sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Pieni Keski-Suomen kierros


Viivi ei ollut koskaan käynyt Tuurissa Keskisen kyläkaupassa. Herra Oma Aika oli siellä kerran käynyt ja sanoi, että ei missään tapauksessa mennä, ei kannata - se on erikoinen ja prameakin ulkopuolelta, mutta sisältä sekava, vähän nuhjuinen ja tyylitajuton, eikä mitenkään ihmeellisen halpa. Lähdimme siis ajamaan Tuuriin.


Alkumatka oli tylsää moottoritietä, mutta Kangasalan jälkeen matka oli kohtuu mukavaa tietä 58 Orivedelle ja sitten tietä 66 pitkin Tuuriin.

Tuurin kyläkauppaan saavuimme, ja olihan se erikoinen ja prameakin ulkopuolelta, mutta sisältä sekava, vähän nuhjuinen ja tyylitajuton, eikä mitenkään ihmeellisen halpa... ja herra Oma Aika sitten jaksoi muistuttaa sanomisistaan! Tosi asiassa vierailu oli kumminkin mukava.

Lähellähän olisi myös esimerkiksi Ähtärin eläinpuisto, jossa olemme vierailleet aiemmin.


Kartta oikein isona tästä linkistä

Sieltä eteenpäin paikallisen VVM-osaston edustajat näyttivätkin hienoja mutkapätkiä ja reittejä, joita pitkin suuntasimme Jyväskylään. Etenkin tie 7072 on motoristin taivas, mutkaa ja hyvää pintaa! Tuuri - Töysä - Tohni, sitten 697:ää Soiniin. Vaikka tiellä 697 on ensin noin miljoonan ilometrin pituinen suora, niin sen jälkeen tie nousee kuin huomaamatta ylöspäin koko ajan Suomenselälle pois matalalta Pohjanmaalta.
Soinista mutkatietä alas Pylkönmäkeen ja edelleen tietä 18 Jyväskylään, joka onkin tuttu monen visiitin jäljiltä, ensimmäinen ja ehkä ikimuistoisin on tässä

Yöpyminen Jyväskylässä, jossa on aina mukavaa. Aamulla kohti meille ihan vierasta Keuruuta ja Haapamäen Höyryveturipuistoa. 

Keuruu  yllätti kahdella tavalla - ensinnäkin se oli yllättävän kaunis paikka - kylän raittia, vanhaa kirkkoa, vielä vanhempaa kirkkoa ja museoalueita, risteilylaivaa ja muuta mukavaa. Ja ehkä kiukkuisin ukko ikinä. Kun tuli ylitettyä liki tyhjä tie ei-suojatien kohdalta, niin tämä Metusalemin veli pienessä citymaasturin tapaisessaan huusi niin että sylki alkoi peittää sivuikkunaa. Tosin kun ikkuna oli kiinni, niin eihän siitä mitään kuullut. Hänen eteensä ei tietenkään kävelty eikä kenenkään muunkaan. Keuruulla vaan tyhjänkin tien ylittäminen väärästä paikasta on ilmeisesti valtava rikkomus. Tämä herra luultavasti menettäisi hermonsa Stadissa tai muissa kaupungeissa alta aikayksikön...

Haapamäen Höyryveturipuisto oli vallan hieno, mutta sen verran kallis sisäänpääsy, että herra Oma Aika jäi istumalakkoon aulaan odottamaan. Jos tykkää vanhoista junista, niin kyllä tutustuminen kumminkin kannatti! Siellä paljon vetureita ja harvinaisuuksiakin, ja lapsille on touhupuisto ja eläimiä. Tosin kyllä Viivitkin tykkäävät touhuamisesta, eläimistä ja hienoista pienoisrautateistä! Kaikenlaista muutakin siellä on.

Keuruulta ajoimme ennestään tuttua mahtavaa mutkatietä kohti Ruovettä ja sieltä edelleen Muroleen kanavalle syömään. Sieltä rantaa pitkin kukeva mutkatie on aivan kauheassa kunnossa, kuin jäisessä perunapellossa ajaisi! Onneksi Kangasalalta Valkeakoskelle menee hienokuntoinen mutkatie 310. Siinä vaiheessa kello olikin jo niin paljon, että jouduimme taas moottoritietä ajelemaan etelään. Pitääkö sitä asua niin syrjässä eli pääkaupunkiseudulla...


Tiet 58 ja 66 Kangasala - Orivesi - Tuuri Tie 58 Orivedelle


Erinomainen taukopaikka - Oriveden Myllykulma. 
Hyvää ruokaa ja muuta evästä, kaikenlaista tavaraa myynnissä ja vanhoja auto- ja mopomainoksia seinillä


  
Tie 66 on enimmäkseen vähän turhan suoraa, mutta aika hyvä pinta 


Hra Oma Aika murjottaa, kun ei olisi halunnut Tuuriin...  :D  


Kaupan ulkoseinät tuovat mieleen kylän, ja se on kiva! 


Aulatilat ovat melkein kivat, mutta varsinainen kaupan puoli on halpahallimainen eikä sovi ulkokuoreen...


Kyläkauppiaan koti


Tuuri - Töysä - Tohni - Soiniin - Jyväskylä
 Noin miljoonan ilometrin pituinen suora tiellä 697 - näkymä eteen...

 ...ja taakseHyvä taukopaikka nälkäisellekin, Kahvila Suninsalmi tiellä 697 


Ei pieni yllä lähellekään tappeja...  :D Uusi mies(?)nais(?)ystävä oli hiljainen, mutta ilmeisesti urheilullinen 


Soinista alas ja kohti Jyväskylää 
Jyväskylässä ja sitten Keuruulle, Haapamäelle ja edelleen Ruovedelle Ducatistahan yltäisi jotenkuten maahan... ehkä vielä jonain päivänä sellainen!

Öinen Jyväskylä on hiljainen, elämä on sisällä... 


Keuruun vanha kirkko 

  
3 kommenttia:

  1. Tämä keuruun kiukku-ukko on täytynyt olla ulkopaikkakuntalainen, täällä kun autot pysähtyvät jos on edes ajatellut ylittävänsä tietä (suurinpiirtein suojatien kohdalla). :D Keuruulla olette ajaneet työmaani ohitse ja haapamäellä taloni ohitse, harmi etten bongannut.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuulla! Ei kyllä suojatien kohdalla, mutta odottaen, että auto menisi ensiksi - ei mennyt vaan pysähtyi kiukuttelemaan... mutta Keuruun seutu oli kyllä viehättävää ja kaunista silti! :)

    VastaaPoista
  3. Paljon tulee näitä reittejä ajeltua. Hämeenlinnasta olisi kiva tie padasjoelle, josta pääsee vanhaa tampereentietä orivedelle. Tai jos koukkaa länkipohjan kautta, on vanha kikrknkylän lenkki todella upea, kuten koko västilän ja eräjärven tiestö. Paljon hienoa tietä :)

    VastaaPoista