sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Norja 2022, osa 13: Jotain on pielessä, muttei Norjassa

Miten valtioiden rajat määritellään? Norjan rajat ainakin on tehty aina siihen kohtaan, jossa maahantulija saa Wau!-elämyksen ja maastapoistuja kokee pettymyksen. Raja on nimittäin pistetty kaikkialla siihen kohtaan, jossa maisemat muuttuvat. Aikojen alussa norjalaiset ovat taatusti saaneet valita maansa ekana.

Ruotsin puolella voi tulla pettymystä muutenkin kuin maisemien heikentyessä, vaikka maa on sinällään hieno. "Folkhemmet" ja "trygghet" ovat nykyään ilmeisesti muistoja vaaleanpunaisten yksisarvisten ajasta. Jopa niinkin syrjässä kuin Östersundissa varoitellaan jopa laadukkaan hotellin omalla pihalla, että autoja ja niiden sisältöjä varastellaan. Ja aika vauhdikkaalta ja vähemmän perinteiseltä ruotsalaiselta kansankotitunnelmalta meno kaupungillakin tuntui.

Sinällään Östersund on kiva pikkukaupunki. Se on itse asiassa koko Jämtlandin hienoin, upein, kaunein ja paras kaupunki. Kaiken muun lisäksi se on koko Jämtlandin maakunnan ainoa kaupunki. Koska Jämtlandissa ei aikoinaan ollut mitään, Kustaa-kurko perusti sinne Östersundin. Sittenhän Jämtlandissa oli jotain. Kätevää! Tosin ei siellä ollut juurikaan väkeä, joka kaupunkiin olisi muuttanut. Paljon myöhemmin Östersundiin tehtiin rautatie ja sen mukana sinne oli helppo muuttaa enemmänkin porukkaa.

Kustaa oli muuten järjestysnumeroltaan kolmas eli ajankohta osuu 1700-luvun loppuun. Kustaan muita harrastuksia olivat perinteiset kuninkaiden harrastukset eli kulttuuri ja sotiminen.
Kaikki julkaistut osat:

Kaupungin tarkoitus oli tietenkin rahan saaminen valtiolle eli kerätä tullit ja muut maksut Tanskaan kuuluvasta Norjasta tulevasta tavarasta. Naapurimaat eivät tykänneet Kustaan kuningasvaltaisesta politiikasta ja uhkailivat, että tuollainen politiikka on casus belli! Lukija ei tuota lausetta ymmärtänyt, paitsi ne kolme erikoisempaa lukijaa, jotka ovat aivan vahingossa eksyneet tämän blogin pariin. Nuo sanat ovat nimittäin roomaa ja tarkoittavat oikeutusta sotaan. Koska ei siinä vielä kaikki, että Kustaa perusti Östersundin, Kustaa nimittäin sitä ennen perusti Ruotsin itäisiin osiin Tampereen, Kuopion ja Kaskisen - silloin varmaan Tanskassa jo puntti tutisi ja viiksivaha alkoi valua!

Vastavetona Tanska(-Norja) perusti Reykjavikin Islantiin. Aika rankka vastaisku! Älkää kysykö, miten se auttoi asiaa - vain kuninkaat ymmärtävät tällaiset asiat. Eihän sitä muuten ylikomis- eikun kuninkaaksi pääsisikään. Ja lukijakunnassamme on tiettävästi vain yksi Kuningas. Tämä kuningas ei muuten ole Elvis, vaikka Elvis lavastettuaan kuolemansa muutti parturiksi Norjan Førdeen. Sinne kun ei kukaan turisti eksy ja salaisuus säilyy.

Joka tapauksessa jämtlandilaiset eli jämtarit olivat ovelia ja tullit kierrettiin ja kauppa kävi. Taxfree-kauppaa käytiin norjalaisten kanssa jo aikoinaan Östersundista ja Kustaan määräyksistä huolimatta huolimatta. Yhä edelleen se on kauppakaupunki, siellä tehdään kauppaa 30 % enemmän kuin väkiluku antaisi olettaa. Alueen tunnuslause on tänäkin päivänä, että "bällt du luur" eli onnistuitkos huijaamaan? Siinä missä norjalaiset kaupungit ovat maaston takia tiiviitä, Östersundissa on väljää - ja tietenkin Norjaan verrattuna tasaista.


Stiklestadista Östersundiin kuvina

Välillä eteneminen oli aika vauhdikasta
Viimeiset hetket NorjassaRuotsissa vielä kuin muistoksi hieman mutkateitä alkuun

Vehreää Ruotsia parhaimmillaan

Koska viimeksi tankkasitkaan Birgerssonilla?

Tästä mittarista Eco-bensaa. Erittäin ympäristöystävällistä


Östersundissa periruotsalaista vaurasta koristellisuuttaPerinteistä, iloista ruotsalaistunnelmaakin löytyi


Ruotsissa on idealistisemman politiikan jälkeen otettu suunta realistisempaa maailmaan? 
"Portille pysäköityjen polkupyörien ja potkulautojen yli ajetaan".
(Ruotsalaista kielihuumoria, yleensä lukisi överföras eli siirretään, kun överköras tarkoittaa yliajetaan.)


Östersundista Uumajaan
Ruotsissakin osataan kivasti sovittaa uudet rakennukset vanhaan. 
Kaunis kirkkoBölesholmarna ovat suosittu ulkoilualue Uumajassa


Kustaa II Adolf perusti Uumajan vuonna 1622. Suomalaisperäinen sana Uuma eli uoma, jylisevä joki. Siinä kuuluisi siis olla Suomen ja Ruotsin välinen raja eikä Tornionjoessa... se on todistettu jo aiemmin tässä jutussa
Vähemmän kaun-  eiku siis enemmän persoonallinen kirkko.Uumajasta Kemiin

Bensby on joskus käytävä zekkaamassa


Tälle Kukkolankosken vankalle laiturille saavat mennä vain lisensoidut kalastajat. Varmaan ne samat pilkkijät, jotka talvisin pystyvät kulkemaan millin ohuella jäällä...


Kukkolankoskella

Kemissä


Kemin kirkko on kauneimpia SuomessaHra Oma Ajan mukaan kuvan potkuri asennettiin kuvan veneeseen. Ilmeisesti potkurissa oli voimaa, koska vesillelaskun jälkeen venettä ei enää nähty.Näin Norjasta päädyttiin Ruotsin läpi SuomeenKemistä Kajaaniin

Pudasjärven kirkkoOmaa Aikaa ja ongelmia

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Tämän blogin tapauksessa hyvä alkaa ja päättyy usein Norjan rajalla. 


Omaa aikaa Stiklestadista Östersundiin

Lähdön hetkellä Stiklestadin kirkonkellot soivat jotenkin pahaenteisesti, tai vähintäänkin surumielisesti. Toislaalta, tuskin ne usein iloisestikaan soivat, paitsi Maranellossa Ferrarin voittaessa, ja sielläkin taitavat lukinseitit jo vallata kellot. Sää oli kuitenkin upea ja Ruotsiin mentäisiin pikkutietä - varmastikaan ei harmittaisi. Mutta niin vain Wolfgangista meni sulake sillä hetkellä, kun käännyimme tälle pois Norjasta vievälle pikkutielle. Wolfgangkin vastusti Norjasta poistumista.

Kivasta pikkutiestä huolimatta kuitenkin Ruotsissa taas kerran maisemat lopahtivat jokseenkin heti rajan jälkeen, eikä se nostanut tunnelmaa. Vuoden 2022 oleskelu Norjassa päättyi. Jotain ihmeteltävää on kuitenkin Ruotsissakin. Koska esimerkiksi viimeksi olet tankannut Birgerssons -huoltoasemalla? Paitsi ettet ole koskaan. Et ole edes kuullut siitä, mutta missä muualla voisit tavata toiset Muppet-papat yhden reissun aikana kuin Birgerssonilla? Ne ensimmäiset tavattiin Norjassa Gaustatoppenilla, kuten aiemmin kerrottiin.

Birgerssons-huoltoasemalla on kaksi pumppua. Farmari-Volvo on pysäköity toiselle mittarille, joten menemme toiselle. Se ei ole käytössä. Muppet-papan oloinen mies juttelee toisen Muppet-papan kanssa, katselee aikansa ruuhkaa tankilla ja tulee siirtämään Volvoansa. Sahailua edestakaisin, Volvo ei nyt millään tunnu sopivan mihinkään. Lisää sahailua, lopulta Muppet-pappa tekee U-käännöksen ja koukkaus huoltoasemarakennuksen takaa, kunnes talon kierrettyään on jumissa kaksistaan toisen Muppet-papan farkku-Volvon kanssa, siinä sitten yhdessä sahailivat autojaan eri suuntiin ja samaan suuntiin ja kaikkiin suuntiin, mutta eivät saa autojaan sopimaan mitenkään mihinkään. Niinpä kun meidän tankkauksemme oli valmis, ajoi Muppet-pappa autonsa takaisin parkkiin pumpulle. Tuskin tänään toista asiakasta kumminkaan tulee tankkaamaan ja keskeyttämään juttelun.

Östersund. Herra Oma Aika totesi levottomasta kaupungista, että "ei ole toinen kotikaupunkini". Oli ensimmäinen kerta tämän lomakuukauden aikana. Siellä oli myös iloisemman oloista elämää eli iso musiikkitapahtuma ja ydinkeskusta oli suljettu - ilman lippuja jäi näkemättä, että millainen tapahtuma se olisi ollut. 

Vielä Norjan puolella, matkalla ÖstersundiinOmaa aikaa Östersundista Uumajaan

Uumajaan mennessä päätettiin välttää umpitylsää tietä ja ajettiin sen sijaan perustylsää tietä. Tylsyyttä torjuivat moottoripyörät järjestämällä ohjelmaa. Dolly alkoi pätkiä matkalla - virta katkeili kokonaan toisinaan pariksi sekunniksi kerrallaan ajon aikana, ja yleensä aina ohitustilanteessa tai liikenneympyrässä tai muualla varsin sopimattomissa tilanteissa. Hondissahan ei voinut olla ongelmia... No, Wolfgangista puolestaan paloi tietenkin kesken matkan taas sulake, ja palaneen tilalle laitettu uusi sulake paloi viisi metriä myöhemmin, mutta sitä seuraava kesti Uumajaan asti.

Netin kautta tuli paljon vinkkejä Dollyn mahdollisesta viasta, mutta korjaaminen ei omin taidoin onnistunut. Ymmärsimme kyllä, että kaikkien sähköjen hetkittäinen katoaminen voi käytännössä johtua vain akun johdoista, virtalukosta tai pääsulakkeesta. Akun johtojen kiristäminen ei auttanut eikä oikein mitään näkyvää syytä näkynyt. Vika ei tietenkään edes suostunut esiintymään silloin kun sitä yritti saada esiin. Lauantaina ei apua Uumajasta löytynyt, mutta muutoin Uumaja oli miellyttävä kaupunki. Suunniteltiin matkan keskeyttämistä, mutta laivalla ei ollut tilaa, oli jokin erikoisvuoro. Niinpä piti lähteä yrittämään eteenpäin. Omaa aikaa Uumajasta Kemiin

Oli siis pakko jatkaa ajaen kohti Kemiä. Dollyn ongelmat jatkuivat. Isoa tietä mentiin, bensa välillä pakoputkessa paukkuen ja meno ohituksissa kesken kaiken hyytyen. On aika kiusallista, kun kaikki virrat katoavat väärässä tilanteessa ja palaavat vasta hetken kuluttua. 

Kukkolankoski olikin tankkausten ohella ainoana pysähdyksenä. Sunnuntaina ei Kemistäkään apuja löytynyt. Blogin lukija vaihtaa kuulumisia Viivin kanssa
Kemistä Kajaaniin

Dollyyn ei tullut aamulla virtaa lainkaan. Tähänkö matka lopulta tyssäsi? Stongan raju heilautus toi virrat ja samalla selvisi vian sijainti. Virtalukossa oli jotain vikaa. Virtojen palattua ajettiin pienempiä teitä kohti Kajaania, jossa on lähin VVM:n oma erikoishuolto. 

Viimeiset porotkin tällä reissulla nähtiin - niitähän ei voi olla näkemättä noilla kulmilla. Yhdet nähtiin todella läheltä, kun tulivat yllättäen tielle. Hätäjarrutus ja väistöliike esti kuitenkin kolarin. Ainoa stoppi tehtiin Pudasjärven kirkolla, mutta sehän oli tietenkin kiinni.

Kajaanissa VVM:n Kainuun huoltopäällikkö ja VVM:n Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon opastusvastaava kävivät Dollyyn käsiksi ja purettaessa ilmeni, että virtalukosta oli maajohto irronnut kokonaan, mutta muut johdot pitivät sen enimmän aikaa paikoillaan. Kiihdytyksissä ja muissa heilautustilanteissa kontakti katosi hetkeksi ja pyörästä tietenkin virrat. Johto kolvattiin kiinni, eikä sen koommin häiriöitä ole Dollyssa esiintynyt.

Hotellin respan isokokoinen miesrespa tuli avaimellaan hotellihuoneeseen, jossa Viivi oli yksin pelkissä tiukassa t-paidassa ja pikkareissa. Kumpaakaan osapuolta tilanne ei häirinnyt... Jatkon saa lukija miettiä mielikuvituksessaan. Ja sitten palautetaan lukija maan pinnalle: elämässä ei kaikki mene niinkuin elokuvissa.

Wolfgangin sulakkeiden kärvähtelyllekin löytyi lopulta syy - yhden johdon kuoret olivat sen verran poissa, että tämä johto löi aina silloin tällöin oikarin. 

Kartasta näkyy, millainen reissu tästä lopulta tuli - ei taaskaan alkuunkaan sellainen, kuin alunperin kuviteltiin, mutta ihan huippuhieno! 

Tarkoitus on jälleen tänä kesänä -23 lähteä tekemään Norjan kierrosta - mutta tällä kertaa ei senkään vertaa etukäteissuunnittelua kuin aiemmin, ja aiemminkin sitä oli todella vähän... 


Dollyn johto kolvataan kunnolla kiinni.


Hyvä ruoka, parempi reissu


Hra Oma Aika löysi luontaisen roolinsa


Silittämättä siisti reissu.


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )10 kommenttia:

 1. Se on totta, Norja on tosiaan käsittämättömän kaunis maa. Itse olen toistaiseksi muutamaan kertaan käynyt vain pohjoisessa Norjassa, mutta maa kiinnostaisi kyllä laajemmminkin. Ja kyllä nuo Ruotsinkin maisemat ihan mieluisilta näyttävät. Kemin kirkko tosiaan on kauneimpia Suomessa, jotenkaan en ikinä ole saattunut kuitenkaan paikalle kirkon aukioloaikaan.

  VastaaPoista
 2. Nyt oli jo hyvää tuuriakin matkassa kun molemmat sähkövikaiset pyörät saatiin kuitenkin ajamalla rintamalinjojen takaa ei kenenkään maan yli (Ruotsi) omalla puolelle.

  VastaaPoista
 3. Miten Viiviä ei juuri näy ja pikku äksätkin jääny pois 😮

  VastaaPoista
 4. Eron myötä blogista ainoat lukemisen arvoiset jutut loppuivat. Mene Beni välillä johonkin muualle kuin norjaan niin saat muuta ajateltavaa ja sisältöä elämääsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä Norjaan meinaan mennä ja elämässä on runsaasti sisältöä kotimaassakin, mutta jos blogi ei kiinnosta, niin kannattaa lukijan mennä muiden blogien pariin eikä käyttää täällä aikaansa... 😃

   Poista
 5. Norja on riittävän exoottinen maa, joka onneksi on riittävän lähellä ❤️😉

  VastaaPoista
 6. Teillä ilmeisesti käymättä Piteåjoen huikein koski Storforsen, suosittelen lämpimästi tutustumaan, Älvsbynissä mainos (Vidselissä se koski) siitä ja aikoinaan kaverin lanssa tuumattiin no käydään kattomassa, eihän sitä tiedä millainen se on...kannatti mennä useasti olen sen kuohuja käynyt sen ekan kerran jälkeen kuvaavamassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, jo vuosia aiemmin - on kyllä mahtava:
   https://www.vanhamoto.net/2019/01/euroopan-suurin-koski-suomen-kuningas.html

   Poista