maanantai 26. huhtikuuta 2021

Jääluola ja Kuopion lämmin tunnelma

Talvi on ohi, jäät sulaneet! On siis aika mennä nauttimaan lumesta ja jäästä! Kuopiossa hyvän koronatilanteen takia voitiin terassit ja baarit avata aiemmin kuin suuressa osassa maata. Jääluola läheisellä Leppävirralla sen sijaan on ollut auki koko ajan - mutta on auki vain heinäkuun loppuun asti. Siksi tämä julkaistaan nyt, vaikka viime vuodeltakin on vielä juttuja tekemättä. 

Jääluola

Luulisi useimpien motoristien riemuitsevan, kun lumet ja jäät sulavat pois, eikä heti tule mieleen hakeutua paikkaan, jossa on lunta ja jäätä. Mutta Jääluolaan kannattaa mennä monesta syystä. Jos olet reippaasta ulkoilusta tykkäävä nainen tai mies, tai jos haluat tehdä vaikutuksen naiseen (useimmat naiset varmasti tykkäävät tästä paikasta!) tai jos vaikka tykkäät Muumeista tai jos muuten vaan tykkäät elämyksistä, mene Jääluolaan. Vaikka siis olisit jäyhä mies eikä lumi, jää ja muumit innosta, niin vie naisesi sinne ja kenties saat illalla nauttia elämyksistä! Tai jos teillä kotona asuu niitä pienempikokoisia ihmisiä, joita sanotaan lapsiksi, niin vie nekin tuonne. Älä kuitenkaan jätä niitä sinne pysyvästi vaan ota ne mukaasi poistuessasi.

Jääluolassa on luminen maailma, jossa on muumihahmoista tehtyjä jääveistoksia tarinoiden tapahtumista. Yhtenä talvisena tarinana taustalla on Tove Janssonin itsensä piirtämä viides Muumi-sarjakuvatarina eli "Vaarallinen talvi" - ihan sopiva aihe motoristeillekin? 

Oikeassa tarinassa eli alkuperäisessä sarjakuvassa talveksi on syytä teljetä ovi ja mennä nukkumaan. Tosin silloin on ennen nukkumaanmenoa syötävä kulhollinen neulasia. Monia muitakin asioita on tehtävä, koska niin on aina tehty. Mutta jos niin ei tee vaan päättää olla hereillä talven, saattaa törmätä ulkoiluyhdistyksen Herra Virkkuseen, joka rakastaa talvea, pakkasta ja reippailua. Hän on sellainen mies, joka hurmaa kaikki naiset - voimakas sankarityyppi. 

Siinä muumityyppiset pulleat ja kiukuttelevat miehet jäävät nopeasti sivuun, kun urheilulliset virkkuset saavat naiset lääpälleen - mutta toisaalta Herra Virkkunen ei kestä sitä, että naiset ovatkin parempia kuin hän! Ja kun Herra Virkkunen lopulta häipyy, kelpaa taas Muumi. Jääteokset pohjautuvat kuitenkin tarinasta myöhemmin tehtyyn piirrossarjaan, joka on aika "vaaleanpunainen" ja pohjautuu vain löyhästi alkuperäiseen tarinaan. Piirroselokuvassa Virkkunen hurmurina antaa Niiskuneidille elämänsä kyydit, sarjakuvassa Virkkunen ei tunnu kauheasti välittävän kuin itsestään.

Oikeat, alkuperäiset Muumi-sarjakuvat ovat muutenkin ihan muuta kuin nykyiset "vaaleanpunaiset tarinat". Niissä sattuu ja tapahtuu, poltetaan piippua ja juodaan viskiä, riidellään, kaikenlaiset tyypit mellastavat ja kosketellaan elämää vähän syvemmilläkin väreillä huumorin varjolla. 

Jääluola on Leppävirralla hotelli, kylpylä ja vapaa-ajankeskus Vesileppiksessä, 30 metriä maan alla suuressa kallioluolassa. Se on todellakin näkemisen ja kokemisen arvoinen: toisin kuin amerikkalaistyyppisissä feikkipuistoissa, Jääluolassa on oikeasti pakkasta, oikeaa lunta ja oikeaa jäätä. Siellä on myös alue, jossa voi laskea erilaisia mäkiä liukureilla, renkailla ja muilla jutuilla, tai kokeilla vaikka napakelkkaa! "Anna pyllylle kyytiä ja koe hurjat jääliu'ut. Myös aikuisilla on lupa näyttää hassuilta."  Siihen jos uskaltaudut, niin ehkä illalla annetaan uudelleen pyllylle kyytiä ja hurjat liu'ut...  Mene siis Jääluolaan ennenkuin kaikki sulaa!


Piirrosfilmin tarinaa - Muumipeikko vastaan Herra Virkkunen kisaavat ja Niiskuneiti voittaa. Napakelkka - kuka antaisi kyydit? 

Liukkaissa jäämäissä saa yksinkin hyvät kyydit - kaksistaan menisi vielä kovempaa? Viivi jäämäessä, "Yhden kerran vielä!". Ja sitten vielä kerran ja vielä kerran ja...


Kuopio

Kuopio on Pohjois-Savon pääkaupunki ja itse asiassa varsin mukava paikka. Ei ihme, että siellä asuvat Suomen tyytyväisimmät kaupunkilaiset ja sen on sanottu olevan paras kaupunki asuntosijoittajillekin. Kuopion nimen alkuperäkin tiedetään. Tosin se riippuu tietäjästä, mitä tiedetään. Virallisimmin se tulee karjalaisesta miehen nimestä Prokopij. Herra Oma Ajan mukaan saattoi se tulla väärin ymmärretystä lauseesta "Ku o pioni, on kaunista" joka on kuultu "Kuopio, ni on kaunista". Ja kaunistahan Kuopiossa on, pionejakin. Tämä kyllä saattoi olla jo pohjanoteeraus Hra Oma Ajan teorioissa, sillä kuopiolaiset kuulijat koettivat olla lähinnä sen näköisiä, etteivät olisi kuuleet mitään. 

Joka tapauksessa Kuopion synnyn taustalla on itse Mikael Agricola, joka suuresti vaikutti siihen, että Kuopion kirkko tehtiin juuri Kuopioon eikä Tavinsalmen kuninkaankartanon läheisyyteen. Muutenhan se olisi Tavinsalmen kirkko ja paikallisia varmaan kutsuttaisiin taviksiksi, eivätkä kuopiolaiset eli savolaiset halua olla taviksia vaan savolaisia. Niin Kuopiosta tuli kirkonkylä. Toisin kuin kainuulaiset, savolaiset eivät ole vaatimattomia. 

Kaupunginoikeudet Kuopion kirkonkylälle antoi Pietari Brahe (kukapa muukaan) vuonna 1653 kuultuaan savolaisten kuvauksen paikasta. No, parikymmentä vuotta myöhemmin joku kävi paikan päällä katsomassa ja Kuopio palautettiin samantien takaisin kirkonkyläksi. Muistattehan, mitä mieltä Pietari Brahe oli savolaisista ja muista sisäsuomalaisista? Aivan. 

Vuonna 1775 kuningas Kustaa III tarvitsi Ruotsin itärajan vahvistamiseen eli Savo-Karjalaan pääkaupuingin ja kuultuaan taas savolaisten kertomuksia, Kuopiosta tuli taas kaupunki. Kustaa III epäilemättä arvosti savolaisten tarinankerrontaa, sillä hänhän oli hyvin teatraalinen tyyppi eikä hänen monitahoisesta, tunteellisesta ja oikukkaasta persoonallisuudestaan saanut selvää sen enempää kukaan aikalaisista kuin myöhemmistä historiantutkijoistakaan. Hänet katsottiin parhaaksi murhata, mutta sen päätöksen takana saattoi kyllä olla muutakin kuin Kuopion kaupungin asiat. Murha tapahtui naamiaisissa, ja siitä Giuseppe Verdi teki oopperan nimeltä "Naamiohuvit". Kustaa III olisi saattanut olla vähän eri mieltä tapahtuman huvittavuudesta. Kuopio kuitenkin säilyi kaupunkina, olihan siellä lähemmäs tuhannen asukasta. Sittemmin Kuopio alkoi kasvaa kovaa vauhtia, ja kasvaa edelleen. Elinvoimainen paikka, ehkä Kustaa III:n olisi kannattanut asua siellä eikä Tukholmassa!

Kuten aiemmin kerrottiin Kajaanista, niin Kuopiokin on kuntaliitosten seurauksena valtavan kokoinen kaupunki - sen kaupunginosia ovat mm. Juankoski, jonka nimi pitäisi tietysti muuttaa muotoon Juicenkoski. Sehän on kymmenien kilometrien päässä Kuopion keskustasta, eikä se ole ensinkään kaukaisin paikka Kuopion kaupungissa. Ei ole Helsinki likikään noin suuri, vaikka sinne ilmeisesti mahtuu kaikki Suomen viisaus, myös ja etenkin maakuntien asioista.

Muikku-kuopiolaisten ystävyyskaupunki on tietenkin Norjan Bodø, sillinkalastajien kaupunki. 
Keskusta on täynnä terasseja
Torin alla on kauppoja ja ravintoloita - sisään pääsee mm. tuosta kuvan oikeassa laidassa olevasta harmaasta pömpelistä.Hiekkoja siivottiin kaduilta - tuo tumma keskellä tietä on hiekkaa!


Matkalla

Matkakuvia reitiltä Kuopiosta Helsinkiin. Sääli, että tuo tie Toivakkaan oli aika huonossa kunnossa, muutoin se on kivan mutkainen ja paljon korkeusvaihtelua.


Toisin paikoin ei lunta, toisin paikoin reilustikin


Omaa aikaa Kuopiossa

Kaunis Kallavesi ja muut järvet olivat vielä jäässä, jossain varjopaikassa hieman luntaLämpö suosi, oli minihamekeli ja muutenkin kevyt pukeutuminen - mielikin oli lämmin ja koronatilanteen ollessa Kuopiossa hyvä oli baarit ja terassit avattuNiissä riittikin vetovoimaa, porukkaa oli terasseilla. Hyväntuulista seuraa riitti varmasti kaikille halukkaille

Jääluolassa sai leikkimielinen talven lapsi toteuttaa itseäänRiehakkaassa seurassa paikka olisi varmasti vielä hauskempi!No mutta päivää, Herra Virkkunen!

Hurja hirviö jääluolassa! Vasemmalla joku muumihahmo.Oksapojan jykevät oksat


Terassilla ekaa kertaa 2021
Moni tietää, että pieni on, mutta miten pieni...


_______________________________________________________
(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )23 kommenttia:

 1. Jälleen mukavaa huumorilla ja pienellä kaksimielisyydellä höystettyä kerrontaa. Viivin uskomattomat muodot ovat todella edukseen tuossa, pilkku piilokuvassa.

  VastaaPoista
 2. En ollu tuommoisesta Jääluolasta edes kuullut. Voisi oikeastaan käydä katsomassa. Kivoja teitä ja Viivi <3

  VastaaPoista
 3. Kivalla huumorilla kirjoitettu juttu taas kerran Viivin muhkeat muodot antavat loppusilauksen

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu ja hienoja kuvia! Täällä olisi yksi urheilullinen "Virkkunen", joka haluaisi ainakin lainailla Viiviä ja antaa kunnon kyydit. ellei kokonaan omaksi saisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluan myös lainata Viiviä, mieluiten päivittäin

   Poista
  2. Ai lainata niinkuin kirjastosta kirjoja? Sitten pitäisi olla lainauskortti, että saa kortin koosta eikun tasosta riippuen päivälainaan, yölainaan, viikkolainaan tai kuukausilainaan... :D :D :D ...kumminkin lainaaja palauttaa kesken laina-ajan, kun ei jaksakaan lukea! :D :D :D

   Poista
  3. Täytyy tuottaa Teille muille iso harmitus, koska mulla on vielä pitkäaikainen lainaus voimassa.
   Sen verran voin paljastaa, että... Mmmmmm!

   Poista
  4. Niin varmaan! Mulla myös, joka yö siihen asti kun herään! :D

   Poista
  5. Lainattu.... mutta minusta minä olen ihan yksin kotona...! :D

   Poista
  6. Oisko Viivi kumminkin antanut hänelle lainaa?!

   Poista
  7. Autot ja prätkätkin pysyy kunnossa kun niitä käytetään, ja Viivi näyttää olevan hiton upeassa kunnossa niin pakostihan Viiviä on lainattu kunnolla käyttöön!

   Poista
  8. Siinähän lainaatte, mä aion tavata joskus jossain Viivin ja sitten en lainaa vaan otan kokonaan omakseni! Viivi mitään Virkkusia tai Muumeja tarvii vaan miehen joka ottaa Viivin joka päivä!

   Poista
  9. Laina myönnetään korkeiden korkojen kera vain sellaiselle, jolla on riittävän suuri vakuus! :D ;)

   Poista
  10. Kyllä Viivi on sen verran korkeiden korkojen laina, ettei lainaksi saa pelkillä kovilla puheilla.

   Poista
 5. Ompas kiva jääluola, ei mikään mahdoton ruuhka 😁

  VastaaPoista
 6. Kyllähän Viivin kanssa voisi jääluolassa kelkkailla,tosin voisi jäät sulaa aika nopeasti. On Viivi sen verran kuumapakkaus ��
  Ja Kuopiokin näyttäisi paljon paremmalta Viivin seurassa��

  VastaaPoista
 7. Onkos Viiviä lähiaikoina lainattu?
  Ja millainen lainaaja oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukijat saavat vapaasti valita:
   a) Juu! Viime yönä olin Peter Franzénin seurassa! Oli ihan mahtava yö, kunnes sitten aamulla heräsin... :D
   b) Nyt ei voi tulla uusia lainauksia, kun edellinen lainaaja on jättänyt palauttamatta :D
   c) Taitavat olla lainauskortit vähän hukassa... :D
   d) Liian korkeat korot lainalla? :D

   Poista
 8. Hits.. mikä homma taas etsiä noita piilokuvia!! Mut kyllä taas kannatti etsiä ;-) +++

  VastaaPoista
 9. Päräyttäviä kuvia tuolta jääluolasta. On kyllä tunnelmallisen näköinen paikka. Ja kerrassaan päräyttävän kuuma Viivi.

  VastaaPoista
 10. Oliko tuo potkukelkka muuten oikeasti noin iso kuin mitä tuossa kuvassa näyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, potkukelkka on iso ja minä olen pieni... :)

   Poista
 11. Tuonne ihanaan pyllyyn kun pääsisi kassit tyhjentämään ;)

  VastaaPoista