torstai 23. marraskuuta 2017

RRR - Rovaniemi ja Ruotsin Rajaseudulla...

Nähtäviä paikkoja ja ajettavia teitä on loputtomasti! Seuraavaksi vinkkeinä Rovaniemi ja ajaminen Ruotsin puolella rajaa ylöspäin. Kartta oikein isona tästä!


Vihreällä nyt esiteltävät paikat
- mustalla muita kuvattuja teitä
Kajaanissa tuli tarpeen vaihdattaa Dollyyn ketjut ja rattaat, kuten aiemmin täällä kerrottiin. Siitä oli hyvä ajella Rovaniemelle. Rovaniemi on tietysti itsessäänkin sopiva kohde moneen makuun - on tietenkin Joulupukin maata ja muuta sellaista viihdykettä, mutta on toisaalta vaikka hyvinkin vaikuttava saksalainen hautausmaa, jonne ei vahingossa eksy ja joka kertoo yhtä puolta toisesta maailmansodasta. Ei ole tiedossa, vieläkö saksalaisilta kerätään tulitikut pois heidän saapuessaan Lappiin, mutta ainakin Rovaniemen "Jätkänkynttilä"-silta tuo tulen mieleen. 


Rovaniemellä on myös eräs tämän blogin lukija, joka esitteli Rovaniemeä - ja kun Viivin takakumi alkoi olla jo kankailla, niin yksi viesti tälle lukijallemme, ja tunnin päästä oli valtava rengasliike Lapin Kumi auki ja pyörässä uusi takanen!

Rovaniemellä oli myös legendaarinen matkanjohtajamme Herra 47, joka tuntee kaikki Suomen tiet paremmin kuin moni meistä kotikatunsa. Niinpä hänen johtamanaan Rovaniemeltä lähdimme kauniissa säässä kohti Torniota - mutta hetken päästä olikin todella raju kaatosademyräkkä päällä. Sitten taas kaunista, sitten pilvistä, ja sitten... tiedätte Suomen kesän! 

Torniosta Haaparantaan Ruotsin puolelle. Ruotsin puolella tie pohjoiseen on pienempi, joten sitä pitkin ylöspäin pitkin Tornionjoen vartta. Siellä tulee pian vastaan Kukkolaforsen, Kukkolankoski, jossa heinäkuun lopussa aina vietetään siikajuhlia. Kannattaa käydä, etenkin jos sattuu tykkäämään siian mausta... vasta kalastettu, vasta savustettu siika on hyvää! Idyllinen kylä ja koski ovat tietenkin näkemisen arvoisia aina!

Kun jatkaa matkaa yhä pohjoiseen, niin upeiden maisemien jälkeen on hieman ennen Ylitorniota Luppioberget, jonne on suorastaan pakko mennä. Siellä on kiva kahvio, josta saa pikkuisen parempia herkkuja, mutta ennen kaikkea tämä Luppiovaara on itsessään upea paikka. Näkymät ovat kauas, ja siellä on järeitä bunkkereita, joiden tykinlaukauksilla oli tarkoitus toivottaa mahdolliset venäläiset hyökkääjät vähemmän tervetulleiksi. Sittemmin tämä naapurielo on ollut rauhaisaa, eikä Suomen kautta ole kukaan ollut tulossa kylään, niinpä bunkkerit ovat enää muistoja menneestä.

Tietä voisi jatkaa ylemmäs ja ylemmäs kohti käsivartta, ja kelien salliessa sitä voi suositella. Tällä kertaa säidenhaltijat antoivat vahvan suosituksen kääntyä jo Pellosta Suomen puolelle. Sentään pientä piristystä kohti Rovaniemeä tuli siitä, että ajoimme Meltaukseen. Pieni tie on kiinnostavampi kuin isommat tiet, tosin noin 20 kilometriä tiestä on hiekkatietä eikä se tietenkään sateella ole niin kiva, mutta yhtä kaikki: ilometrejä ovat kaikki! (On muuten ollut kiva havaita, miten sana "ilometri" on levinnyt prätkäpiireihin, kun sitä tarpeeksi monta vuotta viljelee!)

Rovaniemeltä on upea tie kohti Kuusamoa - tai kaksikin tietä: tiet kiemurtelevat Kemijoen ympärillä molemmin puolin. Tarkasti ottaen suuntana oli kylläkin Iisalmi (josta on jo juttu tässä) ja sinne pääsisi paljon suoremminkin, mutta Kuusamoon menevän tien varrella on Auttiköngäs, jota piti taas käydä katsomassa (aiemmin se on esitelty tässä jutussa). On se niin komea putous, ja siinä on kiva kahvila, josta saa erikoisuuksiakin! 

Tien parhaat mutkat ovat vasta Posion jälkeen. Siinä on tuplakeltaiset viivat, mutta jos moottoripyörällä meinaisi jäädä asuntovaunujen taakse jumiin juuri parhaiden mutkien kohdalla, niin moottoripyörällä pääsisi silti helposti ja turvallisesti ohi ja voisi nautiskella mutkista mukavalla matkavauhdilla. Mutta niin ei saa tehdä eikä tietenkään tehtykään... 

Iisalmi on siis jo esitelty ja ihania kokemuksia sieltä sai, mutta siellä kehuttu Hotellilaiva Wuoksi on kuulema muuttamassa Kuopioon. Sen sijaan seuraavassa jutussa menemme muun muassa tutustumaan Möhköön - joka ei ilmeisesti halunnut päätyä tähän blogiin... mutta päätyy kumminkin. :) Kajaanista Puolangan kautta Rovaniemelle

Rovaniemellä

Lukijamme tutustutti Rovaniemeen upealla autollaan


  
  Prätkillä kelpaa ajella Rovaniemen monilla silloilla 

 
 Rovaniemellä voi syödä superhyvää suomalaista ruokaa ravintola Nilissä aivan Rovaniemen keskustassa
 Erikoisempi vierailupaikka Rovaniemellä historian ystäville: saksalaissotilaiden hautausmaa. Yllättävän mielenkiintoinen kokemus. Loputtomasti nimiä
 Uusi kumi Dollyyn järjestyi lukijamme ansiosta, vaikka liikkeet olivat kiinni!Rovaniemeltä Arpelan kautta Tornioon, sieltä Haaparannan kautta Kukkolaforsenille

 Aurinko paistaa...

 Kaatosateessa
Sitten taas välillä parempi sää...Menemme oikein ulkomailla 


Kukkolaforsen ja siikaviikko  Pohjoiseen Tornionjoen vartta
Luppioberget, sieltä Kattilakoskelle, Pellon kautta Suomen puolelle ja Melatuksen kautta Rovaniemelle
 LuppiobergetMuitakin turisteja vieraillut Luppiobergetillä...? 
   

Kattilakoski


Tie Meltaukseen  
 

 
Illalla maistui drinkki 


Rovaniemi - Ruotsin Rajaseutu - Rovaniemi
Rovaniemeltä Auttikönkään kautta kohti Kuusamoa ja Iisalmea

 Rovaniemellä todellakin on siltoja...

Prätkäily on ehdottomasti parasta, mitä voi tehdä vaatteet päällä...


Auttiköngäs
Esitelty paremmin tässä jutussa!


  
Auttikönkään kahvila

 Auttikönkäältä sai todella hyvää Kuusenkerkkäjääteetä - ensimmäinen kerta ikinä sellaistaAjotauko Kemijoen varressa kohti Kuusamoa 

  


Saapuminen Iisalmeen

10 kommenttia:

 1. Kiitos hienoista kuvista ja tarinoista. Kyllä Viivi on kaunis!

  VastaaPoista
 2. Minusta ruusu on erittäin kaunis kukka ;)

  VastaaPoista
 3. Wonderful pics, thanks so much. Beautiful country!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! Still a million places to see!

   Poista
 4. Norvajärven hautausmaa/muistomerkki on kyllä vaikuttava paikka.
  Nuoria poikia ja kauaksi kotoa on tuotu tapettaviksi.

  Ilometrien välissä on aina hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään maailman menoa.

  VastaaPoista
 5. Ei taida viivillä olla joulufiilistä?

  VastaaPoista
 6. Kovasti jo odotellaan päivitystä ;)

  VastaaPoista