli kuitenkin vain yhden kaistan verran, oli pimeää, kylmää (8 astetta) ja märkää.


Tunnelin kylmyyden jälkeen kaikki lasit ja linssit huurussa... 
Päivä 6: Kilpisjärvi - Muonio - Pello - Rovaniemi
  


Päivä 7: Rovaniemi - Oulu - Kalajoen särkät - Kokkola - Vaasa
Päivä 8: Vaasa - Kristiinankaupunki - Isojoki - Kankaanpää - Tammela 

(eli Kirnu ja Maitolaituriin syömään - terassilla oli riittävän lämmintä...)

Off topic:  Omaa aikaa reissussa

Kuin kaksi marjaa... ja molemmat vähän hyödyttömiä nykyisellään.


Tyypillä oudot halut
Sukat kuivumassa verhotangolla28 kommenttia:

 1. kartassa jotain mätää... lataa jonkun .txt filen
  tuttuja maisemia ja hienoja kuvia... kilpisjärvi ja tromssa varmaan pakko ottaaa enskesän reissuun mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Tuttuja maisemia...on tullut ajettua monet kerrat ylös ja alas. :)

  VastaaPoista
 3. Aina välillä kun näitä pohjois-juttuja lukee, niin tulee mieleen, miten sikasiistii olisi, jos Suomella vielä olisi Petsamo ja yhteys jäämeren rantaan. Luulisin, että paikka olisi elävämpi kuin nyt. Tai Viipuri-Helsinki-Turku -reitti. Luulisin, että Viipuri ei olisi samassa kunnossa kuin nyt. Mut nää on näitä hirveitä nassejuttujossitteluja taas. Hyi minua.

  VastaaPoista
 4. On mukava katsella ilmastoidussa toimistossa helteisiä kuvia, Suomen teiden karu kunto kyllä pistää silmään. Kuvasarjan ihan viimeisen kuvan kohdalla sydän otti yhden ylimääräisen pompun. Voikos tuollaisia kuvia saada lisää vaikka sähköpostiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä parhaat kuvat aina laitetaan tänne blogiin... :)

   Poista
 5. Eikö tuo kukka pepussa tunnu ikävältä näillä helteillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kyllä olo on oikein mukavan vilpoisa... ;)

   Poista
  2. saataisiinko lisää tuommoisia kuvia? mutta ilman sensurointia;)

   Poista
  3. Kaikenlaisia kuvia tulee, mutta varmaan ihan "kriittisimmät" kohdat kumminkin vähän peitetään julkisista kuvista...

   Poista
 6. Juu tuolla pohjoisessa on tullu käytyä autolla useasti ja mp:llä pari kertaa. Kummasti rauhoittaa mieltä ja/tai saa hulluksi...
  http://gozamite.wordpress.com/2009/06/23/aavasaksa-galdotieva/

  VastaaPoista
 7. Hienoja reittejä olette ajanete ja hyviä päivityksiä. Pisteet siitä! Viiville kysymys, kuinka sun rintoja pääsee puristelemaan? ;) Muutamassa kuvassa näkyy varsin onnekkaita kavereita? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   He ja me kuulumme sellaiseen salaiseen porukkaan kuin VVM, jossa tuo tavanomainen tapa... ;)

   Poista
 8. Paras kuva jäi julkaisematta :(

  VastaaPoista
 9. Kateellisena katselen.
  Lapinhulluja kun emännän kanssa ollaan niin pohjoisessa tulee usein käytyä mutta aina autolla. Mopoiltua tulee vain sadan - muutaman sadan kilometrin retkiä. Kai se täytyisi joskus uskaltautua pyörällä lappiin.

  Kuinka siihen VVM-klubiin voi liittyä? Haluaisin kanssa puristella noita tissejä.

  ps. Itä-Lappi on enemmän meidän juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VVM:ään ei voi liittyä, siihen kutsutaan... eli jäsenet voivat ehdottaa jotakuta hyvin tuntemaansa päälliköille, jotka hyväksyvät tai sitten eivät... Jäsenten kohdatessa tapoihin tosiaan kuuluu mm. tissien puristelu... :D

   Poista
 10. Ja mistähän sanoista tuo VVM tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähemmän Vakavat Motoristit. Motoristit, jolle on ihan sama, millaisella tai miten kukin ajaa tai pukeutuu jne. Motoristi joka ei viitsi riidellä vaan nauttii. Ja jotka tykkäävät tisseistä, mikäs sen iloisempaa... :D Siitä tuo tapa, että tavatessa voi puristaa tissejä...

   Poista
  2. Kriteerit täyttyy helposti mutta säännöt on siinä mielessä epäreilut, että me ujot yksinäiset sudet ei sitten koskaan puristelemaan.
   Me kun ei tunneta ketään, joka voisi päällikölle suositella. :(
   Tissestä kyllä tykätään kovasti.

   Poista
  3. Kun näet jossain prätkän, jossa on VVM-tarra, niin kannattaa ehkä mennä juttelemaan rohkeasti...

   Poista
 11. Paras kuva oli tissit paljaana sängyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, ei sen pitänyt olla näkyvissä missään... *punastuu*

   Poista
 12. Kai sensuroimattomat ja maalaamattomat paljaat rinnat jo vois näkyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenties ne jossain aikalailla näkyvätkin... ;)

   Poista
 13. Turhaan punastelet, mielellään sua katselee nakuna odotas kun näet fanikuvat mitkä aion lähettää. Sit saa luvan kanssa punastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui... minä olen itse asiassa aika ujo... taidan punastua jo nyt!

   Poista