perjantai 4. marraskuuta 2016

Edeniä etsimässä, osa 1: Kuohuvaa!


Vuonna 2014 oli kesän kohokohtana reissu Lappiin käsivarteen ja edelleen Norjaan Jäämerelle. Siitä jäi kaipuu ja halu päästä uudelleen, mutta kesällä 2015 Hra Oma Aika päätti kaatua ja katkoa luitaan eikä reissuun päästy.

Kesällä 2016 sen sijaan kaikki oli valmiina ja kunnossa kesän hiukan hankalan alun jälkeen. Sateet olivat vain kiusana ja lähtöä viivästytettiin muutamalla päivällä. Kun matkanjohtajalta tuli lähtökäsky, suuntasi Dolly Wagner perässään kohti Kajaania. Siellä oli väliyöpyminen. Kajaanissa oli aikaa käydä taas kerran ihmettelemässä, että miksi se linna oli pitänyt räjäyttää ja miksi sen yli piti rakentaa maantie... 

Kajaanissa on käyty muutaman kerran ennenkin ja tutustuttu muun muassa Puolangalla upeaan Hepokönkään putoukseen. Ilma oli suorastaan helteinen, mutta ukkosta oli ilmassa ja pian maassakin. Kuuma oli saunassakin, sillä hotellihuoneessa oli oma sauna, josta oli ikkuna huoneeseen. Ikkuna on vieläpä niin, että kun pienempi naisihminen haluaa heittää löylyä ja on vähän noustava enemmän, niin peppu on sitten ikkunassa huoneessa oleville tauluna esillä... :D 

Aamulla oli aikainen lähtö, jotta olisimme ajoissa aamutreffeillä yli 200 kilometrin päässä sovitussa kohtauspaikassa Taivalkosken kuuluisassa Jalavan kaupassa - Suomen vanhin toiminnassa oleva kauppa.
Valitsimme tietenkin mutkaisimman reitin. Kajaanista kannattaa ajaa Puolangalle joko Hyrynsalmen kautta, jolloin pääsee yli 300 metrin korkeuteen ja voi mennä aiemmin kehuttua Hepoköngästä ihailemaan, tai sitten ajaa Ristijärjeltä tielle 888. 

Tie 800 Puolangalta etelään on ajettu aiemmin, nyt oli tilaisuus ajaa se ylöspäin ja kannattaa. Loppua kohden mutkat vain paranevat, ja niissä mutkissa kohdattiin reissun ensimmäinen porokin. 

Dollysta katkesi nopeusmittarin vaijeri, mutta eipä se matkantekoa haitannut. Vauhti taisi vain hiukan parantuakin, mutta Wagner pysyi perässä. Sitten kohdattiinkin Iijoki, jonka vartta myöhemmin seurattaisiin enemmänkin.
Matkanjohtajamme tuntee oikeasti jokaikisen tien ja näreen tässä valtakunnassa, ja upea reitti ja hyviä kohteita koko matkalle riittikin. 

Taivalkoskelta suunnattiin tietä 863 kohti Posiota ja matkalla oli upeita näkymiä ja salmia kuten Livossa. Posion kautta ajoimme suorastaan helteisessä kelissä hienolle Auttikönkäälle (upea vesiputous), ja sieltä maisematietä 944 edelleen Kemijärven suuntaan, josta edelleen Pelkosenniemelle katsomaan Antti Hulkon eli Andy McCoyn patsasta. Jotenkin tuntuu, että se patsas on tehty kieliposkella, mutta eipä Andylle mitään pönötyspatsasta olisi voitu tehdäkään. 

Pelkosenniemeltä kohti Sodankylää, jossa kohtasimme loput seurueestamme. Sodankylässä on vanha puukirkko 1600-luvulta, jota ihme ja kumma ei poltettu saksalaisten vetäytyessä. Sieltä ajo jatkui kohti pohjoista ja taivas alkoi vähitellen tummua ja loppumatka kohti Saariselkää olikin paikoitellen tihkusateinen. 

Saariselältä matkanjohtajamme oli järjestänyt meille tasokkaan majoituksen hyvin edulliseen hintaan, ja oli aika pohtia jatkoa: sekä Lappiin että Pohjois-Norjaan oli luvattu seuraavalle päivälle jatkuvaa sadetta. Mitä tehdä, jatkaako silti aamulla pohjoiseen vai lähteäkö etelään tai länteen? Se selviää seuraavassa osassa tai jollei kestä jännitystä, niin vilkaisemalla tuota osan 2 kuvausta... :D 
Kesän 2016 huipennus oli meille yhdeksän päivän reissu, jolloin kiersimme itää ja länttä, etelää ja pohjoista. Tunnelma oli kuin Edeniä etsimässä - sen koko talven haaveillun kesän huipennuksen etsiminen. Pohjoisessa kohteena oli oikeastaan lähinnä Jäämeri. Reissu on sen verran pitkä ja valokuvia tuli varmaankin ainakin 1500, että paras jakaa tämä reissu moneen osaan.


Edeniä etsimässä:

Osa 1:
Lappiin: Kuohuvaa!
Kajaaniin, ja monen kohteen ja mutkan sekä upeiden maisemien kautta Saariselälle. Muun muassa Jalavan kauppa, Auttiköngäs ja Andy McCoyn patsas

Osa 2:
Lappi: Norjassa ei sada koskaan!
Saariselkä ja Jäämeri. Muun muassa Kirkkoniemi, suomalaiskylä Pykeija, Utsjoki ja keskiyön aurinko Kaunispäällä

Osa 3: 
Tunnelma ei saa laskea!
Kuusamon ja Oulun kautta Uuteenkaupunkiin. Muun muassa Iso-Syöte ja moottoripyörän ajamista alasti.

Osa 4:
Pelastus eli Paratiisiin!
Reissu ei saa loppua eli Nauvon paratiisiin. Muun muassa uintia kissojen ja käärmeiden kanssa.

Vuoden 2014 reissu Lappiin ja Norjaan Jäämerelle (Kilpisjärvi, Tromssa, Lyngen) 


Matkalla Kajaaniin


 Kajaanin linna

Kajaanista Puolangan kautta Taivalkoskelle


Taivalkoskelta Auttikönkäälle

Pieni Honda vastaan isot BMW:t... hyvin pärjäsi!  Auttikönkäältä Pelkosenniemelle
Pelkosenniemeltä Sodankylään
Sodankylästä Saariselälle

Omaa aikaa Kajaanissa


 
10 kommenttia:

 1. Melkoinen rautaper....pylly. Pitkiä matkoja ajelette.
  Olipa taas mukavan kesäinen tarina.
  Kiitos näistä.

  ps. Arkkitehdillä ollut synnit mielessä kun on saunaa suunnitellut ja ikkunan paikkaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä osuus oli mutkineen suunnilleen 700 000 ilometriä ja ei varmaan juuri koskaan yli 800 000 ilometriä päivässä, kun haluamme pysähdellä ja katsella kaikkea... yleensä sellaiset 300 000 - 600 000 ilometriä päivässä.

   Ehkä arkkitehdillä oli hauska huumori! :)

   Poista
  2. Tai siis ensin oli edellisenä päivänä mutkiteltu Kajaaniin, Kajaanista Saariselälle mutkineen tuo noin 700... :)

   Poista
 2. Kiitos uudesta jutusta. Ja ikkunan sijoittelusta iso kiitos arkkitehdille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Arkkitehdillä ollut hyvä huumorintaju... :)

   Poista
  2. Hah! Katsoin ensin, että se oli taulu seinällä :D

   Poista
 3. Tie 863 ja sen varrella Livojärven rannalla oleva hiekkaranta sitten seuraavalla kerralla. ;)

  VastaaPoista
 4. tukevia annoksia viivi nauttii,ei kait siitä vain tule lihava?Kukapa laivalla kuvasi takaa kun ukko ei ollut mukana,,ei kait vaan uusi kosiomies,ehkäpä nahkajortikkamies,,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää syödä ja liikkua sopivasti... 55 kiloa on ihan sopiva minulle. :)

   Kyllä Hra Oma Aika kumminkin tuli laivalle, vaikkei halunnut... :)

   Poista