torstai 8. kesäkuuta 2023

Cruising 2023Tälle sivulle tulee kuvia pitkin kesää Stadin ja Vantaan cruisingeista.
Nyt lisätty: Stadin Cruisingin Pre-Partyt touko- ja kesäkuulta


Stadin Cruising

Se suurin. Ensimmäinen Stadin Cruising järjestettiin heinäkuun ensimmäisenä perjantaina yli 40 vuotta sitten. Pääkaupunkiseudun jenkkiautoharrastajat olivat suunnitelleet amerikkalaistyylistä kokoontumisajoa jo pidempään, ja ensimmäisen tapahtuman kutsu julkaistiin FHRA:n Takaluukusta-kerholehdessä 1982. Cafe Ursulan parkkipaikalle saapui 2.7. lähes neljäkymmentä autoa kyytiläisineen. Tänä päivänä autojen määrä on useita satoja, eikä pelkästään jenkkejä vaan kaikenlaisia harrasteautoja.

Mitä cruising on? Kruisailu? Wikipedia osaa kertoa useammankin merkityksen.
 • Cruising risteilyaluksella - juu, sopii hyvin isoihin jenkkirautoihin, nehän ovat "laivoja"
 • Cruising - ajelua ympäriinsä sosiaalisessa tarkoituksessa
 • Cruising for sex - sopi etenkin aiemmin sekin. Nyt cruisailijoiden keski-ikä on korkeampi kuin silloin 40 vuotta sitten
Amerikkalaisen cruisingin tyyliin kuuluu hampurilaisravintoloiden ja bensa-asemien parkkiksille kokoontumisten ohella ajelu kaupungilla. Tunnetuimpia cruising-reittejä on Van Nuys Boulevard Los Angelesissa Californiassa. Suomen tunnetuin ja suurin cruising on Stadin Cruising, ja se on vuosikymmenten aikana muuttunut.

Ennen perjantai-illan mittaan parkkialueilla tapaamisen ohella kierrettiin Kaivarin lenkkiä ja näyttäydyttiin Espalla sekä Mannerheimintiellä. Kokoontumispaikka siirtyi muutaman vuoden kuluttua tapahtuman kasvaessa Porkkalankadun Union-huoltoasemalle. Sinne saapui illan mittaan jo noin 200 jenkkiautoa. Viereisellä suoralla oli hyvää tilaa esitellä V8:n voimia ja asfalttiin piirtyi illan mittaan mustaa viivaa ääniefektien ja savun saattamina runsaasti. Silloin vieressä ollut Radio Citykin innostui seuraamaan tapahtumaa. 

Sittemmin kokoontumispaikka oli Nordiksen jäähallin parkkipaikalla, kunnes nykyiseksi paikaksi vakiintui Kauppatori aivan Helsingin keskustassa. Paraatipaikka onkin eduksi niin tapahtumalle kuin kaupungillekin - turistitkin ovat aivan innoissaan tapahtumasta.

Vuodesta 2015 alkaen cruising-iltoihin on kuulunut myös FHRA:n järjestämät Cruising Pre-Party -etkot Malmin lentokentällä. Ne ovat kasvaneet jo suuremmaksi kuin alkuperäinen cruising. Pre-Partyyn saapuu satoja harrasteautoja cruisaajineen sekä paljon katsojia.

Oma aika -blogi on seurannut Stadin Cruisingeja ja Pre-Partyja vuodesta 2011 alkaen. Hra Oma aika oli enemmän tai vähemmän mukana jo 80-luvun alkuvuosina, mutta eipä ole kuvia tallessa.


Klikkaa kuvat suuriksi!


Kesäkuu 2023

Kolme Stingrayta vierekkäin - koska viimeksi näit...?

Toukokuu 2023

Vinski ja Viivi tarkkailemassaYleisradio kuvaamassa tapahtumaaVoisi olla Fiestan mainoksesta aikoinaan - taustalla menneisyys ja Fiesta nykyaikaa tms.Viivi II - Suomen tunnetuin moottoripyörä?
Viivi II elää ja voi hyvin iästä ja ilometreistä huolimatta - tai juuri siksi


Lupaa odotellessa...


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )11 kommenttia:

 1. Vaikka aihepiiri ei itselläni olekaan välttämättä lähellä sydäntä, niin pakko todeta, että on nuo autot on kyllä käsittämättömän hienon näköisiä. Kelpaisi kyllä itsellenikin tuollainen menopeli! :)

  VastaaPoista
 2. On kyllä hiton hienoja autoja ja kuvia!

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia ja kiva että joku jaksaa

  VastaaPoista
 4. Edustavia kuvia. Joskus kapasit vierailu kohteita. Jämsän Hallista löytyisi Ilmailumuseo jossa on kalustoa mitä ei ole missään muualla. Kovin iso se ei ole mutta jos on kulkua sillä suunnalla kannattaa poiketa. Varsinkin jos on esittelijä niin hänellä on monta mielenkiintoista juttua tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kyllähän sinne ajaa ihan varta vastenkin!

   Poista
  2. Jos vierailukohteita kaipaa, niin onko mopokarnevaali tuttu? https://www.facebook.com/KauvatsanMopedistit/

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Valitettavasti sitä toivetta ei voida toteuttaa, vain Viivin ottamia kuvia saattaa olla blogissa

   Poista
 6. Onko muilla samaa ongelmaa, että virustorjunta herjaa tämän sivuston mobiiliversiosta??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole herjannut mobiiliversiosta eikä tietsikaversiosta

   Poista