sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Norja 2022, osa 6: Elämää Narvikissa

Juuri kun olemme lukijoille opettaneet, että Narvikin historia on Ofotbanenin historia ja on siis LKAB:n tekemä kaupunki, niin kumotaan se nyt sitten tässä osassa. Se oli nykyajan historia se. Lukijahan saattoi jo ihmetelläkin, että eikö muisteta Njarðarvík-nimeä, joka tuli muinaisesta Njord-jumalasta. 1500-luvullahan oli meille kaikille tuttu maatila Narduigh tai Naruigen, jossa heinäladossa varmisteltiin alueen väestökehitystä. Ja nyt kun olemme esitelleet tämän toisen ehdottoman varman käsityksen ja lukija on suurin vaivoin yrittänyt omaksua sen, toteamme, että ei välttämättä. Vielä kauempaa se Narvikin nimi saataisi tulla saamesta sanasta Njárga, joka tietenkin tarkoittaa niemeä. No mikä se aiemmin kerrottu saamenkielinen nimi Áhkánjárga sitten on? No se on Narvikin rakennetun kaupunkialueen nimi saameksi. Mutta hienosti saimme ensimmäisen historiakappaleen täytetyksi varmalla tiedolla ilman mitään varmuutta mistään.
Kaikki julkaistut osat:

Joka tapauksessa ennen Ofotbanenia Narvik oli käytännössä vain muutama maatila. Mutta mitä motoristille on Narvikissa? Suosituksena on vaikkapa viereinen vuori, jonne pääsee hissilläkin riittävän korkealle. Hyväkuntoisille on hyvät polutkin tarjolla. Norjalaiset itse tapaavat kävellä sinne, tai hölkätä - arvatkaapa, miksi heillä on niin hyvä kunto ja pärjäävät kaikissa kuntolajeissa... 

Sitten Narvikin (pieni) ajoneuvohistoriallinen museo, ja Narvikin oma museo - sekä tietenkin Sotamuseo. Tämän jutun kuvat katsomalla 1) opitte myös kuljettamaan koiraanne kätevästi auton ulkopuolella, 2) osaatte laittaa lapsen seisomaan turvallisesti henkilöautossanne, ja 3) osaatte tarjota viinaa kuljettajalle. On tämä hyödyllinen blogi!


Narvikin ajoneuvohistoriallinen museo


Overland vuodelta 1914. Norjan ensimmäinen auto oli täsmälleen tällainen.
Tätä aika vähän ajettua yksilöä ei ole koskaan entisöity!


Vuoden 1959 matkailuvaunutyyliä


Ford A 1928


Güldnr 1961: 877-kuutioinen moottori antaa 15 hp


Norjaksi Boble, vuosimalli 1965Ajetaan sitä junillakin, kun Narvikissa ollaan, kuinkas muuten...
Paras tapa kuljettaa koiraa autossa


Turvallisin tapa kuljettaa lasta autossa


Suositeltava tapa hävittää jäteöljyt


Ei selvinpäin naisen kyytiin, ja tarjoa kuskillekin


Ei kauraooppeli vaan ihan tavallinen Opel Blitz 1954


GMC 1950


Kuka tulee kyytiin?
Opetellaanpa auton valotNarvikin sotamuseo

Sota tarkoittaa Norjassa toista maailmansotaa. Sota oli Norjassa vähintään yhtä suuri trauma kuin Suomessakin - koko maa miehitettiin ja jokainen kaupunki täynnä saksalaisia.
Taistelua Narvikista - Saksa vastaan Britit


Norjassa ei uskottu, että sota ikinä tulisi Norjaan. Saksa oli hyökännyt Puolaan ja miehittänyt sen syyskuussa1939, mutta eihän Hitler ikinä Norjaan hyökkäisi. 9.4.1940 Saksa kuitenkin hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan. Tanska valloitettiin muutamassa tunnissa. Norjakaan ei ollut varautunut, mutta taisteli liittoutuneiden avustuksella pari kuukautta. Saksan hyökkäykseen ei uskottu vielä silloinkaan, kun Saksan laivasto purjehti vuonossa kohti Osloa. Vain yksi linnake aloitti tulen ja upotti yhden saksalaisten aluksista. Viivytyksen ansiosta kuningasperhe ehti kuitenkin paeta. Ensimmäiset suuremmat taistelut käytiin kuitenkin Narvikissa. Narvik oli malmikuljetusten takia Saksan suurin syy valloittaa Norja.
Aina on oltava varustautunut pahimpaan, sen oppi Eurooppakin uudelleen 24.2.2022.
"Ei se tänne hyökkää" on vaarallinen oletus.


Narvikfjellet

Narvikin vuori on... arvatkaa missä: Narvikissa! Hyvin arvattu, paremmin kuin odotimme. Vuori lähtee nousemaan välittömästi keskustasta eli rannalta ylöspäin. Vuoret harvemmin nousevat rannoilta alaspäin. Ihan vain tiedoksi. Paikalliset nousevat hyviä kävelyteitä ja polkuja pitkin ylös, mutta vähemmän hyväkuntoiset pääsevät köysiratahissillä noin 700 metrin korkeuteen, ja se riittää erinomaisiin maisemiin. Sikäli kuin pilviä ei ole tai ovat edes ylempänä... 

Oikein reippaat voivat tepastella polkuja pitkin vielä ylemmäs. Lähin huippu nousee hieman yli kilometriin, ja jos vielä pidemmälle jaksaa mennä, niin aina näkyy korkeampi huippu. Ja siltä korkeammalta huipulta näkyy joku vielä korkeampi. Paitsi sitten kun päätyy Galdhøpiggenille. Se puolestaan ei ole lähelläkään Narvikia, mutta on Pohjois-Euroopan korkein vuori ja siellä pääsee maantieprätkälläkin ajamalla lähemmäs parin kilometrin korkeuteen. Siitä onkin oma juttunsa jo aiemmin - ylemmäs ei ajamalla Norjassa pääse.

Alkuun pilvet olivat turhan alhaalla, mutta nousivat...


...ja hetken päästä olikin hyvät maisemat katseltavina. Tuolta tulivat saksalaisalukset 1940. Nyt liikkeellä ovat lähinnä malmilaivat.Fiskehallen

Vaikket edes tykkäisi kalasta, niin.... eiku p*skat. Jollei lukija tykkää kalasta, niin paikassa on lukijalle hyvää lähinnä prätkäparkki. Paikka kun on aivan Narvikin ytimessä. Mutta kalanystävät voivat jostaa kalaa tai mennä syömään kalahallin yhteydessä olevaan ravintolaan. Kala on tuoretta ja norjalaiset osaavat laittaa kalaa. 


Narvikin sielunelämää 
Narvik-museoTästä taidetta hintaan 1200 €


Tämän saat kotiisi hintaan 17 000 euroa


Hinta vain 900 euroa


Narvikin junamaista historiaa


Vain tosimiehet uskalsivat sukeltaa näillä varusteilla


Omaa Aikaa Narvikissa

Sateet saavuttivat Narvikinkin, ja niin tehtiin päätös viettää pari päivää siellä. Itse asiassa Narvikissa satoi vain ensimmäisenä päivänä, mutta etelämpänä satoi, eli ei viitsinyt ajaa sinne. Vaihtoehtoisena suunnitelmana tuli mieleen mennä taas Lofooteille, mutta sielläkin sateli.

Vesisaari voisi olla Viivin toinen kotikaupunki, niin tuttu se on monen käynnin jälkeen ja niin ihana se on tunnelmaltaan. Hra Oma Aika sen sijaan oli tällä reissulla jo ilmoittanut, että Rovaniemi on hänen toinen kotikaupunkinsa. Samoin Vesisaari on hänen toinen kotikaupunkinsa. Ja Vuoreija. Ja Mehamn. Ja Kaarasjoki. Kiiruna ei kuulemma ole hänen toinen kotikaupunkinsa, koska ihan periaatteesta Ruotsissa niitä ei voi olla. Mutta vähemmän yllättävästi hän ilmoitti, että Narvik on hänen toinen kotikaupunkinsa

Vuosien varrella olemme tutustuneet siellä monenlaisiin asioihin lääkäripalveluista alkaen. No, noin kymmenen käynnin jälkeen Narvik onkin kyllä varsin tuttu paikka. Scandicissa meidät muistettiinkin jo... Yhden henkilökunnan jäsenen kanssa olikin vähän silmäpeliä illemmalla. 

Hra Oma Aika tapaakin käydä Narvikissa parturissa. Tällä kertaa suosikkiparturi oli lomalla, mutta löytyi espanjalainen osaaja! Hra Oma Ajalta loppui myös eräs reseptilääke. No, Norjasta onneksi sai ilman reseptiä 2,5 kertaa vahvempaa... ja taas matka jatkui, kun tukkakin oli hyvin! 

Narvik-vuorellakin tuli taas käytyä, ja kannattaa sinne aina mennä, jos sää sallii. 

Viivin mekko muuttui sadekuurossa aika läpinäkyväksi, sekin tuli huomattua, kun palasi hotelliin ja katse osui peiliin... Kuten edellisessäkin jutussa, tässäkin on yritetty pyydettyä videota: Hups2. Jäi viimeiseksi yritykseksi... 😅

Seuraavaksi päätettiin mennä taas Mo i Ranaan, joka on tuttu lukuisista vierailuista - onhan se Hra Oma Ajan mukaan hänen toinen kotikaupunkinsa... Sieltä oli ajatus jatkaa jälleen kerran Stiklestadiin, joka kuulemma on Hra Oma Ajan toinen kotikaupunki. Sitä seuraavasta kohteesta ei vielä ollut ajatustakaan, mutta arvaatte jo - se kuulemma on Hra Oma Ajan toinen kotikaupunki. Tuli kyllä mieleen, että josko Hra menisi johonkin ihan totaalisen toiseen kotikaupunkiinsa ja itse menisi jonnekin ihan muualle... 😅

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )12 kommenttia:

 1. Tuo on kunnon elämää kun " kotikaupunkeja " löytyy ympäri Pohjois-Norjaa ja vähän Suomenkin puolella niin voi sanoa, että aina on "kotoisat" oltavat.
  Tämä oli jälleen sitä mukavasti huumorilla höystettyä tarinointia mitä teidän bloginne pääsääntöisesti on ollutkin.
  Teillä on kyllä käynyt todella huonoa tuuria näiden viimekertaisten videokuvausten kanssa:) Mutta ei kannata luovuttaa, kyllä se vielä onnistuu.
  Nuo piilokuvat oli ihan täydellisiä, Viivillä on niin upea vartalo ja nuo rinnat! Tässä tulee melkein hengenahdistusta ja sydän lähtee pamppaileen kuinka sattuu kuvia katsellessa, mutta ei se mitään, lisää vaan tällaisia!
  Ja Oikein hyvää ja Terveyden täytteistä vuotta 2023 Teille molemmille!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa juttua ja historiaa!

  VastaaPoista
 3. On kyllä sana hallussa kirjoittajilla. Hyvät kuvat Narvikista, sekä ihanat kuvat Viivistä....... jatkoa jo odottaa hän..............

  VastaaPoista
 4. Kyllä painelisin kiivaasti " tykkää " nappulaa tms. jos näkyisi, mutta kun ei, niin sitten ei. Varsinkin tuo viimeinen piilokuva on täys timanttikuva!

  VastaaPoista
 5. Juu, emme tiedä yhtään, miksi osalla näkyy ja osalla ei jutun lopussa tämän kuvan näköinen Tykkää-nappula. Tietokoneen selaimessa se näyttää tältä. En tiedä, jos joku mainonnanesto-ohjelma tai joku muu tekninen juttu sen piilottaisi? https://www.vanhamoto.fi/kuvia/tykkaa.JPG

  VastaaPoista
 6. Oman vajavaisen ymmärrykseni mukaan tuo tykkäysnapin puuttuminen johtuu siitä, että käytät selaimessa ns. yksitys-tilaa (tms.), jolloin palveluntarjoaja (kaiketi Google) ei pääse tunnistamaan sinua. Kuten sanottu, voin hyvin olla väärässäkin (taas).

  VastaaPoista
 7. No jo vain olikin makoista tarinaa, hyvillä ja maukkailla kuvilla höystettynä. 👌

  VastaaPoista
 8. Kyllä kelpaa ihailla taas upeaa naapuria! Mielettömiä kohteita täynnä koko maa. Koskas muuten tulee lisää vaate-esittelyä?

  VastaaPoista
 9. Kivaa tarinaa jälleen ja hienoja kuvia Narvikista. Viivistä tosi mahtavia kuvia!
  Mahtavan hyvää vuotta 2023 Viiville ja Hralle!

  VastaaPoista
 10. Always appreciate the posts and pictures - all of them. I have learned so much about Scandanavia...and with bonuses!

  VastaaPoista
 11. Tuota viimeistä piilokuvaa tulee katseltua uudestaan ja uudestaan, siinä on täydellinen vartalo kuvattuna. On se Viivi vaan upea ilmestys!

  VastaaPoista