maanantai 21. kesäkuuta 2021

Päiväpikaiset: 2x todella hyvä kohde/taukopaikka Nauvossa!

Kaksi hyvää vinkkiä, joista kumpaankaan ei oikein vahingossa eksy eli nyt kannattaa painaa sijainnit mieleen! Etenkin Turun-Tampereen-Helsingin suunnasta ne ovat hyviä päiväretkikohteita. 

Nauvon Gammelgård on avattu täysin uudistettuna uuden omistajan johdolla. Eikä siinä kaikki, lisäksi saman tien varrella on täysin uudistettuna toinenkin kohde eli Tackork. Kohta selviää, miksi niihin kannattaa motoristin mennä - ei pelkästään mutkateiden ja maisemien takia! Ja kyllä Nauvon suunnalla viihtyy pidemmänkin ohjelman mukaan kuin vain päiväpikaiset! 

(Tämän(kin) jutun kohteista kannattaa varmaan mainita, että ei, meille ei makseta näistä eikä mistään jutuista, rahalla ei juttuja eikä mainoksia tähän blogiin tule. Nämä ovat ihan meidän omia kokemuksiamme näistä kahdesta paikasta, joihin saimme suosituksen ja kutsun tulla tutustumaan.)

Näiden kahden kohteen välin voi ajaa joko Saaristotietä eli asvalttitietä, mutta niiden välinen hiekkatiekin on hyvä. Saaristotieltä on kyltti "MIELIS" mantereelta tullessa sekä heti Nauvon kirkonkylän jälkeen että Korppoosta tullessa pian lossin jälkeen - molemmat paikat ovat siis saman tien varressa!Päiväpikainen 1 eli Gammelgård
- parasta pizzaa ja vaikka padelia

Gammelgårdissa (Norrstrandintie 217) saa ehkä Suomen parasta pizzaa, tai ainakin todella hyvää! Italiasta tuodussa pizzauunissa puun ja kaasun avulla 400-500 asteessa kypsyy minuuteissa pizza, jonka taikinakin on tehty juureen ja kypsytetty pari päivää. Pizzat eivät ole muutoinkaan mitään perusamericanoja vaan ihan muuta, kuten jo nimistäkin voi päätellä: Blank Space, How´s Hanging, Oh Deer, The Devil; Sjung hopp faderallan lej, Goat, Vi kunnar, A la Kala. On siis peurapizzaa, jokirapua, buffalomozzarellaa, viikunaa, lohta...

Gammelgårdin alueella on iso päärakennus, pizzeria ja monia muita rakennuksia, jotka kaikki on laitettu kokonaan uusiksi. Päärakennuksessa on tietenkin kummituksia, kuten kaikissa vanhoissa rakennuksissa kuuluukin olla. Gammelgårdin päärakennus on ollut aiemmin vaivaistalo, kunnalliskoti ja vanhainkoti. Talo on ollut monen matkan päätepiste, ja ehkä siksi kaikilla talossa työskennelleillä onkin kummitustarinoita.

Lisäksi voi pelata padelia saariston ainoalla padelkentällä (eikä tarvitse laittaa mailoja sivulaukkuun, pelivälineet löytyvät talosta), majoittua edullisesti (yöseuraksi ei voi luvata kummituksia ainakaan kaikille) ja kaikenlaista muutakin on tulossa. 

Majoittuminen onnistuu pienistä perushuoneista kokonaisiin huoneistoihin. Tällä hetkellä Gammelgårdissa on melkein 40 B&B tasoista majoitushuonetta, ja erillisessä rakennuksessa 4 hieman tasokkaampaa vuokrahuoneistoa. Vanhassa leipomossa toimii pizzeria, ja myös muihin ulkorakennuksiin tulee aktiviteettejä. Kuntosalikin on suunnitteilla.

 Alueella on myös muutama paikka asuntoautoille.

Paikka oli alunperin Grannas-niminen maatila, jonka kunta osti 1890-luvulla osittain lahjoitusten avulla. Sinne perustettiin vaivaistentalo, "fatigårdn". Siellä oli asuntolapaikkojen lisäksi 12 hoitopaikkaa mielisairaille, joista osa myytiin naapurikunnille, tuoden "huomattavan" taloudellisen lisän kunnan talouteen.

Tila oli edelleen pitkälle omavarainen ja asukkaat osallistuivat töihin kykyjensä mukaan. Työaika ruokataukoineen oli 05:30-19.

1911 se tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa, ja toimintaan tuli tauko, jolloin vaivaiset sijoitettiin eri maatiloille. Sijoitustoiminta ja työvelvoite kiellettiin 1916 ja kuntia velvoitettiin hoitamaan nämä asiat kuntoon. Pienet saaristokunnat eli Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö perustivat yhteisen hoitolaitoksen. Tämä toimi Gammelgårdin nykyisessä päärakennuksessa aina 90-luvun alkuun.

Tämän jälkeen paikan osti pariskunta, joka kehitti siitä B&B-majatalon sekä kurssi- ja leirikeskuksen. Sukupolvenvaihdos ei kuitenkaan mennyt ihan nappiin, ja paikka ehti olla tyhjänä useita vuosia ennen kuin nykyinen omistaja alkoi laittaa paikkoja kuntoon.

Päärakennus on juuri valmistumassa
Viimeinen kilometri on hiekkatietä, mutta oikein hyvää sellaista - leveä ja tasainen. Kuvassa vasemmalla näkyy päärakennus, Nauvon kirkonkylästä tullessa se näkyy oikealla.
Pizzeria toimii omassa rakennuksessaan pihapiirissä - muutama motoristi on sen jo löytänyt!

Pizzeriaa sisältä

- Miksi kaikki muut ovat niin pitkiä... 😃

Uskomattoman hyvää pizzaa! Ylempänä peuraa, alempana jokirapua


Aito pizzauuni Italiasta, lämpötila 400-500 astetta
Erityisen hyviä jäätelöitä jälkiruoaksi
Tähän syntyy padel-kenttä
Päärakennuksen huoneetkin alkavat olla valmiitaPäiväpikainen 2 eli Tackork
- sopii myös pidempäänkin oleiluun

Unohda pelkkä Saariston rengastien nopea läpiajo ja pysähdy! Tackork (Tackorkintie 31) on saman tien varressa kuin Gammelgården, mutta toisessa päässä. Se on suosittu veneilijöiden keskuudessa, mutta siellä on motoristeillekin sopivaa puuhaa paljon. Ennen kaikkea tasokas ravintola, jossa kannattaa syödä - hinnat kuitenkin tasoon nähden kohtuulliset. Livemusiikkiakin on usein. Sieltä voi myös vuokrata vaikka pappamopon, ajella itsensä hikiseksi ja mennä saunomaan, ottaa mukaan hyvä selänpesijä ja viettää sitten hyvä yö rentona. Lisäksi on savusaunaa ja yöpymiseen kaikenlaista vaihtoehtoa - lasi-iglujakin!

Tackork tarkoittanee muinaissaameksi laaksoa tai muuta sellaista, ja koska se ainakin sopii maaston muotoon, niin arvaillaan nimen johtuvan siitä. Alueella on muitakin muinaissaamelaisia nimiä kuten kaikkialla Suomessa - hehän asuttivat koko nykyisen Suomen aluetta, kunnes viljelytalous ja paikoillaan pysyvä elämäntapa hiljalleen ohjasivat nämä liikkuvan elämäntavan harjoittajat pohjoisemmas. Tackorkin viereisillä kallioilla on myös pari pronssikautista hautaa eli historiaakin riittää.

Miten olisi mopoajelu?Nauvoa muuten vaan

Tässä blogissa on ollut monta juttua Nauvosta ja siitä seudusta ja varmaan tulee olemaankin, koska siellä viihtyy niin hyvin. Yksi suosikkipaikkojamme! Kannattaa poiketa pois virallisesta Saaristotieltä, pienet sivutiet antavat aika paljon!

Nauvoon saavutaan tietenkin lossillaPieni varoituksen sana... mutkat voivat olla hyvinkin tiukkoja vähän yllättäenkin... Toivottavasti tästä selvittiin vähin vammoin.Omaa aikaa Nauvossa

Nauvossa on vietetty omaa aikaa monta kertaa ja toivon mukaan jatkossakin. Upea seutu, mukavat ihmiset, hyvät palvelut lomailijalle, uiminen vaikka alasti ja monet muut asiat tekevät Nauvosta yhden suosikeistamme! 

Erityisenä pikkuvinkkinä voi vielä mainita Östern-laivan, jolla pääsee Hangasta suoraan Nauvoon, josta saa kaikenlaista ruoasta jäätelöön ja voi vaikka vähän shoppaillakin, jos siltä tuntuu. Ihana tunnelma! Hanka-Naantali -väli puolestaan on huisin ihanaa mutkatietä!

Aiempia vinkkijuttuja:  Korppoon kierros ja nautiskelua Nauvossa, Majatalossa Nauvossa, Edeniä etsimässä, osa 4: Pelastus eli Paratiisiin, Saariston Pieni rengastie,...


__________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


10 kommenttia:

 1. Kiitokset taas tästäkin jutusta, nämä ovat sellaisia viikon piristysruiskeita, että jaksaa taas muutaman päivän töissä, vaikka olisi millainen helle. Kiitos teille molemmille!

  VastaaPoista
 2. Taisi olla piilotetut kuvat vanhaa kuvasatoa muutaman vuoden takaa, mutta kiitos niitäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tältä kesältä ja viime kesältä, samasta paikasta :)

   Poista
 3. Paikalliset ovat kovasti tykänneet tarinasta. Hieman epäilevää hilpeyttä on herättänyt toteamus "hyvästä" hiekkatietä. Mutta totta on että prätkän kanssa se on ihan ok kun mahtuu ajamaan kuoppien välistä. Itse tie on kuitenkin kova ja pito on hyvä. Mutta matkailuauton kanssa kannattaa ehkä kiertää Saaristotien kautta.

  VastaaPoista
 4. Hyvä setti, mutta joskus toivoisi enemmän kuvatekstejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Millaisiin kuviin etenkin? Näihinkin voidaan lisätä, jos on kuvia, jotka kaipaavat selitystä. :)

   Poista
 5. Yummy! Had me at brick oven pizza and swimming!!

  VastaaPoista
 6. Viivi on kyllä pakkaus.Tuo alavatsan kaari on täydellinen

  VastaaPoista
 7. Se on lautta, ei lossi. Lossissa on ohjausvaijeri, lautassa ei.

  VastaaPoista